CRO-eu.com
Lipanj 04, 2020, 11:32:25 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dugi Otok  (Posjeta: 3876 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 09, 2008, 10:04:20 »


Dugi Otok

Sedmi po veličini, najveći je otok zadarske skupine sjeverno dalmatinskoga otočja, dug 45 km, duljine obale 171 km i obuhvaća 124 četvorna kilometra. Građen je uglavnom od rudistnih vapnenaca i od dolomita. U reljefu prevladavaju vapnenačka bila od kojih je Vela straža najviši vrh otoka (338 m). Između njih su krška polja: Malo i Velo jezero, Arnjevo polje, Stivanje polje, Dugo polje, ...

Na vapnenačkom tlu središnjega i zapad¬noga dUela otoka mjestimice je očuvana, degradirana šumska zajednica hrasta crnike: crnika, zelenika, gluhač, smrča, mirta, planika, lovor, brnistra i još neke biljke (makija), a u južnomu dijelu su kamenjari. Obala je pretežito niska s brojnim pješčanim uvalama, azapadna je obala visoka i strma.

Na Dugom Otoku nema vrela ni vodenih tokova. Zimi, dugotrajne kiše, poplavljuju neka polja (Malo i Velo jezero i Dugo polje).

Ilirski grobovi u okolici mjesta Sali svjedoče da je Dugi Otok naseljen od pretpovijesti. 1991. godine na Dugom otoku je živjelo 2.873 stanovnika (3.864 stanovnika 1971., 4.075 1948. godine). Pučanstvo je rašireno po cijelomu otoku, što stvara probleme u zdravstvenoj zaštiti, pogotovo zato što nema redovitih autobusnih linija. Glavno mjesto je Sali, u kojemu je tvornica ribljih konzervi. Ostala naselja su: Žman, Zaglav, Božava, Savar, Veli Rat, Luka, Soline, Dragove i Brbinj. U Salima, su liječnik, medicinska sestra i zubozdravstvena zaštita. U Žmanu su liječnik, sestra i brodar. Oni odlaze u područne ambulante u Brbinj, Luku, Veli Rat, Verunić, Zaglav i na otoke Sestrunj i Zverinac.

Po plodnim poljima uzgaja se povrće, žito, vinova loza, masline i smokve. Pučanstvo se bavi i ribarstvom, osobito na jugoistočnom (Telašćica) i na sjeverozapadnom dijelu otoka (Solišćica). U jezeru Mir love se jegulje.

Nedostatak nastavnika, mali broj učenika, oronule školske zgrade, loša prometna povezanost, slaba opremljenost knjigama i nastavnim pomagalima, počet će se rješavati novcom iz županijskoga proračuna (uredit će se knjižnica u Salima) kao i u suradnji, na primjer, s gradskom knjižnicom Zadar (knjige).

Tu je i Telaščica, park prirode, površine 65 četvornih kilometara, zaljev duboko uvučen u jugoistočni dio Dugoga Otoka, dobro zaštićen od svih vjetrova, pa stoga dobro sklonište za brodove. Zanimljivost otoka je jezero Mir površine 23 hektara i dubine 10 metara, čija vodaje 6 stupnjeva toplija od okolnog mora.Povećane fotografije u galeriji > Hrvatska > Turizam > http://cro-eu.com/galerija-fotografija/thumbnails.php?album=7
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Kolovoz 17, 2010, 08:51:25 »


Dugi otok, 11. 08. 2010., 17:45

Dugi otok s pogledom na Kornate
 
Heliodrom na vrhu otoka – Kamen; lijep i koristan
 
Ja nikog nemam, samo moju malu barku i ljubav žarku ... od Marice

 
Daleko mi je biser Jadrana,
daleko mi je moj rodni kraj.
a još je dalje moja mila draga,
koju sam vjerno ljubio ja.

Ja morem plovim, zvjezdice brojim
i stalno mislim na rodni kraj.
U nadi živim, radosti pun sam,
da ću te jednom vidjeti ja.

Plovi mi, plovi, brodiću mali,
neka te nosi srebrni val!
Ja mlađan suze neprestano ronim
i stalno mislim na rodni kraj.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!