CRO-eu.com
Svibanj 28, 2022, 11:27:34 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Gordan Lederer i amnestija u Hrvatskoj  (Posjeta: 2701 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 23, 2019, 21:16:00 »


Marice, ovako...

ovo je grad Hrvatska Kostajnica, nedakeko Petrinje, na Uni. Preko mosta je Bosanska Kostajnica, koju danas drži srpski entitet u BiH.
Za vrijeme Domovinskog rata grad je bio okupiran, a stanovnici protjerani a mnogi i pobijeni, naročito iz okolnih sela. Kažu da su danima ležali na obali Une, dok se Srbi iz Bosne nisu pobunili i tražili da ih pokopaju, zbog smrada.
Naši su početkom rata držali grad oko 2 mjeseca, većinom policija i ZNG.
U to doba (kolovoz 1991.) na brdu zvanom Čukur, 500 m južno od Kostajnice je novinar Lederer sa još par vojnika snimao prilog za TV Zagreb, kada ga je iz obližnje vikendice snajperom pogodio četnik koji se dan poslije na srbijanskoj TV hvalio da je on počinitelj. I danas je nekažnjen, jer je aboliran, zove se Milan Zorić, proguglajte...
Zanimljivo je da ga je pogodio za vrijeme snimanja, pa je kamera zabilježila taj trenutak.
Evo i par slika spomenika. Otkriven je 2016., predstavlja obljektiv kamere, a propucan je pravim snajperskim metkom.
Inače, kod mosta na Uni ali s druge strane nalazi se stari grad Zrinskih, koji je služio kao obrana od navale Turaka. Legenda kaže da nije osvojen borbom nego izdajom ili prevarom.
Zločini
___________

Dragi Jupi!

Dobila sam Vaše fotografije od Kostajnice i brda Čukur. Hvala!


Uvijek kad mislim na Gordana Lederera,
-   sjetim se kako su četnici – sanjari Velike Srbije, otvorili topničku paljbu 28. kolovoza na TV snimatelja HRT studija Osijek Željka Kaića i ubili ga.
-   sjetim se kako su četnici – sanjari Velike Srbije, pucali po Vinkovačkoj bolnici, po Osječkoj bolnici, po sanitetskim vozilima, po školama, po sakralnim objektima i po vrtićima
Zar su se te četničke kukavice plašile djece u vrtićima ili bili puni slijepe mržnje ili im ipak ništa nije bilo sveto u borbi za Veliku Srbiju?!
-   sjetim se Vukovara, pa i Zorana Milanovića, koji mi je ovih dana ponovo tlak digao kada je komentirao napetu situaciju na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća. Rekao je da bi opet u Vukovaru postavio ploče s ćiriličnim natpisima te da su [...] ti ljudi mrtvi pijani dolazili razbijati ploče i kasnije se samoozljeđivali.[...]
Milanoviću valjda nedostaje javnost, bljeskanje kamera i pitanja novinara. Nije mu važno što govori; važno mu je samo privući pažnju po bilo koju cijenu.

Čudi me već 22 godine da je narod šokiran jer Milan Zorić, ubojica Gordana Lederera, nikad nije osuđen za teški ratni zločin.
Šesta Vlada Republike Hrvatske donijela je i Zakon o amnestiji već 1997. godine. Svi znamo da je četnik Milan Zorić, odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 18. rujna 2002. slobodan čovijek.
Čemu se mi to čudimo?!
Tko je birao Vladu Republike Hrvatske i te multi-kulti ministre koji su se mazili sa opozicijom? Tu "političku maženju" ljevice i desnice nitko nije stopirao jer nitko nije htjeo od Pupovca biti prozvan ustašom.
Sigurno zato od 1914. pa do danas šutimo i čučimo jer se plašimo ustati.

Neovisnoj Hrvatskoj nije bio potreban zakon o amnestiji jer četnici uživaju amnestiju u Hrvatskoj još od 1914.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nedavno je ponovio, da mi Hrvati trebamo biti tilerantni i okreneti se budućnosti.
Činjenica je, da samo odgovornost i sjećanje čiste put u budućnost. Amnestija ne čisti ništa! Iz perspektive žrtve "amnesija" pomaže "ponavljanje prošlosti".
Rane i ožiljci bole još uvijek hrvatski narod. Čak iako je iskustvo davno prošlo, bol je i dalje prisutna. I dok zločinci više ne misle na svoje nepravde i žive sretan život, sjećanja Hrvate prate, kao sjena, svaki dan. Zašto bi trebali oprostiti? Ne znači li oproštenje automatski da čovjek jednostavno prihvaća ili čak odobrava čin zločina?
Dok se od hrvatskog naroda zakonom zahtjeva da četnička zlodjela oprosti, Srbi već 105 godina opravdavaju sve svoje zločine s Jasenovcom.
Ustašama, domobranima i njihovim obiteljima nije trebala amnestija, njih su sve do jednog četnici i partizani poubijali bez zakona i suda.
Već dugo srpska manjina gospodari i to ne samo u hrvatskoj politici. Njezin instrument borbe je: temeljito izopačiti ustaštvo i zaštiti četništvo. Hrvati trebaju jednu stranku koja je desno od desnice u kojoj su samo emancipirani Hrvati.

U nas Hrvata nisu razum i osjećaji u skladu. Jedan od dokaza je:


S desne strane spomenici, a s lijeve amnestija.

Spomenik nas potiče da ne zaboravimo.
Spomenik ne čisti krivca, ne otkupljuje ga čak ni od njegovih prijestupa, ne sakriva istinu i ne oprašta.

Možda sam ja senilna ili nemam dovoljno općeg obrazovanja, pa shvaćam i tumačim zakon o amnestiji pogrešno. Amnestija je u Hrvatskoj uređena Kaznenim zakonom od 1997. od Šeste Vlade Republike Hrvatske.
-   Što znači amnestija?
Amnestija je starogrčka riječ i znači zaboraviti ili oprostiti. Pod tim se podrazumijeva da se kazna za kazneno djelo obustavlja, tako da se počinitelji nesmetano mogu šetati i cerekati nam se u lice. Amnestija je pravni akt u kojem pravna tijela države oslobađaju pojedinca ili čitave grupe počinitelja.
Amnestija je jača od pomilovanja, jer počinitelja-/ e ovdje oslobađa od moralne i pravne krivnje. U slučaju amnestije počinitelji se ponašaju kao da se zločini uopće nisu dogodili. Amnestija stoga nije samo obustava kazne, već odgovornost za sam zločin koji treba "izbrisati".
Amnestija je: Kad zaboravljanje postaje građanska dužnost - zapovjeđeni zaborav.
Ubojice našeg naroda još su žive! Naši sadistički mučitelji još uvijek šetaju kroz našu zemlju! Zato Hrvati nisu imali pravo dozvoliti amnesiju sve dok posljednji krivac nije osuđen.
Demokracija mora biti spremna za sjećanje i odgovornost za krivnju.
Amnestija je skandal za političku kulturu naše neovisne države.
Odlukom o amnestiji, vlada je jasno pokazala gubljenje dostojanstva i tako se politički prostituirala.
Šesta Vlada Republike Hrvatske je infiltrirala trojanskog konja u zemlju.

Zakon o amnestiji od 1997. trebalo bi u Hrvatskoj poništiti ali lakše je Velebit prenesti u Vukovar nego li danas kazniti četničke zločince.

Gladam fotografije spomenika Gordanu Ledereru i razmišljam o Antunu i Stjepanu Radiću kao i o Miloradu Pupovcu i Vojislavu Stanimiroviću. Lijepo je u Hrvatskoj živjeti gdje Hrvati samo spomenike oplakuju. Bar to im je zakonom dozvoljeno.


_________________________

https://www.vecernji.hr/vijesti/lederer-tata-nemoj-brinuti-brzo-cu-se-vratiti-601755

Milan Zorić, ubojica Gordana Lederera! Nikad nije osuđen za teški ratni zločin

https://www.maxportal.hr/vijesti/ovo-je-milan-zoric-ubojica-gordana-lederera-nikad-nije-osuden-za-teski-ratni-zlocin/

https://narod.hr/hrvatska/bujanec-ubojica-gordana-lederera-javno-se-pohvalio-ubojstvom-ali-za-zlocin-nikada-nije-odgovarao

Pa kada ste tako pravedni ukinite zakon o amnestiji, i sudski ...  
https://m.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/613613/separovic-odgovorio-penavi-od-vukovarskih-vlasti-ocekujemo-da-provedu-odluku-ustavnog-sudanbspi-general-gotovina-je-rekao-da-je-rat-zavrsio-okrenimo-se-buducnosti
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!