CRO-eu.com
Svibanj 21, 2022, 12:30:28 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Žumberak  (Posjeta: 2998 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 17, 2018, 21:31:46 »


Žumberak (Sichelburg)


Klikni za uvećani prikaz

Žumberak, prozvan tako po gradu Žumberku (Sichelburg), okružen je na sjeveru, zapadu i jugo-zapadu vojvodinom Kranjskom, a na iztoku i jugoiztoku gradjanskom Hrvatskom (medju Kupom i Savom). Zaprema 4.04 četvorne milje, te broji u 71 selu 10.489 žitelja, kojih su preko trećine rimo-katolici, a skoro dvie trećine grko-katolici (unijati).

Žumberak zajedno sa kotarom metličkim i črnomaljskim u današnjoj Kranjskoj spadaše izprvice pod državu Hrvatsku. Za prvih vladara iz kuće Arpadovaca u 12. stoljeću pripadaše Žumberak sa Metlikom i umornijem politično banovini Slavoniji, a crkveno zagrebačkoj biskupiji. Već u davno doba spominje se u Žumberku (Sihembergh/ Sichelburg) crkva sv. Križa, u Metlici crkva bl. dj. Marije, u Crnomlju crkva sv. Petra; sve ove crkve i župe bijahu pod arcidjakonatom goričkim.

Odkad su g. 1173. dobili bavarski grofovi Andechs [1] od njemačko-rimskih careva Kranjsku, Istru i slovensko krajište, počeše nastojati, kako bi stekli i hrvatske predjele oko Metlike, Umornija i Žumberka. To im i podje za rukom za vlade Andrije II (1204 - 1235), koji je imao za ženu Gertrudu, groficu njihova roda (kćer Bertolda IV.). Ovom sgodom podje za rukom grofom od Andechsa odciepiti od Slavonije ne samo Metliku i Crnomalj, nego i okolicu grada Žumberka (Slavoniji ostade od današnjega Žumberka jedino okoliš Kostanjevca).
Sto godina kasnije, oko g. 1330 bjehu isti predjeli i crkveno odciepljeni od crkve zagrebačke, te ostadoše odsele uz Kranjsku, koja bi g. 1364 podignuta na vojvodinu. Godine 1374 zapade Kranjska sa slovenskim krajištem austrijske vojvode iz porodice Habsburg. Ovom prilikom dobiše Habsburgi takodjer i Žumberak. Još g. 1478 nalazimo Žumberak u rukama cara Fridrika IV. iz porodice Habsburg.

Već početkom 16. stoljeća počeše se u Žumberku naseljivati Uskoci iz Bosne, Hercegovine i drugih slovinskih zemalja, te dobiše razne povlasti od habsburžkoga vojvode Ernesta i cara Maksimilijana. Kasnije im podieliše Habsburgovci dapače i više zemalja, napose tvrdi grad Žumberak. U tom je gradu prebivao odsele uskočki kapetan, kojih se prvi spominje Bartol Raunach g. 1540, a za njim Ivan Lenković (1547) i Ivan Ungnad (1557). Poslie uskočkoga rata naseliše iz Senja nove čete Uskoka u Žumberak, a isto tako dodje ih mnogo g. 1700. Žumberak bijaše kasnije nadkapetanija krajiška, kojoj pripadahu još i kapetanije Črnomalj, Metlika i Vinica u današnjoj Kranjskoj. - Važnija mjesta u Žumberku jesu:

Žumberak, maleno selo sa starim gradom na visoku brdu, koji stoji u razvalinah, odkako je g. 1793 pogorio. Sagradio ga je po svoj prilici grof Petazzi [2]. Tu u Žumberku ima i katolička župna crkva, sagradjena g. 1645.


Kaštel Žumberak (Castellum Sichelburg)

Budinjak, maleno selo, blizu kojega ima podzemnih kuća, nazvanih "Židovske kuće", za koje narod pripovieda, da su u njih prebivali nekoć neki Židovi, koji su kršćanom mnogo zla činili.


Potpuno očuvan drugi zid u špilji Židovske kuće kod Budinjaka u Žumberku
http://www.hps.hr/files/data/151/Razvoj%20speleolo%C5%A1ke%20opreme%20i%20tehnike.pdf

Kupčina, nekoć vlasteosko dobro, utielovljeno tek g. 1786. Žumberačkoj krajini.

Stari grad, podor grada, jedan sat udaljen od Žumberka, upravo nad izvorom rieke Kupčine.

Kostanjevac, najveće selo Žumberačko, u nizini na Kupčini. Tu imade stari vlasteoski dvorac, popravljen g. 1715., koji je nekoć bio vlastnost porodice Radojčića, ili Delišimunovića, a kasnije grofova Hermansteina i Molza.

Oštre gornji, selo sa starim gradom Ćolnić-gradom, što ga je g. 1733 sagradio biskup Ćolnić († 1773).

Sošice (u staro doba Sussiz), veliko selo, nekoć dobro porodice Hranilovića.

Klikni za uvećani prikaz

U Sošicama su dvije crkve jedna pored druge. S lijeve strane je rimokatolička crkva Majke Božje. a s desne grkokatolička crkva sv. Petra i Pavla.

 
Klikni za uvećani prikaz

Vjekoslav Klaić,1880, Zagreb
Zemalja u kojih obitavaju Hrvati

Žumberačka jama – Jazovka u Sošicama

Upravo je teško povjerovati da je to istina. Krug se, međutim, neumitno zatvara: kroz otvor trideset i više metara duboke jame na Žumberku prodrla je tajna o onom što je sakrivala 45 godina, a to je gotovo nebrojeno mnogo ljudskih kostura, ljudi koji su najvjerojatnije svi umrli nasilnom smrću. Otkriće se pripisuje pjesnikovoj istraživačkoj ekipi, koja je pronašla i svjedoka poslijeratnog pokolja kod sela Sošice, oznaša Branka Mulića, koji je polovicom svibnja 1945. godine vozio autobus pun ranjenih ustaša i domobrana od zagrebačke bolnice Sv. Duh do jame. Tamo je, prema svjedočenju, počela operacija uništenja: vojnici su jednog po jednog ranjenika dovlačili do jamskog otvora, ubijali i bacali u jamu.

Varaždinske vijesti, 05.07.1990

________________________

[1] Područja koja su pripadala grofu Andechs u Europi


Vlasništvo grofova od Andechs - Meranien

[2] https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDumberak_(op%C4%87ina)
https://de.wikisource.org/wiki/BLK%C3%96:Petazzi,_die_Grafen

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Siebmacher-siebmacher-wappenbuch-1/der-adel-von-kroatien-und-slavonien-horvatorszag-es-szlavonia-E25A/csaladok-E277/petazzi-1047B/

Vezani članci >
Vojna krajina > Cjelovita topografija Karlovačke vojne krajine od Franz de Paula Julius Fras > Žumberački okrug > Zumberak (Sichelburg)
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1103.0

Hrvatska > Zločini > Jazovka
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2208.0
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!