I jo¹ jedna masovna grobnica Hrvata!Oko 300 metara od ru¹evine jedne od paveliæevih rezidencija, u blizini Vile Rebar i u nastavku ulice Lonj¹æina, ili udolini do nje, tamo je masovna grobnica u kojoj je naðeno 800 kostura s prstenjem doèasnièke domobranske ¹kole, neki su sa ¾icom povezani po dvoje.
Naðeno je ne¹to identifikacijskih ploèica njemaèkih vojnika pa èak i "Nivea" krema iz 1944.
Dio zarobljenika je od partizana smaknut metkom u glavu, a dio na brzinu, ruskim automatima tzv. ¹paginima PP©-41.
Kosti se misle prebaciti na Udbinu, u Crkvu hrvatskih muèenika.
Humak u sjeni
U sjenama stare ¾alostne vrbe Ponovno stoji humak mali.
Junaka azura, junaka neba Nesretna sudba pod njega svali.
... I nesta onaj...!, kojeg herojem zva¹e, Nesta zauviek sa tog svieta.
Zabruja¹e ¾alostne melodije Na nestanak mladoga svieta ...
I dugo æe humak u sjeni ostat,
Ko znamen junaètva i slave.
A vjerni æe unuci djedova svojih Junaèka djela da nastave!...
Marijan v. Kroupa, 15.09.1943 |
Do masovne grobnice ne mo¾ete doæi jer se jo¹ iskapa ali mo¾ete pored ograde upaliti svijeæu.
Na¹ zadatak je da ne zaboravimo ove mrtve koji su voljom, ljubavlju i patriotskim ¾arom sav svoj trud i napor ulo¾ili za na¹u slobodnu Hrvatsku.
Ne smijemo zaboraviti na¹u
hrvatsku vojsku koju na¹ omr¾eni "osloboditelj" poni¾avajuæi naziva "usta¹e".
"Osloboditelji" nisu nikad i nikad neæe moæi poniziti hrvatsku èasnu i hrabru vojsku, u kojoj su se hrabro borili na¹i djedovi, oèevi i drugi domoljubi.
Zloèini "osloboditelja" su jo¹ uvijek na¹e tamne tajne Drugog svjetskog rata, a na¹ hrvatski ¾loèin je da njihovoj djeci tzv. "poratnim socijalistima" dajemo mjesta u hrvatskoj politici, kulturi i dru¹tvu.
Sve dok u Hrvatskoj "djeca osloboditelja" diktiraju na¹e pona¹anje i cenziraju na¹e misli ¹iriti æe se lanac osvetnièkog pohoda i mr¾nje.
Mi moramo konaèno zaustaviti nekritièno pro-europsko i pseudo-moderno pona¹anje Hrvata.
Mi moramo konaèno prestati se pla¹iti bilo koga i bilo èega.
Mi moramo biti beskompromisni, radikalni hrvatski nacionalisti, prava¹i i starèeviæanci jer mi se ne mo¾emo dru¾iti s onima, koji nam zabadaju no¾ u na¹a leða, da nas onda "bratski" zagrle.