CRO-eu.com
Kolovoz 08, 2020, 00:06:47 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Obljetnica masakra 12 redarstvenika u Borovu Selu  (Posjeta: 11021 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 01, 2016, 19:16:47 »


 


25. Obljetnica masakra 12 redarstvenika u Borovu Selu
Da se nezaboravi,
da 53 srpske ubojice, nekažnjeno, šetaju po Hrvatskoj.

2. svibanj: Nacionalni dan sjećanja na žrtve srpske agresije, srpske bezrazložne mržnje

Stradanje 12 redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine događaji zamišljen kao nacionalni Dan žalosti - kao spomenik povijesnog događaja koji opominje Hrvate na njihov identitet.
Ujedno je 2. svibanj dan motivacije za borbu protiv proizvoljnosti hrvatskog pravosuđa.

Ivan Vekić, predsjednik Društvo nopolitičkog vijeća, u petak, 3. svibnja 1991. jamči:
"Ali, s ovoga mjesta ovdje poručujemo onima koji danas pokazuju krvave ruke i hvale se njima, poručujemo njihovim pomagačima i podstrekačima, dolazimo po vas."


TRAŽI UBOJICE

Stevo Culej već 23 godine traži istinu za zločin u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Još početkom 90-tih, 50-tak osoba za koje je utvrđeno da su sudjelovali u masakru hrvatskih policajaca, osuđeno je na po 20 godina, ali ih je obuhvatila abolicija i pravosuđe je odustalo od procesuiranja


Od kada su mu 2. svibnja 1991. popodne, u bazi u Zagrebu gdje se obučavao za specijalca, javili da je mlađi brat Josip s još 11 policajaca ubijen u Borovu Selu, Stevo Culej nema mira, istražuje tko su ubojice hrvatskih policajaca, piše državnim dužnosnicima i traži pokretanje istrage i kažnjavanje sudionika ovog zločina koji je pokazao kako Srbi neće prezati ni od čega i da je rat neizbježan.

Dok nam pokazuje uznemirujuće fotografije unakaženih tijela ubijenih policajaca gdje se vidi što može učiniti čovjek kada prestaje biti čovjekom, Culej kaže da ni od koga nije dobio odgovor osim MUP-a koji mu je izrazio sućut zbog bratove smrti i izvijestio ga kako nitko ne može biti suđen dva puta za isto (ne)djelo.

Naime, još početkom 90-tih, 50-tak osoba za koje je utvrđeno da su sudjelovali u masakru hrvatskih policajaca, osuđeno je na po 20 godina, ali ih je obuhvatila abolicija i pravosuđe je odustalo od procesuiranja. Jedino je izvjesni Milan Marinković prije dvije godine osuđen na 3,5 godina jer je kao "milicajac" sudjelovao u hvatanju i zlostavljanju dvojice policajaca koje su hrvatski policajci 2. svibnja došli osloboditi.

– On i neki Jakovljević u vikendici na Dunavu pokraj Borova Sela tukli su ovu dvojicu policajaca i oni su zapravo začetnici i uzročnici zločina koji će se dogoditi. Za to je dobio 3,5 godine. Pričaju mi Vukovarci kako Marinkovića povremeno viđaju kako šeta Vukovarom, valjda ga puštaju zbog dobrog vladanja. Istraživao sam godinama tko je ubio mog brata i njegove kolege i došao do popisa 53 Srbina iz Borova Sela koji su sudjelovali u ubojstvu i imam njihove fotografije, podatke što su radili toga dana, gdje danas žive, iako ih je većina s razlogom pobjegla u Srbiju ili drugdje. Taj popis s obimnom dokumentacijom o ovom slučaju u obliku elaborata, dostavio sam predsjedniku Josipoviću i tadašnjem državnom odvjetniku Bajiću, a Vladi, Saboru, pravosuđu, MUP-u sam pisao neka poduzmu nešto kako bi se kaznili zločinci, ali do sada nije učinjeno ništa osim što je Marinković dobio 3,5 godina zatvora koje provodi u šetnji Vukovarom. Moj brat, kao i većina mladića, nije ubijen u borbi, već je ranjen odvučen u dvorište kuće u središtu Borova Sela i tu su ga ubili udaranjem tvrdim predmetom u glavu do neprepoznatljivosti. To je ratni zločin jer ženevska konvencija štiti zarobljenike i ranjenike, a to u Borovu Selu nije poštovano. Zato počinitelji ne mogu biti abolirani i ja stalno tražim neka im se sudi bez obzira na aboliciju. U pismu Bajiću naveo sam kako imam popis počinitelja i da ću, ako država ništa ne poduzme, uzeti pravdu u svoje ruke i krenuti tražiti zločince prema svome popisu od 53 imena – kaže Stevo Culej-Stiv, branitelj, policijski specijalac i dopredsjednik krovne i predsjednik vukovarsko-srijemske Udruge specijalne policije.

Na fotografijama koje nam pokazuje, vidi se izmasakrirana glava policajca kojemu su izvađene oči, jednome je odsječena lijeva ruka, vjerojatno sjekirom, na tijelima se vide ozljede nanesene nožem, jedan policajac je zaklan, a sve to je rezultat iživljavanja Borovčana nad nemoćnim ranjenicima. Culej podsjeća kako je na mjesnom groblju podignut "mauzolej" Vukašinu Šoškočaninu koji je predvodio zločin 2. svibnja. Na spomeniku su stihovi ispisani ćirilicom koji, među ostalim, govore o srpskoj zemlji u koju su pobodene srpske zastave. Sličan spomenik podignut je i zločincima iz tzv. Belih orlova pa Culej zahtjeva od vlasti, uz to što traži da se pokrene istraga za zločin, i da se uklone ovi neprimjereni spomenici jer vrijeđaju osjećaje rodbine žrtava masakra u Borovu Selu.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/stevo-culej-vec-23-godine-trazi-istinu-za-zlocin-u-borovo-selu-2-svibnja-1991-936128

U Hrvatskom saboru izložbu pod nazivom "I mrtvi izdani" otvorio je saborski zastupnik Stevo Culej. Izložba govori o stradanju 12 redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991.godine i izdaji njihove žrtve. Naime samo jedan od ubojica, iako su svi poznati osuđen je tek na 3,5 godine. Sramota za hrvatsko pravosuđe, sramota za hrvatsku državu.

<a href="http://www.youtube.com/v/U7-vl5N4mA0?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/U7-vl5N4mA0?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Vezani članci
Masakr dvanaest redarstvenika
Str. 29 - 37
http://www.mup.hr/UserDocsImages/Glasilo%20MUP/2010/prilog_42.pdf

- 1 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Svibanj 01, 2016, 19:19:11 »


KRONIKA PRESUDNIH DANA:
Tragedija, dostojanstvo i odlučnost


 

Vinkovački park u petak, 3. svibnja 1991.

Parkovi oduvijek i svagdje pripadaju djeci, zaljubljenima, pjesnicima i umirovljenicima. U svakom gradu oni su mjesta spokojstva i mira.

Stoljećima već to je i naš vinkovački park, pravo središte grada od vojnokrajiških vremena. Gimnazija, Brodska imovna općina, zgrada Suda i Župnog ureda, Muzeja - Sveto Trojstvo, Spomenik i vodoskok, kesteni našeg djetinjstva.
Bio je on i mjesto za šetnju i odmor, mjesto za kaštigovanje graničara, tržnica, mjesto za nestašnu đačku igru i mjesto za dokone ali i mudre razgovore, mjesto sastanaka i rastanaka.
Park je pamćenje ovoga grada.
Ali nikada dosad, u svojoj dugoj povijesti u drevnom svom sjećanju nije upamtio takav prizor kakav se odigrao pred našim očima u tužni petak, 3. svibnja ljeta Gospodnjeg 1991. S ponosom možemo reći: bili smo svjedoci povijesti!
GRAD je, u proljetno predvečerje, došao u park odati iskrenu počast dvanaestorici mladića koji su svoje živote položili u temelje njegova dostojanstva i slobode.
GRAD je došao sa suzom u oku, sa stisnutom pesnicom revolta, s grčem srca u bolu, i stajao je tu pred Božjim hramom prvi puta pred pravim svojim narodnim zastupnicima kao jedno tijelo i jedna duša, ne ushićen praznom frazom govorničke retorike i lažnom simbolikom dekora prethodnih vremena nego odlučan i dostojanstveno uspravan pred licem svijeta, pred licima svoje djece i budućih naraštaja.
GRAD je imao čisto lice jer je na nj pala svjetlost slobode. Poslije ovoga čina nikada više na lice ovoga Grada neće moći pasti tamna sjena podaništva i pokornosti. Jer, GRAD je svoje rekao, GRAD je svoje pjevao, i pred tim riječima i pred tom pjesmom, pred tom odlučnom gestom neka ubojice umru od stida, ne moraju od metka. To nije bila poruka mase koja ne misli već poruka NARODA koji ima svoj ponos, svoju uspravnost, gordost i dostojanstvo.
To je svojom uzdignutom rukom, prstima složenim u znak V, izrazila ona mlada žena u smeđoj jakni, koja se poput Slobode propeta u svoj svojoj Ljepoti s ogradnog zida uz Spomenik. I starica pod prozorom Župnog ureda našla je snage da kao iscrpljena pramajka čvrsto zapljesne dlanovima koji su blago milovali dječja lica, da pusti suzu za Sinovima. Mirna su i odlučna bila lica mladića pod kestenima; muški čvrsta zračila su unutrašnjom snagom.
Međutim, nitko nije mogao primijetiti u Narodu lica onih koji su desetljećima drmali ovim gradom, lica bivših političara naprosto zato jer ih tada i ondje nije bilo. ’To samo znači da s Narodom, zapravo, nikada nisu ni bili, da im u Narodu i nije bilo mjesto jer su uvijek bili iznad njega i brinuli su svoje brige. Na svetome mjestu u sudbini ovoga GRADA u trenutku koji će povijest pamtiti kao TRENUTAK ŽALOSTI, BOLA, PONOSA, DOSTOJANSTVA, ODLUČNOSTI I KULTURE, za njih doista nije bilo mjesta.

U vinkovačkom parku, u petak, 3. svibnja, u proljetno predvečerje, hrvatski narod ovoga kraja, građani Vinkovaca, odlučili su uzeti sudbinu u svoje ruke.
Vratiti Park pjesnicima, umirovljenicima, djeci i zaljubljenima, vratiti slobodan život.

Mirko Hunjadi

- 2 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Svibanj 01, 2016, 19:20:06 »


Proglas Skupštine općine Vinkovci

IGNORIRAJTE PRISUSTVO JNA

Građani i građanke općine Vinkovci!

Suočeni ste sa sve većim i sve češćim demonstriranjem sile od strane JNA. Česti pokreti vojske u svim smjerovima, s različitom opremom i tehnikom, imaju samo jedan i jedini zadatak da svojim prisustvom i opremom stvore strah kod naroda od eventualne upotrebe te sile.

Do upotrebe sile neće doći, ne plašite se i ne stvarajte paniku, te ne poduzimajte ništa samoinicijativno. Vaš najveći i najjači otpor će biti ako potpuno mirno i pasivno promatrate tu demonstraciju sile i straha, potpuno ignorirate njeno prisustvo.

Potpunim ignoriranjem, pasivnim otporom u ovom trenutku Vi najbolje branite svoju domovinu i suprotstavljate se scenaristima u psihološkom ratu živaca koji traje.

Predsjednik Skupštine općine dipl. ing. Tihomir Zovak

- 3 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Svibanj 01, 2016, 19:21:36 »


Više od 10.000 Vinkovčana prisustvovalo Komemorativnom skupu u gradskom parku

POČAST PALIMA ZA HRVATSKU

 
Svetu misu zadušnicu služio je biskup, đakovački i srijemski msr. Ćiril Kos

Gradski park i čitav Trg Republike u centru grada bili su u petak 3. svibnja pretijesni da prime više od 10.000 ogorčenih, ali dostojanstvenih građana vinkovačke općine koji su se okupili kako bi odali počast dvanaestorici tragično umorenih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Prvo je, u 17:00 sati u crkvi sv. Euzebija i Poliona održana misa zadušnica za tragično preminule redarstvenike koju je služio biskup đakovački i srijemski monsignor Ćiril Kos, a kojoj su bili nazočni i predstavnici Sabora Republike Hrvatske, Skupštine općine Vinkovci, delegacije susjednih općina, predstavnici političkih stranaka, kao i brojni građani. Na skupu ispred crkve sv. Euzebija i Poliona pred više od 10.000 Vinkovčana govorili su Tihomir Zovak - predsjednik Skupštine općine Vinkovci, Josip Džaja - načelnik Policijske uprave Vinkovci, Milan Ramljak - potpredsjednik hrvatske Vlade, Vladimir Šeks - potpredsjednika hrvatskog Sabora, te Ivan Vekić predsjednik Društveno-političkog vijeća Sabora Republike Hrvatske. Tom prilikom oni su rekli:

Tihomir Zovak: predsjednik Skupštine općine Vinkovci

-   Drage moje Hrvatice i Hrvati, okupljeni smo ovdje u zajedničkom bolu za ovim mladim hrvatskim redarstvenicima, za ovom hrvatskom mladošću, za našim hrvatskim herojima, jer dadoše svoj mladi život za domovinu nam Hrvatsku. Ima li svetije dužnosti od te i časnije smrti od te. Ne mogu u ovom trenutku a da se ne sjetim jedne izjave pokojnog Stipana Bošnjaka, načelnika Operativnog odjela Policijske uprave Vinkovci, koju je dao u jednom intervjuu: "Dobro je ako naiđeš na starosjedioca, ali ako naiđeš na bradate došljake, oni prvo pucaju, a onda kažu stoj". Upravo tako je ubijen, mučki, kukavički, u trenutku kada je išao spašavati svoje kolege. Upravo ta izjava pokojnog Bošnjaka neka bude poziv svim Srbima naše općine da dignu svoj glas jer on vam je vjerovao, oduprite se sami ekstremistima u svojim redovima, a ponajviše četničkim prethodnicama, kojima je na umu velika Srbija i koji ne biraju sredstva da ostvare svoj cilj, ne pitajući za cijenu.
Dragi naši redarstvenici, poginuli ste tik poslije proslave 320. obljetnice pogibija Zrinskog i Frankopana. Vi ste naši Zrinski i Frankopani, vi ste naši Radići, vi ste naši mučenici, vi ste naš ponos i dika, ali i naša obaveza. Obaveza da nastavimo gdje ste vi stali, da ustrajno, ponosno i odlučno stojimo na braniku domovine nam Hrvatske, ne uzmičući više ni pedalj ni pred kim jer suviše se uzmicalo. Braćo i sestre, Hrvatice i Hrvati, cijela Hrvatska domovina obavljena je tugom, žalošću.
Ne dajmo se isprovocirati, ne poduzimajmo ništa sami nego budimo spremni, odlučnhrabri da na poziv našeg dragog predsjednika dr. Franje Tuđma na svi do jednoga budemo na raspolaganju, a ako treba i svi život da damo. Dat ćemo, ali više nikome ne damo da nam pregazi Lijepu našu. Dragi naši redarstvenici, Vi odlazite, ali vaša će imena biti za svagda upisana u povijesti Hrvata, zajedno sa Zrinskim, Frnkopanom, Radićem i brojnim hrvatskim herojima koji dadoše svoj život za naše bolje sutra. Neka vam je laka ova hrvatska zemlja koju natopiste svojom krvlju. Počivali u miru Božjem. Ovim riječima se u ime SO Vinkovci opraštam od naših hrvatskih boraca za našu Hrvatsku. Ja Vam moram reći da nismo sami.
Cijela je Hrvatska na nogama, ali zapamtite, molim vas pokušajte, pomozite svima nama, pomozimo Hrvatskoj, nemojte pojedinačno, Hrvatska se ne brani pojedinačno, Hrvatska se brani zajedno na čelu s dr. Tuđmanom i samo na njegovu komandu.

Josip Džaja: načelnik Policijske uprave Vinkovci


-   Vi mrtvi suborci, moji drugovi i prijatelji, moja braćo, ne mogu da vjerujem da vas nema, a još jučer smo zajedno sanjali naš povijesni hrvatski san, svetu hrvatsku slobodu za koju dadoste svoj mladi život. Drage majke i očevi, drage supruge i djeco, draga rodbino, vama i meni je najteže. Znam da su riječi utjehe nedovoljne da ublaže vašu bol, ali ipak budite ponosni, vaša djeca, vaši muževi, vaši očevi hrabro su položili svoj život na oltar hrvatske domovine, za svete ideale svih Hrvata da brane i obrane suverenitet, teritorijalni integritet Republike Hrvatske. Stipane moj, optimisto nepopravljivi, krenuo si sa toliko vjere i nade da pregovaraš jer si vjerovao u mir i razum. Govorio si da je svaki ljudski život dragocjen, da ne treba uzalud ginuti, da treba pregovarati. U toj svetoj nakani spriječio te četnički rafal i mučki okončao tvoj mladi život. Dragi moji mrtvi suborci, duboko sam uvjeren da vaša smrt nije uzaludna, da ste svojim životom sve nas približili slobodi. Duboko sam uvjeren da će naš povijesni san uskoro postati java, a vaša imena zlatnim slovima biti upisana u hrvatsku povijest.

Dr. Milan Ramljak: potpredsjednik hrvatske vlade


-   Dragi Stipane, Mladene, Marinko, Ivane, Antune, Željko, Luka, Zdenko, Zorane. Janko i opet Mladene i Josipe. U ime Vlade Republike Hrvatske i svo je osobno ime dođoh ovdje, ne očekivano i nenadano, da se oprostim od vas, da izrazim iskrenu sućut vašim obiteljima, vašim prijateljima, vašim znancima, vašim Vinkovcima i vašoj Slavoniji i da vam kažem jedno toplo i duboko hvala za vašu žrtvu. Jučer je u Borovu Selu ispisana u hrvatskom jedanaestomjesečnom političkom dnevniku najtužnija i najteža stranica. Mučki, hladnom rukom pokošeni su mladi životi 12 hrvatskih redarstvenika. Prekinute su u njima nabujale životne niti, ugašena je u njima svijeća mladenačke mašte. Mi smo im za njihovu žrtvu zahvalni.
Dok ovdje stojimo ogrnuti tugom moramo skupiti dovoljno snage za skrušenost, skupiti toliko snage da ne dozvolimo naletu teškog osjećaja da potisne razboritost našega uma.
U ovom teškom trenutku mi moramo otvorenih očiju pogledati preda se i shvatiti da se nalazimo pred dva ljuta protivnika. Jedan je pred nama, drugi je u nama. Jedan je neprirodan, okrutan, nezahvalan, drugi je prirodan, svojstven krhkom ljudskom biću. Jednomu je ime krvavi razbojnik, a drugome gorčina gnjeva. I koliko god nam se čini da je ovaj krvavi razbojnik opasan i težak neprijatelj, u ovom trenutku moramo biti svjesni da je puno teži ovaj ljudski, ovaj normalni, ovaj ogorčeni gnjev koji nosimo u sebi. Ali mi smo naučili da se hvatamo u koštac s težim, iako je razjareni gnjev teže svladati nego one razbojnike, onda mi biramo ovo teže.
Dolazeći jutros ovamo, primijetili smo blagi prijekor onih koji su čekali pred zgradom Općinske skupštine, čuli smo povike "Dajte nam oružje". Mi moramo u ovom trenutku žalosti i tuge biti svjesni da se na lazimo u okolnostima kad naše oružje nije samo vatreno oružje, nego je naše oružje strpljenje. Ja vas uvjeravam da ćemo mi osigurati sve ono što je potrebno da bismo se dostojanstveno, sa što manje žrtava, oduprli našem ljutom neprijateIju i da bismo spriječili nezaustavljivi lanac osvete žrtva za žrtvu, glava za glava. Već 11 mjeseci na našem hrvatskom političkom razboju tkamo političke institucije kojima se diči razvijeni svijet. Mi nećemo odustati od izgradnje takvih institucija, mi ćemo se njima ponositi, mi pozivamo i hrvatsku i srbijansku, i jugoslavensku i svjetsku javnost da osudi ovaj zločin i mi ćemo svakoga cijeniti prema onome kako se bude odnosio prema ovom zločinu.
Mi smo malo prije slušali riječi vašega biskupa, mi se ovdje opraštamo od naših redarstvenika i mi izražavamo našu duboku zahvalnost što su nam proširili zonu slobode.
Ja vas molim da mi dozvoli te da se dostojanstveno oprostim od naših nedužnih žrtava. Oni su proširili zonu naše slobode, oni su svojim mladim životima podzidali prag suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Mi, kad izražavamo našu zahvalnost, ne dopuštamo da nam gnjev sasvim istisne našu nadu i našu vjeru da će Hrvatska svojim odlučnim NE, da će progresivne hrvatske političke snage svojom slobodom i da će narodni duh jedinstva onemogućiti svakog onog tko digne ruku na hrvatsku slobodu.

Vladimir Šeks: potpredsjednik hrvatskog Sabora


-   Drage Vinkovčanke i dragi Vinkovčani, molim vas kao Boga, bili ste vjerni, imali ste pouzdanja u ovu svetu krv koja je zalog budućnosti Hrvatske kada će se tih neljudi Hrvatska osloboditi. I molim vas, ponovo u ovoj boli, koja nas sve razdire, da sutra u božjem miru sa spokojem, ali i odlučnošću ispratimo na vječni pokoj, u hrvatsku vječnost naše hrvatske junake, a hrvatsko će Vrhovništvo odgovoriti na ove zločine.

Ivan Vekić: predsjednik Društvono političkog vijeća


-   Braćo i sestre, četiri milijuna Hrvata gledaju i ovoga trenutka što ćemo i gdje učiniti. Ovo nije borba za Vinkovce ni za Borovo Selo nego borba za Hrvatsku. Hladnog razuma i odlučne ruke mi ćemo ocijeniti trenutak, svi vi i mi. Ali, s ovoga mjesta ovdje poručujemo onima koji danas pokazuju krvave ruke i hvale se njima, poručujemo njihovim pomagačima i podstrekačima, dolazimo po vas.
Vi ćete poslušati razbor, ne tamo gdje vas čekaju, ne onda kada nas očekuju, ne onda ka da su oni spremni nego onda kada smo spremni mi. Zato ja ne brinem za slijedeću noć u Vinkovcima. U svakoj kući par budnih očiju, iza svakog prozora budan čovjek, tako branimo Hrvatsku. S razlogom brine čelništvo Hrvatske što će biti i što vi, opravdano gnjevni, možete napraviti. A ja im jamčim da nećete napraviti ništa što nije u skladu s politikom čitave Hrvatske. Jamčim im da nećete učiniti ni jedan korak za koji niste sigurni da ga je predsjednik Republike Hrvatske odobrio.
Braćo i sestre, tako stojim ispred Božjega hrama, tako nam Bog pomogao.

- 4 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #4 : Svibanj 01, 2016, 19:23:18 »


Masakr u Borovu Selu - zločin bez presedana u poratnoj hrvatskoj povijesti

HRVATSKA KRV ZA HRVATSKU SLOBODU

Postoje događaji koji po svojoj dramatičnosti, okrutnosti, svireposti, bestijalnosti i čudovišnosti nadilaze čak i ljudsku maštu, koje nijedna riječ i rečenica ne mogu opisati na onaj način kako su se one stvarno dogodile.
Jedan takav, koji je užasnuo ne samo Hrvatsku ili samo Hrvate, zločinački čin koji je užasnuo sve ljude u kojima ima i zrnce čovječnosti zbio se prošlog tjedna, 2. svibnja u Borovu Selu, mjestu naseljenom Srbima, a smještenom na desnoj obali Dunava, na samoj granici Hrvatske i Srbije. Taj krvavi četvrtak odnio je živote dvanaest hrvatskih, mladića koji su se prijavili u jedinice posebne namjene i zbog patriotizma i ljubavi prema vlastitoj zemlji, ali i iz čisto egzistencijalnih razloga. I oni su bili dio kolone nezaposlenih mladih ljudi željnih kruha, egzistencije i budućnosti. A proljeća 1991. godine oni su umoreni, klani i masakrirani od četničkih aveti, oživljenih iz onog dijela prošlosti za koji su svi vjerovali da se ne može ponoviti, dirigentskom palicom one politike koju je "VIII. sednicom" uspostavila u Srbiji ekipa Slobodana Miloševića.
Četnički pokret danas je na sceni, on je gola činjenica koja se ničim neda maskirati, nikakav demanti službene i neslužbene Srbije to više ne može prikriti. U Hrvatskoj to više jednostavno ne prolazi. Hrvatima, a kako posljednji dani pokazuju i ostalim građanima Hrvatske, oči su se definitivno otvorile. I ako su Hrvatska i Srbija posljednjih godina barem s vremena na vrijeme pokušale voditi razgovor na Ti, od Borova Sela nadalje dugo vremena razgovor će, barem što se Hrvatske tiče, biti samo na Vi na strogoj i službenoj distanci. Do Borova Sela, u periodu od 8 mjeseci, u Hrvatskoj se pod firmom "ugroženosti Srba u Hrvatskoj" desilo 89 oružanih napada i 154 podmetanja eksploziva, što samo po sebi govori u kakvim prilikama je trebala da djeluje, kako je srbijanska sredstva priopćavanja ironično pokušavaju Krstiti, "mlada hrvatska demokracija". Pokolj u Borovu Selu bio je međutim ona točka nakon koje ništa više neće biti kao prije. Pokolj dvanaestorice Hrvata, pripadnika jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske bio je ona kritična točka, ona kap koja je prelila čašu. Prije Borova Sela u domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj postojao je i strah i zebnja i neizvjesnost i zabrinutost za budućnost Hrvatske.
Sada Hrvatska više uopće ne razmišlja u tim relacijama, nema čak ni pitanja koja je cijena hrvatskog suvereniteta? Nakon Borova Sela službeni stav hrvatskog naroda je da suverenitet mora biti uspostavljen. To što neki u Hrvatskoj i izvan nje nisu mogli, željeli ili htjeli shvatiti i prihvatiti da nema više nikakve reprize 1971. godine, da su se prilike bitno promijenile i da je 72 godine velikosrbijanskih eksperimenata i tlačenja ostalih naroda u zemlji zvanoj Jugoslavija isteklo sada više nije bitno. Srbijanska politika danas, ruku okrvavljenih do lakata još uvijek ne pokazuje da joj je krvi dosta. No globalnog krvoprolića na ovim prostorima ipak neće biti, a vrijeme kad će ekipa gospodina Miloševića, s njim osobno na čelu, podnijeti račune i ostalim narodima i svijetu i Europi, napose vlastitom narodu, neumitno se približava. Dva Hitlera čak bi i Europi bila previše. Pokušaji prebacivanja krivice za zločin u Borovu Selu na Šešeljeve četnike ili pripadnike prebjegle Caušeskuove Sekuritatee u Hrvatskoj više neće proći. Jer svima je jasno: i Šešelj i Babić i Rašković i Zelenbaba i dio Srba u Hrvatskoj samo su instrumenti velikosrpskog scenarija koji provodi službena Srbija. Makar je u Borovu Selu (sticajem za nju povoljnih okolnosti) odigrala čak i ulogu spasitelja, takozvana JNA, kao posljednji instrument savezne države u rukama zaslijepljenih velikosrba, neumitno i nepovratno krenula je svojim silaznim putem. I nikakva priopćenja kako je u njoj divno i krasno, kako se oficiri pod geslom "Bratstva i jedinstva" u njoj svakodnevno grle druže i ljube više nikoga ne mogu prevariti. JNA je u Hrvatskoj korištena i još se koristi kao mehanizam za pokušaje demonstracije sile i zastrašivanja čitavog jednog naroda; pogotovu nakon dolaska generala Adžića. Kako je kod Albanaca još ranije prokazana i kako su joj Slovenci dali 10. lipanj kao "rok za zbogom iz Slovenije", već u ovom trenutku ona nije ni jugoslavenska, ni narodna, a armija će možda biti još neko vrijeme. Osam mjeseci pakla kroz koje je Hrvatska prošla od 17. kolovoza 1990. i prvih barikada u Kninu, do pokolja u Borovu Selu uvjerili su Hrvatsku da preko Dunava ne postoji niti milimetar razuma, da srbijanska politika ne radi o glavi jednoj stranci ili jednom vrhovništvu, nego da radi o glavi čitavom jednom narodu, narodu trinaest stoljeća prisutnom na europskoj civilizacijskoj sceni. Hrvati dobro znaju da kao i svi ostali narodi u Europi, imaju pravo na komadić europske zemlje i dio europskog neba. Stoga ako je hrvatska deviza prije Borova Sela bila "pregovori + popuštanje" nakon! Borova Sela ona glasi "pregovori možda - popuštanje nikako!"

M. Kevo

- 5 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #5 : Svibanj 01, 2016, 19:24:01 »


DVANAEST HRVATSKIH VOJNIKA

 
Komemorativna sjednica Skupštine općine Vinkovci

12 hrvatskih vojnika palo je jučer za Hrvatsku, ali Hrvatska neće pasti. Dokaz ste svi vi prisutni danas ovdje na komemoraciji hrvatskim žrtvama. Ja vas sve pozivam da dignete svoj glas prosvjeda protiv četničkog terorizma već duže vremena prisutnog u Hrvatskoj koji je eskalirao jučer u Borovu Selu. Ovim riječima predsjednik SO Vinkovci Tihomir Zovak obratio se svim prisutnima na komemorativnoj sjednici SO Vinkovci povodom pogibije 12 pripadnika jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske u Borovu Selu, koja je održana u petak, 3. svibnja u 15 sati u velikoj vijećnici Skupštine općine Vinkovci.
Komemorativnoj sjednici SO Vinkovci prisustvovali su odbornici Općinske skupštine, članovi općinske vlade, predstavnici političkih stranaka, te Ivan Vekić - predsjednik Društveno političkog vijeća Sabora i dr. Milan Ramljak, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske. Ako je Hrvatskoj potrebno išta u ovom trenutku onda je to spremnost da se ona brani svim sredstvima, ali Hrvatska se neće braniti pojedinačno, nikakvim individualnim akcijama, nego organizirano i po naredbama Vrhovništva Republike Hrvatske, istakao je Tihomir Zovak. Tom prigodom on je naglasio i to da su jedinice JNA sinoć u Borovu Selu znatno pripomogle u spašavanju ranjenih pripadnika jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske, te prenio poruku komandanta vinkovačkog garnizona s kojim SO Vinkovci održava redovne telefonske veze da nikome ne prijeti opasnost od armije. Potom je imenovan Središnji odbor za sahranu poginulih, te odbori po mjesnim zajednicama.

Subota, 4. svibnja, dan kada su sahranjene poginule hrvatske žrtve proglašen je za Dan žalosti.

- 6 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #6 : Svibanj 01, 2016, 19:24:49 »


NAJTUŽNIJI DAN POSLIJERATNE HRVATSKE

Dr. Milan Ramljak:

-   Teško je prijeći iz onoga stanja u kojemu smo se nalazili i doseći željeno stanje slobode bez ljudskih žrtava. Mi, međutim, nismo očekivali da će se razbojnici u svojim zločinima tako brutalno ponašati. Mi smo bili sada u bolnici, obišli smo preživjele i ono što oni pričaju nadilazi po bestijalnosti našu maštu. Oni su tražili i zvali ima li ranjenika, i kad se netko od ranjenih javio, oni su bacali bombu[/b]. To nisam mogao slutiti da se u ljudskom liku može kriti takva bestijalnost. Međutim, mi ne smijemo dopustiti da nalet gnjeva potare razboritost našega duha. Mi smo, kada smo dolazili, ovdje zatekli gnjevne ljude pred zgradom Općinske skupštine koji nas prijekorno gledaju i koji traže oružje.
Mi moramo odgovoriti da naše oružje nije samo vatreno oružje. Naše oružje je i naše strpljenje. I ako budemo sačuvali snagu duha i vjeru u razborite odluke Vrhovništva Republike Hrvatske, u sklad političkih snaga cijele Hrvatske, u narodni duh, onda možemo biti sigurni da ćemo obraniti Hrvatsku i da ćemo osigurati njezin prosperitet. Zato bih poručio svima onima koji su ispunjeni i tugom i boli i gnjevom da skupe snage, da nitko ne iskače iz obrambenog stroja Hrvatske i da se ponašamo kao disciplinirani vojnici jedinstvenog hrvatskog stroja. Kad Vrhovništvo Republike Hrvatske bude ocijenilo da je došao trenutak koji se više ne može iz bjeći nikakvom političkom akcijom, svi će biti na vrijeme pozvani da stupe u obranu naše slobode i naše domovine.

Ivan Vekić:

-   Ovo je najcrnji dan Hrvatske za posljednjih 45 godina. Gospodin potpredsjednik i ja čuli smo neke detalje. Naši momci su pošli po svoju dvojicu kolega i suboraca; kako ne bi pošli kad su oni najvjerniji suborci na svijetu. Pošli su u pol bijela dana jer nisu zaplotnjačke kukavice, koji iz zasjede, iz šume, iz mraka čekaju. Pošli su autobusom u selo, gdje su bili izloženi koncentričnoj vatri s krovova, ispod crijepova, s tavanskih prozora. Pa zaboga, došli su autobusom u pola sela jer su oni najbolji vojnici koje svijet pozna. Pošli su jer ne sačekuju nikoga u zasjedi, pošli su jer se nikoga ne boje. Ja sam otpratio početkom mjeseca kolovoza odavde, iz Vinkovaca, neke od njih. To su bili prvi dobrovoljci Hrvatske. Ja mogu samo dodati slijedeće: jer bol ne znam drugačije nazvati nego bolom, drugačije nazvati nego tugom. Samo hladan razum, odlučno srce i čvrsta ruka, ništa nam drugo potrebno nije.

- 7 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #7 : Svibanj 01, 2016, 19:25:51 »


U Vinkovcima, Ivankovu, Nuštru, Otoku, Jarmini, Novim Jankovcima, Nijemcima, Tovarniku i Županji

POSLJEDNJE POČASTI POGINULIM REDARSTVENICIMA

U jedanaestomjesečnom političkom dnevniku uspostave mlade hrvatske demokracije ispisana je najtužnija i najteža stranica. Subota, 4. svibnja, dan pokopa mučki ubijenih mladih redarstvenika u općini Vinkovci bio je Danom žalosti za dvanaestoricom mladića. Toga a i slijedećega dana, kada su također pokopana dva poginula pripadnika MUP-a. Uznemirenost, gnjev i revolt građana zamijenjeni su osjećajem tuge, žalosti i bola. Tužno je bilo u cijeloj Hrvatskoj, a najtužnije u mjestima iz kojih su poginuli pripadnici jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske - u Vinkovcima, Ivankovu, Nuštru, Otoku, Jarmini, Novim Jankovcima, Nijemcima, Tovarniku i Županji


Deset subotnjih pogreba poginulih redarstvenika i tragična bilanca iz Borova Sela opteretili su cjelokupno pučanstvo pa je tijekom dana, a i u vrijeme sahrana, bilo poremećeno i opće stanje sigurnosti. Unatoč shvatljivom gnjevu građana pogrebi su obavljeni dostojanstveno, primjereno trenutku. U subotu je sahranjeno 10 mučki ubijenih mladića, a u nedjelju preostala dva. Atmosferu na svim tim pokopima teško je opisivati, a budući da se većina održavala u isto vrijeme, izvještavamo Vas samo s nekih od njih.


U Vinkovcima. na gradskom groblju, pokopan je IVAN VUČlĆ. Svojom pogibijom pridružio se hrvatskim velikanima koji su to činili prije njega tijekom burne hrvatske prošlosti, rečeno je u prigodnim oproštajnim govorima.
Ovom pogrebu, uz roditelje, rodbinu, prijatelje i sve one koji su osjećali potrebu da se oproste od čovjeka koji je dao život za slobodu, nazočni su bili i Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske, te čelnici Skupštine općine Vinkovci. U oproštajnim govorima rečeno je da se život ovog mladića ugasio u prvo proljeće naše slobode, a njegov život i životi njegovih drugova svima nama moraju biti obveza i poticaj da ne dozvolimo neprijateljima, s bilo koje strane, posezanje za onim što nije njihovo, za onim što je nama sveto. Nekoliko tisuća okupljenih razišlo se uz želju da tijelo Ivana Vučića bude primljeno kao najdragocjenija žrtva i da Bog bude milostiv duši njegovoj!


Žitelji Nuštra, Vinkovaca i susjednih mjesta ispratili su na vječni počinak tragično preminule pripadnike MUP-a STIPANA BOSNJAKA i ZDENKA PERICU. Od hrvatskih redarstvenika, koji su dali živote u obrani domovine, prvo se oprostio gospodin Luka Bebić, predsjednik Vijeća općina Sabora Hrvatske, a potom i Josip Džaja, načelnik Policijske uprave Vinkovci. Njihove žrtve su uzvišene, dali su svoje živote za sveti cilj - nezavisnost i slobodu svih Hrvata i njihove Hrvatske, naglasio je gospodin Bebić, dok je Josip Džaja rekao da su im živote prekinuli meci, a hici su bili namijenjeni ubojstvu mlade hrvatske demokracije. Njihova imena biti će upisana zlatnim slovima u povijest suverene Hrvatske, rečeno je, također u oproštajnim govorima na pokopu u Nuštru.

ZORAN GRAŠIĆ i LUKA CRNKOVIĆ sahranjeni su u svom rodnom Otoku. Na sahranu je došlo gotovo cijelo selo, lijesove je kroz Otok pratila duga kolona rodbine, prijatelja, njihovih suboraca i mještana Otoka, Privlake, Vinkovaca i drugih mjesta. Okupljenima na mjesnom groblju govorio je Tihomir Zovak, predsjednik SO Vinkovci, istaknuvši pritome da je bol svih nemjerljiva, te da je gu bitak mladih života nenadoknadiv, ali isto tako i veliki zalog slobode, suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

Nedjeljnom pokopu JOSIPA CULEJA u Jarmini nazočno je bilo gotovo cijelo selo, uz brojne mještane susjednih sela Ivankova, Vođinaca, Retkovaca i drugih. Prema jarminskoj tradiciji ispred mrtvačnice je služena sveta misa, a služio ju je prečasni Tadija Pranjić, dekan vinkovački, uz pomoć još desetak svećenika. Mladi život nije izgubljen uzalud, rekao je prečasni Tadija Pranjić, nego za najveći ideal u čovjeka, za domovinu. Iako je poginuo u prvo proljeće slobodne i demokratske Republike Hrvatske, ipak je doživio to da je mogao slobodno reći kako je vjernik - katolik, kako je Hrvat. U ime Skupštine općine i svih građana općine Vinkovci od Josipa Culeja dirljivim riječima oprostio se tajnik SO Vinkovci Filip Akalović, rekavši, uz ostalo, da je on prvi heroj Jarmine. koji je svoj mladi život položio na oltar domovine.

Sućut dr. Žarka Domljana

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske dr. Žarko DomIjan uputio je predsjedniku Skupštine općine Vinkovci dipl. ing. Tihomiru Zovaku brzojav sućuti u kojem se kaže: "Duboko sam potresen viješću o mučkom zločinu izvršenom nad mladim ljudima, službenicima hrvatskog redarstva u trenutku obavljanja njihovih dužnosti, koji su junački pali u borbi s teroristima braneći državni i pravni poredak Republike Hrvatske, te sigurnost i slobodu njezinih građana.
Molim Vas da obiteljima i najbližima naših palih junaka izrazite moju iskrenu sućut i vjeru da njihove žrtve nisu uzaludne. Svoje živote ugradili su u bedeme svete nam i vječne Hrvatske".

Nad otvorenom knjigom F. K. Frankopana

Antunu, Ivici, Mladenu, Janku,
Josipu, Luki, Marinku, Mladenu,
Stipanu, Zdenku, Zoranu i Željku

V OBLAČNIH DNEVIH,
V URAH NESRIČNIH,
SRCEM TUROBNIM
palim vječni plamen ovih slovah
za vaše DUSNO ZVELIČENJE
za uspravnost Kroacije,
usprkos svemu
nad otvorenom knjigom,
nad otvorenim grobom:
NA VIK ON ŽIVI,
Kl ZGINE POŠTENO
riječi kao zemne grude prekrivaju
mrtva tijela
riječi davnih mučenika
ZA VERU KRŠĆANSKU,
VITEŠTVA ZLAMENJE
nad otvorenom knjigom,
hrvatskom sudbom
tijekom vjekova
prostor sna nikad skučen za sve
poklonjene živote
za sve smrti živodajne
rima neispjevana
na riječ domovina
knjiga se piše znojem, čašću i
krvlju
u mladom zelenom žitu
na cesti i u jarku, na kiši,
u turobnom danu,
što srce ne može preboljeti,
što suza ne može isprati,
misao će, nad otvorenom knjigom,
nad otvorenim grobom prevladati:
NA VIK ON ŽIVI,
Kl ZGINE POŠTENO
za tebe Kroacijo, najveće blago!

Antun Šimunić, 5. svibnja 1991.

- 8 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #8 : Svibanj 01, 2016, 19:26:46 »

HRVATI ČUJETE LI KRIKE BRAĆE VAM POKLANE?!

Oni su pali za Hrvatsku
- laka im hrvatska gruda -

O mala svjetiljko koja od krvi goriš, na tvome plamenu pišem ove riječi.
Ovaj urlik pećune. Ovo more bez obale. Ovaj jecaj koji odzvanja u tišini.


JOSIP CULEJ rođen 1. 2. 1966. g. u Jarmini – 25 g.
MLADEN ŠARIĆ rođen 17. 6. 1965. g. u Novim Jankovcima – 26 g.
IVICA VUČIĆ rođen 3. 2. 1961. god. u Vinkovci – 30 g.
JANKO ČOVIĆ rođen 21. 4. 1965. god. u Jeseniku – 26 g.
ANTUN GRBAVAC rođen 3. 1. 1961. u Nijemci – 30 g.
ZDENKO PERICA rođen 19. 9. 1965. u Vinkovci – 26 g.
LUKA CRNKOVIĆ rođen 20. 4. 1970. g. u Otoku – 21 g.
ŽELJKO HRALA rođen 27. 3. 1968. u Retkovcima – 27 g.
STIPAN BOŠNJAK rođen 26. 6. 1956. god. u mjestu Polog – 35 g.
ZORAN GRASIĆ rođen 28. 9. 1969. g. u Otoku – 28 g.
MARINKO PETRUŠIĆ rođen 29. 4. 1966. u Tovarniku – 25 g.
MLADEN ĆATIĆ rođen 25. 5. 1971. god. u Vinkovcima – 20 g.


- 9 -   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #9 : Svibanj 01, 2016, 19:31:55 »


Joško Morić, pomoćnik ministra MUP-a Hrvatske o kronologiji zbivanja u Borovu Selu

 ZASJEDA SA SNAJPERIMA, AUTOMATIMA I TROMBLONSKIM MINAMA

 
Oni su branili Hrvatsku-mučeni u Borovu Selu 2.5.1991.

Od srijede na četvrtak dvije policijske patrole su se sa službenim vozilima kretale pravcem Dalj -Borovo Selo, negdje oko 3 sata zastale su na izlazu iz Borova Sela. Vozač iz prvog službenog automobila izišao je kako bi se konzultirao s kolegom iz drugog službenog automobila. Automobili su im bili na međusobnom razmaku tri do četiri metra. Policajci nisu bili naoružani dugim oružjem (sve oružje koje nije u kategoriji pištolja). Kada su se njih trojica sastali između dva službena vozila iz neosvjetljenih kuća s desne strane puta otvorena je na njih vatra iz automatskog oružja. Brzo su ušli u kola i pokušali napustiti zonu vatre. Vozač prvog službenog automobila je ranjen u stopalo desne noge. Policajac, odnosno ranjeni vozač, bio je Jurica Tolj. Suvozač policajac Mario Marinović pogođen je metkom u glavu, ali na svu sreću samo okrznut, lice mu je zasulo vjetrobransko staklo i nanijelo ozljede. Nakon od prilike, 150 prijeđenih metara zastali su da vide što se zbiva s vozilom i kolegama iz drugog vozila i utvrdili su da se vozilo nije uopće pomaklo iz zone vatre. Pokušali su uspostaviti radio vezu ali je nisu mogli dobiti. Uspostavili su je s drugim patrolama i izvijestili da na mjestu na kojemu su se nalazili vide siluete 15 do 20 naoružanih civila, koji su se okupili oko drugog vozila u kojem su ostala dva policajca. Ostali su policajac Dalibor Križanović i Zvonimir Meković. Naravno, odmah je sredstvima veze izviještena dežurna služba uprave i policijske stanice. S obzirom da smo još ranije raspolagali s činjenicama i obavijestima koje su nedvojbeno potvrđivale da se u Borovu Selu nalazi štab ekstremnog, militantnog dijela SDS-a na čijem čelu se nalazi Vukašin Šoškočanin, već u 4:30 sati je zapovjednik policijske stanice Vukovar, gospodin Slavko Srednjoselec telefonom nazvao Soškočanina i pitao ga da li je čuo o događaju i zna li nešto.
Bilo je jasno da do informacija i saznanja o događaju, odnosno do podataka i činjenica o mjestu do gađaja, o njegovim počiniteljima i o policijskom vozilu i policajcima nećemo moći doći na kulturan, pomirljiv i razložan način. Donesena je odluka da bez obzira na opće tenzije među stanovništvom mora ići na mjesto događaja i obaviti uviđaj s ekipom za uviđaje i na mjestu događaja prikupiti činjenice i dokaze o načinu izvršenja i eventualnim izvršiteljima ovog događaja. Neosporno je da se u svim demokratskim i pravnim državama na svijetu napad na policiju drži najtežim zlodjelom i da se uvijek poduzimaju opsežne operativne i kriminalističko-tehiničke mjere i radnje za utvrđivanje načina i počinitelja tih zlodjela, pa je tako donesena odluka da se formira ekipa za uviđaj i obzirom na narasle tenzije i potencijalnu opasnost, da se uz ekipu za uviđaje formira i grupa za njezino osiguranje i da se upute na mjesto napada na policijske patrole.
Tako je formirana ekipa za uviđaje, koja je sa svojim osiguranjem krenula, u četvrtak u 12 sati, na mjesto izvršenja napada.
Ulaskom u Borovo Selo bila je napadnuta sa snajperskim puškama s prigušivačima, automatskim oružjem iz arsenala pješadijskog naoružanja i tromblonskim minama. Ekipa za uviđaj i jedna grupa za osiguranje imali su zadatak da prikupe činjenice i dokaze na mjestu izvršenja napada i eventualno obavijesti o nestalim policajcima. Vrlo brzo, već oko 12:20 sati upućena je pomoć ekipi za uviđaje i grupi za osiguranje, jer su već prema prvim obavijestima činjenice potvrđivale da će se ako se ne pritekne u pomoć ovaj napad morati tragično završiti, jer se s intenzitetom napada, sredstvima i načinom na koji je izvršen, ekipa za uviđaje i njezina grupa za osiguranje ne mogu nositi. Tako je iz pravca Osijeka, dakle od pravca Dalja i iz pravca Vukovara upućena po jedna policijska jedinica. Međutim, na oba pravca policijske jedinice naišle su na barikade s kojih je na njih otvorena vatra iz istih oružja. Intenzivan napad na ekipu za uviđaje i grupu za osiguranje trajao je do 14:30 sati, dakle skoro dva sata.
Kada su se iz pravca Dalja pojavile jedinice JNA s oklopnim transporterima u svom sastavu, kroz policijske redove jedinice su prošle bez nesporazuma, jer su zapovjednici jedinica i policajci imali izrijekom određeni zadatak da se jedinicama JNA ni pod kojim uvjetima, osim u slučaju napada na sebe, kad se prema Zakonu o unutarnjim poslovima stječu uvjeti za upotrebu oružja, dakle da se ni pod kojim drugim uvjetima ne uzrokuju sukobi i nesporazumi s JNA.
Međutim, na ulasku u Borovo Selo teroristi s barikada otvorili su vatru i na jedinice JNA. Nakon kraćeg vremena otvorili su im barikadu i pustili ih da uđu unutra.
Ulaskom u Borovo Selo jedinica JNA i njezin zapovjednik odredio se prema nastaloj situaciji i rasporedio svoju jedinicu. Jedan dio je bio upućen prema policijskoj jedinici koja je dolazila iz pravca Osijeka. U jednom trenutku, iz trećeg oklopnog transportera je pucano iznad glava policijske jedinice. A policijski transporter u sastavu policijske jedinice, koja je dolazila iz pravca Dalja, je pri njezinu odvajanju od Borova Sela pogođen zrnom teškog kalibra, još neutvrđeno čijeg oružja.
Zapovjednik vojne jedinice koji se nalazio u selu uložio je maksimalne napore na koordinaciji i zaštiti naših ljudi iz sastava ekipe za uviđaje i njezine grupe za osiguranje i osobno je u mnogome zaslužan što nema većeg broja žrtava na obje strane. Negdje na odvajanju policijske jedinice kod Borova Sela, koja je dolazila iz pravca Dalja, tijekom odvajanja za oklopnim vozilima JNA išli su teroristi i odmetnici i zaštićeni, dakle služeći se zaštitom vojnih transportera, koji su očigledno bez namjere i znanja vojnih zapovjednika, odnosno pripadnika JNA i posada koristili, služeći se takvom fizičkom zaprekom, pucali su i prema našim jedinicama.
U 18:00 sati Policijsku upravu Osijek nazvao je pomoćnik sekretara gradskog SUP-a Novi Sad gospodin Žeravić i izvijestio da su iz novosadske bolnice u prostorije gradskog SUP-a dovezeni ranjeni policajci Zvonimir Meković i Dalibor Križanović, koji su prethodne noći ostali u Borovu Selu. Obvezao se da će ih dovesti do Osijeka, odnosno da će ih predati na osječkoj strani. Ja sam osobno porazgovarao s tom dvojicom policajaca. Njima su tijekom napada u noći na njihovu patrolu nanese ne prostrijelne rane. Ranjeni su jedan u lijevu podlakticu, a jedan u desnu nadlakticu. Razgovarali smo kratko, jer je bilo očigledno da ih unatoč ranije pružene medicinske pomoći, zbog općeg stanja u kojemu su se nalazili, treba dati na hospitalizaciju. U tom kratkom razgovoru s njima saznali smo da su u Borovu Selu od terorista i naoružanih civila bili zlostavljani i tučeni i ponižavani. Na njima su očevidni tragovi zlostavljanja.
Tvrde da su se u trenutku napada na našu ekipu za uviđaje i grupu za njezino osiguravanje u Borovu Selu, još nalazili u Borovu Selu, jer su čuli pucnjavu i vatreni okršaj. A tek tada da su im navučene vreće preko glave i da su čamcem prebačeni na drugu stranu. Iz operativnih razloga još ne možemo govoriti o činjenicama: tko ih je prebacio, a tko prihvatio i tko dokle dovezao. Molim za razumijevanje. To je osnovna kronologija događanja u Borovu Selu.

- 10 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #10 : Svibanj 01, 2016, 19:32:51 »


Iz novina "Slobodna Dalmacija"

TERORISTI DOŠLI DUNAVOM

Akcija specijalaca bila je "provaljena", pa su ih spremno dočekali specijalno u inozemstvu obučeni teroristi.

(...) Ogorčenje ljudi mučkim ubojstvom dvanaestorice mladića ne stišava se. Vinkovaćkim ulicama i u ovdašnjim novinarskim krugovima u optjecaju je nekoliko verzija krvavog obračuna hrvatskih policajaca sa četničkom bandom u Borovu Selu. Do meritornih informacija vrlo se teško dolazi. No ekipa "Slobodne Dalmacije" je uspjela, stjecajem niza okolnosti, dobiti pouzdane informacije koje navode na zaključak kako je akcija upada specijalaca u Borovu Selu bila provaljena.
Četnički teroristi . većina je njih ilegalno ubačena u Borovo Selo preko Dunava, specijalno za ovakve akcije obučena u inozemstvu i naoružana najsuvremenijim naoružanjem - spremno su dočekali i masakrirali hrvatske, mladiće. Međutim, ni koordiniranost akcije pripadnika specijalnih jedinica MUP-a Republike Hrvatske nije tekla prema ranije utvrđenom dogovoru. Stoga su mladići nedovoljno obučeni za takav oblik oružanog obračuna i neprimjerno naoružani (samo konvencionalnim naoružanjem) upali u zasjedu i mučki, bez prethodnog upozorenja - poubijani. Potom je od strane četničkih krvoloka izvršen masakr nad ranjenicima. Prelazile su te životinjske spodobe u ljudskom obličju ranjenim mladim hrvatskim policajcima kamionima preko glave.
Puštali su ih da iskrvare u kanalu kraj ceste
. Pitali su, istina, ima li koji ranjenik da mu pomognu, ali kada su se mladići javili, zvjerski su poubijani. Trojicu su ranjenih uhapsili. Jednom su pucali u nogu. Dedna je bradata zvijer na dvije noge donijela pred njihove oči ljudski mozak, netom izvađen, na kundaku automatske puške...
Ti krvolovci nisu prezali ni od obračuna s liječničkom ekipom koja je u Borovo Selo upućena radi evakuacije ranjenika. Samo je dolazak jedinica JNA u Borovo Selo pridonio da je brojka od 12 mrtvih hrvatskih policajaca ipak, na sreću, konačna. (...)

- 11 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #11 : Svibanj 01, 2016, 19:33:53 »


SUMRAK RAZUMA

Prijo nepunih godinu dana jedan od SDS-ovih harambaša dr. Dušan Zelembaba najavio je val terorizma u Hrvatskoj po metodama irske IRA-e i baskijske ETA-e. Zelembabina najava sada se krvavo obistinjuje. I još više od toga. Mrtvi, ranjeni, barikade, dinamit... Sumrak razuma.

Sve je već otišlo toliko daleko da je mržnja toliko uzela maha da će povratak razboritosti biti sve teži. A možda i nemoguć. Jer kada padaju glave onda je to zbogom pameti. A još samo prije godinu dana poslije susreta dr. Franje Tuđmana i vođe SOS-a dr. Jovana Raškovića u vili na Becićevim stubama, u blizini Gupčeve zvijezde, izgledalo je da će se kovitlac predizbornih i izbornih strasti smiriti, da će Hrvatska ostati mirna.
No, šibenski psihijatar vrlo brzo okreće svoj politički ćurak i poslije slučaja Mlinar počinje bulazniti o "ustašama" i "ustaškom nožu" na mladićevu vratu (kasnije će priznati da je posrijedi bila nečija podvala). Strasti se iznova kovitlaju, počinje sistematska proizvodnja paranoje.

- 12 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #12 : Svibanj 01, 2016, 19:37:53 »


Međustranačko viječe narodne zaštite

OBRANA HRVATSKOG SUVERENITETA

Međustranačko vijeće narodne zaštite vinkovačke općine na skupu u minuli petak odalo je poštu poginulim radnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u borbi s četničkim teroristima u Borovom Selu.
U nastavku rada predsjednik Vijeća gospodin Tihomir Zovak i predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice gospodin Josip Peći izvjestili su stranačke prvake o tim nemilim zbivanjima, uz zamolbu pučanstvu općine Vinkovci da se suzdrži od svih pojedinačnih akcija koje bi štetile Hrvatskoj. Sredstva javnog priopćavanja, Hrvatski radio-Radio postaja Vinkovci, Studio Zagreb i Hrvatska televizi ja izvještavat će građane o svim aktivnostima čiji je jedini cilj obrana suvereniteta Hrvatske.
Ujedno, upućen je poziv pučanstvu na odavanje pošte poginulim redarstvenicima, te prisustvo sv.misi zadušnici koju u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služi đakovačko-srijemski biskup msgr. Ćirii Kos sa svećenstvom Biskupije.Stranački prvaci uputili su članstvu i građanima općine apel za dostajanstven ispraćaj poginulih redarstvenika, bez iskazivanja revolta, jer je svako ekscesno ponašanje suprotno stavovima hrvatske vlasti koja je spremna za obranu "Lijepe naše".
Kako je naglasio predsjednik Podružnice HNS dr. Ivan Prgomet i ostali čelnici, svi smo mi vojnici koji ćemo na poziv Vrhovništa braniti svoju slobodu i slobodu Hrvatske. Ujedno, upućen je poziv na upis građana u dobrovoljačke odrede.
Potom se u Srbu najavljuje ustanak bez oružja koji nedugo poslije prerasta u svoju oružanu fazu. Knin je opasan balvanima. Izlika je nađena "u pripremanju napsda tuđmanovaca". No, bez obzira bio taj napad planiran ili ne, kninski ustanak bi se dogodio i bez njega. Sve je već isplanirano znatno ranije. Neki potezi nove vlasti korišteni su samo kao pokriće za stare planove, koji su tada skrivani, a danas se više i ne kriju, i svode se na garašaninovsko-cosićevsko-miloševićevski program o svim Srbima u jednoj državi.
Danas se u Hrvatskoj puca u ime "Velike Srbije", a ne u ime obrane nacionalnih prava srpskog naroda, kako se tvrdi. Jer, ipak je zdravoj pameti čudno da je u Hrvatskoj nova vlast "ustaška" a da po njoj šeću Šešeljevi i drugi četnici, da uglavnom ginu Hrvati. No, stravično je da se uopće gine. Ono što je već odavno pripremano – a što je dr. Dušan Zelembaba samo djelomično najavio - izgleda ne pita za žrtve. Srbija dalje od pameti i ne može imati nikakve veze s pameću.

_____________
  • Dr. Dušan Zelenbaba danas živi i radi u Kanadi.
    "Pozivam hrvatski narod da ustane i sruši ustašku vlast, jerbo ćemo je srušiti mi, Srbi, a budu li je rušili Srbi Hrvatska kao država neće postojati slijedećih 900 godina... Kog god ima dvije krave neka proda jednu i kupi pušku... Do meča mora doći, a neće puno trajati, četiripet dana... Srpski migovi i srpski orlovi zaštit će srpski narod, ne čekajući šta će se senilni generali dogovoriti. Zato radite, radujte se životu. Pozivam sve neoženjene da se ožene, sve neudate da se udaju, a neudatim kažem da je najbolji onaj prvi koji je hoće. I neka rađaju ratnu djecu. Srpskome narodu treba biološko vaskrsenie..."

    Sve ovo izgovorio je dr. Dušan Zelembaba na osnivanju Srpskog nacionalnog vijeća BiH 13. oktobra 1990. u Banjaluci.

    - 13 -
       
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #13 : Svibanj 01, 2016, 19:38:57 »


BROJNI BRZOJAVI SUĆUTI

Tijekom prošle subote i nedjelje, u dane sahrane mučki ubijenih mladih hrvatskih redarstvenika, koji su svoje živote dali za sveti cilj - hrvatsku slobodu, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, predsjedniku Skupštine općine Vinkovci Tihomiru Zovaku, Policijskoj upravi Vinkovci i obiteljima poginulih redarstvenika upućeni su brojni brzojavi sućuti.

U brzojavu sućuti koji je uputila grupa časnika vojarne Vinkovci kaže se:
-   "Molimo da obiteljima mučki ubijenih redarstvenika prnesete našu iskrenu sućut. Izražavamo vam nepodijeljenu podršku u obrani suvereniteta hrvatske države".

Među brojnim brzojavima sućuti pristiglim u Skupštinu općine Vinkovci je i brzojav Općinskog odbora HDZ-a Vareš, slijedećeg sadržaja:
-   "Duboko potreseni viješću o mučkom zločinu nad hrvatskim redarstvenicima izražavamo Skupštini općine Vinkovci i obiteljima poginulih našu iskrenu sućut. Vjerujemo da njihova smrt nije uzaludna i da su svoje živote ugradili u temelj buduće nam slobodne Hrvatske".

U brzojavu sućuti prosvjetnih radnika općine Vinkovci upućenom Policijskoj upravi Vinkovci, kaže se:
-   "Duboko potreseni tragičnim događajima u našoj regiji, suosjećamo s vama. Prenesite iskrene izraze sućuti obiteljima poginulih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koji su svoje živote dali za obranu mlade hrvatske demokracije".

Skupštini općine Vinkovici i obiteljima poginulih brzojave sućuti još su poslali:
-   Tomo Jelić, predsjednik Skupštine općine i Anto Bagarić, predsjednik Izvršnog vijeća SO Slavonska Požega,
-   prof. Šimun Šalić, predsjednik Skupštine općine Našice,
-   dr. Zlatko Kramarić, predsjednik Skupštine općine Osijek,
-   radnici poslovnice "Tisak" Vinkovci,
-   učiteljsko vijeće OŠ "Ivana Brlić Mažuranić" Rokovci - Andrijaševci,
-   radnici "Poljostroja" Vinkovci,
-   predsjednik SO Grude i predsjednik HDZ-a Grude,
-   Mjesna zajednica Komletinci,
-   Općinski odbor HDZ-a Dubrovnik,
-   Predsjedništvo KUD-a "Šokadija" Zagreb,
-   Predsjedništvo i Savjet Mjesne zajednice Igrane,
-   građani Mjesne zajednice Mece iz Baranje,
-   podružnica HDZ-a Marija Bistrica iz općine Donja Stubica,
-   don Franjo Đurić, župnik iz Janjeva,
-   mještani Nijemaca,
-   hrvatske žene Sesvetskih sela,
-   Klinički bolnički centar "Rebro" Zagreb,
-   mještani Jarmine,
-   IX. mjesna zajednica Vinkovci,
-   Hrvati iz Kölna . . .

U svim tim brzojavima ističe se duboka potresenost viješću o gnusnim ubojstvima sianova Republike Hrvatske.

Osim Skupštini općine Vinkovci i predsjedniku Tihomiru Zovaku, te Policijskoj upravi Vinkovci, brojni brzojavi sućuti upućeni su i Općinskom odboru HDZ-a Vinkovci. Izdvojili smo sadržaj dvaju brzojava.
Ožalošćenim porodicama ubijenih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, zajednički brzojav sućuti uputili su Općinski odbor HDZ-a i ogranak HDS-a Grubišino Polje. U brzojavu piše:
-   "Duboko potreseni viješću o gnusnim ubojstvima vaših, ali i naših sinova koji su svoje mlade živote dali za našu jedinu domovinu Hrvatsku, izražavamo Vam najiskreniju sućut u ovim teškim trenucima rastanka. U nemogućnosti da danas budemo kraj Vas, iskreno Vas uvjeravamo da stojimo svim srcem u boli s Vama, ali i čvrsto na putu obrane za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Neka im je laka ova sveta hrvatska gruda".

U brzojavu sućuti Općinskog odbora HDZ-a Slavonska Požega stoji:
-   "U ovim teškim i povijesnim trenucima hrvatskog naroda i domovine, iskreno i duboko suosjećamo s Vama i čitavim pučanstvom Republike Hrvatske, a posebito s obiteljima i najbližima časnih sinova Hrvatske, koji su svoje živote položili na oltar domovine Hrvatske kao svoj doprinos i zalog borbi za očuvanje suvereniteta i slobode hrvatskog naroda i Republike Hrvatske. Svojim djelima, ovi časni sinovi Hrvatske nisu nestali, upravo suprotno, oni će vječno živjeti u srcu svekolikog hrvatskog pučanstva za čiju su slobodu položili svoje mlade živote.
Duboko i iskreno suosjećamo s Vama i čitavim hrvatskim narodom, uvijek spremni da i mi sutra, bude li potrebno, slijedimo put naše časne braće".

- 14 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #14 : Svibanj 01, 2016, 19:39:58 »


Priopćenje Hrvatske stranke prava

 
Dobroslav Paraga vrhovni zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga

PREGOVORI SAMO DO ODREĐENE GRANICE

Na redovitoj sjednici Općinskog odbora Hrvatske stranke prava održanoj 6. svibnja 1991. godine doneseni su slijedeći zaključci:

1. Općinski odbor HSP daje punu podršku, te se kao i dosad stavlja na raspolaganje hrvatskom vrhovništvu u vršenju svete dužnosti u obrani Domovine.

2. Apeliramo da svi PREGOVORI koji se vode mogu imati SVOJU GRANICU do koje se može ići.
HRVATSKI NAROD NIJE NIKOGA OVLASTIO DA GA ODVEDE PONOVNO U ROPSTVO.

3. Zahtijevamo da se pod hitno objelodani istina o mučkom ubojstvu i masakru nad našim palim herojima, tražimo odgovornost za ovo zlodjelo, odgovornost svakoga pa makar to bile i najviše OSOBE U HIJERARHIJI VLASTI.

4. Zahtijevamo da općinski organi razmotre zajedno s državnom (republičkom) vlasti mogućnost ranijeg prestanka školske godine za sve đake.

5. Apeliramo na rukovodeće strukture u poduzećima da pod hitno preispitaju tko im obnaša pojedine radne dužnosti od posebnog interesa.

6. Zahtijevamo od svih naših članova da zadrže u ovim teškim i povjesnim trenucima borbe za opstanak domovine dostojanstvenu smirenost, da do kraja poštuju NAREDBE VLASTI.

Apeliramo također na svo pučanstvo da budemo jedinstveni u ovom nadasve teškom trenutku. Izbrišimo stranačke barijere jer ZNAJMO sada možemo biti samo Hrvati ili HRVATSKI IZRODI.

Općinski odbor HSP Vinkovci

- 15 -
   
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1] 2
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!