Vinkovci 13.10.1991. Sijećam se, nije davno bilo.
U razgovoru s prijateljem, sjetila sam se fotografija Vinkovaca iz 1991. koje su u podrumu, pod lošim klimatskim uvijetima, bile prepuštene vremenu. Ispričavam se zbog loše kvalitete fotografije – sijećanja koje ću na ovaj način sačuvati od zaborava.
JNA, pod kontrolom UNPROFOR-a i inozemnih kao i beogradskih žurnalista, napušta vinkovačku vojarnu.
Pred vinkovačkom vojarnom. Čekanje na izlazak JNA koja je još u njihovim rukama.
Gradonačelnik Tihomir Zovak nosi svu odgovornost za mirno napuštanje Vinkovaca. Napetost je u zraku. Samo se čuju motori kamiona.
Moj veliki respekt pripada gospodinu Zovaku. U najtežim danima grada Vinkovaca nije lako biti gradonačelnik.
Fotografi dokumentiraju svaki pokret. Novinari iz Beograda objašnjavaju UNPROFOR-u „svoju istinu“. Dovoljno je da beogradski novinari daju pogrešne informacije Francuzima i da im onda cijeli svijet vjeruje.
Izlaz iz vinkovačke vojarne. Prvi JNA kamion izlazi.
Napetost raste. Hoće li tko opaliti metak? Nitko ne zna koliko municije je u kamionima.
Do sada je sve mirno. Hrvatska vojska, pod vojničkom disciplinom, postupa civilizirano čak uljudno.
Srbski vojnici su naoružani!
- Daj pištolj! Naredi hrvatski branitelj
- Nije moj, to je vojno!
- Dobit ćeš ti drugi od ...., ne boj se!
- Gdje voziš u Srbiju ili Mirkovce?
- Da naravno u Srbiju.
- Imaš li oružje kod sebe?
- Imam pušku.
- Daj ovamo, pušku ne smiješ nositii.
HVO ulazi u kamion. Žurnalisti za njim. Čuje se samo škljocanje fotoaparata i zujanje lamera. Mir – tišina.
Vojnici JNA