CRO-eu.com
Rujan 26, 2020, 21:44:29 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Lošinj  (Posjeta: 10945 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 31, 2008, 20:49:40 »


Lošinj


Jedanaesti po veličini, ovaj kvarnerski otok površine 74,68 četvorna kilometra s obalom dugom 112 km i 8134 stanovnika 1991. (5785 1971.), od otoka Cresa odvojen je uskim umjetnim prolazom (Osorski tjesnac).

Sjeverno vapnenačko bilo Osorčice (588 m) s južnim spaja niska, prokopom presječena Privlaka. Klima je blaga s 60% padalina zimi i 40% ljeti. Uvijek zeleno raslinje pokriva gotovo cijeli otok. Mjestimice je očuvana makija (hrast crnika, zelenika, gluhač, smrča, mirta, planika, lovor, brnistra i još neke biljke).

Naseljen od pretpovijesti, Lošinj se u antičkim izvorima spominje zajedno s Cresom kao Apsyrtides. Prvi se doseljenici s kopna spominju 1280. godine, a u 14. stoljeću razvila su se prva naselja. 1384. godine spominje se prvi put današnje ime otoka (Isola di Lussin). Kasnije dijeli sudbinu Cresa. Danas su glavna naselja Mali i Veli Lošinj i Nerezine.

Lov na plavu ribu, poprimivši veće razmjere, u 16. stoljeću je dobio čvršće propise. Svake godine u travnju sastajali su se vlasnici svih velikih mreža potegača (trata) i bacali "bruškit", to jest ždrijebom određivali za cijelu godinu na kojoj će "pošti" (mjestu, uvali) i kojega dana svijetliti i zapasati mrežu.

Obradive zemlje je malo. U prošlosti je bilo važno iskorištavanje šuma, izvoz drva, zemljoradnja i stočarstvo. U 17. stoljeću prvi su pokušaji razvijanja pomorstva. Razvija se brodogradnja, a zapušta obrada oskudnoga tla. 1869. godine Mali Lošinj ima 100 brodovlasnika s 1300 brodova.

Koncentracijom trgovine i pomorstva u Trstu i Rijeci opada lošinjsko pomorstvo, pa dolazi do velikoga iseljavanja pučanstva.

Danas je glavna grana gospodarstva turizam, koji omogućuju dobre trajektne veze s kopnom preko Cresa: Brestova - Porozina, Rijeka - Porozina i ljeti Mali Lošinj - Zadar, te asfaltirana cesta Osor (Cres) - Veli Lošinj.

Mali Lošinj, gradić i luka na istočnoj obali otoka (868 od ukupnih 4278 stanovnika 1971. godine), od polovice 17. stoljećaje pomorsko, a od kraja 19. stoljeća turističko središte. 1854. godine otvorena je nautička škola.


Uz stari zbijeni, izrazito primorski dio naselja u uvali Čikar i Sunčanoj uvali izgrađen je niz hotela. Tu je i brodogradilište, te dom zdravlja koji osigurava zdravstvenu zaštitu pučanstvu sedam otoka (Cres, Ilovik, Lošinj, Srakane Male i Vele, Susak i Unije): primarna zaštita, dijagnostika, rađaonica, kirurgija, fizikaIna terapija, higijensko epidemiološka zaštita, medicina rada, te 30 krevetni stacionar. Otvoreno je lječilište za kataraine bolesti dišnih organa, za koštanu tuberkulozu i kožne bolesti.

Pošumljavanjem, poglavito borom, obnovljeno je obilje sub tropsko ga biljnoga pokrova. Kod Čunskog, sjeverno od Malog Lošinja, podignuta je fazanerija.

Velik dio pučanstva je stariji od 60 godina.

Zbog ugodnih klimatskih uvjeta ima dosta doseljenika, a u turističkoj sezoni pučanstvo se poveća i do 8 puta. Čist okoliš i more pružaju uvjete za bezgraničan razvitak zdravstvenoga turizma.

Povećane fotografije u galeriji > Hrvatska > Turizam > http://cro-eu.com/galerija-fotografija/thumbnails.php?album=7
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Travanj 07, 2010, 23:05:05 »


Brdo Osoršćica

Brdo Osoršćica postalo je poznato kroz legendu o Svetom Gaudenciji.


Brdo Osoršćica na Lošinju
Klikni na fotografiju da se poveća

Gaudencije, rođen u 11. stoljeću u osorskom zaseoku Tržiću, bio je benediktinski redovnik i živio životom sveca.


Brdo Osoršćica na Lošinju, 588 m.
Klikni na fotografiju da se poveća

Zaređen je osorskim biskupom i kao takav grdio je svoje sugrađane zbog grijeha i korupcija. Osorani su ga zbog toga protjerali iz grada. Sveti Gaudenciji se je nakon toga smjestio u špilju na vrhu leđa Osoršćice gdje je vodio život pustinjaka. On je, kažu, prokleo sve otrovne zmije na otoku i vjetrovatno je zato u slikama zmija kod njegovih nogu.


Lijevo: Pogled na mjesto Nerezine sa brda Osoršćica, 588 m.
Desno: Pogled na mjesto Osor na otoku Cresu


Lijevo: Pogled na otoke Susak, Velike Srakane i Male Srakane
Desno: Pogled prema Lošinju i crkvi Sv. Nikole na Osoršćici
Tekst: Marica
Foto: Zlatan Šulentić dipl. ing.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Kolovoz 12, 2010, 23:33:00 »


Morski pas

U Nerezinah dne 25. p. mj. Uhvatiše izvan Osora mrežami, kako čitamo u "Našoj sl.", strašnu nepoznatu ribu, dugu 3 metra, 37 centimetara. Ribu su oderali, a meso prodali. Po vanjskih i unutarnjih znakovih reć bi da je to vrsta morskoga psa, zašto je onakove prilike, a neima dračja nego mehke kosti. Koža je kako u morskoga kučka crno zelenkasta. Odozgora, neima nego jedno samo jedrice pred repom, pred prsi dva, a iza trbuha dva. Ima strašne i velike oči, gubicu pruženu uz gori, usta široka, oštre zube kako pilice. Na mjesto ušesa ima šest škuljica, po kojih diše.

Kraljevica, 6. ožujka 1878.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Listopad 07, 2013, 19:58:19 »


Prva električna rasvjeta u Malom Lošinju

Pred nekoliko dana započeše u Sv. Martinu radnje za gradnju električne centrale za rasvjetu Velog i Malog Lošinja. Ali 'se nekako, rekao bih, radi po primjeru onoga, koji je najprije pripravio ražanj, a onda je išao u lov na zečeve, jer su već postavljeni pali za žicu, kojom će ići električna struja, a još nijesu iskopani ni temelji za zgradu.

U ostalom mi napredujemo u svakom pogledu, ako i ne uvijek po pravom putu, a najveću zaslugu imaju pritom naši kamoraši. *

Pučki prijatelj, 30. studenog 1909


________________

* kamoraši ✧ tal. mafijaši

Prvu električnu javnu rasvjetu dobio je Mali Lošinj 1910, a grad Cres 1924.
Električno svjetlo se gasilo i u toku sezone, tako da su turisti morali ići veoma rano na spavanje.

1869 brojao je Mali Lošinj 5. 658 stanovnika
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!