CRO-eu.com
Listopad 30, 2020, 04:25:03 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dr. Zlatko Matijević "Između sna i jave"  (Posjeta: 3625 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 26, 2016, 17:59:14 »

Knjiga Zlatka Matijevića "Između sna i jave"

Zlatko Matijević, rođen u Zagrebu 1955., znanstveni je savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i povijest. Doktorat znanosti iz društvenih, humanističkih i teoloških znanosti iz područja povijesnih znanosti stekao je na istom Sveučilištu. Istražuje crkveno-nacionalnu i stranačko-političku povijest hrvatskih zemalja u prvoj polovini 20. stoljeća.
Autor je knjiga: Slom politike katoličkog jugoslavenstva (1998.), U sjeni dvaju orlova (2005.) i Lučonoše ili herostrati? (2006.).PREDGOVOR

Tijekom proteklog desetljeća u žarištu moga znanstvenoistraživačkog interesa bilo je burno razdoblje hrvatske povijesti omeđeno događajima neposredno prije izbijanja Prvoga svjetskog rata i tragičnom smrću Stjepana Radića nakon što je na njega i njegove stranačke sudrugove počinjen atentat u Narodnoj skupštini u Beogradu. Slom Austro-Ugarske Monarhije i njezin silazak s povijesne pozornice te nastanak Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca imali su dalekosežne posljedice za daljnji politički, kulturni i gospodarski život hrvatskog naroda, koji je voljom dijela svojih političkih, ali i crkvenih elita te odlukom sila pobjednica napustio srednjoeuropski uljudbeni krug, kojem je stoljećima pripadao, i ušao u imaginarni balkanski geopolitički prostor.

Sve ovdje skupljene rasprave objavljene su u raznim časopisima, godišnjacima i zbornicima radova sa znanstvenih skupova. Budući da su neke od njih teško dostupne širem krugu čitatelja, sa zadovoljstvom sam prihvatio prijedlog ugledne zagrebačke izdavačke kuće Golden marketing-Tehnička knjiga da ih pripremim za ponovno objavljivanje. Tekstovi su doneseni u izvornom obliku. Ispravljene su uočene tiskarske pogreške i primijenjen jedinstven način pisanja bilježaka. Nekoliko manjih nadopuna označeno je uglatim zagradama.

Rasprave sam prema njihovu sadržaju razvrstao u četiri poglavlja: I. Homo politicus, II. Mnemonisti, III. Magnum crimen i IV. Ex oriente lux? Navedenim su poglavljima dodani relevantni dokumenti i novinski članci koji svojim sadržajem upotpunjuju neke od tekstova.

U prvom je poglavlju, u dva teksta, prikazano političko djelovanje dr. Ive Pilara, jednoga od najvažnijih hrvatskih intelektualaca prve polovine prošloga stoljeća, tijekom Prvoga svjetskog rata, točnije njegovo nastojanje da se rat iskoristi za postizanje optimalnog rješenja državnopravnog položaja hrvatskih zemalja unutar granica Austro-Ugarske Monarhije. Trećije tekst posvećen Pilarovu istraživanju fenomena nastanka i nestanka Crkve bosanske ("bogumila") te njezina značenja za hrvatsku političku povijest tijekom stoljeća. U drugom poglavlju, u četiri rasprave, obrađeno je političko djelovanje vodećih frankovačkih pravaša, uključujući i "hrvatskog Fausta" dr. Isu Kršnjavoga te njihova borba za rješenje hrvatskoga nacionalnog pitanja u duhu nauka dr; Ante Starčevića. Tijekom svoje duge povijesti pravaši nisu bili imuni na osobne animozitete, unutarstranačke razmirice i raskole te osnivanje liliputanskih stranaka osuđenih na životarenje na marginama političkog života. U trećem su poglavlju donesena četiri rada u kojima se govori o političkom djelovanju katoličkih svećenika i svjetovnjaka. Znatan dio članova Hrvatskoga katoličkog seniorata, elitne organizacije Hrvatskoga katoličkog pokreta, koji je početkom 20. stoljeća osnovao krčki biskup dr. Antun Mahnić, još se prije Prvoga svjetskog rata opredijelio za jugoslavensku ideologiju te sukladno svojoj snazi, koristeći se tiskom kao moćnim oružjem, pridonosio rušenju Austro-Ugarske Monarhije i stvaranju jugoslavenske državne zajednice u kojoj su se nadali ostvariti svoje nacionalne (narodno jedinstvo Slovenaca, Hrvata i Srba) i vjerske (ekumenske) ciljeve. U državnopolitičkim okolnostima nastalima nakon završetka rata u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj dolazi do pokreta dijela nižega svećenstva, koje zbog nemogućnosti ostvarenja zahtjeva za poboljšanjem materijalnog položaja i ublažavanja stegovnih propisa dolazi u otvoren sukob s crkvenom hijerarhijom i u konačnici otpada od Crkve te utemeljuje vlastitu vjersku zajednicu. Jedan od najzanimljivijih primjera stranačko-političkog djelovanja nekoga katoličkog svećenika jest onaj dr. Ljudevita Kežmana, Radićeva diplomata i čovjeka za posebne zadaće. U četvrtom, posljednjem poglavlju, analiziranje nastanak, djelovanje i nestanak Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu tijekom posljednjih mjeseci postojanja Austro-Ugarske Monarhije i prvih tjedana života u novoosnovanoj jugoslavenskoj državi. Jedina je svrha Države Slovenaca, Hrvata i Srba, čeda Narodnoga vijeća, bila bezodvlačno i bezuvjetno ujedinjenje s kraljevinama Srbijom i Crnom Gorom. O osnutku samostalne hrvatske države u novonastalim geopolitičkim odnosima u Europi vodeći ljudi Narodnoga vijeća nisu razmišljali.

Prije nego što poimenično zahvalim onima koje držim najzaslužnijima za uspješno obavljen posao, dužan sam istaknuti da odgovornost za sve moguće pogreške, propuste i nedorečenosti snosim sam.

Ponajprije zahvaljujem djelatnicima izdavačke kuće Golden marketing-Tehnička knjiga, na čelu s direktoricom gđom Anom Rešetar. Bez njihove poduzetnosti i profesionalnosti ova se knjiga ne bi nikada našla na knjižarskim policama. Zahvalnost dugujem i gđi Mirjani Paić-Jurinić na njezinu trudu da tekstovi dobiju konačan oblik.

Zahvaljujem dr. sc. Nikici Bariću, čs Neli Veroniki Gašpar, dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću, dr. sc. Vijoleti Herman Kaurić, dr. sc. Zdravki Jelaska Marijan, dr. sc. Tomislavu Jonjiću, Nikoli Maku, dr. sc. Hrvoju Petriću i Renati Trischler, koji su kolegijalno i prijateljski pristali da radovi svojedobno objelodanjeni u publikacijama koje su uredili budu objedinjeni i ovdje ponovno tiskani.

Posebnu zahvalnost dugujem msgr. dr. sc. Mili Bogoviću, gospićko-senjskom biskupu i prof. dr. sc. fra Franji Emanuelu Hošku, koji su dopustili ponovno objavljivanje dviju rasprava prethodno tiskanih u zbornicima radova posvećenima njima u čast.

Iskrenu zahvalnost izražavam recenzentima dr. sc. Juri Krišti i dr. sc. Zdenku Radeliću, koji su preporučili tiskanje rukopisa te dr. sc. Jasni Turkalj, ravnateljici Hrvatskoga instituta za povijest, koja je bila suglasna s objavljivanjem knjige izvan institutskoga izdavačkog programa.

Dr. sc. Josipu Lukinu zahvaljujem na pomnom čitanju mojih tekstova te konstruktivnim primjedbama i sugestijama.

Knjigu predajem na uvid javnosti s nadom da će ovih dvanaest rasprava o političkim snovima i javi potaknuti ne samo plodonosne rasprave, nego i ponukati mlađe naraštaje povjesničara na daljnja istraživanja nedavne hrvatske prošlosti.

Knjigu posvećujem supruzi Ružici.

U Zagrebu, 20. siječnja 2016.
Zlatko Matijević

_____________________________

Iz knjige, Str. 281-282

Hrvatski narode!

U odlučnom času narodnoga života Tvoje staroslavne, tisućgodišnje hrvatske države želi stranka prava, da Ti prozbori iskreno, otvoreno: u slobodnoj državi, slobodnu rieč!

Iz Beograda stigla nam je u Zagreb sinoć, kasno u noć sudonosna viest, da je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo srbski prestoljonasljednik Aleksander Karagjorgjević u ime Njegovoga Veličanstva srbskoga kralja Petra 1., na poticaj i u sporazumu sa izaslanstvom narodnoga vieća Slovenaca, Hrvata i Srba iz Zagreba, svečano u Beogradu proglasio ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Stranka prava izjavila se je jur za ujedinjenje svih Slovenaca, Hrvata i Srba u jednu nezavisnu, slobodnu saveznu državu s uvjerenjem, da se odluka o tomu ujedinjenju imade prepustiti slobodnoj volji cjelokupnoga naroda SHS.

Ovo je načelo usvojilo i narodno vieće S. H. i S. pa je to načelo došlo do izraza i u adresi na Njegovo Visočanstvo srbskoga prestolonasljednika Aleksandra, koja mu je pročitana i predana u Beogradu, jer se u njoj priznaje, da "svaki narod sam ima da odluči o svojoj sudbini".

Unatoč tomu evo proglašena je jedinstvena država Srba, Hrvata i Slovenaca i prenešena vladarska vlast na Njegovo Veličanstvo srbskoga Kralja Petra I. bez pitanja slovenskoga, hrvatskoga i srbskoga naroda.

Je li to pravedno? Je li to ustavno? Zar se tako provadja obće priznato načelo samoodredjenja naroda?!

Otišlo u Beograd odaslanstvo narodnoga vieća SHS. iz Zagreba od 28 ljudi, medju njima mnogi, koji nisu niti izabrani narodni zastupnici - pa evo oduzeše Tebi hrvatski narode Tvoju suverenost i prenesoše vladarsku vlast nad hrvatskim narodom na N.[jegovo] V.[eličanstvo] srbskoga kralja Petra I.

Jesi li ti, hrvatski narode, s time sporazuman, mi danas ne znamo, ali znademo, da Te za Tvoju odluku u tomu važnom času nitko pitao nije. Provelo se to u obće bez pitanja i znanja naroda u jugoslavenskim zemljama i bez pitanja i znanja njihovih legalnih predstavničtva sabora hrvatskoga, dalmatinskoga, bosansko-hercegovačkoga, istarskoga, slovenskoga u Ljubljani, pa i bez pitanja i znanja srpske narodne skupštine u Beogradu.
 
Svaka čast Njegovomu Veličanstvu kralju, ali je pitanje nakon gorkoga iskustva, koje je hrvatski narod kroz stoljeća sakupio pod raznim kraljevima - hoće li hrvatski narod u obće kralja, pa ma i najboljega, kad eto kraljevi i bez pitanja svoga naroda pa još u ovo doba obće demokracije, mogu stvarati nove države. Kako si prisvajaju pravo da ih samovlasno grade, mogu si do volje prisvojiti i pravo, da ih tako i razgradjuju.

Stranka je prava od svoga nastanka pa do danas, vjerna nauci svoga utemeljitelja Dr. Antuna Starčevića, budila hrvatsku sviest u svomu narodu, iznosila mu svietle i tamne točke slavne njegove poviesti, da tako uzčuva njegovu ljubav za tisućljetnu mu hrvatsku državu, stoga se i u ovomu času obraća na Tebe, hrvatski narode, vjernom požrtvovnošću svojom i živom svojom rieči, da dostojanstveno i mirno primiš objavu o jedinstvenoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca·pod srbskim kraljem Petrom I., da se ne dadeš zavesti na nasilja i zlodjela, s kojih bi Ti sam još i najviše patiti mogao.

U ujedinjenoj državi Slovenaca, Hrvata i Srba, ojačati će Tvoja snaga, ako tu državu izgradimo složnom iskrenom ljubavi i slobodnom, nepatvorenom voljom cjelokupnoga naroda Hrvata, Slovenaca i Srba, ali kod te izgradnje ima da se sasluša rieč Tvoja i rieč bratskih Ti naroda.

U objavi Njegovoga Visočanstva srbskoga Kraljevića Aleksandra priznaje se, da je ta novost, privremena. Ti ćeš dakle prije ili poslije ipak morati doći do toga, da svojim glasom odlučiš o svojoj sudbini, pa kako odlučiš, tako će Ti i biti, a stranka prava pokoriti će se Tvojoj odluci.

Za sada Ti objavljujemo samo, da Ti je Narodno vijeće SHS, ne pitajući Tebe, nametnulo novu državu i dinastiju bez sudjelovanja stranke prava i proti glasu hrvatske pučke seljačke stranke, a za ove je dvie stranke kod zadnjih izbora za hrvatski sabor, kako znadeš palo najviše glasova, svjestnih, neodvisnih hrvatskih izbornika.

Stranka prava ostaje i danas kod svoje odluke za ujedinjenje svih hrvatskih zemalja u republikansku državu u federativnom savezu slobodnih nezavisnih suverenih država Slovenaca, Hrvata i Srba, pa Ti to ovim putem evo i poručuje, a ti ćeš narode glasovati i svojim glasom o svojoj sudbini odlučiti!

U to ime pomogao Ti Bog hrvatski narode, da i u tom odlučnom času nadješ pravi put k svojoj sreći, k svojem spasu i napredku, za koji je radila do sada, za koji će i u buduće raditi Tvoja stranka prava!

(Hrvatska, [8]/1918., hr. 2207, 1.)

__________________

Literarni biser


Za mene je Matijevićeva knjiga "Između sna i jave" pravi literarni biser koja će doživotno imati mjesto u mojim regalama.

Marica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!