CRO-eu.com
Prosinac 05, 2022, 06:52:54 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Ispunjena želja  (Posjeta: 2502 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Lipanj 10, 2008, 18:22:57 »


Prvi puta na internetu Draženovićeve crtice!

Ispunjena želja

U jednom sam samo čovjeku potpuno zagledao silnu i neizbježivu moć nade; njegova duša bijaše svijet budućnosti, dvorana vizija. Ej, što li sve luda i beskonačna nije proteklo tom grozničavom maštom; kaki l' sve sjajni, blistavi naumi nisu protresli tom krhkom živčanom zgradom! - Kad smo se za ponadugo rastajali, izrazi mi on želju da postane umjetnik, glazbenik, pjevač.

- Pred mojom nesuđenom djevom - reče - rada bih da otpjevam bravuru - ali po svom čuvstvu: - to bi imao da bude čudan pjev duše, zdvojan odjek zanosa, bolna srca. - Pa da me počuje - doda - da je gane, da pristupi, pa mi zagleda u oči. - Ah!

. Nasmiješih mu se; on me je razumio. "Nikad" - značio je moj smiješak; on ga je poznao otprije, pa kako uvijek, tako mu je i ovaj put taj smiješak zamaglio oči. On se je uznio u taj par, on se je već zagledao u tom željenom časku.

I rastadosmo se svaki u svoj život. Mladost urodi zrelim plodom - zbiljom; zdravi naumi završiše u djelima i njima se zadovoljiše. Bar bi tako moralo da bude. Ali čime urodi nada? Je li i ona štogod, i u čemu se ona utaplja, čime zasićuje?

Mi se naskoro zaboravismo; ja ga smetnuh s uma. Kasnije jednom u pokrajnu gradiću Primorja gdje me je puki slučaj zadržao bio nekoliko dana, sastadoh se iznenada s njime - s franjevcem. Bijaše o korizmi. U samostanskoj crkvi orio se De profundis. Pater orguljaš - bijaše on; on je i vodio pjesmu. Upalo, žuto lice, porasle, zamagljene, zrnate oči, suhe, gorka izražaja usne: - to je bio - on. Bilo je čuvstva u njegovu gromkome glasu, drugovi su njegovi s pijetetom i povodljivo pratili mladog si maestra. - A kamo li to udalj gledaju te njegove oči, čim li ono trepti njihova vlaga? Je li još sveudilj u buduće; - nije li možda sjaj prošlosti zaiskrio poslije onaj ljupki, gorki pogled u poprat prijateljskog zagrljaja? I što znače one tvoje obične riječi, nagle opaske i suvišni upiti, prijatelju davni - taj tričavi razgovor? Ne imadosmo li si mi išta vrijedna da kažemo, ili ne htjedosmo l' baš da govorimo o tom? - Ah, mi smo muče razgovarali drugačije, mi smo se na vid sporazumjeli. Mi smo dobro osjećali taj ledeni, reko bih - strani nama, neprijatni sporazumak. Te caklene oči, suhim kostima zaokvirene, pozdravljaju dočekanu dragu: nakon otpjevane bravure ona im se laskavo smiješi u susret.

Nu, je li nada sada bar iščezla pod udarom krute zbilje? - Ah, ona se sama svojim čarnim bivstvovanjem hrani! Podajte sve razmaženoj djeci svemira, tim snovaocima; - nude, da se taj žar u njima možda prihvati zbiljne, plodne tvari! I oni su za nešta. Taj je žar u njih sila bez poluge; ili će da upali zublju ideje, napretka, koristi, ili će se da sakrije pod pepelom vlastita sućstva. Ne gušite ga, ne susretajte ga sa smiješkom! To je plamečak s vječnog vatrometa; zovu ga duhom čovječanstva.

Nada i znači čovječanstvo; ona je ništica prošlosti, obris budućnosti, ali oslon sve sadašnjosti, sviju sadašnjosti. Sad je razumjeh, sad je štujem.

Tek žalim onaj moj smiješak pri našem prvom rastanku; nu jedina mi pri tom utjeha što me je na ove riječi ovlastio moj zadnji oprosni pogled na tebe - pogled sućuti i pijeteta. Tvoj grob, prijatelju, znači za mene mnogo; ja ga motrim u duhu s iskrenim strahopočitanjem.

Hrvatska vila, 1885.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!