CRO-eu.com
Lipanj 04, 2020, 05:29:23 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvatski prezimenik - dr. sc. Petar Šimunović  (Posjeta: 3175 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 20, 2008, 01:09:21 »O PRIREĐIVAČIMA

Akademik Petar Šimunović (Dračevica na Braču, 1933.) vodeći je hrvatski onomastičar počasnim zvanjem zaslužnog znanstvenika Intituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Istaknuti je hrvatski dijalektolog i jedan od naših najplodnijih jezikoslovaca. Bibliografija njegovih radova premašuje 500 jedinica. Sam i u suautorstvu napisao je tridesetak knjiga. Izdavačka kuća Golde marketing- Tehnička knjiga iz Zagreba izdaje njegova izabrana djela u 10 knjiga.
Redoviti je član HAZU. Od 2004. obnaša dužnost tajnika Razreda za filološke znanosti i predsjednika njegova Onomastičkog odbora. Osnivač je i urednik uglednoga onomastičkog časopisa Folia onomastica Croatica. Bio je stipendist Humboldtove zaklade. Član je više domaćih i međunarodnih znanstvenih i strukovnih udruga. Odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Dobitnik je Državne nagrade Bartola Kašića za istaknutu znanstvenu djelatnost. Godine 2001. nagrađen je najvišom nagradom Sabora Republike Hrvatske za cjelokupno znanstveno djelo, 2003. nagradom za životno djelo Općine Pučišća u ime svih bračkih općina i grada Supetra, a 2006. nagradom za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije. O životnim i znanstvenim obljetnicama priređena su mu tri znanstvena zbornika.

Franjo Maletić (Ferdinandovac, 1951.) diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu. Postigao je zapaženu karijeru u hrvatskom gospodarstvu na poslovima direktora i člana uprave te člana nadzornih odbora više velikih gospodarskih sustava.

Osnovao je nakladničku kuću Golden marketing (danas Golden marketing-Tehnička knjiga), osmislio njezin izdavački program te niz godina bio direktor i glavni urednik. Urednik je who is who izdanja: Tko je tko u Hrvatskoj, Tko je tko u hrvatskoj medicini i Tko je tko u hrvatskom gospodarstvu. Posebno se angažirao na pripremi kapitalnih znanstvenih i kulturoloških izdavačkih projekata.
Završio je doktorski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Odsjeku za informacijske znanosti. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova s područja medija i informacijskih znanosti.


HRVATSKI PREZIMENIK
PUČANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE
NA POČETKU 21. STOLJEĆA

Hrvatski prezimenik jedinstveno je djelo koje u tri knjige na 2200 stranica otkriva neprocjenjivo bogatstvo hrvatske antroponomastike. Ovakvo se djelo izrađuje jednom u stotinu godina i ostaje vjeran svjedok naše povijesti i kulture. U burnim i neizvjesnim vremenima globalizacije potreba za takvom knjigom još je veća - ona učvršćuje svijest o nama samima i našemu identitetu.

Hrvatski prezimenik donosi uvodnu studiju akademika Petra Šimunovića u kojoj se obrađuju hrvatska prezimena i njihovo značenje, motivika i struktura. Objašnjavaju se nastanak i povijest hrvatskih prezimena, nasilna preimenovanja, sudbina prezimena u dijaspori. Posebno mjesto zauzimaju analiza temeljnih obilježja i popis tisuću najučestalijih hrvatskih prezimena.
Knjige 1. i 2. sadržavaju abecedni popis 114643 hrvatska prezimena s brojem obitelji tih prezimena u pojedinim naseljima i općinama. Treća knjiga donosi popis 6654 naselja s prezimenima stanovnika i brojem obitelji. Sadržava i uvod o ojkonimima (imenima naselja) u hrvatskoj onomastici i više zemljovida o nastanku i razmještaju naselja te migracijama.

Podatci se temelje na popisnoj građi iz 2001. Državnoga zavoda za statistiku. Osmišljavanje i realizacija projekta trajali su gotovo sedam godina pod vodstvom Franje Maletića, jednog od priređivača, u nakladničkoj kući Golden marketing-Tehnička knjiga iz Zagreba.

U popisu ćemo pronaći svakoga od nas i saznati nešto o našoj povijesti, o zanimanjima, migracijama ili vjerovanjima naših predaka. Prezimena su najuvjerljiviji jezični spomenici, prava slika našeg zavičaja, naroda i tradicije. Prezimena su naša autentična povijest jer ih je stvarao sam puk. Ona svjedoče o vezama i prožimanju s drugim kulturama i narodima s kojima smo dijelili tlo i sudbinu. Ovo djelo o hrvatskim prezimenima imat će posebno značenje za hrvatski jezik, njegova narječja i za cjelokupnu hrvatsku onomastiku. Prezimenik je nezaobilazno gradivo istraživačima demografskih, migracijskih, kulturnih i socio-ekonomskih kretanja te zanimljivo štivo brojnim čitateljima kojima je do hrvatske kulture i povijesti.

Hrvatski prezimenik djelo je u kojemu smo svi popisani, djelo koje se pojavljuje na početku trećeg tisućljeća, djelo kakvoga nema, koliko je meni poznato, nijedan drugi europski narod. Prezimena su spomenici naše opstojnosti, naša memorija, naši narodnosni spomenici, koji su nastajali od XII. stoljeća. Ona sama ispisuju narodnosnu, demografsku i jezičnu povijest.

akademik Milan Moguš


Ovaj i ovakav Hrvatski prezimenik potreban je upravo danas prije otvaranja granica prema Europi i svijetu kad će fluktuacija stručnjaka, studenata, radne snage sa svih strana i na sve strane biti golema, nezaustavljiva. Prezimenik je međaš od kojega će trebati započeti pratiti takva migracijska kretanja prema prošlosti i prema budućnosti.

akademik August Kovačec


HRVATSKI PREZIMENIK 1-3
Format: 30.00
ISBN: 978-953-212-346-3
Broj stranica: 2099
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2008
Cijena: 1.200,00 kn = 165, 52 €


GLAVNI SPONZOR PROJEKTA
Podravka d.d.
REALIZACIJU PROJEKTA POMOGLI SU
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH
Ministarstvo kulture RH

Moj komentar: Prezimenik je nezaobilazno gradivo. Oduševljena sam!
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!