CRO-eu.com
Prosinac 08, 2019, 12:46:17 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Brač  (Posjeta: 3536 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 21, 2008, 20:36:48 »


Brač

Srednjodalmatinski otok, treći po veličini u Jadranu površine 394,4 četvorna kilometra i obale duge 175 km, imao je 1991. godine 13.824 stanovnika (12.831, 1971.). Brački kanal veže ga s kopnom, Splitska vrata sa Šoltom, Hvarski kanal s Hvarom.

Vapnenačke i dolomitne građe sa škrapama, jamama, dolcima i malim poljima (Nerežiško polje), u podnožju glavnih bila na južnoj strani, otok ima usku plodnu zonu lapora, gline i pješčenjaka. Najviši vrh otoka je i najviši vrh svih otoka (Vidova gora, 778 m). Između Ložišća i Nerežišća, između Selaca, Novoga Sela i Sumartina, smeđa su primorska tla, najplodnija na otoku. Inače prevladava kamenjar uz mjestimice očuvan u makiju. (crnika, zelenika, gluhač, mirta, smrča, planika, lovor, brnistra i još nekoliko biljaka). Šume pokrivaju oko 10.000 ha. Iznad 400 m rastu samonikle šume dalmatinskoga crnoga i alepskoga bora otpornih na sušu. Šume alepskoga bora rastu uz sva obalna naselja.

Srednje siječanjske topline su između 4,9 i 7,20 C, a srpanjske između 22,9 i 24,70 C. Više padalina ima unutrašnjost: Pražnice 1.420 mm, Sutivan 720 mm. Otok je izložen jugu i vruljskoj buri između Pučišća i Povija, a ljeti maestralu.

Površinskih vodenih tokova nema. Trajnih izvora ima oko Bola. Podmorskim vodovodom iz rijeke Cetine do sjeverne obale i tunelom do Bola dovedena je voda. Propusna mu je moć dovoljna, pa će vodovod dobiti i područja koja ju nemaju (Gornji Humac, Pražnica, Pučišća). Nove procrpne postaje će povećati propusnost k otocima Šolti i Hvaru.

Nalazi u Škripu, Nerežišćima, Donjem Humcu govore da je Brač bio naseljen već u mlađe kameno doba. Tragove su ostavili i Iliri. Ilirski brentos (Brač) znači jelen. U 9. stoljeću otokom vladaju Neretljani, zatim hrvatski kralj Tomislav, kasnije hrvatsko ugarski vladari, Venecija, Bizant, bosanski kralj, Dubrovnik, opet Venecija (1420. do 1797. godine), zatim Austrija, Francuzi do 1813. godine i ponovno Austrija do 1918. godine. Benediktinci s Biševa podigli su samostan u Poviju, a vjerojatno i u Pučišću u 13. stoljeću.

Razvedenija i pristupačnija, sjeverna obala je naseljenija od južne. Doseljavanje na otok započelo je padom Bosne i Hercegovine pod Turke, osobito od 1570. do 1574.


U 16. stoljeću doseljenici su osnovali Novo Selo, a u 17. stoljeću Sumartin. Iseljavanje je počelo krajom 19. stoljeća, a jačalo u dvadesetom zbog niskih cijena vina, prenaseljenosti otoka, filoksere koja je uništila bračke vinograde.

Do 15. stoljeća, zbog gusara, naselja su građena dalje od mora. Kad je opasnost minula, razvijaju se nova uz obale, a stara su se rase lila i nestala. Kuće su kamene, pokrivene kamenim pločama ili crijepom. Na pašnjacima, poljima i vinogradima građene su bunje, zakloni i torovi kao skloništa od nevremena i žege ili kao skloništa za stoku.

Odavno razvijen, lov na plavu ribu opisan je u poglavlju o Hvaru. Bračko područje je bilo siromašno plavom ribom, pa su brački ribari dolazili na hvarske pošte. Zato su bacali glavni "bruškit" svake godine u Hvaru.

Danas se pučanstvo bavi zemljoradnjom, stočarstvom i ribarstvom. Maslinici zauzimaju 53%, a vinogradi 24% obradivih površina. Iako znatno stradalo, stočarstvo se nakon Drugoga svjetskoga rata oporavilo. Prevladavaju ovce, a goveda i svinja ima malo.

Uz ulje i vino važni proizvodi su višnje i bademi. Vlasnik uljare je i najjači maslinar otoka (više od 3.000 stabala). U Milni i Nerežišćima ekstrahiraju se eterična ulja iz aromatičnih biljaka (lavanda i kadulja). Tvornice ribljih konzervi su u Postirama i Milni. Uskoro će hrvatski povratnik, vlasnik poduzeća za ulov, preradu i konfekcioniranje ribe, u uvali Smrka uzgajati tune u suradnji s inozemnim partnerom, koji će dati tehnologiju uzgoja i izvoz u Japan.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Srpanj 21, 2008, 20:39:55 »


Iz kamenoloma kod Pučišća, Selaca, Postira, Spliske i Škripa vadi se poznati brački kamen, pa se razvilo kameno klesarstvo. Između dva svjetska rata proradilo je brodogradilište drvenih brodova u Sumartinu, koje radi i danas. 1932. godine u Blacama je don Niko Milićević uredio mali privatan astronomski opservatorij. U Sutivanu se prerađuje plastika (Bračplastika).

Razvoj turizma omogućuju trajektne linije Split - Supetar i Makarska - Sumartin.

U Supetru je Dom zdravlja (opća medicina, zaštita djece, žena i trudnica, internistička i ambulanta medicine rada, fizikaina terapija, higijensko epidemiološka, zubozdravstvena i ljekarnička služba, dijagnostika, hitna pomoć, stacionar s 15 kreveta). Ambulante su u Postirama, Pučišću, Selcima, Bolu i Milni. Svaka od njih ima terenske ambulante u selima pa su sva mjesta "pokrita" zdravstvenom zaštitom. Za prijevoz bolesnika do Splita, u stalnoj je pripravnosti gliser.

Brač ima sedam općina i jedan grad.

- Općine su: Sutivan (641 stanovnik, 110 domaćinstava),

- Milna s naseljima Bobovišća, Ložišća, Milna i Podhume (1.119 stanovnika, 556 domaćinstava),

- Nerežišća s naseljima Donji Humac, Dračevica i Nerežišća (1.013 otočana u 354 domaćinstva),

- Postira s naseljima Dol i Postira (1.495 otočana u 484 domaćinstva),

- Pučišća s naseljima Gornji Humac, Pražnica i Pučišća (2.393 stanovnika u 738 domaćinstava),

- Bol s naseljima Bol i Murvice (1.507 otočana u 486 domaćinstava),

- Selca s naseljima Novo Selo, Selca, Povija i Sumartin (2.333 stanovnika u 825 domaćinstava).

- Grad Supetar s naseljima Mirca, Splitska, Supetar i Škrip ima 3.324 stanovnika u 1.131 domaćinstvu.

9 km od Supetra, na 251 m nadmorske visine je planinski gradić Škrip, najstarije naselje otoka, koje spominje Splitska isprava 1288. godine. Škrip (latinski Scrupus je oštro veliko kamenje). Još u srednjem vijeku ima pristanište u uvali Splitska, odakle se odvozio kamen za Dioklecijanovu palaču. Tu su i ostaci ilirskoga, rimskoga i hrvatskoga graditeljstva. Ovo mjesto, za sada nedovoljno iskorišteno, mora postati izletište za posjetitelje otoka.

"Kiklopske zidine" s ogromnim kamenim blokovima su iliriski obrambeni bedemi. Tu je i dosta rimskih spomenika (najveće groblje na otoku, utvrđen dvorac Cerinić, sarkofazi, rimski mauzolej, utvrda Radojković i zanimljiva "lokva" za skupljanje vode veličine 7 x 3 x 2,5 m, iskopana ili izdubena u živom kamenu).

Na groblju je starohrvatska crkva Sv. Duha (10. stoljeće). Zvonik, dograđen u 14. stoljeću, iako dograđivana u 16. i 17. stoljeću, jedna je od najvrjednijih predromaničkih građevina u Dalmaciji. Na groblju nalazimo i nekoliko starih hrvatskih grobova s uklesanim znakovima na nadgrobnim pločama koji označavaju zanimanje pokojnika (kormila, sjekire, motike, mačevi, štitovi, ... ).

Kuća Radojković je bila izgrađena u 16. stoljeću za vrijeme mletačko turskih ratova. Mihajlo Cerinić je 1570. godine izgradio najveći utvrđen dvorac na Braču koji je dovršio 1618. godine. Taj prekrasni renesansni kaštel ima na zidinama dvije kule, a danas je u njemu Muzej otoka Brača.

Sv. Jelenu Bračani smatraju svojom Bračankom pa i župna crkva nosi njezino ime. Ta velika barokna građevina s najskladnijim baroknim pročeljem na otoku, dominira središtem Škripa. Njezina gradnja je počela 1768. godine a dovršena je početkom 19. stoljeća. Uz mnoge vrijednosti u crkvi su i četiri slike mletačkoga slikara Palme Mlađega (1544. do 1628. godine) "Krštenje Isusovo", "Sv. Rok i Sv. Klara" "Sv. Jere i Sv. Augustin", te "Marija sa svecima".

U Muzeju otoka Brača nalazi se veliki broj umjetnina: arheološka zbirka predmeta iz špilje Kopačina (nastala više od 10.000 godina prije Krista), zbirka rimskih predmeta iz srednjega i novoga vijeka, te etnografska zbirka, jedna od najslikovitijih u Hrvatskoj.

Oko 900 m od mjesta Murvice i 300 m iznad mora, nalazi se dvanaest metara širok otvor najstarije, 19 m dugačke, Zmajeve špilje. To je jedna od četiri poznate bračke "pustinje", boravišta redovnika pustinjaka. Na zapadnoj stijeni špilje je uklesan lik zmaja po čemu je dobila i ime (još je zovu i Dragonjina ili Drakonjina špilja prema talijanskomu "drago" što znači zmaj).

U prvom dijelu špilje je crkveni prostor s kapelicom na desnoj strani. Središnji dio, koji je nešto uži, ali koji ima prirodno svjetlo, je služio za dnevne poslove. U trećem dijelu špilje su bile ćelije pustinjaka.
Špilja je bila. naseljena još u rimsko vrijeme, a prvi pustinjaci, svećenici Juraj i Pavao Silvio Dubravčić iz Nerežišća, živjeli su tu 1459. godine. 1477. godine je oko petsto metara zapadno od ove špilje sagrađena pustinja Silvio, gdje su bile pustinjakinje "picokare" .

U središnjemu dijelu su osobito zanimljivi uklesani reljefi. Iznad zmaja otvorenih ralja je ispruženi lav. Lijevo su dvije glave, od kojih jedna predstavlja mjesec. Na istočnoj strani špilje su ljudski likovi i ptice iznad gnijezda. Znanost još nije uspjela točno odgovoriti tko je i kada uklesao te likove. Jesu li to kršćanski znakovi ili su to djela stanovnika špilje iz rimskog doba, nastala između 1. i 6. stoljeća?
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!