CRO-eu.com
Listopad 20, 2020, 23:42:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 51
  Ispis  
Autor Tema: Domovinske vijesti  (Posjeta: 466036 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #180 : Svibanj 24, 2012, 09:00:27 »


Kape koje nose poruku mira i ljubavi

Citat:
Predsjednik Ivo Josipović je pred 2000 ljudi jučer u Srbu govorio: S ponosom nosite kape partizanke. To su lijepe kape koje nose poruku mira i ljubavi, poruku da više nikad ne smije biti zločina, genocida i rata.


Klikni za uvećani prikaz

Ovo je zlo-čin na Bleiburgu počinjen od nositelja petokrake - petokrakaša.

I u bijelim rukavicama mogu biti ruke u krvi prane i pod tepihom brdo smeća.

Blago onom tko sve ne vidi i malo zna!
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #181 : Svibanj 24, 2012, 20:35:31 »


Hrvatske bi bilo i bez Tuđmana


Ivan Gabelica je osnovnu školu završio u Gornjemu Podbablju, gimnaziju je pohađao u Imotskomu, a završio u Ljubuškomu. Više puta je zatvaran i mučen u zatvoru. Preventivno je lišavan slobode, a ponekad i šišan do gole kože, prije svakoga Titova dolaska u Zagreb. Bio je zagrebački odvjetnik i zastupnik u Hrvatskomu državnom saboru. Sada je umirovljenik i pisac knjige "Blaženi Alojzije Stepinac i hrvatska država"...

Opišite nam, gospodine Gabelica, Vaš put od gimnazijalca do karizmatičnoga političkog disidenta.

GABELICA: Od svoje 17. godine borio sam se za nezavisnu hrvatsku državu. To nije delikvencija nego moralna dužnost. Zbog toga sam cio život bio proganjan i u sukobu s jugokomunističkom vlašću. Kao član Tajne organizacije hrvatske inteligencije, skraćeno nazvane "TIHO", osnovane u imotskoj gimnaziji, 13. studenoga 1957. bio sam kažnjen trajnim isključenjem iz svih srednjih škola, bez prava polaganja privatnoga ispita. Kasnije je ta kazna, zahvaljujući pravnim lijekovima i donošenju blažega zakona, smanjena na godinu dana. Ali u momu slučaju ona je de facto trajala četiri godine. Dana 25. travnja 1959., prije smanjenja kazne, uhićen sam i proveo tri mjeseca u istražnom zatvoru, a onda me je 25. srpnja sudac za prekršaje u Imotskomu kaznio s mjesec dana zatvora i upućivanjem na boravak u koncentracioni logor na nenaseljenomu otoku Sv. Grgur u trajanju od dvije godine. Iz logora sam izišao 25. srpnja 1961.

Krajem kolovoza 1961. u Ljubuškomu sam položio završni razred gimnazije, ali mi nisu dali odmah maturirati jer navodno nisam na vrijeme prijavio maturalni rad. Stoga sam se 1. listopada te godine zaposlio u Biorinama kao pomoćni učitelj. No nakon dva mjeseca, kao politički nepodoban, otpušten sam iz službe. U lipnju 1962. maturirao sam u Ljubuškomu, a na jesen te godine upisao sam se na Pravni fakultet u Zagrebu. Dolaskom na studij nastavio sam se družiti s pok. Brunom Bušićem i širiti hrvatsku političku misao. Zbog te djelatnosti jugokomunistički orijentirani sveučilištarci, u dogovoru s UDBOM, vodili su protiv mene kampanju na fakultetu, a onda sam 6. lipnja 1965. bio na ulici kidnapiran. Udbaši su me strahovito zlostavljali, ruke su mi na leđa vezali lisicama 45 dana, po tri dana i tri noći neprekidno su me ispitivali, za to vrijeme stalno sam stajao na nogama i ništa mi nisu davali jesti. Tukli su me, gazili me nogama, a zatim su me, za ruke vezane na leđa lisicama, vješali o strop tako da sam se samo nožnim palcima dodirivao poda. Nekad je to trajalo po 12 sati. Bolovi su bili nesnosni. Kad sam jaukao, gušili su me ručnikom. Ruke su mi oticale, a lisice su se upijale u njih. Na kraju sam osuđen na godinu dana i četiri mjeseca strogoga zatvora. Preostatak kasne izdržavao sam u Staroj Gradiški, odakle sam izišao 6. listopada 1966. Nakon toga isključen sam s fakulteta godinu dana. Konačno sam ipak uspio diplomirati 30. rujna 1968.

Po diplomiranju zaposlio sam se kao odvjetnički vježbenik u Zagrebu. Ali ni dalje nisam politički mirovao. Dana 18. veljače 1970. u Hrvatskomu narodnom kazalištu davala se je predstava "General i njegov lakrdijaš" Marijana Matkovića, kojom se krivotvori lik Nikole Šubića Zrinskoga. Protiv toga sam organizirao demonstracije u HNK-u i prekinuli smo tu predstavu. Zbog toga je sudac za prekršaje mene i još dvojicu demonstranata kaznio po 60 dana, a petoricu po 50 dana zatvora. UDBA mi je stalno bila za petama i progonila me. U travnju 1974. opet sam, kao politički pogibeljan, izbačen s posla u zagrebačkomu "Gradskom podrumu". U siječnju 1976. zadržan sam u pritvoru mjesec dana. Kad god su Tito ili neki inozemni državnik dolazili u Zagreb, ili kad se zbio neki izvanredan politički događaj preventivno sam zatvaran. Izdvojit ću samo dva takva slučaja. Početkom srpnja 1972., u vrijeme Bugojanske akcije, pritvoren sam 12 dana. Krajem prosinca 1975. Tito je htio u Zagrebu demonstrativno slaviti Novu godinu. Ja sam bio pritvoren i ošišan pri goloj koži. Jednako je postupljeno s nekoliko stotina hrvatskih intelektualaca. Nekoliko mjeseci nakon Titove smrti počeo sam raditi kao odvjetnik. Više nisam bio zatvaran. U 4-5 političkih procesa besplatno sam branio hrvatske političke optuženike. To sam shvaćao kao oblik svoje političke borbe, zbog čega sam i išao studirati pravo. A onda je došla 1989., kada sam se uključio u osnivanje demokratskih političkih stranaka.

Kolika je tu svijest o pojmovima NDH i ustaštva, a koliki je utjecaj gange "Ja ustaša i ćaća mi bio, ćaća sinu zanat ostavio" i sl.?

GABELICA: Utjecaj te i njoj sličnih pjesama na mene je bio nikakav. Korijeni momu hrvatstvu su puno dublji. Doživio sam NDH i nacionalni zanos, ali i njezin slom i tragediju, koju je taj slom donio. Bio sam očevidac raznovrsne partizanske represije prema mojim sumještanima. O svemu tomu se je navečer uz komin pričalo. Neki upućeniji pojedinci su išli korak dalje pa su mi pričali o velikosrpskomu teroru i borbi za hrvatsku državu. Ja sam to upijao i od djetinjstva bio svjestan Hrvat. Bilo mi je prirodno da i mi Hrvati imamo svoju državu, kad je imaju i drugi narodi. To hrvatstvo je učvršćivano čitanjem Šenoinih i Kumičićevih povijesnih romana, te Klaićeve „Povijesti Hrvata", I. knjige, i „Razlika između hrvatskoga i srpskoga književnog jezika" Petra Guberine i Krune Krstića. Uvjerio sam se da je Hrvatska ponižena i potlačena. U partizanima sam vidio krivce za takvo stanje, a u ustašama prave Hrvate i rodoljube. Bio sam spreman boriti se za Hrvatsku. To me je odvelo u organizaciju "TIHO".

Od tada, pretpostavljam, počinje Vaše zanimanje i stvaralaštvo o NDH i ustaštvu?

GABELICA: Kroz cijelo svoje školovanje susretao sam se s jugokomunističkom promidžbom, koja je nijekala sve vrijednosti u koje sam vjerovao. Što sam više sazrijevao, to sam jače osjećao potrebu da proučim hrvatsku povijest, koju sam i inače volio, i da znanstveno raščistim što je istina a što laž. Već u proljeće 1959. shvatio sam da je pravaštvo jedini ispravan hrvatski politički svjetonazor, a da je sve ostalo laž i zabluda. Tako sam se bavio i proučavanjem NDH i ustaštva kao revolucionarne varijante pravaštva. Utvrđena istina bila mi je putokaz u političkomu radu.

Iz Vaših nastupa, pisanih uradaka, pa i kroz knjigu "Blaženi Alojzije Stepinac i hrvatska država", zaključiti je da želite rehabilitirati od svijeta osuđeni Ustaški pokret i ličnosti toga pokreta?

GABELICA: Apsolutno pogrešan zaključak. Ja želim samo utvrditi istinu. Zato i navodim mnoštvo dokaza za svoje tvrdnje. Ako netko misli da su moji zaključci pogrešni, neka iznese protudokaze. Ustašama i Ustaškomu pokretu ne treba druga rehabilitacija nego utvrđivanje istine o njima. Dosadašnji sudovi o ustaštvu temelje se isključivo na velikosrpskoj i jugokomunističkoj promidžbi. Takvo stanje dalje je neodrživo. Kad se inozemna javnost upozna s istinom, onda ni njezin pošteni dio neće osuđivati Ustaški pokret i njegove vodeće ličnosti.

Iako je nedvojbeno da ste željeli samostalnu demokratsku Hrvatsku i sudjelovali u njezinu stvaranju, u nekim pismenim izvješćima se navodite kao suradnik UDBE pod kodnim imenom "Grab". Odakle to?

GABELICA: Zar moj, na početku izneseni, kratki životopis najodlučnije ne opovrgava te laži? U tu svrhu navest ću Vam još sam tri UDBINA dokumenta. U izvješću Državne bezbjednosti NO Kotara Makarska od 10.10.1957., br. 1305/57, upućenom Upravi Državne bezbjednosti - 11. Odjeljenju u Zagrebu, između ostaloga, izričito stoji: "Četiri člana ove organizacije (TIHO - op. I.G.) odbili su saradnju sa nama: Bušić, Babić, Galić i Gabelica... Mi smo mišljenja... da bi se išlo na liniju protjerivanja iz škole ove četvorice tj.: Galića, Bušića, Babića i Gabelice". O momu držanju na Sv. Grguru UDBA šalje ovo izvješće: "Gabelica je ostao u suštini isti ubeđeni nacionalista i kao takav po izlasku iz Posebne ustanove (Sv. Grgura - op. I.G.) će i dalje delovati, ali vrlo oprezno. Postoji i mogućnost begstva preko granice, radi čega je potrebno nad istim imati kontrolu".U popratnom dopisu prilikom izdržane kazne Uprava KPD „Stara Gradiška" 6.10.1966. šalje o meni izvješće u kojemu, između ostaloga, stoji: „To je čovjek koji nije nimalo izmijenio svoj dosadašnji neprijateljski stav prema današnjem uređenju SFRJ. U razgovoru sa njime o njegovoj kriminalnoj djelatnosti vidljivo je da se ne kaje za počinjeno kriv. djelo..." Ovakvih dokumenata mogao bih navesti na desetke. Svi oni govore o mojoj čestitosti. Nakon 1990. jugokomunističke snage, uključujući i UDBU, masovno su ostale utkane u strukture nove vlasti, protiv čega sam se borio. Da bi me onemogućile, te su me snage pokušale kompromitirati, šireći o meni laži.

Možete li nam potanje objasniti ustroj i djelovanje organizacije "TIHO" i tko je bio član od poznatih imotskih intelektualaca?

GABELICA: Organizacija "TIHO" bila je na početku svoga rada. Ustrojbeni propisi još nisu bili doneseni. Postojao je samo program organizacije. Po tomu programu cilj je organizacije demokratska, s višestranačkim političkim sustavom, Slobodna država Hrvatska, koja bi se prostirala na cijelomu hrvatskom, povijesnom i narodnom prostoru. Od Imoćana članovi smo bili Mate Babić, Andrija Biočić, Bruno Bušić i ja, te Florijan Galić, Kruno Galić i Miro Grizelj iz Hercegovine. Pred naše uhićenje u "TIHO" je bio primljen Ivan Šteko stariji, iz Vinjana, ali je ostao neotkriven. Predviđeno je primanje Ivana Milasa zvanog Žan. Glavna djelatnost organizacije "TIHO" sastojala se u obilježavanju 16. obljetnice osnutka NDH-a izostankom iz škole 10. travnja 1957. i sastankom članova u "Borku", u međusobnom širenju onda teško dostupnih ili zabranjenih knjiga i u poticanju u školi rasprave o različitosti hrvatskoga jezika od srpskoga te da je hrvatska književnost umjetnički vrjednija od srpske.

I konačno stigosmo do 90. godine prošloga stoljeća pa Vas pitamo bi li bilo Hrvatske da nije bilo Tuđmana?

GABELICA: Tuđman se je u II. svjetskom ratu borio protiv bilo kakve nezavisne hrvatske države, za boljševičku Jugoslaviju, ali ga se ne može nazvati jednim od tvoraca Jugoslavije jer njegova uloga nije bila ni vodeća ni odlučujuća. Jugoslavija je mogla opstati samo kao diktatura. Padom komunizma ona se je morala raspasti. Dakle, Hrvatske kao nezavisne države bilo bi i bez Tuđmana, ali ne znam kada i pod kakvim okolnostima. To je bila težnja hrvatskoga naroda, pojačana još živom uspomenom na NDH.

Nećete se ljutiti ako Vas podsjetim da je 90. godine jedan "Vjesnikov" novinar iz razgovora s Vama izvukao naslov "U demokraciju se ne ide s generalima". Koliko je to bilo vidovito s obzirom na Tuđmanov stil vladanjač

GABELICA: Ne znam točno što sam tada izjavio, pa je to danas teško komentirati. Očito je da se radi o oprezu pred Tuđmanovim načinom vladanja. Oprez je majka mudrosti, tim više što se radilo o čovjeku koji je po naravi bio krut i zatvoren prema ljudima. Pogotovo uzevši u obzir njegovu partizansku prošlost i činjenicu da se još nije bio izjasnio za hrvatsku državnu nezavisnost. Danas možemo reći da on nije bio diktator i da je sačuvao demokratske institucije vlasti. Oni koji postavljaju zahtjev za detuđmanizacijom bolje bi radili, kad bi zahtijevali detitoizaciju.

Bili ste u najužem krugu državotvornih Hrvata pa nam objasnite: što se to dogodilo i što Tuđmanu zamjerate kao državniku?

GABELICA: Tuđmanu kao državniku naročito zamjeravam ove četiri stvari: a) Hrvatsku nije oslobodio jugoslavenstva i komunizma, jugokomunističkih mitova i povijesnih laži, koje su kroz 50 godina silom nametane, a suprotne su moralu, istini i interesima hrvatskoga naroda. To duhovno nasilje i danas dominira u hrvatskomu javnom životu.
b) Potpisivanje Daytonskoga sporazuma, u vrijeme kad je Hrvatska bila na vrhuncu vojne moći, kojim 49% Bosne i Hercegovine pripada Srbima, i to najbogatiji dijelovi pretežno naseljeni Hrvatima (Bosanska Posavina) i Muslimanima (Podrinje).
c) Donošenje ustavnoga zakona o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, kojim se suđenje hrvatskim generalima i ostalim časnicima prepušta stranomu sudu.
d) Dopuštenje lopovluka u privatizaciji.

U trećemu sazivu Hrvatskoga državnog sabora bila je "inflacija" Imoćana. Po nekoj ocjeni Vi i pokojni Gotovac bili ste zasluženo i opravdano, ostali nisu ili se uopće nisu čuli. Objasnite nam kako je Imotska krajina, politički i gospodarski, zaobiđena, bez obzira na njezin doprinos u Domovinskom ratu?

GABELICA: Da je Imotska krajina gospodarski i politički zaobiđena, to je točno. Zašto je to tako, pitajte HDZ-ovce. Nažalost, u trećemu sazivu Hrvatskoga državnog sabora bilo nas je desetak Imoćana, ali se nikada nismo sastali i dogovorili da nešto zajednički, bez obzira na različitu stranačku pripadnost, učinimo za Imotsku krajinu. Ja sam u Saboru o problemu Imotske krajine više puta govorio, a nekada je to činila i Zdenka Babić-Petričević. Drugi nitko. Ni Vlado Gotovac.

Koje društvene snage su bile protiv lustracijskog zakona i objasnite pojam?

GABELICA: Prvobitno lustracija znači obred čišćenja od grijeha u starih Rimljana. Danas je to postupak kojim se u postkomunističkim zemljama isključuju iz javnih službi predstavnici komunističke vlasti. Nije mi poznato, da je itko u Hrvatskoj i predlagao lustracijski zakon. Ali Tuđmanova ideja pomirbe je u protimbi s tim zakonom. Na temelju te ideje zadržan je jugokomunistički kadar, uključujući i udbaše, i jugokomunističko duhovno naslijeđe, uz neznatna retuširanja. O njihovim zločinima se šuti. No, miriti se mogu ljudi, a ne ideje. Bez istine nema pomirbe. Kako u Hrvatskoj i danas politički dominira jugokomunizam, preimenovan u antifašizam, to su i dalje njegovi sljedbenici "rodoljubi", a borci za hrvatsku državnu nezavisnost su zločinci ili se o njima šuti. Zato je hrvatski narod i danas duhovno podijeljen kao i prije.

Koji su uzroci ekonomske katastrofe: nesposobno vodstvo, pronevjere ili povlaštene skupine?

GABELICA: Nesposobno vodstvo i kriminal, koji nužno dovode i do povlaštenih skupina.

Možete li nam objasniti anakronizam plaćanja obrane generala u Haagu, koja nije "mačji kašalj", te Čermakova bogatstva, po mišljenju "stoke sitnog zuba", nastalog ratnim profiterstvom?

GABELICA: Ne znam koliko je Čermakovo bogatstvo i kako ga je stekao. Ali svi oni, kojima se sudi u Haagu, nisu bogati. Oni su svoj život žrtvovali za spas Hrvatske. Braneći sebe u Haagu, oni brane i čast Hrvatske. Ako ih je ta Hrvatska gurnula u ralje inozemnih političkih moćnika, da preko njih sude Hrvatskoj, pravedno je da im ona barem snosi troškove obrane.

Ne mislite li da je materijalna podjela u državi nadjačala ideološku, na što ukazuju posljednji izbori?

GABELICA: Vjerojatno mislite na materijalno bogatstvo koje nije stečeno radom nego političkim položajem. Postoji kategorija ljudi koji se bave politikom a nemaju nikakva političkoga uvjerenja. Za njih je novac sve. Takvi dominiraju u našemu javnom životu.

Na čemu počiva HDZ-ova vlast, s obzirom da nas je dovela na rub dužničkog ropstva?

GABELICA: Na fikciji demokracije. Ako na izbore izlazi samo 30-ak posto građana, onda je jasno da ni jedna vlada nema potporu naroda. Ni Račanova.

Kako tumačite da je većina vijećnika HSP-a na konstituirajuću sjednicu Gradskoga vijeća Grada Imotskoga došla u crnim odorama?

GABELICA: Crne košulje su obilježje fašizma. Pravaštvo i ustaštvo nemaju nikakve sveze ni s fašizmom ni s crnim košuljama. Onaj tko se demonstrativno oblači u crne odore, tobože u ime pravaštva, ili je potpuna neznalica, ili ima nečasne namjere.
 
Tko je skrio ubojicu Brune Bušića, misli se na dostupnost dosjea?

GABELICA: Hrvatska državna vlast. Da joj je do istine o ubojstvu tolikoga broja hrvatskih političkih emigranata, onda bi ona sudila Perkoviću, ako ga zbog ustavnih zapreka ne može izručiti Njemačkoj.

Razgovarao: Paško Repušić
Foto: Ivan Jukić

Četvrtak, 24 rujan 2009 14:18
www.imotskenovine.hr
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #182 : Svibanj 25, 2012, 11:54:49 »


Jovan Pejin na HRT-u izvređao Hrvate

<a href="http://www.youtube.com/v/yd48Q_4sQIo?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/yd48Q_4sQIo?version=3&amp;feature=player_detailpage..." target="_blank">http://www.youtube.com/v/yd48Q_4sQIo?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/yd48Q_4sQIo?version=3&amp;feature=player_detailpage...</a>

Sinoćnja emisija Petra Vlahova In medias res ugostila je srpskog povjesničara Jovana Peina koji je na HRT-u pričao o četnicima te je usred rasprave sve Hrvate prozvao primitivcima, a Vukovar srpskim.

Više ne čude ovakve vijesti s nacionalne televizije, ali bi se barem malo trebalo pripaziti s obzirom da veliki broj građana i dalje plaća preplatu. "Vukovar je oduvijek bio srpski, a Hrvati samo prisvajaju tuđe", "Svi Hrvati su primitivci", "Pogledajte dokle je stigla Srbija, a dokle Hrvatska", "Četnici nisu činili zločine, a katolički svećenici u ustašama jesu" samo su neke od izjava koje je HRT puštao bez većih nesuglasica.

Pein je inače bio gost u funkciji svog bivšeg radnog mjesta - direktora Arhiva Srbije, odakle je protjeran je su dokumenti nestajali iz arhiva.

Utorak, 20 ožujak 2012 13:21
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #183 : Svibanj 25, 2012, 16:58:08 »


RADIJSKI voditelji i televizijski zabavljači, Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca na Dan mladosti na Radio Rijeci objavili su svoju satiričnu verziju pjesme "Druže Tito mi ti se kunemo" pod nazivom "Druže Zoki mi ti se kunemo", a umjesto štovanja lika i djela Tita, iskoristili su lik i djelo Zorana Milanovića. Osim druga Zokija (...druže Zoki, više ne jebemo...), u pjesmi se spominju i Slavko Linić (... druže Slavko, mi ti gladujemo...) te Radimir Čačić (... druže Ratko, sve rasprodajemo...).


Druže Zoki mi ti se kunemo

<a href="http://www.youtube.com/v/57LbdlizuGw?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/57LbdlizuGw?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Markokr.

Postova: 71


« Odgovor #184 : Svibanj 25, 2012, 17:14:17 »


Hahahahaha

Da nije objektivno ISTINITO bilo bi subjektivno SMIJESNO.... hm...ili obrnuto.
Nije vazno.
Po ovome se vidi da smo i prije sezdeset i koju godinicu imali iste probleme. Samo su se ti problemi djelili na dvadeset milijuna bratstvenika i jedinstvenika.
Sada nas ima samo tri milijuna. A problemi su ostali isti.
Dobro, ondak su ljudi hebali jer da nisu nebi nas bilo.  HA-HA
Zoki pazi druze da ti Hrvatska ne opusti. Ali....dok ima Roma nema problema. Kaj ?
Marko Pa-pa
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #185 : Svibanj 27, 2012, 20:39:08 »


I.   ŠTO DRUGI MISLE O TOMISLAVU NIKOLIĆU "GROBARU"

Polaganje četničke zakletve Tomislava Nikolića

Zakletva 18 novih četničkih vojvoda ...
Za izvanredne zasluge u ovom ratu, veliko junaštvo i pokazanu ratnu veštinu najistaknutijih četničkih komadanata .... Tomislav Nikolić ...

-   Kakve se to ratne zasluge, koje junaštvo i koja vještina?

<a href="http://www.youtube.com/v/61yANAjMKmA?version=3&amp;feature=player_detailpage. http://www.youtube.com/v/61yANAjMKmA?version=3&amp;feature=player_detailpage." target="_blank">http://www.youtube.com/v/61yANAjMKmA?version=3&amp;feature=player_detailpage. http://www.youtube.com/v/61yANAjMKmA?version=3&amp;feature=player_detailpage.</a> <a href="http://www.youtube.com/v/uwuLglMhUiM?version=3&amp;feature=player_detailpage http://www.youtube.com/v/uwuLglMhUiM?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/uwuLglMhUiM?version=3&amp;feature=player_detailpage http://www.youtube.com/v/uwuLglMhUiM?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/_C320nT0Vbo?version=3&amp;feature=player_detailpage. http://www.youtube.com/v/_C320nT0Vbo?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/_C320nT0Vbo?version=3&amp;feature=player_detailpage. http://www.youtube.com/v/_C320nT0Vbo?version=3&amp;feature=player_detailpage</a> <a href="http://www.youtube.com/v/8GjKDuecQeM?version=3&amp;feature=player_detailpage. http://www.youtube.com/v/8GjKDuecQeM?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/8GjKDuecQeM?version=3&amp;feature=player_detailpage. http://www.youtube.com/v/8GjKDuecQeM?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
Zakletva je zakletva!


Stara četnička zakletva

<a href="http://www.youtube.com/v/nGwmRH-8vsw?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/nGwmRH-8vsw?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Još prije devetnaest godina Tomislav Nikolić, novoizabrani predsjednik Srbije, zakleo se da će se svim svojim snagama boriti za obnovu jedinstvene srpske države na Balkanu, koja će obuhvatiti 'sve srpske zemlje'.
Nikolić je bio među 18 novih četničkih vojvoda koji su položili zakletvu svom vođi Vojislavu Šešelju 1993. godine. Ta ceremonija je upriličena, a u Bosni i Hercegovini i to na Romaniji, mjestu na kojem se veliča četništvo.


Zakletva je jednostrano obećanje budućeg djelovanja ili događaja u budućnosti. Ona se odvija između dvije ili više osoba i usmjerena je na buduće akcije. Kršenje zakletve znači; gubitak časti, ponosa i poštivanja. Nitko se ne smije zakleti za nešto što nije voljan održati. Zakletva se ne smije iz osobnih interesa kršiti. Osoba koja zakletvu krši nije vrijedna prljavštine ispod nokta.

Nikolić: Vukovar je bio srpski grad, Hrvati se tamo nemaju što vraćati

Tomislav Nikolić novi je predsjednik Srbije i to više nije vijest, no Frankfurter Allgemeine Zeitung napravio je intervju s njim neposredno prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Njihovom novinaru, Michaelu Martensu, Nikolić je odgovarao na vrlo konkretna pitanja, od snova o velikoj Srbiji, preko njegove uloge u ratu, četničke prisege na Romaniji, do otvorenog poziva na razaranje Dubrovnika.

Nikolić je pojasnio Martensu zašto se 1995. deklarirao kao član četničkog pokreta. Njemačkom je novinaru objasnio kako su četnici bili specijalna postrojba vojske prije Drugog svjetskog rata. "One su bile u prvim borbenim redovima, prvaci, koje su izvodile najteže akcije", rekao je.

"Četnici su bili oklevetani"
"Za vrijeme Drugog svjetskog rata četnici su, kao monarhističke trupe u domovini, bili podržavani od strane saveznika. Ali onda su pobijedili partizani i podrška saveznika je prešla na njih. Četnici su bili oklevetani", istaknuo je Nikolić.

Svoju ulogu u ratu i srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH, opisuje kao dobrovoljačku te dodaje kako ga toga nije nimalo sram. "Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode", naglasio je i dodao kako je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević 1993. godine četnike optužio za spremanje rušenja vlasti. Tada se četnički pokret i raspao. "Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me netko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju", poručio je.

Neostvareni snovi
Priznao je kako još uvijek ima nedosanjani san o velikoj Srbiji te pojasnio svoj stav oko toga. "Ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti. Ali već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Martensu Nikolić. Naglasio je kako ne vjeruje da će se ti snovi ikad više ispuniti.
Martens ga je suočio s konstatacijom da u Vukovaru sada živi više Srba nego prije deset godina, a Nikolić je nedvosmisleno odgovorio i jasno poručio svoj stav o hrvatskom gradu heroju. "Vukovar je bio srpski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati", istaknuo je.

Raskrstio s prijašnjom ideologijom
Svoj poziv na opći napad na Dubrovnik iz studenoga 1991. godine Nikolić pojašnjava kao reakciju na rušenje srbijanskih kuća u okolici Dubrovnika. "Govorio sam kao građanin. Partija je tek bila osnovana. Ali ovime se jezgri problema u regiji Dubrovnika nismo ni približili. Preko noći su sve srpske kuće porušene, sve! Mi Srbi smo rado živjeli u okolini Dubrovnika, tamo smo imali kuće. I onda dođoše novi vlastodršci i preko noći porušiše sve srpske kuće. Kako je onda trebalo reagirati? Kad srpske kuće gore, što je trebalo reći? Pa dobro, neka gore, jer su srpske?", pita se Nikolić.
Nikolić je njemačkom novinaru dao do znanja i kako je raskrstio s prijašnjom ideologijom. Martens ga je citirao s izjavom za Vesti 2003. godine: "Što se tiče Hrvatske, s njima, u okviru ovih granica, nećemo imati diplomatskih odnosa". Nikolić se sad ograđuje od toga. "Ja sam se od toga udaljio i pošao drugim putovima. Jedan sam od tvoraca novog srpskog ustava, u kojem su europske vrijednosti ovjekovječene. Vlada mi, naravno, pokušava podmetnuti da moje okretanje prema EU nije iskreno, ali to je besmislica", rekao je.
Na kraju je rekao i kako se on ne vidi kao zločinac, niti za koga. "Za Hrvatsku ja nisam zločinac. Ni kao građanin nisam zločinac. Za Hrvatsku ću biti jedan predsjednik, kojeg je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo. Ako neće, to je pravo Hrvatske. Hrvatska će uskoro biti članica EU, ali u odnosu na Srbiju, ona je nepravedno privilegirana. Pitanje srpskih prognanika iz Hrvatske i njihove imovine nije riješeno", smatra Nikolić.

Beograd, 24.05.2012., 19:52

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/nikolic-vukovar-je-bio-srpski-grad-hrvati-se-tamo-nemaju-sto-vracati.html

________________
Aleksandar Vučić, 25 .05.12

Vučić opravdava Nikolića


Tomislav Nikolić to je je govorio nekada, ali to nije ono što govori danas. Rekao je  za Dnevnik 3 HTV-a prvi čovjek Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić komentirajući izjavu novog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića da 'je Vukovar srpski grad'.

Vučić je kazao kako Nikolić danas želi gledati u budućnost te želi graditi mir i stabilnost u regiji. Stup te stabilnosti moraju biti dobri odnosti Hrvatske i Srbije. Uvjeren sam da će prvi put biti moguće rješavati i probleme koji su prije stavljani pod tepih, kazao je.

O kojim se problemima radi i je li Nikolić spreman ograditi se od svojih riječi, pogledajte u videoprilogu.


___________

26.05.12.   Starost: 17 h
Evo što je Nikolić zaista rekao


Ured novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića oštro je demantirao da je Nikolić ikada ijednom listu izjavio da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati u njega ne trebaju vraćati. Riječ je, navodi se u priopćenju, o podloj i podmukloj laži. Što je doista Tomislav Nikolić rekao za Frankfurter Allgemeine Zeitung, ekskluzivno za HTV je kazao sam autor intervjua Michael Martens.

Pitao sam Nikolića zna li da danas u Vukovaru ima više Srba nego prije 10 ili 15 godina te da se tamo Hrvati neće vratiti, a Srbi hoće. Nikolić mi je odgovorio, citiram: 'To je zato što je Vukovar bio srpski grad, nemaju se što tamo Hrvati vratiti'. Martens je kazao kako postoji audiozapis tog intrevjua ako bude bilo kakkvih sumnji. Nikolić mu je čak i odgovorio da mu za objavu ne treba autorizacija.

U prilogu pogledajte izjavu Micaela Martensa!

<a href="http://www.youtube.com/v/CrC4e5s_Hz0?version=3&amp;feature=player_detailpage..http://www.youtube.com/v/CrC4e5s_Hz0?version=3&amp;feature=player_detailpage." target="_blank">http://www.youtube.com/v/CrC4e5s_Hz0?version=3&amp;feature=player_detailpage..http://www.youtube.com/v/CrC4e5s_Hz0?version=3&amp;feature=player_detailpage.</a>


http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=167091&tx_ttnews%5BbackPid%5D=38&cHash=dee9133b0a

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  

Ivo Josipović čestitao četničkom vojvodi


Klikni za uvećani prikaz

Pro-jevropski četnik i eRH-azijska spol(j)na politika!
 
Prije devetnaest godina Tomislav Nikolić - zvani Grobar, novoizabrani predsjednik Srbije, prisegnuo je kako će se svim svojim snagama krvavo boriti za obnovu jedinstvene srpske države na Balkanu, koja će 'obuhvatati vascele' srpske zemlje; po onoj čuvenoj doktrini Ilije Garašanina 'Srbi svi i svuda', Moljević-Mihailovićeve 'Homogene Srbije', odnosno po Šešeljovoj kartografskoj crti: Virovitica-Karlobag! Nikolić je tada bio među 18 novopečenih četničkih vojvoda koji su položili prisegu svom ideološkom vođi Vojislavu Šešelju 1993. godine. Taj četnički dernek upriličen je, a gdje bi drugo, nego u Bosni i Hercegovini i to na srbijanskoj Romaniji, mjestu na kojem se tradicionalno veliča četništvo.


Klikni za uvećani prikaz

No, malo tko je tada mogao naslutiti da će se Nikolić razići sa Šešeljem. Nakon što se tobože odrekao svoga velikog 'vožda' Šešelja, Toma Grobar je osnovao svoju novu - tobože naprednu, 'jevropsku'-stranku, ali nije odustao od cilja da jednog dana postane predsjednikom Srbije, što se upravo i dogodilo voljom respektabilne većine srpskog naroda! No, 'zakletva' je ostala. Ali, vuk dlaku mijenja, ćud nikada pa je i taj 'pljunuti' četnik tek promijenio 'četničku dlaku' poput njegovih predaka koji su u jesen 1944. obrijali svoje prljave brade, skinuli kraljevske kokarde i umjesto njih na svoje šajkače naćulili crvene zvijezde petokrake pa se preko noći 'preobrazili' u Titine partizane - 'osloboditelje'!

Ali, uz Tomu Grobara vezani su i grobovi nedužnih ljudi, hrvatskih građana u srbijanskoj agresiji na našu zemlju, zapadnosrijemsko selo Antin kod Tordinaca. Tako je bivši šef Ureda za informiranje u Đinđićevoj Vladi Vladimir Popović ustvrdio u intervjuu za beogradsku Televiziju B 91 u svibnju 2007. da mu je nekadašnji šef „Službe državne bezbjednosti“, zloglasni Jovica Stanišić ispričao da je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osobno u selu Antin u Hrvatskoj 1991. ubio više civila. „On je '91., on lično, u selu Antin, zapadni Srem, prilikom posete nekom dobrovoljačkom odredu SRS, došao kao funkcioner (četnički vojvoda, nap. a.), i kad se tamo pekao vo, jagnjetina na ražnju i kad se malo napio, uveče je, kako bi im pokazao da je i on pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, i njih jedno deset, petnaest pobio i bacio ih u bazen“ , rekao je Popović, prenoseći navodno Stanišićeve tvrdnje.

Dakle, nije ga optužio nekakav ustašoidni Hrvat nego njegov 'zemljak' a to što je pobio desetak 'Gruborskih' staraca odnosno desetak hrvatskih 'Zečeva' nikom ništa, amnestiran je on svake odgovornosti od pravosudnih „organa“ „demokratske nam i prijateljske“ Republike Srbije! Jer, Hrvate se je moglo tući k'o kerove pred tarabom (Paroški i Šešelj u Jagodnjaku)! I gle čuda: jedna od prvih, dakako, pravednih i iskrenih, čestitaka novoizabranom predsjedniku prijateljske nam Srbije, Tomi-Grobaru stigla je od predsjednika države 'Erhazije', Jove Yu-sipovića kao poticaj tom 'jevropskom četniku' na njegovu putu u zajedničku nam, 'demokratsku Jevropu'! Uistinu, to mi dođe kao da poklana 'hrvatska stoka' odaje zahvalnost ili diže spomenik svom 'srbijanskom mesaru' dojučerašnjem agresoru! Ili je to, možda, neka 'nova pravednost'?
 
Damir Kalafatić
Objavljeno petak, 25. svibanj. 2012. 00:00

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/unutarnja-politika/4879-ivo-josipovic-cestitao-cetnickom-vojvodi

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  

Washington Times: 'Pobjeda Nikolića prijeti novim ratom na Balkanu'

Na Balkanu se "kuha" još jedan rat i pobjeda ultranacionalista Tomislava Nikolića nad liberalnim, proeuropskim Borisom Tadićem na srbijanskim predsjedničkim izborima mogla bi uvući Balkan u nove etničke sukobe, piše u petak kolumnist konzervativnog američkog dnevnika The Washington Times, Jeffrey Kuhner.
 
"Nikolić utjelovljuje najgori oblik srbijanskog nacionalizma čiji su ideološki korijeni u četništvu", navodi list i podsjeća da je novoizabrani predsjednik Srbije otvoreno podupirao okrutne ratove protiv Hrvatske, BiH i Kosova.

U Hrvatskoj je bio pripadnik dobrovoljačkih srbijanskih odreda koji su nosili četničke uniforme, zalagale se za ultranacionalističku ideologiju i provodile sustavna ubojstva i uništavanje, poput onih u Vukovaru i na Ovčari.
 
"To što se Nikolić hvali sudjelovanjem u takvim strahotama sramota je za srpski narod. On je bio pripadnik vojnih jedinica koje su počinile nezamislive ratne zločine", ističe Kuhner.
 
Portretirajući Nikolića kao "populista" i "tvrdolinijaškog srbijanskog nacionalista", komentator The Washington Timesa podsjeća da je podupirao genocidni projekt Beograda, da je bio potpredsjednik Radikalne stranke u vrijeme dok ju je vodio "omraženi" Vojislav Šešelj i da je pozivao na protjerivanje nesrpskog stanovništva s Kosova i velikih dijelova BiH i Hrvatske.
 
Godine 1999., nastavlja Kuhner, Nikolić je bio zamjenik premijera u vladi srbijanskog vlastodršca Slobodana Miloševića i dok je NATO bombardirao Srbiju, zajedno s radikalima pokrenuo je "konačno rješenje: uništenje etničkih Albanaca na Kosovu".
 
Opisujući Nikolićev odnos prema Zapadu, list piše da Nikolić optužuje SAD za sve teškoće Srbije i da se radi o pravoslavnom slavofilu koji želi bliskije odnose s Moskvom. "Obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolić želi oponašati vlast u Kremlju i proširiti utjecaj Moskve na Balkanu", piše list i dodaje da je u prošlosti predlagao da Srbija postane ruska gubernija.
 
Kuhner zaključuje da Nikolić nije srbijanski patriot, nego radikalni nacionalist koji prijeti regionalnoj sigurnosti, jer nije napustio san o Velikoj Srbiji, nego samo tvrdi da ga želi ostvariti na miran način.
 
"Stoga njegova politika vodi u samo jednom pravcu, ratu. On dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost susjeda. Nikolić je politički davitelj s velikim zabludama. Srbija podsjeća na Weimarsku Njemačku. Poražena, ponižena i toneći u gospodarski ponor, srbijanski birači glasali su za neonacista. On nije njihov spasitelj, nego umjesto toga ponovno vodi Srbe u zlu kob i katastrofu", zaključuje Kuhner u The Washington Timesu.

25.05.2012. / 21:59
http://www.nacional.hr/clanak/130525/pobjeda-nikolica-prijeti-novim-ratom-na-balkanu
Original > http://www.washingtontimes.com/news/2012/may/24/did-serbia-vote-for-war/print/

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  

Košić: trebala hitno prekinuti sve diplomatske odnose

... Zar je moguće da se ta – ja sam ju tada nazvao – pravna agresija na našu Domovinu nastavlja? Ako je tako, tada moramo znati s kim imamo posla, tada ne možemo s takvima graditi dobrosusjedske odnose – jer to bi značilo prihvaćati laž kao istinu, omogućiti nepravdi da i dalje vlada. Naša bi zemlja trebala hitno prekinuti sve diplomatske odnose s vladom te zemlje, dok ona ne prizna istinu! Kako je moguće da Vukovar koji je simbol našeg otpora nepravdi i genocidu nad Hrvatima, službene institucije na drugoj strani proglašavaju mjestom genocida koji su tu tobože počinili Hrvati? Vidite, mi još nismo završili borbu za našu slobodu. Neprestano nam se boriti za istinu, jer ona je ugrožena. I moramo budno paziti da se ne tolerira nikada, i ni po koju cijenu, laž i nepravda. O tome ovisi naša budućnost, budućnost našega naroda, ali i sviju nas kao pojedinaca", istaknuo je biskup Košić. ...

Sisački biskup Vlado Košić, 27. 09. 2011
Dan policije proslavljen u Sisku
http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=135225
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #186 : Svibanj 27, 2012, 20:43:53 »


Moje mišljenje o Tomislavu Nikoliću u odnosu prema Hrvatima i granicama Hrvatske

Hrvatima Vukovara 1922


Društvo "Hrvatska žena – Hrvatima Vukovara"
Na slici: s lijeva na desno u zadnjem redu: gospođe: Karlić, Orešković, Augustinović, Klemen i Budački. U srednjem redu: gospođe Canki, Ulčink, Ody, Šoban i Peklić. Naprijed: gospođica Melinković

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  

Dugo sam razmišljala dali da pišem o jednoj osobi koja nije vrijedna mojih misli i moga vremena. I nebih!, da se dobro ne sjećam njegovih izjava o Hrvatima i njegove zakletve. I evo opet je položio još jednu zakletvu ali ne kao četnik već kao predsjednik Srbije.

Još uvijek i duboko u meni urezane su slike protjerivanja, mučenja Hrvata i silovanja hrvatskih žena.

<a href="http://www.youtube.com/v/RLEFpOIz5TU?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/RLEFpOIz5TU?version=3&amp;feature=player_detailpage..." target="_blank">http://www.youtube.com/v/RLEFpOIz5TU?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/RLEFpOIz5TU?version=3&amp;feature=player_detailpage...</a>

Pitam se, kako je danas onima Hrvatima koji su kroz paklenu srpsku vatru prošli i preživjeli ju.

- Koje želje i ciljeve ima srpski narod s izborom Nikolića za predsjednika?

Čitam li inozemne novine, nema sumnje da nitko, osim srpskog naroda, ne vjeruje u dobre namjere Nikolića. Što dublje razmišljam dolazim do zaključka, da se Hrvatskoj nije ništa bolje moglo dogotiti negoli izbor Nikolića za predsjednika. Čovjek je jasno, u toku svoga političkog djelovanja i aktivnim sudjelovanjem agresije na Hrvatsku, pokazao svoj stav, svoje misli pa čak i snove prema Hrvatskoj. Hrvati sada, bolje nego ikada, znaju s kim imaju posla.

- Dali je Nikolić u stanju ispuniti san srpskog naroda o Velikoj Srbiji čisto sumnjam. Također sumnjam da se bilo koji čovjek može tako brzo, kao puknuti srednjim prstom o dlan, promjeniti. Ako Nikolić danas ne stoji iza svojih jučerašnjih izjava, onda su sve njegove dosadašnje izjave bile laži ne iskrene. Ili je laž ne iskreno ono što danas tvrdi?

-   "Sve dok živim, neka mi nitko ne priča da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić kriminalci."

-   Vukovar je bio srpski grad, Hrvati se tamo nemaju što vraćati

-   Četnici su bili oklevetani! One su bile u prvim borbenim redovima, prvaci, koje su izvodile najteže akcije.

-   Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode.

-   Kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me netko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju.

-   Imam nedosanjani san o velikoj Srbiji.

-   Što se tiče Hrvatske, s njima, u okviru ovih granica, nećemo imati diplomatskih odnosa. (Izjavom za "Vesti" 2003)

-   Pitanje srpskih prognanika iz Hrvatske i njihove imovine nije riješeno.

Kada Srbija plati ratnu oštetu Hrvatima, biti će sva pitanja riješena!

-   Za Hrvatsku ja nisam zločinac ... Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo. Ako neće, to je pravo Hrvatske.

A bezkritični i zaboravni hrvatski političari HOĆE, bez obzira na žrtve Domovinskog rata i bez obzira na msaovna silovanja hrvatskih žena!  Hrvatska Vlada HOĆE da surađuje s čovjekom koji krši čak i zakletvu. Zašto onda da ne krši današnje izjave o dobrim namjerama prema Hrvatskoj?
Kako mu vjerovati kada prije dva dana, 25. 05., oštro dementira - tvrdi da je laž - što je rekao u Frankfurter Allgemeine Zeitung?

Nikolić, kao predsjednik, ima posljednju riječ u svim unutranjim i vanjskopolitičkim pitanjima. On je sada odgovorn za ekonomsku bijedu Srbije i za obećanje svoj narod izvući iz krize.

Ali kako?

Od skoro 7 498 001 stanovnika su 24% bez posla, a sve više i više ljudi rade bez sigurnosti da će njihove zarade, oko u prosjeku od 335 €, biti isplaćene. Broj zaposlenih pao je na povijesni minimum. Srbska vojska od 37.000 vojnika košta državu 675 Mio. €.

Što se još od 1995 do danas može narodu obećati, što učiniti, osim skrenuti pažnju od nezaposlenosti i beznadnosti?

S takvom sirovom taktikom skretanja pažnje prema četništvu i Velikoj Srbiji lako bi moglo doći do eskalacije koja gotovo uvijek slijedi po istoj šemi: Najprije se širi glasurda, da su pet Srba u nekom hrvatskom selu zlostavljani, a nedugo zatim moli pedeset Srba pomoć svoje braće iz Srbije. Neobrazovani i radikalci rado to povjeruju i već ih je 500, ma 5000 spremno ići na hrvatski narod i nikoga više ne zanima dali je to istina ili laž.

Pali se, pljačka se i pjeva:

Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala,
Nije mala, nije mala, triput ratovala. ...

Dakle, razlozi nisu potrebni jer se njih može izmisliti, provocirati. Važnija je tema o uzrocima rata.

-   Pogrešna procjena državne snage kao i namjere druge države tz. "neprijatelja".
-   teritorijalna pretenzija tj. ambicija, težnja
-   borba za položaj i prevlast u regiji
-   skretanje pažnje od unutarnjih konflikta.

Kada je čovjek gladan sklon je sve vjerovati pa i izgovor vlade: "Rat je!". Iako imamo dokaza da ratovi, osim ratnim profiterima, nisu nikada narodu donjeli obećano blagostanje.

Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala,
Kako mala, kako mala od Vukovara pa do Pazara.
Istina, istina! Pitajte grobara!

Nije važno dali je to istina ili nije, važno je da narod u to vjeruje.


Kneževina Srbija 1813-1833

Srbija treba da zna, da teritorijalna veličina ne donosi blagostanje narodu što nam potvrđuje Monako u kojem živi samo 7600 domaćeg stanovništva. Ali za to je potrebna klasa-kvaliteta političara, a ne kvantiteta stanovništva.

Nekada je manje - više!

Za Hrvatsku bi bilo pametnije i mnogo "više", pod ovim novo stečenim okolnostima, prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom. Hrvati ne mogu biti toliko naivni i neiskusni, da ne vide kuda sve ovo vodi. Za ovakvu slogu – zajedničko djelovanje i usklađivanje interesa - sa Srbijom nisu naši domoljubi dali svoj život.

Marica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Markokr.

Postova: 71


« Odgovor #187 : Svibanj 28, 2012, 06:09:22 »

Sit gladnom ne vjeruje.

Ili - jadan narod kada spadne na takve politicare i vodje.
U Srbiji se desavaju politicki preokreti za koje je i Europa odgovorna. Ljudi nemaju alternative a nitko im je nije ni ponudio. Svuda po svjetu vodi Europa politiku samo ne pred svojim vratima. Zasto se narodu ekonomski ne pomogne i ne pokaze pravi put prije nego sto rezignira i bira ovakve Utvare za svoje "Spasitelje".Mozda bi bilo ucinkovitije narodu dati priliku da izidje iz primitivizma ( skolstvo) nego ga kaznjavati za neznanje. Kada narod nema sto jesti i kada vise ne vidi buducnost za sebe i svoja pokoljenja onda mu je svejedno. Rat ili mir.
I onda uvjek dodje neka spodoba (Hitler &Co) i .....

Mene brine , u ovom slucaju , buducnost Hrvatske i ostalih bivsih Republika bivse Jugoslavije.Jer su ovim izborom srbijanskog "Predsjednika" svi ugrozeni i bit ce ukljuceni u neminovne sukobe koji , ruku na srce , nikada nisu prestali i nikada nece prestati.

Ne slazem se da bi trebali prekinuti diplomatske odnose s Srbijom. Vec zbog toga sto je uvjek dobro znati sto ti se sprema.


Marko
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #188 : Svibanj 28, 2012, 08:28:51 »


Gladan ili sit treba da ima karaktera!

Mali Izrael nema diplomatske odnose sa svojim susjedima. Arapski susjedi, osim Egipta i Jordana, ne puštaju te u zemlju ako u tvojoj putovnici imaš pečat da si posjetio Izrael. Ipak Izrael uvijek zna što njegovi susjedi misle. Upravo zato je uvijek spreman na obranu.

Ako ti netko nije iskreni prijatelj onda možeš s njim za istim stolom da jedeš i piješ ali ipak ne idi sam iz gostionice jer ne znaš što te vani čeka.

Europa nije nikome ništa kriva i nije obavezna izvlačiti narode iz krize u koju su se sami uvukli. Europa nisu vatrogasci a pogotovo ne za one koji sami podpaljuju i čine žarišta.

Dali je Srbija zemlja s nazivom "Srbo-Donacija" koja kuka i čeka, kao prosjak, na novčiće. Prosjak prosi ali se ne prijeti!

________

Intervju Nikolića s FAZ, 19.05.2012

Es geht also ums Geld.

Nein. Besteht die EU etwa nur des Geldes wegen? Aber diese Fonds helfen uns, unsere Flüsse in Ordnung bringen, die später durch die EU fließen. Sie helfen uns, unsere Landwirtschaft in Ordnung zu bringen, damit wir Lebensmittel produzieren, die wir später der EU verkaufen. Diese Fonds sind nicht nur Geld.

Znači radi se o novcu

Ne. Sastoji se EU samo od novca? Ali ti fondovi će nam pomoći naše rijeke u red (očistiti) dovesti, koje će kasnije teći kroz EU. Oni (fondovi) će nam pomoći, našu poljoprivredu srediti, da bi mogli proizvoditi hranu koju bi kasnije EU prodavali. Ti fondovi nisu samo novac.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/wahl-in-serbien-die-serben-durften-nicht-entscheiden-wo-sie-leben-wollen-11750937.html

-   Tko je zagadio srpske rijeke? Taj neka ih i čisti. Kuda te rijeke danas teku?
-   Zašto Srbija i bez EU ne proizvodi dovoljno hrane da bar njezino stanovništvo ne gladuje? EU ima i sama višk stoke i polj. proizvoda te daje premije seljacima koji ukinu stočarstvo i poljoprivredu. EU se jedva riješila svojih "Butterberge“ brda sa putrom, a Francuska baca voće (kajsije) u more jer je transport za Afriku preskup.
-   Svjetska tržišta su odavno podjeljena i nitko u EU ne čeka na salatu iz Srbije

Prijevod i komentar: Marica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Markokr.

Postova: 71


« Odgovor #189 : Svibanj 28, 2012, 15:06:04 »

"......jer je transport za Afriku preskup"

A nije bio preskup transport u suprotnom smjeru ??
I gdje je tu humanost ? Kada se Afrika iskoristavala , kada su se iz Afrike eksportirali robovi i zlato i dijamanti i ...kada je Afrika krvarila i kada smo je iskoristavali nista nam nije bilo preskupo.
A zasto se Srbiji nebi pomoglo u razvitku privrede i poljoprivrede . Obrazovanje je vrlo bitno u stvaranju vlastitog misljenja i orjentiranju na politickom polju.Ne mora se nikomu nista darovati. Pomoci u svoju korist i za dobrobit susjedima te zemlje. Jer opet ce racun placati Hrvati i Bosnjaci.
A ako nas (Hrvatsku) Europa toliko voli da si njenu buducnost bez nas ne moze zamisliti onda neka pomogne Srbiji da nas ostavi na miru.
Marko
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #190 : Svibanj 28, 2012, 17:30:36 »


Da, transport je preskup jer hrana, kao i poneki lijekovi, mogu se samo transportirati i držati u hladnjačama. Te hladnjače Afrika nema, a francuski privatnik plantaže voća je već na gubitku što svoje voće nema gdje da proda. Tko može ozbiljno očekivati od njega da još gradi u Africi velika skladišta sa hladnjačima, da plaća transport i svoje radnike i to sve bez zarade?

Dali ti radiš dnevno 12-14 sati samo za humanitarnu pomoć? Tko to može a da sam ne propadne?

Države sa najviše kolonija kao: Engleska, Francuska, Španija i Nizozemska primaju stanovnike pojedinih kolonija u svoju državu i tretiraju ih kao svoje državljane s istim privilegijama. Tako je np. Nizozemska prepuna naroda iz Indonezije.

Naravno da su bogate zemlje iskorištavale siromašne ali dali zato treba da Europa krvari?

Srbija se ne može usporediti ni sa jednom kolonijom jer Srbija, s jedne strane sanja san o proširenju svoga teritorija, a sa druge strane očekuje pomoć od demokratske EU.

Naravno da narod nije kriv. Uvijek su drugi krivi. Naravno! Ali srpski narod je ovu vladu izabrao i oni najbolje znaju zašto.

Ne mogu srpski intelektualci kao np. prof. Jovan Pejin, da hvale četništvo i vrijeđaju Hrvate kao primitivce, a na drugu stranu da očekuju suradnju i pomoć.

Srbiju nitko u EU, a ni izvan EU nije izolirao, to oni sami čine. E, pa onda neka budu toliko ponosni da ne traže pomoć np. od "fašističkih Švaba koje su protjerivali, oduzeli im imovinu i zlostavljali ih u logorima.

Zašto ih Rusija ne pomaže? Zašto EU?

Prije tri godine Tomislav Nikolić je izjavio, da jako žali što Srbija ne može biti provincija (kolonija) Rusije.

Nije, da ja u Nikolićeve čežnje i žalje sumnjam već se čudim toj logici:
-   na jednu stranu rasprodaja po diskontnoj cijeni, a na drugu očekivanja pomoći od EU.
-   želja biti ruska provincija i sanjati o Velikoj Srbiji sa hrvatskim teritorijem.

U svijetu srpskih nacionalista su uloge o dobru i zlu jasno definirane. Rusija je dobar veliki brat koji ih štiti od pljačkanja i pametovanja Zapada. Naravno, da se velikom bratu mora tu i tamo pokazati zahvalnost. Kako ta zahvalnost izgleda je konkretno vidljivo: Za rusku podporu i stavu blokade kosovskog-pitanja, srpska vlada prodala je (56,15 % dionica) Rusiji državnu rafineriju nafte NIS po diskontnoj cijeni.

Tko ovdije pije a tko plaća?

EU nije pijana!
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #191 : Svibanj 29, 2012, 19:11:55 »


Nikolić zove Josipovića na inauguraciju

Nakon susreta sa šefom Delegacije EU-a u Srbiji Tomislav Nikolić izjavio je da će na svoju inauguraciju pozvati i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića.

Nikolić je poručio da nikada ništa neće učiniti što bi pokvarilo odnose dviju država i dvaju naroda.

Novi predsjednik Srbije i Vincent Degert razgovarali su o situaciji u Srbiji i njegovu posjetu Bruxellesu 14. lipnja.

Hrvatska još nije primila službeni poziv za inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića pa ne može komentirati hoće li hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazočiti inauguraciji, priopćeno je iz Ureda predsjednika, a prenosi Hina.

29.05.12.   Starost: 6 h
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=167420&tx_ttnews%5BbackPid%5D=23&cHash=15ae579f13

__________

Moje mišljenje

Na dvije stolice ne može nitko da sjedi, pa ni hrvatski predsjednik Josipović

Ivo Josipović je u prvoj liniji predstavnik hrvatskog naroda i kao takav mora svaku svoju političku riječ, svaki svoj politički čin prilagoditi mišljenju hrvatskog naroda.

Sve dok je srpska elita mišljenja da su Hrvati genocidan i najprimitivniji narod u Europi, nema ni jedan Hrvat što u Srbiji da traži.

Josipović mora da se pita kako će ikada moći otići u posjetu u selo Antin kod Tordinaca ili se rukovati sa silovanim hrvatskim ženama ili pozdravljati obitelji naših palih branitelja poslje povratka iz Beograda.

Mislim da bi predsjednik Hrvatske trebao prepustiti tu odluku, o svojoj prisutnosti pri svečanom uvođenju Nikolića na položaj srpskog predsjednika, hrvatskom narodu.

Ako Josipović još oklijeva i nije siguran dali da se odazove na Nikolićev poziv, iako je hrvatski narod javno i teško uvrijedio, onda je jedino riješenje referendum.

Veličina jednog naroda i jednog predsjednika je; Reći NE!

Gdje je naše dostojanstvo i naš ponos?
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #192 : Svibanj 30, 2012, 13:12:02 »


Nikolić želi najbolje moguće odnose sa susjedima. Vidjeti ćemo!

Dali će Nikolić radi dobrih odnosa sa susjedima pozvati i gospođu Atifetu Jahjaga ili Hashima Thaci?

Da podsjetim, na svečanoj inauguraciji hrvatskog predsjednika Josipovića bili su 27 visokorangiranih gostiju iz međunarodne, europske i regionalne politike kao:

-   EU-komesar Štefan Füle
-   Albanski predsjednik Bamir Topi,
-   Predsjednik Bosne i Hercegovine Željko Komšić,
-   Crnogorski predsjednik Filip Vujanović,
-   Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu,
-   Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i
-   Američki zamjenik ministra vanjskih poslova Jacob Lew.

Boris Tadić je bojkotirao Josipovićevu inauguraciju zbog dolaska Fatmira Sejdia.

http://dalje.com/hr-svijet/tadic-ne-dolazi-na-inauguraciju-ako-dodje-sejdiu/290684
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #193 : Kolovoz 01, 2012, 12:27:45 »


Drugarice, sada sam stigao u Poreč. Prije Poreča, oko Rovinja je izbio šumski požar, ovo je snimljeno sa 3-4 km udaljenosti, strašno je gledati kojom brzinom dim ide u zrak... Pozdrav


Požar u Rovinju, 1. kolovoza u 14:15

Ma tko se to moj božji meni javlja, a vatra mu pod petama gori? Hahahaha Možda baš zato!? Hahahahaha Hvala na slici. Imate li još koju, malo bliže vatre? Hahahaha
Ugodan odmor druže Joža želi Vam Marica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #194 : Kolovoz 02, 2012, 23:29:17 »


Istra: Oskudica vode i turizam

Istra je, zbog svojih geoloških karakteristika i klimatske osobine, zemlja oskudna vodom. Za oskudicu tekuće vode uzrok su ne samo gorski potoci koji potkopavaju vapnene brežuljke i planine nego i turisti. Za taj masovni ali i luksuzni turizam naši kršni djelovi zemlje i njezin narod plaćaju visoku cijenu.

Nestašica vode i suša često se spominju kao jedna te ista pojava iako one opisuju različite okolnosti. S nestašicom vode dolazi do neravnoteže između potražnje vode i vodnim resursima. Dok je suša obično izazvana deficitom kiše koja je potrebna za sadržaj vlage u zemljištu.


Šumski požar u Rovinju, 01. 08. 2012
 

"Pasja vrućina" u Poreču, 01. 08. 2012
U Istri se lokalni aktivisti bune protiv vlasti jer se zapuštaju stari izvori i bunari, a još je Austrougarska regulirala status i održavanje izvora vode. Svi se oslanjaju na vodovod.


Sadašnji vodovodi u Istarskom prostoru
 

Planirana temeljna konstrukcija vodovoda u Istarskom prostoru
Dali su troškovi za izgradnja novih vodovoda za Istru mnogo veći nego što bi bilo np. pretvaranje morske u pitku vodu, ne mogu reći. Veći središnji prostor Istre, izrazito je brdski i gotovo nenaseljen. Velika većina potrošača koncentrirana je duž nizinskog, zapadnog i istočnog obalnog pojasa, i upravo iz tog razloga trebalo bi razmišljati o iskorištavanju morske vode i njezinog odsoljavanja tj. o desalinizaciji morske vode

Voda je dio kvalitete života.


Oglas: Ovo ne smijete!

Negdje sam čitala da se u Istri, zbog nestašice vode, krajem kolovoza 1865 požar gasio vinom.
_________________________
https://www.drivehq.com/file/df.aspx/publish/coprogram/Documentations/Istra2.pdf

http://www.navcom.hr/desalinizacija.htm

http://de.wikipedia.org/wiki/Meerwasserentsalzung

http://www.rtl.hr/vijesti/zabava/24939/sahara-uskoro-rajska-oaza/?cwsid=8b710c91fb0a6c0ca21dfb547e958e0f

Sveta voda > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2869.msg6976#msg6976
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 51
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!