CRO-eu.com
Svibanj 21, 2022, 12:48:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: "Lizinka" vesela romantična opera  (Posjeta: 2828 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 28, 2019, 10:02:00 »Scena iz opere Lizinka

Lizinka

Pripovijetka od Aleksandra Puškina "Vlastelinka kao seljakinja" je prvi put objavljena 1831. godine. Vlasntelini Muromski i Berestov žele oženiti svoju djecu da bi proširili svoje imanje. Lisa, kao kći seoskog kovača Akulina, provjerava mladića. Aleksej se čvrsto brani od Lize, kako bi se protiv volje oca oženio za prekrasnu Akulinu.

Završetkom god. 1878. stupio je Zajc pred zagrebačko općinstvo sa svojom novom operom: "Lizinka" vesela romantična opera u 3. čina; libreto od I. E. Tomića, po pripovijetki Aleksandra grofa Puškina "Vlastelinka kao seljakinja". Premijera bila je 12. XI. 1878., a u svemu je davana 17 puta.

Osobe:
Lizinka: Marija Prikril; [1]
Muromski, vlastelin njezin otac: Kolin;
Nasta, sobarica: Lesić;
Vasili je, sluga: Mirski;
Aleksije: de Negri; [2]
Berestov, vlastelin njegov otac: Kratohvil;
Miss Jachson: M. Vormastini.

Čin biva u jednoj ruskoj guberniji god. 1797., u vrijeme žetve.

I. Čin. Lizinka kći vlastelina Muromskog obučena na seljačku nalazi se među žeteocima i žetelicama; s njom je njezina sobarica Nasta, čiji je ljubavnik kmet Vasilije. Žeteoci pjevaju, mješoviti zbor "Zori žito, žuti klas ..." (G dur), a iza toga pjeva Lizinka romancu na način mazurke "Mladu srcu godi ..." (Es dur), te predloži, da igraju kakovu igru. Nasta na to reče, da očekuju Aleksija sina vlastelina Beresteva, da s njima igra. Lizinka se za nj vrlo zanima i želi ga upoznati. Aleksij iza pozornice pjeva romancu "Oj ljubavi slasti svijeta ...", a kad se pokaže, zapjeva okrenut žetelicama "Da ste zdrave djeve krasne ...". Ljubomorni Vasilj upozori Nastu, da bude daleko od njega. Lizinka mu se prikaže kao seljanka Akulina, a Aleksij se u nju zaljubi. Slijedi prekrasan kvartet "Ta dijeva krasna ..." (Es dur).

Žeteoci idu na posao, a žene počnu igrati slijepog miša i Aleksiju zavežu oči. On u igri uhvati Lizinku. Žetelice idu na rad, a Lizinka i Aleksij ostanu sami te si očituju ljubav u krasnom duetu "Oj ljubavi prava, sveta, čista ..." te ureknu, da će se sutra sastati.

U 2. činu je lov. Ističe se veseli zbor hajkača (G dur). Igor (Anton) džokej Muromskoga upozori Vasilija, da se Nasta sastaje s Aleksijem, jer on pozna njezin sarafan (dio ruske narodne nošnje). Vasilije je zdvojan, jer je on držao, da Aleksij ljubi Lizinku. Lizinka dolazi, sjedne na panj i pjeva "Od želje mi se šire grudi..." (G-mol), a kratko iza toga priđe Aleksij te ga Lizinka (obučena kao seljanka) pita, kako mu se sviđa kći Muromskog, čiji je on gost. On joj odgovara, da mu se ona ne svidja a niti njezin dvor, gdje je sve na englesku. Na Lizinkinu primjedbu, da će se on s kćerkom ženiti, uvjerava je i zaklinje se Aleksij, da to ne će biti, jer samo nju ljubi.

Pokaže se Berestev, a Lizinka pobjegne. On odredi, da je uhvate i njemu dovedu, no to im ne uspije. Berestev zahtijeva od sina, da zaprosi Muromskoga kćer. Aleksij obeća da će ovoga posjetiti, ali je odlučio, da je isprosit ne će. Lijep je duet Beresteva i Aleksija "Svak dan ti zborim lijepo ...". Slijedi zbor lovaca "Vesel život lovac vodi ..." a iza toga slijedi lijepi finale.

U 3. činu Nasta umiri Vasilija i povjerljivo mu priča, da je ona seljakinja s kojom se sastaje Aleksij Lizinka. Miss Jachson, engleska guvernanta, zgraža se nad ovom seljakinjom u pjesmi "Infamy that is terrible ..." (C dur). Muromski odredi, da se dovedu sve seljanke, ne bi li našao dotičnu seljakinju. One pjevaju zbor "Mi nismo ništa krive ...". Aleksij dođe sam na pozornicu i pjeva romancu "Seljanko! dušo moja" (A dur); kad nadođe Lizinka razbistri se situacija i Aleksije sazna, da je ona kći vlastelina Muromskoga i on se s njom zaruči. Opera završava se s korom "Slava budi".

Osobito je uspjela ouvertura k ovoj operi, koja se posebno izvodila na raznim glazbenim priredbama, tako na koncertu "Kola" dne 14.05.1883. O premijeri donio je "Obzor" ovaj referat: "Lizinka je od svih dosadanjih Zajčevih opera najoriginalnija, najdotjeranija i najvećma jedinstvena. Sav njezin osnov zasnovan je otmjenim stilom, eleganson i nježnim osjećajem za efekat. Zajc umije rabiti instrumente kako malo koji majstor, on nikada ne gubi jedinstvene niti i zamrsi li ju kada, čini to da ju kasnije čim ljepše rasplita. U Lizinki nalazimo preobilje melodija od kojih su neke više, druge manje izrađene, ali su vazda krasne i lijepo zamišljene. Napjevi "Mladu srcu godi ..."; "Ti si mi odsad bila ...", dadu se prispodobiti najljepšim liričkim motivima, što ih imade u svjetskim operama. No Zajc ne podržaje se vazda u istoj visini, tako da Lizinka katkada zakoleba između opere i operete; što je svakako na štetu opere. Neki se motivi previše opetuju te time gube snagu. Ensembli i zborovi su uzorni. Lovački zbor s jekom ravan je najljepšim poznatim nam lovačkim zborovima u Nijemaca, koji mnogo takovih zborova skladaju. U cijelom Lizinka je sjajno djelo. Da ju je Zajc svuda jednako oprezno izrađivao, osigurao bi joj bio uspjeh i izvan Hrvatske".

Sveta Cecilija, 1. studenog 1931.
_____________
[1] Marija Prikril http://www.opera.hr/index.php?p=article&id=22
[2]Giovanni Battista De Negri http://www.opera.hr/index.php?p=article&id=21
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!