CRO-eu.com
Listopad 25, 2020, 17:20:15 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Lokrum  (Posjeta: 2999 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 21, 2008, 19:36:20 »


Lokrum

Ispred grada muzeja, Dubrovnika, njegov je prirodni park, Lokrum. Udaljen 700 metara od Dubrovnika, otok zaprema površinu od 72 ha. Na najvišemu vrhu (91 m) Francuzi su izgradili utvrdu Fort Royal s jedinstvenim pogledom na Dubrovnik i Srđ.

Najveći dio Lokruma pokrivaju šuma i makija, gusta, visoka, zimzelena šikara nastala umjerenim iskorištavanjem šume hrasta crnike. Na Lokrumu je ona osobito raznolika, bujna i očuvanija nego bilo gdje na Jadranu. U sjevernom dijelu, visoka poput šume, zbog obilja penjačica (tetivika, primorska kozja krv, pavitina, bljušt) nalikuje neprohodnoj tropskoj džungli. Najviše je mirte, planike, lovora, zelenike, lemprike, tršlje, smrića i velikoga vrijeska. Mirta, planika, zelenika, veliki vrijesak obično su u nas grmoliki, a na Lokrumu su veličine drveta i do 5 m visoki. Od niskoga raslinja tu su ružmarin, kadulja, pelin, bušinci i miholjica. Uz sredozemno i kontinentalno drveće, tu uspijevaju biljke subtropskih i tropskih krajeva.
Benediktinci, izgradivši ovdje svoj samostan u 11. stoljeću, samostansko dvorište (klaustar) su oblikovali u mali perivoj. Austrijski nadvojvoda Maksimilijan, izgradio je na dijelu porušenoga samostana dvorac u obliku tornja, a oko samostana uredio veći park. Danas je tu prirodoslovna zbirka i memorijalni muzej Ruđera Boškovića. Zgradu okružuje pravilan park palmi, juka, agava i opuncija. Donje površine su obrubljene ružmarinom i šimširom. U perivoju klaustra, okruženom nadsvođen im hodnikom, rastu magnolija, japanska mušmula i naranča. Blizu samostana je malo jezero, duboko 10 m i promjera 30 m ("Mrtvo more"). Na južnoj obali su dvije duboke usjekline poput spilja, u čijim pukotinama noće čiope.

Na Lokrumu je smješten Biološki institut HAZU za istraživanje biljaka i životinja južnoga Jadrana. U njegovom sastavu je i Botanički vrt. Zbog prirodnih i znanstvenih značajki cijeli otok je zaštićen posebnim zakonom kao upravljani prirodni rezervat.


Otočić Lokrum dobio je naziv od latinskoga Acrumen što znači "kiselo voće". U hrvatsku povijest ulazi već u 10. st. kada 915. godine ovdje dolaze pustinjaci koji žive po pravilima Sv. Bazilija. Kasnije 1023. godine dolaze ovdje Benediktinci ili takozvani "crni Benediktinci".

Do kraja 13. st. ovdje je pokapana dubrovačka vlastela. 1798. godine Benediktinci gube ovaj otok i tada nastaje legenda o tragičnomu kraju svakoga vlasnika ovoga otoka. Ona govori da su na prijedlog trojice dubrovačkih plemića i uz suglasnost pape Benediktinci u listopadu 1798. godine morali napustiti otok. Prije odlaska u procesiji su noću obišli tri puta otok i prokleli buduće vlasnike. Ubrzo su sva trojica plemića tragično stradala. Kasnije vlast nad otokom preuzimaju Habsburgovci, no i njih je snašla slična sudbina. Od tada Lokrum nije nitko više kupovao. Tako otok odiše divljinom i mirom. Objekte koje su gradili Habsburgovci trebalo bi restaurirati.

Otok je u turističkoj sezoni dobro povezan s Dubrovnikom brodom koji plovi svakih 45 minuta.

<a href="http://www.cro-eu.com/uploader/uploader/FileName.swf" target="_blank">http://www.cro-eu.com/uploader/uploader/FileName.swf</a>
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!