CRO-eu.com
Lipanj 01, 2020, 19:41:47 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kompolje  (Posjeta: 4492 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Lipanj 01, 2008, 13:40:19 »


Takmičenje konja u Kompolju
Autor: Petar Smolčić, Otočac

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Ožujak 03, 2011, 12:44:24 »


Kompolje kod Otočca

Ovo selo leži blizu glavne ceste, koja vodi iz Senja u Otočac. U Kompolju se nalazi rimokatolička župna crkva sv. Stjepana. Crkva je g. 1751. sagrađena, a g. 1776. obnovljena. Crkvom su isprvice (počevši od g. 1776.) upravljali mjesni kapelani, jer je Kompolje spadalo pod župu u Otočcu, a od g. 1808. posebni župnici. Iz matica krštenih, vjenčanih i umrlih vidi se, da su u Kompolju od g. 1776. do g. 1808. redomice služili ovi kapelani: Tomo Orešković, Petar Vukasović, Juraj pl. Čolić, Martin Sarkotić, Martin Ježić, Nikola Banić, Nikola Zitz i Matija Belas. Župnikom bijaše Antun Zoričić od g. 1808. do g. 1819., zatim Dragutin Vranić od g. 1819. do g. 1826., Juraj Zandonati od g. 1826. do g. 1830., Ambroz Krišković samo g. 1831., Vinko Žanić od g. 1831. do 1838., Kazimir Gregurčić od g. 1838. do g. 1840., Antun Celigoj od g. 1840. do g. 1844., a kasnije Ambroz Vranjicanji. — U Kompolju je g. 1818. podignut župni dvor. Na brdima vide se razvaline Crkvine i ostanci grada Ostrovice. Blizu Kompolja nalazi se špilja "Cvijanovićeva pećina".

Kompolje je g. 1857. brojilo 828 žitelja, koji stanovahu u 70 kuća. Svi su žitelji bili rimokatoličke vjeroispovijesti, a imali su u svome selu i pučku školu. Nedaleko toga Kompolja nalazilo se tada "Vlaškopolje", koje se danas zove "Srpsko Kompolje". U tomu je selu g. 1857. bilo 65 kuća s 815 žitelja, od toga 478 rimokatoličke, a 337 grčko-istočne vjeroispovijesti.

Izvor: Dr. Rudolf  Horvat, Mala knjižnica Matice Hrvatske
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Rujan 13, 2011, 23:32:00 »


Kompolje, 6. 12. 1923.

Već nekoliko mita ste me opomenuli. da se javim iz svog novog boravišta! – Trebalo hi, da javim štogod novoza, ako uopće štogod novoga može biti u Lici, u tim planinama i vrletima.

Mislim kod toga samo na stvar - pjevanja i glazbe. Za veći dio vrijedi – da se pjeva onako, kako se pjevalo pred pedeset godina. - a i slabije. Ne priređuju se nigdje ni "jutarnji koncerti". ni "muzične večeri". A ono što se u noći javljaju vuci, gore u hrastiku, a mlađarija hoće da ih oponaša u gla-sovnom materijalu - ne smatram za koncerte - jer tog glasa ne mogu naći na tipkama harmonija.

Došavši ovamo posudio sam svoj harmonij crkv, jer ga nema, niti ga je imala. Narod ga imenuje "orgulje", a orgulje: "muzika". Pjevalo se bez harmonija nekoliko pokvarenih popjeva običnih pjesama i to ne svake nedjelje, a i bolje da nije.

Sad je mnogo bolje.

Moja sestra uči djevojke pjevanju, i igra na harmoniji, onako - početnički - ali dobro. Narod ie vrlo zadovoljan - s orguljama i pjevanjem.Igra se i pjeva redovito svake nedjelje. Imamo i učitelja koji znade svirati ali on stanuje 3 km daleko. a. s druge strane crkva nije moguća. da ga plaća. Pjevaju se najlakše pjesme uz najlakšu pratnju iz Novakove pjesmarice. Primitivan sluh pjevača ne trpi- disonance. Glasovni materijal je priličan - ali neizvježban.

Bilo je mnogo muke samo u tome - da se zbor nauči na harmonij. Nikako se nisu mogli složiti. Pjevaju se četiri misne pjesme, četiri marijanske, veći. dio božićnih, tri euharistijske i ništa više. Iz Sv. Cecilije pjeva se samo: Zdravo tijelo Isusovo.

Zbor je naučio nekoliko najlakših narodnih napjeva dvoglasno te ih ie izvodio na dobrotvornoj zabavi školske mladeži u mjesecu lipnju. Djeca su prikazivala "Snjeguljicu". Mali orkestar iz Otočca pod vodstvom darovitoga gosp. D. Milinkovića svirao je više hrvatskih komada te se ugodno dojmio naroda, koji nije vičan na takve užitke.

Pučko svjetovno pjevanje slabo je razvijeno. U školi djeca ne uče pjevanje, harmonija nema, a malo se kada nađe učitelj dobra sluha i volje, da podučaje djecu u pjevanju "na suhu paru".

Posudio sam i školi jedan mali harmonij učitelju na porabu. Učitelj se muči, a djeca još više, a uspjeh - nedovoljan. Probao sam i ja pa ne ide. Djeca ne mogu pogoditi nijedan ton, a pjevaju najviše uvijek istu notu kao kad skupno čitaju. Višeput pogađaju samo za tercu niže i imaju maniju da sekundiraju, a nitko da vodi, ma da se na glavu postaviš.

Ličko pjevanje

Što se tiče crkvenog pjevanja, najslabije prolazi Otočac. Krasna crkva. dobre orgulje; a orguljaša nema već dugo vremena. Nema nikakvog zbora ni crkvenog ni svjetovnog. U crkvi višeput pjeva neki seljak - po starinsko - kako se već obično u Lici pjeva. Ni sama realna gimnazija nema učitelja pjevanja. Društveni. život je politički rastrovan.

U Vratniku, Brlogu. Dabru, Kuterovu, Krasnu, Ramljanima i Čanku nemaju crkve harmonija. Pjevanje je slabo - po starinsko - a najvećim dijelom ne pjeva se ništa. Gdjegdje nema ko ni da svećeniku odgovara.

Crkva u Švici i Prozoru ima harmonij. U Švici igra učitelj, a pjevaju djevojke i školska djeca obične pjesme dobro i skladno. U Prozoru nit ko igra. nit ko pjeva, a harmonij ima "astmu".

U Lešću zaorgulja katkad učitelj i sam pjeva, a većinom crkva šuti. Orgulje su derutne.

U Sincu orgulja učitelj i prilično se pjeva. Pjevaju djevojke. Orgulje su dobre. a učitelj marljiv.

I tako vam je po otočkom kotaru, a možda i gore u dolnjoj Lici. Evo me na kraju. Bude li kakvih novosti u glazbenom životu hrvatske Like i Krbave javit ću se, opet. Dok se naši centri Gospić i Otočac ne maknu, bit će uvijek kubure u tom pitanju. Druga je kubura ta, što škole i crkve nemaju harmonija, a najveća što nemamo učitelja orguljaša.

Sveta Cecilija
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!