Vinkovci 20.10.1991. Sijećam se, nije davno bilo.U razgovoru s prijateljom, sjetila sam se fotografija Vinkovaca iz 1991. koje su u podrumu, pod lošim klimatskim uvijetima, bile prepuštene vremenu. Ispričavam se zbog loše kvalitete fotografije – sijećanja koje ću na ovaj način sačuvati od zaborava.
U ratnoj kronici vinkovačkog bojišta 72. je dan odkako su Vinkovčani na znak zračne opasnosti sišli u podrume i skloništa a agresor neprekidno i razorno svim vrstama oružja i posebno žestokom artiljerijskom vatrom i zrakoplovima napada grad i uništava naša sela.
U brutalnom ludilu srbske sokrateske ima sistema.
Desno ulaz u vinkovačku bolnicu
Razoreni su i uništeni gotovo svi vitalni gospodarski objekti, škole, vjerski objekti, groblje, spomenici kulture, spaljena je knjižnica a posebno je na udaru naša bolnica na prvoj liniji fronta.
PTT – Pošta
U gradu nema više niti jednog čitavog stakla, krovišta, fasade, obiteljskoga doma. Nema ulice koja nije izrovana granatama.
Vinkovci i Vinkovčani već nekoliko mjeseci drže široko raskriveni front u rasponu od stotinu kilometara; od Lipovca i Njemaca do Nuštra i Vukovara, od Vinkovaca do Laslova.
Slijeva kuća pored kazališta u istoj ulici gdje je I. I III. Osnovna škola. Sdesne, mala kućica u sredini – slastičarna Mađara, podstanara kod S. Čeh u bivšoj Lenjinovoj 77. Preko puta je gradska knjižnica i (veliko) kino)
Zapaljena vinkovačka knjižnica. Ah, kako sam rado, skoro dnevno ulazila u nju, uživala sam u mirisu starih i novih knjiga. To intel. blago se nikada više ne može nadoknatiti.
1500 branitelja ubijeno je ili ranjeno na vinkovačkom bojištu.
Slijeva: Nekada davno, davno u toj kui bio je "Foto Hedi" –vlasnica Njemica a na uglu u podrumu birtija "Plavi podrum". Sdesne: "Malo kino", pored njega mala trgovinica sa slatkišima. Prekoputa je "Oficirski dom JNA".
Bivša "Lenjinova ulica, moja ulica, nedaleko nove tržnice i stare bolnice kao i vinkovačke parne pekare. O povijesti stare bolnice kao i parne pekare valjalo bi opširnije pisati.
PIK – tržnica. Tu je bio nekada "šef" računovodstva gosp. Borilović. Bio je osuđen na 5 god. robije
jer je u "Vinkovačkom listu" postavio pitanje zašto je u Vinkovcima na svim javnim ustanovama, (željezničkoj stanici) na tablicama natpis prvo ćirilicom a onda latinicom.