CRO-eu.com
Rujan 22, 2020, 16:18:36 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 51
  Ispis  
Autor Tema: Domovinske vijesti  (Posjeta: 462880 )
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
max 2

Postova: 188


« Odgovor #360 : Prosinac 15, 2013, 09:24:19 »http://dnevno.hr/vijesti/svijet/eu/108629-cenzura-medija-u-hrvatskoj-na-djelu-tisuce-prosvjednika-izaslo-je-i-na-ulice-poljske-a-kod-nas-je-glavna-vijest-snijeg-u-palestini.html
_________________

Cenzura, cenzura, cenzura ........

Evo malo važnijih pitanja osim ćirilice, ona nam je postala sredstvo-fokus za skretanje pogleda sa pravih i realnih problema u Hrvatskoj i u svijetu. Svi vlastodršci su imali i imaju neko sredstvo za odvlačenje pozornosti sa realnog stanja stvari jer raju zaokupe i indoktriniraju sa tim nebitnim, tako raja ne misli na probleme i ne kritizira trenutno stanje i vlast. To je bilo i biće, vlastodršci kanaliziraju dnevno stanje stvari po njihovim potrebama.
_________________

http://dnevno.hr/vijesti/svijet/eu/108445-video-mediji-zasto-sutite-masovni-antiglobalisticki-prosvjedi-protiv-europske-unije-banaka-i-vlade-diljem-italije-interventna-policija-skinula-sljemove-i-prikljucila-se-narodu.html

Dozvoliti ćirilicu znači omogućiti pobjedu Srbima (velikosrbima, jer postoje i normalni ljudi, Srbi, mnogi su bili u Hrvatskoj vojsci i sudjelovali u Domovinskom ratu) koji su klali i ubijali Hrvate u Vukovaru je još mnoštvo onih koji nisu procesirani za razne zločine nad Hrvatima. Mirnom reintegracijom abolirani su oni koji nisu počinili nikakve zločine, ali ne mogu biti abolirani oni koju su klali, palili i pljačkali Hrvatsku i Hrvate. Dozvoliti ćirilicu znači pobjedu tom šljamu, ubojicama i zločincima, od kojih su mnogi bili i ostali na dnu društvene ljestvice. Ali taj šljam, ubojice i zločinci kroz ćirilicu i velikosrpstvo opet izbija na površinu, to je sa moralnog i etičkog stajališta Hrvatima neprihvatljivo. Dozvoliti ćirilicu ojačalo bi pozicije zločincima koji bi se kroz “prava nacionalne manjine“ dokopali vlasti te na taj način još više utvrdili u svojim pozicijama i stajalištima (protuhrvatskim), a u pravosudnom sustavu koji vlada u Hrvatskoj postali bi jos nedodirljiviji i sad su mnogi nedodirljivi, jer ih upravo hrvatska vlast iz svojih političkih interesa čuva.

Branitelji i njihova borba su upereni protiv tih i takvih i uopće se ne radi o hajci na Srbe - kako oni vole prozivati.

Sve su to stvari koje treba iskristalizirati, hrvatski Srbi moraju se ograditi od velikosrpske politike, (protuhrvatske) moraju početi javno istupati protiv manipulacije ćirilicom i njih samih, a to nije moguće jer nemaju zato pripremljenu inteligenciju ni elitu, ona je  još sva jugoslavenska i protuhrvatska.
_________________

http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/108473-video-godisnjica-krvavog-pira-belih-orlova-u-vocinu-gdje-su-civilima-kopali-oci-lizali-ustasku-krv-ubijali-sjekirama-i-rezali-motornom-pilom.html
Evidentirano

Quidquid in occulto est,in apricum proferet aetas!
Što god je bilo skriveno,vrijeme  će iznijeti na vidjelo!
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #361 : Prosinac 15, 2013, 17:01:04 »

 Bravo Max2!

Kako vidim i ti čitaš http://dnevno.hr/

I ja poznam one kako ti kažeš 'normalne', a ja ih nazivam pravoslavne Hrvate koji su u Domovinskom ratu sudjelovali, borili se protiv agresora, koji su bili u hrvatskoj vojsci. Te pravoslavne Hrvate, čiji pradjedi, djede i očevi nisu nikada bili četnici i kojima nikada Srbija neće biti domovina, ne zanimaju manjinska prava jer su lojalni Hrvati i domoljubi. Sa takvima ja, kada dođem u Liku, rado jedem i pijem.

Manjinska prava i ćirilicu traže oni poput bezličnosti Saše Sabatoša. On danas opet radi kao policajac iako je svojim udarcima nenaoružanog i golorukog branitelja Darka Pajčića skoro usmrtio.

Tim četnicima, a njih ima još uvijek u Hrvatskoj, nisu također potrebna manjinska prava koja će ih štititi od nekih hrvatskih ustaša jer da samo 1-2 ustaše ima u Vukovaru, ovaj Sabatoš bi danas gledao odozdol kako hrvatska trava raste, a ne bi po njoj hodao.

http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=556.msg8322#msg8322

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #362 : Prosinac 15, 2013, 17:05:16 »


http://dnevno.hr/

pokazuje nam vrijeme, naše vrijemeKvaliteta novinarstvo je nešto drugo osim zbirki lijepih fotografije prikupljenih od raznih agencija i tekstova iz komunikacijskih organizacija (public relations). Dobre novine odabiru sadržaj prema kriterijima relevantnosti, interpretiraju i procijenjuju vrednotu događaja. Dobre novine rade upravo ono što hitno trebamo u ovoj poplavi od manipuliranih i cenziranih informacija. Njih odlikuje sadržaj različitih stajališta. Dobre novine ne plešu kako Vlada fićuka.

Narod se ne želi hraniti uljepšanom trenutnom situacijom koja je velika opasnost za našu demokraciju jer s izostavljenim ili lažnim informacijama dajemo potporu političkoj diktaturi.

Vjerodostojnost je upravo ono što čini jedne novine kvalitetnim, vjerodostojnost mora biti karakteristika dobrog novinarstva.

Novinarstvo bi bilo glupo kada bi se služilo najmodernijom tehnikom, a pritom izostavljalo svoja sjećanja i iskustva od jučer, jer danas nema bez jučer. Iako je internet naš život promijenio i dalje ga mijenja, povijest mora ostati - kao usporedba - dio najnovijih informacija.

Zna se da ćirilica kao pismo ne može biti opasna ali isto tako se zna; da se svijet s kojim najviše poslujemo služi latinicom; da je ćirilica za Hrvate simbol diktature i agresije. To su povijesne činjenice koje neke medije u interesu Vlade metu pod tepih.

Koliki utjecaj imaju online novine na javnost nije još ni znanstvenicima jasno. Ipak mora se priznati da i internet ima svoje negativne strane jer njihovi autori ostaju većinom anonimni, izvori ostaju nejasni i mišljenja zamaglita. Pogotovo kod forumskih komentara i blogera doživljavamo, u većini slučajeva, gubitak istine. Tehnički gledano, danas svatko može biti "novinar" s malo truda. To je ona propaganda protiv koje se čak ni profesionalno novinarstvo s dovoljnom žestoćom ne bori i ponekad daje previše prostora i značenja onim osobama koje ruše naše vrijednosti i demokraciju. Bezličnosti bi trebalo staviti na jednu novinarsku "crnu listu" jer mora biti jasno da neke osobe-bezličnosti- unpersoni- koriste medije za rušenje interesa većine tj. rade u interesu privilegirane manjine.

Jedna funkcionirajuća demokracija treba pouzdane informacije i istinito tumačenje događaja. Za istinu je potrebna neovisnost i jaki otpor!

Tko je vjerodostojan, naći će sljedbenike i simpatizere na svojem putu. Dobre novine ne samo da informiraju, one i obrazuju naše civilno društvo. Objektivno obrazovanje bez povijesti tj. usporedbe s jučer i danas nije moguće.

Mnoge medije informiraju o temama koje zastupa Vlada, koje narod malo ili uopće ne zanima ili opisuju svijet koji je jako različit od onog u kojem narod živi. Prognozama kao "Loše je ali biti će bolje ..." ne može se ni bakicu iza peći više namamiti na čitanje.

Vjerodostojni novinari su najveća vrijednost novina. Dobar novinar osjeća se manje obavezan prema svojem poslodavcu više prema narodu - čitateljima.

Novinari rasvjetljuju našu sadašnjost, oni odkrivaju skandale i pritom reskiraju odkaz, a ponekad i svoj život. Zato za njih uspjeh nije samo kratkotrajni i spektakularni trenutak.

Stoga se treba još danas razmišljati o budućnosti kvalitetnog novinarstva i o današnjem stanju zaposlenosti novinara. Svugdje se može promatrati kako najslobodniji i najhrabriji novinari gube posao, a na njihova mjesta dolaze volonteri kao urednici, koji zarađuju plaće pripravnika. Nestabilno radno mjesto nije temelj za solidne sadržaje. Mnogi od njih bi temeljito istraživali ali umjesto klase podvrgavaju se Vladi i donatorima.

Dobri mediji su skoro uvijek trn u oku nekih grupa, manjina i političkih stranki. I to je dobro tako! Zato ja rado čitam http://dnevno.hr/ jer kod njih se osjećam doma.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
max 2

Postova: 188


« Odgovor #363 : Prosinac 16, 2013, 10:55:51 »


Proces srbizacije hrvatskih pravoslavaca ili bolje fenomen jedan je od najtežih i najsloženijh u novijoj hrvatskoj povijesti, temeljitost toga fenomena vidi se na pojedinim pravoslavcima koji imaju hrvatska prezimana npr. Mile Horvat, a Horvat je mađarski naziv za Hrvata. U prošlosti su prešli na pravoslavlje iz nekog razloga i kasnije su, a znamo da je pripadnost srpskom pravoslavlju asimilacija u srpsku narodnost-posrbljeni.

Danas u Hrvatskoj postoji određena skupina ljudi koja je nacionalno svjesna da su Srbi, oni su se se identificirali i izgradili  zajednički identitet o srpstvu i pripadnosti srpskom narodu na osnovu nečega,npr.na osnovu srpske crkve, kako i zašto do tog je došlo to je druga tema i oni tome nisu krivi.

Oni imaju i žive sa jednom dubokom krizom identiteta, oni su odrasli i dalje odrastaju u sredini u kojoj je samo pravoslavac Srbin, to su ideološki okviri i postavke kojoj prosti puk nije kriv.

Pojedini bi htjeli njegovati svoje srpstvo i nacionalne osjećajea to je normalno,koji se baziraju na srpskoj crkvi a to je jednako velikosrpstvo, četništvo, antihrvatstvo i antikatoličanstvo, taj sav nauk je kriv, srpska crkva i srpsko pravoslavlje temelj su velikosrpske ideje.

Jezik i pismo: Hrvatski Srbi nikad nisu govorili ekavicu koja je službeni srpski jezik niti imaju kontinuitet toga kao ostale etničke skupine, naturati im je sad znači samo posrbljavati ih samo još jednom.

U tom procesu ponovne srbizacije tragikomično je da u folklornim nastupima usvajaju srbijanske narodne nošnje (oni te nošnje kupe) kao oznaku svog srpskog identiteta, a svojih se lokalnih nošnji odriču, to se najbolje vidi u pitanju šajkače,gdje je promoviraju kao jedan od simbola srpskog identiteta(novog)a npr. pojedinci se odriču ličke kape koja je simbol kontinuiteta, simbol je jedne kulture i civilizacije, koja je u Dinarskog gorju postojala i postoji ko zna koliko tisuća godina, taj cilindrični oblik pokrivala za glavu nađen je u grobovima Liburna, Japoda itd, ta kapa postojala je davno prije postanka šajkače.

Ja tebe shvaćam što ti hoceš reći, srpstvo se u hrvatskoj temelji na velikosrpstvu i antihrvatstvu, dovoljno je samo pogledati poznati članak iz Srbobrana gdje govori o istrebljenju Hrvata ili  “Do istrage naše ili vaše“, do nestanka našeg ili vašeg.

...Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnost, ali bez nade da će sačinjavati ikada posebnu narodnost.
...Ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše. Jedna stranka mora podleći. Da li će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima, i proces opšte evolucije, po kome ideja Srpstva znaci napredak..


Od prvog dana srpstvo ide za tim da Hrvate utare i asimilira.

Tako da i samo mali pokušaj njegovanja srpskih narodnih osjećaja dovodi u pitanje opravdanost i temeljitost toga, posebice zato što to Hrvatima budi negativna iskustva i  zato što su Srbi već asimilirani poglavito u velikim sredinama,srpski-ekavicu ne govore, narodnu nošnju (novi identitet) moraju kupovati od matice-ironija itd, vjeru ne prakticiraju mahom,a vjera niti može biti niti je oznaka etničke pripadnosti, ne želim da me netko prozove radi riješavanja “srpskog pitanja“, ali to su činjenice, kad sretneš Srbina u Zagrebu ili Rijeci i ako ima neko međunarodno ime ne možeš mu utvrditi što je, moraš ga onako čobanski pitati:....a što si ti?

Nadalje treba imati na umu da je hrvatska politika uzela tijek jugoslavenstva i podjele, nešto iz političke nemoći nešto iz oportunizma, na osnovi pravoslavni Srbi, katolici Hrvati, i bez obzira što su pravoslavni seljaci prije sto godina u Gospićkom Hrvatu-nasuprot raznim rudanima koji danas govore da nisu Hrvati, govorili da su Hrvati i tražili osnivanje novina i Hrvatske Pravoslavne Crkve, nisu našli odjeka na tadašnjoj hrvatskoj političkoj sceni upravo zbog slabosti i oprtunizma hrvatske opozicije.

Nasuprot tome postoji druga grupa pravoslavaca u Hrvatskoj,a to su oni koji se smatraju Hrvatima i pravoslavne su vjere čiji identitet i istina su bili i danas stoje pokopani i sriveni ideološkom dogmom i okvirima, na popisima stanovništva svaki je put sve više pravoslavaca koji se izjasne kao njihovi stari Hrvat pravoslavac, oni danas nikako ne mogu probiti ideološku dogmu.

Problem nije u hrvatskim Srbima,veći je problem u hrvatskoj dnevnoj politici koja se bazira na jugoideologiji i jugo-dogmama,meni osobno ako netko reče da je Srbin ja to poštivam, čisto iz  kulture i civilizacijskog čina, te poštovanja prema drugom, međutim kad taj počme rovariti protiv mene ja mu podastrem činjenice što, kako i zašto je Srbin, tu je sva tajna.

Oni moraju spoznati tko su, zašto i kako, te čemu, to je najbolji put.
jer ni hrvatskoj dnevnoj politici nebi odgovarali pravoslavni Hrvati
Oni koji su 91 išli u rat za Hrvatsku išli su kao nacionalno svjesni Srbi, dogma pravoslavnih Hrvata nije ni danas probijena, a kamoli onda, onda ostaju bez srpskih glasova na izborima ...............
Evidentirano

Quidquid in occulto est,in apricum proferet aetas!
Što god je bilo skriveno,vrijeme  će iznijeti na vidjelo!
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #364 : Prosinac 16, 2013, 13:09:37 »


Proces srbizacije hrvatskih pravoslavaca ili bolje fenomen jedan je od najtežih i najsloženijh u novijoj hrvatskoj povijesti, temeljitost toga fenomena vidi se na pojedinim pravoslavcima koji imaju hrvatska prezimana npr. Mile Horvat, a Horvat je mađarski naziv za Hrvata. U prošlosti su prešli na pravoslavlje iz nekog razloga i kasnije su, a znamo da je pripadnost srpskom pravoslavlju asimilacija u srpsku narodnost-posrbljeni. ...

Ako se pitam: "Tko je kriv za ... ?", onda je ovo jedan od mojih odgovora na srpstvo u Hrvatskoj.

Čovjek jedino nije kriv na izboru roditelja. Za sve ostalo je svaki odrasli-samostalni-pojedinac sam "kriv", dali je u pitanju:
-   Profesor – ako sam drugog mišljenja nego on mogu otići na drugi fakultet, u drugom mjestu.
-   Poslodavac – ako su naši nepismeni preci išli u svjet trbuhom za kruhom, zašto mi zbog dobrih radnih uvijeta se ne pomičemo s mjesta, a mobilini smo.
-   Vlada – Vladu smo si sami izabrali.
-   Brak – pa i njega se zakonski možemo osloboditi.
-   Prijatelj – i njega biramo po svojim kriterijama
-   Neprijatelj – također, jer ne može i nedozvoljavam da mi svaki klošar može biti neprijatelj tj. ne može me svaka budala uvrijediti.
-   Mjesto boravka i prebivalište – i to si izabiremo po svojim kriterijama, po osjećaju pripadnosti i ugodnosti.
-   Integracija – dali ću se uklopiti kao stranac u novu sredinu, ovisi o meni.

Tko je Pupovcu i hrvatskim Srbima kriv što su ostali stranci u Hrvatskoj. Izbor su imali i imaju još i danas. Na dvije stolice se ne sjedi ako ti obrazi nisu debeli kao stražnjica. Zar je tu potrebno neko manjinsko pravo? Tko kao stranac želi živjeti u Hrvatskoj neka njeguje svoju kulturu u svoja četiri zida, crkvi i svojim klubovima. Nitko nema protiv toga ništa. Dosta su krivi i pravoslavni Hrvati jer se javno i glasno ne distanciraju od Pupovaca.Srpska manjina u Hrvatskoj  

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
max 2

Postova: 188


« Odgovor #365 : Prosinac 16, 2013, 15:21:11 »


Ajmo mi malo sa jarca na magarca kako vele u narodu, za promjenu teme, a tema ima  trenutno važnijih, samo što narod nije informiran kao što ni dosad nismo bili informirani o pravoslavnim Hrvatima, jer informacije neko skriva, usmjerava i objavljuje po svojim potrebama.

U novije vrijeme sve se češće govori o velikim korporacijama, koje imaju sve veću moć u svijetu i koje na svom putu da si osiguraju potpunu vlast i povaćaju zarade kapitala ne prezaju ni od čega.
Obavezno pročitati!!! > http://www.nezavisni.hr/index.php/vijesti/svijet/item/624-trgovinski-pregovori-sad-a-i-eu-genocid-kao-legitimni-poslovni-model
Evidentirano

Quidquid in occulto est,in apricum proferet aetas!
Što god je bilo skriveno,vrijeme  će iznijeti na vidjelo!
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #366 : Prosinac 16, 2013, 20:19:58 »


U novije vrijeme sve se češće govori o velikim korporacijama, koje imaju sve veću moć u svijetu i koje na svom putu da si osiguraju potpunu vlast i povaćaju zarade kapitala ne prezaju ni od čega.
Obavezno pročitati!!! > http://www.nezavisni.hr/index.php/vijesti/svijet/item/624-trgovinski-pregovori-sad-a-i-eu-genocid-kao-legitimni-poslovni-model
Razmisljam
Da bih o prednostima i manama korporacija mogla diskutirati morala bih više znati o cehovima, suvlasništvu i partnerstvu. To je za mene tanki led. Jedino što znam je, da bez organizacija – u izolaciji – društvo nema egzistencije i da korporacija temelji na slobodnom ulazu i izlazu iz nje. Smatram da smo mi premala država da bez organiziranog trgovanja (udruženja) možemo opstati s našim eksportom na svjetskom tržištu. Uz to Hrvatska više importira nego eksportira. Gdje je tu problem? Koja glupa usporedba s Ciklonom B ... on se nije koristio dobrovoljno!

U ovom članku se spominje i profit, pa ako ne profitiraju države od poreza (tko kojoj državi u slučaju korporacije treba porez platiti?) onda profitira radna snaga kojoj se s trgovanjem otvaraju nova radna mjesta, raste kupoprodaja iz koje proizlazi porez. Ili?

Mali kooperatori ovise o suradnji, o udruzi s velikim poduzećima. Nisu li naše stare zadruge nešto poput korporacije? Koliko je meni poznato NASA (američka svemirska agencija) je uspješno kooperirala sa Zagrebačkom tvornicom žarulja. Tu knjigu o kooperaciji sa NASOM nikako ne mogu naći, a  imala sam ju! Na internetu ni riječi o tim žaruljama za NASU. Čudo!

Ja u korporaciji ne vidim ništa negativnog. Ali kako sam već rekla; ja o toj temi nemam pojma.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Markokr.

Postova: 71


« Odgovor #367 : Prosinac 17, 2013, 22:59:55 »


Korporacija je sigurno prednosna za Korporatore iliti Gesellschaftere a pogubna za korporacijsko tjelo ako su Korporatori prozdrljivi i ako profit stavljaju samo u svoj dzep umjesto da ga investiraju za dobrobit, napredak i usavremljananje Korporacije.

Negativno jest da je riziko malen a profit prema gore (dolje) neogranicen. Nazalost postoji i u tim korporacijama hijerarhija i moc odluke a najvece profite, kao i svugdje, pozderu menadzerske premije.

Ali u sustini potpuno ovisi, kao i sve ostale vrste organizacija, od ljudi koji je sklapaju, koji se udruzuju i koji o njoj odlucuju.

Marko
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #368 : Prosinac 17, 2013, 23:15:08 »


Marko, objasni mi što je tu negativno ako ti, još dva poznanika i ja otvorimo privatnu banku i svaki od nas uloži u nju 500.000 € kapitala, ali s ograničenom odgovornošću np. pojedinačno u visini od 50.000 €. To znači da u slučaju bankrota – cracha - "insolvencije" ja ne odgovaram s mojom cijelom imovinom nego samo sa 50.000 €. Od kredita koje dajemo ljudima dobivamo kamate za koje "naravno" ne plaćamo porez jer mi smo zaposlili 10 službenika koje dobro plaćamo, a oni kao potrošači plaćaju na svaki produkt porez. Uz to svakome kome damo kredit np. za novi Mercedes ili BMW, taj kao potrošač mora platiti porez, osiguranje i gorivo. Pa zar to nije dovoljno što mi činimo za gospodarski rast? I da onda još država profitira od nas, a mi ju već tako klimavu držimo na nogama!

I sad ti kaži da sam ja loš menedžer jedne (kako se ono zove?) korpo-racije!

Pa da nas četvero nismo otvorili banku, bilo bi 10 potrošača manje. Što država još hoće od nas? Da nas uguši s porezom, da bankrotiramo i da otpustimo 10 poreznih obaveznika? Kakva je to matematika?
Razmisljam

Tko puno poreza plaća, taj ne može dobro živjeti i investirati jer od njegovog poreza  dobro, ma bogovski, žive političari koji ama baš ništa ne produciraju, a previsoke "plaće" kasiraju. I da ja takve - koji na slobodnom tržištu u svojoj struci nebi inače imali ni za kruh dovoljno - sa porezom iz moga profita još financiram? Pa nisam luda! A ti, kao moj partner – bankar, dali bi ti?

HA-HA
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Markokr.

Postova: 71


« Odgovor #369 : Prosinac 18, 2013, 10:42:26 »


Bog Mare

Ma nisam ja negativno prema korporaciji nastrojen nego uvjek najprije pogledam sve s negativne strane.

Najveci rizikofaktor u svakoj zajednici bilo kako da se zvala i u bilo kojoj zivotnoj i privrednoj konstalaciji bila - jest covjek.

Ovdje se kod nas korporacija zove Gesmbh ( Gesellschaft mit beschränkte haftung) koja se, zavisno dali se radi o ovoj ili onoj privrednoj grani sklapa izmedju dvije ili vise osoba a ulazna donacija jest ili „ulazni kapital“ sveukupno 37.000 €  ( Gastronomija) koji se djeli na dva ili vise Gesellschaftera.

Iako je sve zakonski i normski regulirano postoji mogucnost manipulacije i posvajanja financijskih sredstava i sve zavisi kako si tko splete tzw. Netzwerk unutar poduzeca.

Najbolje i najkorektnije je kada je sve providno i kada se radi fer i kodeksno. Da nije rizikofaktora covjeka bilo bi ti tako.

Inace je Gesmbh ili korporacija izvanredna drustvena masinerija ako se nadju korektni partneri.

Marko
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #370 : Prosinac 18, 2013, 10:52:12 »


Bog Marko!

Pa najbolja zajednica ti je brak: svaki partner gleda da ima neke koristi iz tog "Društva s ograničenom odgovornošću" (GmbH). Zato se mnogi tek nakon, kod bilježnika provedene, separacije vlasništva (Gütertrennung) vjenčavaju. Dobro za onoga tko ima mnogo, a loše za partnera koji ima malo ili ništa pri sklapanju bračne zajednice. Ali i u bračnoj zajednici se dijeli ono što je u zajednici stečeno.

Milovati

Facit ove priče je: Ne uloži mnogo, postigni puno, živi i pusti druge da žive – kooperiraj s djecom, rodbinom i prijateljima; pozovi ih u Esplanadu u Zagrebu na večeru, kupi ženi ogrlicu od rubina, sinu auto i zaposli čistatčicu za kćerku. Tako najbolje funkcionira obiteljska zajednica, florira kupoprodaja, a država se raduje PDV-u. Zar ne?!

Sada me ne pitaj gdje je tu i tvoj profit. Pa tvoj profit je ljubav - svi te vole, a neki ti čak, kao pas, iz ruke jedu!

Ma, zajednice su ti zakon! HA-HA
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #371 : Prosinac 18, 2013, 11:17:42 »


Najveću krivicu za ovo stanje u "slobodnoj" Hrvatskoj snosi hrvatska komunistička elita, A tko još danas, osim Rusije, financira i podržava komuniste? Razmisli kome  je u interesu destabilizirati Hrvatsku!

Pod ovim političkim vodstvom je Građanski rat u Hrvatskoj neizbježan. Njega neće ni EU spriječiti. Volja hrvatskog naroda - sloboda - će pobjediti!

Hrvatski Branitelji Proglašeni Teroristima

<a href="http://www.youtube.com/v/As3qj72Wo1c?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/As3qj72Wo1c?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Vučemilović odlučno pozvao branitelje da se opet stave na raspolaganje!
Iznenađena voditeljica: 'Je li to vojni udar?'


Ja, nažalost, ovim putem moram pozvati sve branitelje i domoljube: "Gospodo, ja mislim da je došlo vrijeme da mi koji smo preuzeli odgovornost i žrtvovali se u borbi protiv velikosrpske agresije da se ponovo stavimo na raspolaganje i suprotstavimo devastaciji naše domovine. Došlo je vrijeme za pravi put, a to se jedino može pomoću domoljuba i branitelja" – kazao je Vučemilović. ...

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/109051-video-vucemilovic-odlucno-pozvao-branitelje-da-se-opet-stave-na-raspolaganje-iznenadena-voditeljica-je-li-to-vojni-udar.html


Ako cijeli video, iz nepoznatog razloga, više nije dostupan, dostupan je ovaj mali isječak.

<a href="http://www.youtube.com/v/qezCi_r7LDk?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/qezCi_r7LDk?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #372 : Prosinac 19, 2013, 14:17:20 »


Zemlja propada, a predsjednik Josipović umire od smijeha

"HDSSB me nasmijao, smije im se i cijela država"

Ovo je naslov u mnogim novinama. Meni to izgledao poput Titanika koji tone te razum nije više pod kontrolom.

Smije li se jedan predsjednik, i kad njegova stranka tone, ovako izjašnjavati?

Ali nije to Josipovićev prvi šokantni istup. Sjetimo se od 2012 god. "zmije", kako on naziva konzervativnu grupu svoga naroda i uspoređuje ju sa ustašama. A ustaša Hrvatska nema!

"Ustaška zmija diže glavu"
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=556.msg6650#msg6650 Odgovor #166 : Travanj 22, 2012, 16:48:48

Zmija je oslabljena, ali je još uvijek tu.
http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/unutarnja-politika/4185-skandal-u-knesetu-josipovi-se-ispriao-u-ime-tite-i-svoga-oca

Ovakve Josipovićeve izjave o slatkom smijanju (ismijavanju) ne bi si engleska kraljica, kao poglavar od 53 države, mogla dozvoliti. No mala Hrvatska, sa svojim "moćnim i velikim" predsjednicima pregazila je uvijek svaku političku etiketu.

Iako g. Josipović, kao predsjednik, ima pravo pripadati jednoj političkoj stranci, može se od njega očekivati, da za vrijeme svog mandata prekine svoje stranačko članstvo.
-   On mora u pravom smislu riječi biti neutralan. Njegova dužnost je reducirana na zastupanje države. Država to je narod sa svim svojim komunistima i konzervativcima. To i Josipoviću mora biti jasno.
-   On ne smije klasificirati bilo koje političke simbole, dali iz prošlosti dali današnje.

Njemački car Vilim II. (1859 – 1941), rekao je u svom govoru u Reichstagu, 4 kolovoz 1914: "Ja ne poznam više nijednu političku stranku, ja samo znam za Njemačku!" Drgim riječima za njega, kao cara naroda, postoji samo Njemačka s čim je htjeo naglasiti svoju neutralnost prema političkim strankama.

Na političkom parketu, uz bilo koji glazbeni takt, ova Vlada je nesposobna da pleše. Krajnje je vrijeme, u interesu Hrvatske, da uzme svoj šišir i oprosti se.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/108966-ivo-josipovic-hdssb-me-slatko-nasmijao-mislim-da-im-se-smije-i-cijela-drzava.html
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #373 : Prosinac 29, 2013, 23:25:42 »


Posle pretnji smrću Miloradu Pupovcu i novog izliva ustaštva u Hrvatskoj

Ako žele da ubiju Srbina koji ih je uvek razumeo, šta će tek sa ostalima?!

       Biti Srbin u Hrvatskoj, posebno danas, nije čak ni teško već, kako stvari stoje - možda i skoro nemoguće. Ako želite da govorite srpskim jezikom, istaknete neki nacionalni simbol, govorite slučajno ekavicom, kažete „hleb“ umesto „kruh“ velika je verovatnoća da ćete naići na, u najmanju ruku - podozrive poglede, a najverovatnije oštar protest, vređanje, pretnje pa i nasilje. Takve tenzije su godinama postojale a u izbornim kampanjama i obraćanjima hrvatskih političara uvek umanjivale, relativizovale i „okončavale“. Međutim, posle svega što se iz dana u dan dešava u Hrvatskoj - veličanje ustaštva, aplaudiranje „navijačima“ koji skandiraju ustaške pozdrave, svesrdna podrška zabrani ćirilice, pretnje i pisma uvrede Srbima, njihovim predstavnicima ili onima koji rade nešto što ima veze sa Srbima ili prefiksom „srpski“ - situacija više izgleda kao uoči „konačnog rešenja“ srpskog pitanja nalik onom koje su nacisti, uz ustaše i druge fašiste, sprovodili u prvoj polovini četrdesetih godina.
       Proteklih meseci svedoci smo toga da kada god neko u hrvatskoj vlasti poruči da nešto „neće moći“ i da ako to ima veze sa Srbima - redovno bude suprotno: neće moći da se ukida ćirilica - ukida se; neće moći da se vređaju ljudi na nacionalnoj osnovi - vređaju se; neće moći niko da ugrožava bezbednost bilo koje manjine, pa i srpske - ugrožava; neće moći niko da preti nasiljem - preti; neće moći niko da sprovodi verbalno ili fizičko nasilje - sprovodi; neće moći niko da veliča ustaštvo - veliča se...
       Posle referenduma o braku i široke akcije umanjenja prava srpskoj manjini čija je poslednja faza prikupljanje potpia za novi referendum, logično je pitanje - kuda klizi Hrvatska i da li, zapravo, na povšinu isplivava sve ono što je proteklih godina, pod pritiskom EU a zarad evrointegracija, skrivano i prikrivano, a sa čega je svet (namerno?) skretao pogled - duboka indoktriniranost velikog sloja hrvatskog društva mržnjom prema Srbima?!
       Poslednja kap u već prepunom bokalu mržnje prema Srbima jesu pisma koja su pre nekoliko dana stigla na adresu Milorada Pupovca, predsednika SDSS-a i direktoru i zaposlenima u Muzeju Jasenovac. Pismo sa ustaškim pozdravom „za dom spremni“ potpisao je čelnik Hrvatske čiste stranke prava Josip Miljak. Koliko „čista“ treba da bude Hrvatska da bi ova stranka ostvarila svoj cilj, ili je vreme da se Hrvatska konačno suoči sa sobom i očisti od ovakvih „pravaških čistača“.
       U slučaju Pupovca, nije reč o jednom pismu već, kako je saopšteno iz SDSS: „nekoliko dana na ime saborskog poslanika Milorada Pupovca stiže pošta u kojoj se preti i smrću, sa izrazitim govorom mržnje i uvredama upućenim pripadnicima srpske manjinske zajednice“.
       Ako je iko svih proteklih godina u Hrvatskoj, od rata pa do danas, pokazao uzdržanost, smirenost, pažnju i senzibilitet prema svemu, pa i šovinističkim ispadima i uvredama, to je bio Milorad Pupovac. Profesor Univerziteta koji je sve vreme, i u toku trajanja rata, bio u Zagrebu, nije krio da je Srbin i trpeo sve i svašta. Taj čovek, koji je uvek pokazao spremnost da sedne sa svakim čovekom u Hrvatskoj i porazgovara, da primi svaku kritiku pa i uvredu upućenu Srbima sa pažnjom i strpljenjem, uvek nastojeći da unese razum u diskusiju doživeo je da i njemu prete na najgori i najuvredljiviji način.
       Pošto je očito da hrvatska država ne zna ili neće da preduzme šta je neophodno, a država Srbija se gotovo ponaša kao da Srba u Hrvatskoj i nema, u narednim redovima objavljujemo zaključke i stavove iznete pre mesec dana na Velikoj skupštini SNV. Stavovi i predlozi izneti na ovom skupu danas, više nego tada, pre mesec dana, mnogo bolje i jasnije pokazuju kakvo je stanje u Srba i šta mora da se uradi ako se želi mir i pomirenje između dva naroda. Prenosimo reči koje je izgovorio Milorad Pupovac i pitamo - ako neko ima povoda da preti smrću čoveku koji šalje ovakvu poruku, da li je taj neko uopšte sposoban za nešto drugo osim za mržnju?!
       ***
       Borba za prava Srba u Hrvatskoj ne može se više voditi samo u okvirima Republike Hrvatske, nego i na evropskom i međudržavnom planu, rečeno je na drugoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog veća, održanoj, uz velike mere policijskog obezbeđenja, 9. novembra u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“.
       I pored nelagodne atmosfere zbog učestalih napada na ćirilicu, srpski narod i njegove legalne i legitimne predstavnike, u dupke punoj dvorani okupili su se - osim 1.700 delegata, većnika 150 županijskih, gradskih i opštinskih manjinskih veća - i brojni gosti, od predstavnika vlasti Srbije i Republike Srpske, preko sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na čelu s vladikom dalmatinskim Fotijem, do najviših hrvatskih dužnosnika predvođenih premijerom Zoranom Milanovićem i aktivista srpskih organizacija i samouprava iz okolnih zemalja.
       Biti veći od sopstvenog stradanja i mitova
       Milorad Pupovac podsetio je u svom govoru na tekovine Majske skupštine 1848. u Sremskim Karlovcima, ali i na ostale značajnije momente moderne srpsko - hrvatske sloge, bratstva i slobode Srba i Hrvata.
       - Skoro neprekinuto bratstvo dva naroda, prekidano je sukobima i genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima, ali i progonom levo orijentisanih Hrvata u NDH, ili u nedavnom ratu u kojem su stradavali i Srbi i Hrvati. Prema tom ratu trebamo se odnositi tako da budemo veći od vlastitog stradanja i mitova koji su ga izazvali, ali i da budemo veliki i poklonimo se građanima hrvatske nacionalnosti koji su stradali zbog bezumlja od pripadnika srpskog naroda, istakao je dr Pupovac, dodavši da Srbi u Hrvatskoj ne podržavaju ni ustaše ni četnike, kao ni pravaše, niti radikale.
       Rekao je da ovih meseci u Hrvatskoj nema mira, jer različite grupacije žele da ponište sve ono što je osigurao mir.
       - To čine ljudi koji misle da mir nije najveća vrednost, nego da je najveća vrednost održavanje ratnog stanja, oni koji u ćiriličnom pismu prepoznaju ono što ono nije, oni koji ne znaju da je ćirilično pismo i hrvatsko pismo, pismo za komunikaciju a ne za ratovanje, za priznavanje a ne za uništavanje, kazao je prvi čovek Srpskog narodnog veća i izrazio uverenje da će Hrvatska izdržati iskušenja kroz koja danas prolazi, kao i pokušaje da se ospore najveće vrednosti koje su u toj državi učinjene u poslednjih 15 godina kao što su tolerancija, mir i suživot.
       - Bićemo uz Vladu, državu, njen Ustav i njene zakone, jer ima li veće lojalnosti od one prema zakonu, Osnovnom aktu i institucijama koje su se teško gradile, a lako se mogu srušiti, poručio je Pupovac, naglasivši da vrednosti antifašzma trebaju da budu temelj odnosa Hrvata i Srba u današnjoj i budućoj Hrvatskoj, ali i upozorivši medije da obustave proizvodnju mržnje prema Srbima i drugim manjinama u Hrvatskoj, pa i prema Vladi socijaldemokrate Zorana Milanovića zato što je levo - liberalna.
       Izražavajući podršku SPC-a izaslanik patrijarha Irineja, episkop dalmatinski Fotije, podvukao je da Srbi ne traže ništa više od onoga što su im dali hrvatski zakoni i evropski standardi, ali da ne pristaju ni na manje od toga.
       Hitna primena Aneksa G,
       prestati s hapšenjima Srba...
       Podršku vlasti severne pokrajine Srbije - Vojvodine - i Srbima i Hrvatima dao je predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić, ističući da će, kada zemlje regije uđu u Evropsku uniju, i Srbi i Hrvati biti manjina i da su za to važni njihovi međusobni odnosi!
       Miodrag Linta, izaslanik predsednika Narodne skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, naglasio je potrebu mnogo bržeg rešavanja otvorenih pitanja između dve države, pogotovo onih koja bi išla u prilog okončanju izuzetno teškog položaja Srba u Hrvatskoj, ali i izbeglih i proteranih Srba iz Hrvatske.
       Ukazao je na hitnu potrebu primene Aneksa G Bečkog ugovora o sukcesiji naslednica SFRJ, koji je jači od zakona država potpisnica, a po kojem se vlasništvo građana i preduzeća mora dovesti u stanje na dan 31. decembra 1990, ali i poništiti sva rešenja o imovini donesena u ratu!
       Upozorio je i na problem hapšenja Srba po hrvatskim spiskovima i poternicama, na osnovu kojih je u proteklih 18. godina uhapšeno 119 osoba.
       - Te poternice su sredstvo zastrašivanja da se Srbi ne bi vraćali u Hrvatsku i zato bi Hrvatska od danas trebalo da prestane s hapšenjima, a počinioce zločina trebalo bi procesuirati prema mestu prebivališta, predložio je Linta.
       Izaslanik predsednika Hrvatske Ive Josipovića, Siniša Tatalović, preneo je stav da se ostvaruju manjinska prava, dok je zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević pročitao telegrame podrške predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
       - Ovo je vaša kuća, kuća svih ljudi koji ovde žele da žive i rade i koji je osećaju svojom, a mi ćemo učiniti sve da tako bude. Štitićemo prava svih manjina, a pritom ne mislimo samo na nacionalne manjine, nego na sve one koji su u slabijem položaju i koji su bez razloga prezreni - jasan je pred mikrofonom bio poslednji govornik na skupu, premijer Hrvatske Zoran Milanović, još jednom pred srpskim delegatima na Velikoj skupštini ponovivši da „naš antifašizam predstavlja najsjajniji trenutak odnosa dvaju naroda i političkih nacija, jer se u novijoj evropskoj istoriji nikada nije dogodilo da su dve formirane nacije (koje su pre toga prolazile kroz niz nesporazuma i sukoba proizašlih iz raspadnute države u haosu Drugog svetskog rata) ostvarile takvo bratstvo po oružju, razumevanju i interesima kao Hrvati i Srbi. I to je taj naš antifašizam, koji je drugačiji od ostalih evropskih antifašizama i treba ga prepoznati i biti ponosan na njega.
       Posle ovakvih reči i poruka, iznetih pre samo mesec dana, pitanje je - da li su ovakvi glasovi i ljudi u Hrvatskoj manjina, koja će ovakvo mišljenje moći da iznese samo uz ogromno policijsko obezbeđenje, u nekoj zatvorenoj hali, na nekom izolovanom mestu?! Ako je posle svake utešne poruke o odlučnoj „zaštiti Srba i manjina“ usledio još veći izliv ustaštva očito brojnog/uticajnog dela hrvatske javnosti - nisu li te reči samo provokativni poziv ekstremistima na akciju, ili je vreme da hrvatska država uz punu potporu Srbije i EU, preuzme odlučujuće mere protiv onih koji šire reči i dela mržnje i ksenofobije?!

http://www.svedok.rs/index.asp?show=90813
_______________

"Čudno" u Beogradu pišu latinicu, a u Vukovaru traže ćirilicu!
Ideja
Ali i na latinici srpskoj propagandi nikad kraja. Braća u Srbiji "brinu se" za ugrožen život Pupovca. Još je živ! No kako Pupovac i njegova braća na Velebitu viču, tako s Velebita odjekuje!

I vječno živi ustaštvo! Zahvaljujući komunističkim i četničkim propagatorima.

Kako sam već x-puta rekla: Ustaša nema jer da ih ima ne bi Pupovac više ni pisnuo, a onaj četnički policajac iz Vukovara ne bi više vidio dana.

Ova propaganda o ustaštvu, od strane Srbije je tako prozirna, da je jasno što namjeravaju: Svoje četničke, partizanske i ponovo četničke zločine od 1991 umalovažiti – umanjiti.

A nemoćni, nesposobni hrvatski političari ništa pozitivno ne rade nego samo šire propagandu o ustaštvu. Ustvari, te komunističke smotonje kod kojih je jedino siromaštvo u porastu, pomažu osnivanju i jačanju desnice. I iako to nije njihova namjera, to je jedini pozitivni rezultat naših političara jer bez jake desnice, lijevica će dovesti ovu zemlju do ponora. Nažalost naši konzervativci su (još) preslabi.

Tako da mi uopće nije jasno zašto bilo kome smetaju konzervativci. Mi imamo demokraciju i svatko ima pravo da misli o homoseksualcima, o seksu, o Srbima i o svojim idealimo što želi. Pa ako netko ide na misu Paveliću, NEKA IDE! Pavelić se neće s time dići iz groba. Majka sina ubice isto ima pravo da se u crkvi moli za svoga sina i da u SVOJOJ kući drži slike sina.

Sa svakom zabranom, raste otpor. Tko su ti koji misle da imaju pravo nekom nešto zabraniti????

Eto toliko je glupa srpska i hrvatska propaganda protiv desnice. Ustaša nema, oni su raštrkani u jamama od Slovenije do Srbije.

Pavelića se ne treba, a ni nema zašto, slaviti ali isto tako ove smotonje od političara nemaju ili još manje imaju pravo uzdizati komuniste i Tita, jer ne Pavelić nego diktator Tito bio je jedan od 10 najvećih zločinaca na svijetu.

I još nešto: Sva dokumentacija, svaka žrtva (Jasenovac) iz Pavelićevog doba je zapisana i ima spomenik, a zašto se KONAČNO ne napravi popis žrtava četničkog i titovog terora???? Zažto Srbija ne otvori Retnu arhivu a obećala je? Zašto se Pupovca ne bori za tu dokumentaciju, a često je u Beogradu koji on smatra svojim glavnim gradom ?????

Pupovac nije za Hrvatsku učinio ništa, nije zaradio ni kune, a ipak je dobro plaćen iz hrvatskog poreza i ... još uvijek je živ, usprkos "ustaških" pretnji.

-   Pa gdje je taj fantom "Ustaša"???
-   U glavama srpsko-hrvatskih komunista i četnika !!!

Hrvati nemaju ustašu za predsjednika kao Srbija černičkog vojvodu. I Tog četničkog vojvodu je Hrvatska primila u posjetu. Zamislite si da je neki kao npr. ustaša Slavko Kvaternik došao u Beograd u državnu posjetu. Vratio bi se u komade isječen u Zagreb.

Dosta je tog pljuvanja po Hrvatima.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
max 2

Postova: 188


« Odgovor #374 : Siječanj 05, 2014, 16:11:29 »


U Hrvatskoj ne postoje ustaše, a mnogo Hrvata uopće ni ne zna tko su u stvari bile ustaše. Na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji jedna vrijedna i prikladna oporba koja bi se suprostavila trenutnoj politici (antihrvatskoj). Pokušaji opozicije nemaju razrađen demokratski politički plan i program.

Ustaški pokret je i nastao kao jedna infrustrirana struja tadašnjim stanjem Hrvatske, hrvatskog naroda i hrvatske politike, ustaše su revolucija, revolucionarni pokret, u Kraljevini Jugoslaviji. Bili su poput Irske Republikanske Armije u Velikoj Britaniji.

U ustaša je najasnije iskristalizirana ideja hrvatske države i državnosti, na čisto hrvatskoj crti i samo hrvatskoj za Hrvate koji žele samostalnu hrvatsku državu bez saveza sa drugima.

Jer dokazano je da je najbolja opcija opstanka, sreće i blagostanja svakog naroda upravo njegova samostalna država. Jer ako su srpski prvaci poput Puniše Račića u “zajedničkoj skupštini“ ubijali Hrvate kao Stjepana Radića, svakoj budali mora biti jasno da tu nema ništa od zajednice.

U obje Jugoslavije ideja samostalne Hrvatske države je zatirana i ustaše su joj bile najveći neprijatelj, tu ideju samostalne hrvatske države trebalo je na svaki način zatrti. Ustaše su izgubile rat i to je bio još jedan razlog da ih se ocrni, upravo je ustaštvo rabljeno kao politički argument za ušutkavanje Hrvata, nakraju je ustaša postao termin za političkog neistomišljenika i neprijatelja, zbog toga tko u Hrvatskoj podigne glavu odmah ga proglase ustašom. Kako sam rekao pokušaji opozicije namaju razrađen demokratski politički plan i program, nego se oni nesvjesno nastoje nasloniti i pozvati na ustaški pokret. To onda postaje mač sa dvije oštrice jer se povlači pitanje i negativnih stvari koje je uradio ustaški pokret kao ubijanje civila, koncentracioni logori itd., a to je sredstvo sa kojim su se Hrvati držali upokoreni u Jugoslaviji.

Ustaški pokret karakteriziraju zločini, klanje, paljenje, ubijanje civila i iživljavanje svih vrsta, o tom govore npr. njemački izvori i govore da je to bila ustaljena praksa sve tri strane, komunista, ustaša i četnika, pa i njih samih Njemaca, nisu li i oni ubijali ljude na najgroznije moguće načine?

Ustaše nisu patentirale koncentracione logore jer samo jedan od primjera govori da su konc. logori postojali prije ustaša, britanski general Kirchener je u kolonijalnim ratovima u Južnoj Africi dao zatvarati u sabirne logore žene i djecu, nakon čega bi se ta mjesta pretvarala u oaze smrti, umirali bi svi.

I to pljuvanje  ima duboko korijenje, a da ironija bude veća (Srbima) najbolje ga je opisao (Srbin) Vaso Bogdanov:

Porijeklo i ciljevi šovinističkih teza o držanju Hrvata 1941

Protuhrvatske diskriminacije sa strane velikosrpskih hegemonista nisu se, međutim, po prvi put javile prilikom aprilske propasti kraljevine Jugoslavije. Propagiranje teze o postojanju razlike između Hrvata i Srba s obzirom na njihovu nejednaku privrženost narodnoj slobodi i državnoj samostalnosti (Hrvati su anacionalni, austrofilski, nepouzdan elemenat, većma sklon robovanju tuđinu, Nijemcu, Madžaru, Rimu, nego životu u vlastitoj slavenskoj državi - za razliku od Srba koji su nacionalno svjesni, državotvorni, zatočnici slobode) - historijska je pojava, nastala mnogo prije godine 1941 na osnovi specifičnih uvjeta našeg nacionalno- političkog i državnog razvoja u prošlosti.

Širenje i gotovo stoljetno ponavljanje takvog shvaćanja otpočelo je šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada je službena Srbija, njena dinastija i vlada stala pripremati realizaciju onog dijela Garašaninovih Načertanija, koji pitanje oslobođenja i ujedinjenja južnoslovenskih zemalja koje se nalaze pod Turskom i Austrijom rješava njihovim pripajanjem Srbiji na taj način što će se vlast postojeće srbijanske države i dinastije protegnuti i na njih.

Takva svoja hegemonistička nastojanja u odnosu na druge južnoslovenske narode srbijanski vladavinski sloj opravdavao je tvrdnjama o tobože isključivoj, specifičnoj misiji srpskog naroda, koji je jedini pozvan da oslobodi i ujedini sve ostale Južne Slavene, jer su Srbijanci dotadašnjom svojom historijom pokazali, da su oni nacionalno najsvjesniji, državotvorno najsposobniji i najpouzdaniji, budući da su samo oni uspjeli da stvore i očuvaju vlastitu nacionalnu državu, za razliku od Hrvata, Slovenaca i dr., koji za to nisu sposobni, pa se zbog toga i nalaze još uvijek pod tuđinskom vlašću.

Na osnovi tih svojih izuzetnih nacionalnih i državotvornih vrlina srpski narod je predodređen da, poslije ujedinjenja, preko svojih predstavnika, srbijanske vladajuće klase i dinastije, upravlja i novom, zajedničkom državom.

Provođenju oslobođenja i ujedinjenja proširivanjem vlasti srbijanske dinastije i države na zemlje izvan Srbije suprotstavljali su se najdalekovidniji srpski političari od Svetozara Markovića i Miletića tlo Dimilrija Tucovića, upozoravajući na pogubnost takvih osvajačko-hegemonisvičkih tendencija.

Ali srbijanski vladavinski sloj, na čelu s obje dinastije (i obrenovićevske i karađorđevićevske) nastojeći da održi i proširi svoju vlast primjenjivao je taj osvajačko-hegemonislički način ujedinjavanja i poslije srpsko-turskog rata 1878, i prilikom balkanskih ratova 1912/13. i na završtku I svjetskog rata 1918-e i tako spriječio ostvarenje istinske narodne slobode ne samo u novooslobođenim krajevima i zemljama, nego i u cijeloj zajedničkoj državi.

Hegemonističku nacionalnu politiku prihvatili su i zdušno propagirali i neki srpski građanski političari izvan Srbije, očekujući i za sebe koristi od takve prevlasti srpske vladajuće klase u novoj zajedničkoj državi.

Kada je s vremenom postajala sve većma aktuelnom mogućnost realizacije ujedinjenja južnoslovenskih naroda u jednu državu, nosioci hegemonističke ideologije smatrali su potrebnim da paralelno s neprestanim isticanjem nacionalno-državotvornih preimućstava Srba sve više negiraju postojanje bilo kakve pozitivne nacionalne svijesti i državotvorne sposobnosti kod ostalih naših naroda, a naročito kod Hrvata, koji su i svojini brojem i svojom ekonomskom i kulturnom razvijenošću najvećma ugrožavali ostvarenje hegemonije srpske vladajuće klase.

Tako je početkom dvadesetog stoljeća došlo do one bjesomučne protuhrvatske hajke koja ie dosegla svoju kulminaciju u zloglasnom članku objavljenom godine 1902 u Srpskom Književnom Glasniku uz ogradu redakcije, a zatim preštampanoin, bez ikakve ograde, u zagrebačkom Srbobranu, gdje se Hrvatima poriču sve, pa i najelementarnije kvalitete nacije: i jezik, i književnost, i narodna pjesma (sve su to Hrvati pokrali od Srba), i tvrdi da Hrvati nemaju nacionalne svijesti, da nisu ni narod ni narodnost i da to nikad ne će postati, da su uvijek bili samo sluge i oruđe tuđe politike, da im je ideal da budu sluge, - i gdje se na kraju sa te srpske šovinističke strane najavljuje Hrvatima borba do istrage vaše ili naše.

U daljem pripremanju takvog ujedinjenja, koje bi imalo u novoj državi da osigura prevlast srpskog vladavinskog sloja, srpske monarhije i dinastije - slične protuhrvatske postavke obilato su upotrebljavane i nadopunjavane tezama da su dvije trećine stanovništva Hrvatske Srbi. a i ona jedna trećina koja sebe smatra Hrvatima, nisu Hrvati, nego zavedeni pokatoličeni Srbi kod kojih se prava nacionalna svijest nije razvila, da je hrvatstvo i hrvatska nacija izmišljotina našeg glavnog neprijatelja Austrije, uperena protiv srpskih i slavenskih nacionalnih i državnih Interesa.

Takvo shvaćanje o Hrvatima upotrebljavao je u toku I svjetskog rata Pašić kao jedan od glavnih argumenata svoje hegemonističke nacionalne politike i onda kada je forsirao pravoslavno rješenje našeg ujedinjenja (koje bi se imalo ostvariti tako da Srbija pripoji sebi sarno toliko novog područja, da u proširenoj državi bude zagarantirana pravoslavna većina), i ond'a kada je, nagnan razvojem događaja, morao pristati na šire ujedinjenje, koje bi obuhvatilo i sve, njemu nepoželjne katolike (Hrvate i Slovence), - u cilju da dokaže neophodnost centralističko-monarhističkog vladavinskog uređenja nove države, koje uređenje bi osiguralo hegemonističku vlast srpske dinastije i srpske buržoazije kao predstavnika nacionalno najsvjesnijeg državotvorno najpouzdanijeg i za oslobođenje i ujedinjenje najzaslužnijeg naroda.

Poslije ujedinjenja god. 1918-e, kada je mnogonacionalna Kraljevina SHS osnovana na bazi monarhističko-centralističkog vladavinskog sistema, novim hegemonističkim upravljačima u Beogradu bilo je uz centralizirani državni aparat, vojsku, policiju itd. - isto tako potrebno .stvoriti i ideološku podlogu kojom bi se osigurala i opravdala prevlast srpskog vladavinskog sloja. Tako je,, s jedne strane, izgrađivana teorija 0 srpskoj vladajućoj naciji, koja je na čelu sa svojom buržoazijom i dinastijom jedina pozvana da vlada i u zajedničkoj državi, a s druge strane je ostalim južnoslovenskim narodima ili sasvim negirano pravo da budu nacije (Makedonci, Crnogorci), ili su, ponavljanjem starih diskriminacija proglašavani za neravnopravne narode drugog reda (Hrvati, Slovenci).

I sada su prvi bili na udaru Hrvati, jer su pružali najorganiziraniji otpor centralističko-hegemonističkom sistemu, koji se sve više pretvarao u sredstvo bezobzirnog nacionalnog i socijalnog tlačenja i političkog obespravljivanja. Stranke koje su se zalagale za republikansko i federativno uređenje države i za nacionalnu ravnopravnost žigosane su i progonjene kao antidržavne, a kada je Radićeva Republikanska seljačka stranka počela takvim programom dobivati na izborima većinu hrvatskih glasova, onda je i hrvatsko seljaštvo i hrvatski narod kao cjelina proglašen za narod ropske ćudi. nacionalno nesvjestan, katolički klerikalan, koji je ostao i dalje privržen Habsburzima, Austriji i Rimu.

I zato jer i dalja služe kao sredstvo u rukama tih glavnih narodnih neprijatelja, Hrvati mrze sve što je slavensko i jugoslavensko i svima sredstvima nastoje da za tuđ račun sruše i unište ono što je teškim žrtvama stvoreno 1918-e. Stoga se Hrvatima kao nepouzdanim, antidržavnim elementima ne samo ne može povjeriti nikakvo ravnopravno upravljanje novom državom, nego je glavni zadatak beogradske centralističke vlade da politikom čvrste ruke od njih i protiv njih čuva državno i narodno jedinstvo.

Tko će mi onda reći zašto su nastale ustaše?

______________

Bosiljka Janjatović - Radićevi sukobi s režimom Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine Jugoslavije
http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Bosiljka%20Janjatovi%C4%87%20%E2%80%93%20Radi%C4%87evi%20sukobi%20s%20re%C5%BEimom%20Austro-Ugarske%20Monarhije%20i%20Kraljevine%20Jugoslavije.pdf

Vaso Bogdanov - Porijeklo i ciljevi šovinističkih teza o držanju Hrvata 1941
http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Vaso%20Bogdanov-Porijeklo%20i%20ciljevi%20%C5%A1ovinisti%C4%8Dkih%20teza%20o%20dr%C5%BEanju%20Hrvata%201941.pdf

Ivo Pilar - Svjetski rat i Hrvati http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3157.0

Evidentirano

Quidquid in occulto est,in apricum proferet aetas!
Što god je bilo skriveno,vrijeme  će iznijeti na vidjelo!
 Str: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 51
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!