CRO-eu.com
Prosinac 05, 2022, 20:39:58 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: POZIV NA OKRUGLI STOL: Kako je hrvatsko pravosuđe uništilo hrvatsko gospodarstvo  (Posjeta: 6701 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 17, 2015, 17:26:43 »


POZIV NA OKRUGLI STOL: Kako je hrvatsko pravosuđe uništilo
hrvatsko gospodarstvo, egzistenciju građana i pravnu državu?HUMANITARNA NEVLADINA UDRUGA VERONIKA VERE – Udruga za zaštitu i promicanje prava

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – KOREKTIV i
POKRET OTPORA - Rijeka


P O Z I V A J U  V A S

na okrugli stol:

 Kako je hrvatsko pravosuđe uništilo hrvatsko gospodarstvo,
egzistenciju građana i pravnu državu?


koji će biti održan

dana 21. listopada 2015. godine
u 10:30 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva
Perkovćeva 2, Zagreb

TEME:

-   Prešućeni kriminal u hrvatskom pravosuđu

-   Kako je hrvatsko pravosuđe uništilo vjeru u pravdu i pravnu zaštitu?

-   Foto-prezentacija nezakonitih sudskih akata

-   Zloupotreba zakona, položaja i ovlasti od strane sudaca

-   Nefunkcioniranje pravosuđa u RH

-   Što možemo učiniti da zavlada pravna sigurnost i jednakost svih pred zakonom?

-   Usvajanje zaključaka okruglog stola i dogovor za slanje zaključaka predsjednici RH, budućem premijeru i predsjedniku Sabora

Udruga Veronika Vere,za zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i zaštitu žrtava pravosuđa, Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - Korektiv i riječki Pokret otpora već duže vrijeme upozoravaju na brojne nezakonitosti u sudskim postupcima, nejednakosti svih pred zakonom, neujednačenost sudske prakse, onemogućavanje pristupa pravosuđu određivanjem za uredovanje udaljenih sudova, legaliziranjem nelegalnih akata pred hrvatskim sudovima kao valjane i zakonite dokumentacije u sudskom postupku, neprimjena zakona od strane samih sudaca, nepoštivanje Sudskog poslovnika i Kodeksa sudačke etike.

Učestale su situacije u kojima su neka sudska rješenja donešena protivno zakonu i Sudskom poslovniku ipak zakonita i valjana, situacije u kojima se primjenjuje potpuno različita sudska praksa pred različitim sudovima u RH, situacije u kojima se važeći zakoni RH pred hrvatskim sudovima ne primjenjuju ili se primjenjuju različito od slučaja do slučaja. Strankama u postupku, najčešće tuženima ili okrivljenima često se uskraćuje pravo iznošenja dokaza,  saslušanja svjedoka, parnice započinju i zaključuju se u samo jednom postupku, dok se sudska rješenja nadopunjuju, krivotvore, ispravljaju ih, ili ih donose nedjeljom? Nadalje, veliki je problem neujednačena sudska praksa kod izvršenja Rješenja o ovrsi i odgoda ovršnih postupaka i kod naplate novčanih potraživanja u odnosu na odgodu Rješenja o iseljenju i predaje u posjed nekretnina? Ugrožene su investicije, ulaganje kapitala i vlasništvo!

Primjena odluka Europskog suda pravde i Europskog suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu kao obvezujuće odluke za zemlje članice, te primjena međunarodnih Konvencija i Deklaracija u praksi nameće se kao nužno i iznimno važno pitanje? Koliko šutnja administracije, pravna nezaštićenost, nepovjerenje u pravnu državu, ili pravda koja stiže s ogromnim zakašnjenjem uz nikakvo jamstvo ispunjenja, utječe na gospodarstvo, na zdravlje građana i na njihove odluke o samoubojstvima, na populaciju, demografsku kartu Hrvatske, na investitore i investicijska ulaganja u gospodarstvo?

Sve su to pitanja na koja će ispred gore označenih udruga postaviti javno novinari i aktivisti Slavica Šota,Darko Petričić, Nada Landeka, Igor Drenjančević, koji su već u praksi obradili niz ovih tema, kao i poduzimali određene korake na ukazivanju nepravilnosti u sudskoj praksi, zatim brojni pravni i ekonomski stručnjaci iz Hrvatske, sa ekonomskog i pravnog fakulteta, poduzetnici, investitori, te hrvatski iseljenici. Na okruglom stolu o korupciji u pravosuđu aktivno će sudjelovati predstavnici udruga za zaštitu ljudskih prava, prijavitelji korupcije, žrtve pravosuđa, zviždači i aktivisti nevladinih udruga. Pozivi će biti upućeni uglednim osobama iz pravosuđa, odvjetnicima, sucima i predstavnicima DORH-a i Ministarstva pravosuđa.

Na Okruglom stolu ćemo pokušati pronaći odgovore na aktualna pitanja, iznošenjem praktičnih iskustava i foto prezentacije šokantnih činjenica iz sudske prakse, te usporedbom istih sa praksom europskih sudova i njihovim odlukama, usporedbom sa zakonima na snazi u RH, te Sudskim poslovnikom koji bi sudovi trebali biti dužni primjenjivati u praksi.

Pozivamo Vas da se odazovete u što većem broju na ovaj Okrugli stol o bitnim problemima iz hrvatskog pravosuđa, i to upravo zbog iznimno važnog značaja ovog pitanja, kao i vremena u kojem se ovaj Okrugli stol održava.

Dajmo svojim angažmanom putokaz kandidatima političkih stranaka koje žele osvojiti što veći broj mandata na predstojećim parlamentarnim izborima što je zapravo goruće pitanje u zemlji, i koji je ključ rješenja svih aktualnih pitanja -UČINKOVITO, PRAVEDNO I PRAVOVREMENO PRAVOSUĐE.

Zbog iznimno važne teme te zbog gostiju iz Hrvatske i inozemstva, radi osiguranja javnog reda i mira, na Okruglom stolu biti će prisutno i osiguranje djelatnika MUP-a.

Za organizatore:

Nada Landeka
Slavica Šota
Darko Petričić
Igor Drenjančević
   
Udruga Veronika Vere
Pokret otpora - Rijeka
Udruga KOREKTIV

Mlimo Vas, svoj dolazak potvrdite na mail:
landekanada@gmail.com
Mob.; 099 27 88 007
 
Zagreb, 15.listopad 2015. g.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!