CRO-eu.com
Prosinac 08, 2019, 11:31:13 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: 展rje  (Posjeta: 3368 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 19, 2008, 22:06:06 »


展rje


Najudaljeniji od svih 隘benskih otoka (12 nauti鋘ih milja ili 22 km jugozapadno od 姆benika), povr隘ne 15,4 鋀tvorna km, ovaj otok polako izumire (720 stanovnika 1953. godine, 207 stanovnika 1981., 160 1991.godine.). Vi鈹 od 90% pu醀nstva starije je od 60 godina.

Najvi隘 vrh, Kapi visok je 131 m. Uzdu駐a bila, izme繠 kojih je plodno polje, gra簟na su od vapnenaca. Biljni pokriva najve熵m dijelom je makija.

Ime je otok dobio po biljci "rakita", zvanoj 養r, na kojoj su pupoljci 養ra. Nekad je bilo puno visoke rakite, ali se i danas kao i oduvijek sje鋀 za ovce i koze, pa joj prijeti izumiranje.

Danas se jedino selo i jedino polje zovu 展rje. Nekad se ovo polje usred otoka vrijedno obra簨valo, pa je cijelo bilo pokriveno vinovom lozom, maslinama, povr熰m i p鈹ni熪m. Uz to 展rjani su bili ribari i pomorci. Gojili su ovce, koze i magarce. Stoke je ostalo malo, a uzgajaju se vinova loza, masline, 雍jive, smokve i vi雉je

Zdravstvena za靖ita je organizirana u ambulanti, kamo dolazi lije鋝ik jednom tjedno iz Zlarina.

Otok je okru頡n oto鋱熵ma i 隕ojima:
Kosmerka, Proklandica, Vrtlac, 姍rovada, Bakul, Ma養rina, Hrbo雉jak, Gu靖eranski, Sedlo, Rapara雉jak, Blitvenica (svjetionik).

Posebna je zanimljivost oto鋱 姍rvadica.
On je oto鋱 samo za vrijeme pl ime. Kad je oseka spaja se s kopnom i postaje poluotok.

展rje je bogato ostacima anti鋘ih i ilirskih gra簟vina. Nad valom je Gradina, stara utvrda, koju zovu Vela stupica. S nje se nadaleko pru靠 pogled po moru. Sagradila ju je ilirska kraljica Teuta.

U 12. i 13. stolje獘 otok je bio opasan utvrdama i zidinama romani鋘oga stila, koji su djelomice o鋎vani. Od ostaloga oto鋘oga graditeljskoga naslije簜 treba spomenuti ru鈹vine srednjovjekovnoga 頡nskoga samostana, kamo se prema predaji sklonila sestra Sv. Jeronima, a od izvornoga naslije簜 "samograd", kamene ku熵ce, skloni靖a od nevremena za pastire i ovce.

Suvremeni samogradi mogli bi biti privla鋝a preno熵靖a za turiste na kru駐im putovanjima hrvatskim otocima.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!