CRO-eu.com
Studeni 28, 2021, 17:59:02 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Graditeljstvo na otocima  (Posjeta: 4178 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 23, 2008, 23:29:45 »


Graditeljstvo

Otočno graditeljstvo čini hidrogradnja, visoko i niskogradnja, instalaterski i završni radovi, te proizvodnja građevnoga materijala, poglavito kamena i pijeska.

Smanjenje investicijske izgradnje pokazalo je u punom svjetlu dosadašnje slabosti ove grane i ukazalo na nužnost boljega ustroja, povezanosti, specijalizacije i industrijalizacije građenja. Sada imamo preveliki broj graditelja sa zastarjelom mehanizacijom i prevelikim kapacitetima, osobito za zemljane radove, koji se na otocima izvode rijetko.

Na nekim je otocima oduvijek bilo razvijeno kamenarstvo (hvarski kamen, brački kamen, .. ). 
Obalnim kamenolomima se u suradnji s drobionicama kamena i tvornicama betona djelomice otvaraju dodatne mogućnosti i to kada se na otocima pokreću graditeljski radovi, jer se tehnički kamen dobiva iz istih kamenoloma u kojima se proizvodi kameni agregat za beton. Taj se agregat rabi za transportni beton, koji se odmah ugrađuje.

Otočka industrija ukrasnoga kamena može proizvoditi ukrasni kamen vrhunske kakvoće. On već ukrašava mnoge poznate građevine diljem svijeta, a zbog svoje visoke vrijednosti i velike potražnje u tuzemstvu i inozemstvu, podnosi značajne prijevozne troškove, pa je vrijedan izvozni proizvod. Plasiraju se: blokovi, sirovo piljene ploče i obrađene ploče. Putom Hrvatske gospodarske komore i drugih udruga može se organizirano nastupiti na tržištu.

Otoci obiluju i rudistnim vapnencom. Od njih je građen velik dio vapnenačkih stijena. To je dobar i čvrst građevinski kamen, nastao od ljuštura rudista, izumrle skupine školjaka. Kod nas se lomi u Istri i Dalmaciji, a osobito na otocima.

U poglavlju o graditeljstvu svakako treba spomenuti naglašenu visokogradnju i želju mnogih hrvatskih povratnika da na jadranskoj obali ili na otocima izgrade vlastiti hotel po svom ukusu i počnu se baviti smještajnim turizmom.

Pri tomu zapostavljaju činjenicu da već postoji mnogo velikih hotela i započetih objekata koji se ne dovršavaju zbog pomanjkanja sredstava i gostiju. Zato je isplativije preuređenje i dovršetak postojećega. Osim toga sve je više gostiju koji radije borave u manjim hotelima i motelima (za 30 do 50 osoba), gdje se ne osjećaju skučeno kao cijele godine u prenapučenim sredinama iz kojih dolaze.

Pred hotelima prednost imaju i bungalow naselja, moteli s depadansima koje čine stare, kamene, otočne kuće i u novije vrijeme turistička naselja autohtonih kuća sa središnjim ugostiteljskim objektom, koji pruža usluge prehrane, prijevoza, zajedničkih zabava, organiziranje izleta, ... Treba, dakle, samo urediti postojeće, često napuštene i dotrajale kuće, za smještaj gostiju i smisleno ih povezati sa središnjim objektom. Da početni ulog ne bude prevelik, postojeće kuće se mogu i unajmiti.

Usmjerenost otočkog graditeljstva u tom smjeru može biti i dugoročnije profitabilno. Osim toga, u sklopu Nacionalnoga programa razvitka hrvatskih otoka, u godinama koje dolaze, graditi će se prometna i komunalna otočka infrastruktura.


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!