CRO-eu.com
Rujan 21, 2020, 12:26:37 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Korčula  (Posjeta: 2325 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 21, 2008, 18:48:33 »


Korčula

Ovaj srednjodalmatinski otok 182 km duge obale, s 17.038 stanovnika prema popisu iz 1991. (18.347 1971. godine) i površine 279 četvorna km, šesti je po veličini u Jadranu. Građa otoka, dolomiti, lapor i rudistni vapnenci, omogućili su otvaranje kamenoloma bijelog vapnenca i crnog lapora. Najviši vrhovi su Klupca (568 m), i Kom (510 m). Mjestimice je očuvana makija. Uz obalu razvila su se naselja:

Korčula, Lumbarda, i Vela Luka, a u unutrašnjosti Žrnovo, Pupnat, Ćara, Smokvica i najveće naselje Blato (5.916 stanovnika 1971.). Pučanstvo se uglavnom zanima ribarstvom i zemljoradnjom, osobito vinogradarstvom, za što su najbolje iskoristiva Lumbardsko i Blatsko polje. U Veloj Luci je tvornica sardina. Tu su još brodogradnja i prerada plastičnih masa.

Korčulaje naseljena već u neolitiku, a Grci su početkom druge polovice 4. stoljeća utemeljili koloniju Crnu Korkiru, koja je kovala vlastiti novac. U Lumbardi je pronađen najstariji pisani spomenik u nas (početak 4. stoljeća), lumbardska psofizma. U 3. stoljeću otokom su vladali Iliri, nakon njih Rimljani, u 6. stoljeću u vlasti je Bizanta, a sredinom 10. stoljeća Konstantin Porfirogenet piše da su na otoku Neretljani.

Poslije 1000. godine Korčulom vladaju vladari Zahumlja, Mlečani, hrvatsko ugarski kraljevi, od 1390. do 1394. godine bosanski kralj Tvrtko, zatim Dubrovnik i od 1420. do 1797. godine ponovno Mlečani.

Padom Venecije otok dolazi pod austrijsku (1797. do 1805.), zatim francusku (1805. do 1813.), pa opet pod austrijsku vlast (1815. do 1918.). Za rusko francuskog rata 1806. i 1807. godine Rusi su nekoliko puta zauzeli Korčulu, od 1813. do 1815. okupirali su ju Britanci, a od 1918. do 1921. i od 1941. do 1943. godine Talijani.

Prve podatke o brodogradnji na otoku Imamo iz 14. stoljeća. 1623. godine brodograditelji su se udružili u bratovštinu. Sljedećih stoljeća ova je djelatnost doživjela više uspona i padova, pa su brodograditelji, odlazeći, osnivali brodogradilišta diljem svijeta (Aleksandrija, Amerika, Carigrad, Malta, Rusija). Danas brodogradilište za Veloj Luci.


Usprkos ometanjima Venecije, sve do 18. stoljeća, Korčula je uspijevala održavati pomorsko trgovačke veze s gradovima obje obale Jadrana, osobito izvozeći kamen i izučivši veliki broj odličnih pomorskih kapetana. To su bili razlozi što su početkom 20. stoljeća Korčulani imali više svojih brodarskih poduzeća (Ivan Foretić, Depolo i Smrkinić, Hum, Korčulansko-pelješka obalna plovidba), a također i udjele u Pelješkom pomorskom i dubrovačkim paro brodarskim društvima. Značajno središte jedrenjaka bilo je Račišće.

Gradić i luka Korčula na sjeveroistočnoj obali otoka (2.652 stanovnika 1971. godine) značajno je kulturno povijesno središte: katedrala iz 15. stoljeća, vijećnica, više starih palača, ... Korčula je najjače gospodarsko središte otoka. Veće značenje i u budućnosti može imati proizvodnja obrađenog kamena. Turizam bi morao postati nositelj razvitka cijelog otoka. Cestom, Korčula je povezana s naseljima na otoku, brodskim linijama s okolnim otocima, a trajektnim s kopnom.

Jedna od zanimljivosti Korčule je vila slikara Maksimilijana Vanke, koja je danas memorijalna zbirka. Ovaj je slikar autor fresaka u crkvi Sv. Nikole u Mallvaleu kraj Pittsburga, gdje je uz sakralne motive uklopio i simbolične prizore iz hrvatske nacionalne povijesti.

U dubokom zaljevu, u čijem se dnu smjestila Vela Luka (zapadni dio Korčule), odavno su poznati ljekovito blato i izvor radioaktivne vode za liječenje poglavito reumatičkih bolesti. Zato je tu utemeljena specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, "Kalos" Vela Luka, gdje se liječe reumatičke i neurološke bolesti, ginekološke tegobe, bolesti dišnih organa, posttraumatska stanja i cerebralna oštećenja kod djece. Domovi zdravlja su u Veloj Luci i Korčuli. Ljekarnice su u Blatu i Korčuli. Primarna zaštita većim se dijelom obavlja na otoku, a hitni slučajevi se prevoze u Dubrovnik, te helikopterom u Split. Dom zdravlja Korčula pokriva i dio Pelješca, te specijalističkom zaštitom Lastovo i dio Mljeta.

Dva puta tjedno prometuje brodska linija Korčula - Split - Rijeka, a jednom dnevno Vela Luka - Split. Autobusom je otok povezan s Dubrovnikom.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!