CRO-eu.com
Svibanj 28, 2022, 09:52:31 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 [2]
  Ispis  
Autor Tema: Obljetnica masakra 12 redarstvenika u Borovu Selu  (Posjeta: 15694 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #15 : Svibanj 01, 2016, 19:41:31 »


I VINKOVCI NA UDARU

Zbog izvanrednih zbivanja na području Istočne Slavonije u noći između 1. i 2. travnja Izvršno vijeće, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Trebera, kao posebnu izvanrednu točku dnevnog reda uvrstilo je izvješće o političko-sigurnosnoj situaciji Policijske uprave Vinkovci. Sjednica je održa na u proširenom sastavu pa su uz redovne članove Izvršnog vijeća bili nazočni i predsjednik Skupštine općine Vinkovci Tihomir Zovak, te saborski zastupnici Slavko Vištica, Marijan Vukojević, Drago Ereš i Josip Peći, kao i tajnik Općinske Skupštine Filip Akalović.

Predstavnik policijske uprave Vinkovci načelnik Operativnog odjela Stipan Bošnjak u svom izlaganju na sjednici Izvršnog vijeća istakao je da su zbivanja iz posljednja 24 sata, koja su kod građana izazvala znatnu uznemirenost, prema ranijim saznanjima Policijske uprave bila očekivana. Ona su mogla biti i spriječena, ali je pitanje koju bismo cijenu za to morali platiti. Naime, u Bršadinu, Pačetinu i Borovu Selu, kao žarištima nereda, u posljednja 24 sata koristile su se krajnje perfidne metode kako bi se spriječilo predstavnike Policijske uprave da uspostave javni red i mir. Pred policijske patrole, koje se pojave u tim mjestima, prvo izlaze i okružuju ih žene i djeca, a naoružane skupine se nalaze iza njih, čime se spriječava mogućnost intervencije snaga policije jer postoji opasnost ozlijede žena i djece. U jednoj takvoj akciji u toku noći između ponedjeljka i utorka u Borovu Selu čak sedam redarstvenika je razoružano, oteto im je 7 pištolja i jedna automatska puška. Bili su izloženi i fizičkim zlostavljanjima, pa ih je nekoliko zadobilo lakše, a jedan teže ozlijede. Izvješće Policijske uprave Vinkovci potvrdilo je da je u toku noći čamcima preko Dunava u Borovo Selo stigao i samozvani četnički vojvoda Vojislav Šešelj s grupom svojih do zuba naoružanih istomišljenika i u četničkim uniformama. S druge strane, samo u Bršadinu, na četiri mjesta, bile su postavljene barikade od kojih jedna i u neposrednoj blizini ulaza u skladište naoružanja JNA. Iako su o tome od strane Policijske uprave Vinkovci obaviješteni, pripadnici JNA nisu pokazali nikakav poseban interes za uklanjanje balvana i drugih prepreka na cestama, te normalizaciju stanja. Predstavnik Policijske uprave Vinkovci ističe da je stanovništvo mjesta s pretežno srpskim stanovništvom izloženo bespoštednoj 24-satnoj velikosrpskoj propagandi i pritiscima raznih velikosrpskih emisara iz Vojvodine, pa je u znatnom dijelu pučanstva ovih mjesta zaista proizveden strah od upada pripadnika MUP-a u ova mjesta, bez obzira što je on neosnovan. Takva propaganda mjesecima je putem srbijanskih medija, a ovih dana ona eskalira.
Predstavnik Policijske uprave Vinkovci u izvješću na sjednici Izvršnog vijeća istakao je da je uhićenje Gorana Hadžića i Borivoja Savića, predsjednika i tajnika SDS-a Vukovar, na Plitvicama samo izgovor skupinama naoružanih terorista da šire paniku i izazivaju nerede, ali da je njihova rušilačka djelatnost započela 24 sata prije zbivanja na Plitvicama.
Policijska uprava Vinkovci ima snage da sve što se u ovom trenutku događa na području triju općina spriječi, da ukloni barikade i uvede javni red i mir. - Pitanje je samo koja je cijena te intervencije, jer je naša procjena da oni koji izazivaju nered upravo i žele krvoproliće i izazivanje građanskog rata.
Stoga ćemo kao i dosad i nadalje biti u direktnoj vezi s Ministarstvom unutarnjih poslova u Zagrebu i postupati po uputama koje iz Ministarstva unutarnjih poslova budemo primali, rekao je predstavnik Policijske uprave Vinkovci u izvješću o političko-sigurnosnom stanju na području općina Vinkovci, Vukovar i Županja.
U raspravi koja je potom uslijedila na sjednici Izvršnog vijeća rečeno je i to da je indikativno da se u ovom trenutku održava i zatvorena sjednica srbijanskog parlamenta o položaju srpskog naroda u Hrvatskoj, te ocijenjeno da je držanjem JNA u posljednjim zbivanjima definitivno ugrožen autoritet JNA u hrvatskom narodu.
Izvršno vijeće, obzirom na neke ranije smetnje na vezama s vinkovačkim garnizonom, donijelo je zaključak da se obavijest vinkovačkom Garnizonu o trenutnom stanju na vinkovačkom području uputi brzojavom putem pošte, budući da u Garnizonu ne postoji telefaks.
Na sjednici Izvršnog vijeća iznijeta je i informacija prema kojoj je pokušaja postavljanja barikada bilo i u Šidskim Banovcima, Markušici, Gabošu, Oroliku i Mirkovcima, te da su one uklonjene. Sjednici Izvršnog vijeća bio je nazočan i Robert Bruner, direktor Osnovne škole Ilača - Banovci. Tom prilikom on je upoznao Izvršno vijeće sa Zahtijevom mještana i Savjeta mjesne zajednice Šidski Banovci koji je potpisao predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Šidski Banovci Petar Savić.
Zahtijev je sročen u formi ultimatuma i u njemu se daje točan vremenski rok do kojega se moraju u školi u Šidskim Banovcima skinuti hrvatski grbovi. Kao razlozi za to navode se da ova škola nosi ime narodnog heroja, da je u Šidskim Banovcima sjedište Srpskog nacionalnog vijeća za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem, te da je ovo mjesto gotovo potpuno naseljeno srpskim stanovništvom.
Ovaj zahtijev Izvršno vijeće primilo je na znanje.

M. Kevo

- 16 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 [2]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!