CRO-eu.com
Prosinac 06, 2021, 18:15:11 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dovoljno je reći – Kina!  (Posjeta: 3346 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 21, 2015, 18:29:45 »


Dovoljno je reći – Kina!


Tri godine nakon pada koprivničke kasarne - zapis o bojniku Hrvatske vojske Miroslavu Blažeku

Ima ljudi čiji pridjevak uz ime i prezime na određen način znači svojevrsnu instituciju, znak raspoznavanja, zakon kako se to popularno zove.

Domovinski rat izbacio je naše, hrvatske junake, i njihove nadimke iza kojih postoj i strahopoštovanje. Dovoljno je reči Stric i svi znamo o kome se radi. Isto tako dostatno je reći Kina i najvećem broju podravskih domovinskih ratnika bit će odmah jasno da je riječ o Miroslavu Blažeku, dakle Kini, uz čije se ime, a eto i nadimak, vežu počeci ratovanja za slobodnu Hrvatsku, i to onog ratovanja gdje se sučeljavalo protiv neprijatelja na dodir, na dah. gotovo prsa o prsa.

Miroslav Blažek-Kina nije svojedobno mogao ni sanjati da će mu njegovo iznimno dobro znanje streljaštva i karate vještine itekako dobro doći u pravom, strašnom ratu koji nam je zadesio jedinu nam domovinu Hrvatsku. Kina je kao mladić bio jedan od najboljih hrvatskih strijelaca, a zapažene rezultate postizao je i kao karatist. Radio je u Bilokalniku, a onda su nadošli prijelomni trenuci. Oklijevao nije ni jednoga dana. U pričuvnom je sastavu MUPa od prosinca 1990. godine, a znano je kakav je udjel MUP-ovskih postrojbi u počecima otpora agresoru. Mjesec dana kasnije drmaju se do kraja temelji države koja je bila na izdisaju, u tijeku je proces Virovitičanima, tenkovi kucaju na naša vrata. Vrijeme je za odvažne, neustrašive, vrijeme je za hrabre borce, jer od proglasa i uvjeravanja nije bilo ništa. Miroslav Blažek-Kina kao dragovoljac odlazi na ratište. Već od početka rujna 1991. godine pripadnik je antiterorističke skupine, postrojbe za hitne intervencije, a svakome koji je bar malo omirisao ratište, znano je kako su prolazili ti mladići, i kako je teško bilo ratovati. Kina vodi napad na kasarnu Polom u Daruvaru, još 16. rujna 1991. godine, a s njim su i drugi neustrašivi Podravci, Job, Sminderovac, Glavina, Mihajlović, Perušić i drugi. Događaji se dalje odvijaju doista velikom brzinom. Zanimljiva su njegova, Kinina, svjedočenja o predaji kasarne u Koprivnici, i o planiranom napadu. Krajem rujna, kad se to dogodilo. Kinini borci već su imali prilično oružanog iskustva:

-   Da se događaji nisu odvijali kako je slijedilo, a tzv. JNA nije se predala, moja namjera bila je da sa dva vozila u velikoj brzini probijemo glavna vrata i upadnemo u kasarnu. Do tog vremena pala je i varaždinska i bjelovarska kasarna, i više se nije moglo čekati. Trebalo nam je i oružja, streljiva. . .Za takvu akciju uz mene je bilo 16 dobro naoružanih hrvatskih ratnika. No, događaji su se drukčije razvijali, govori nam Miroslav Blažek-Kina.

Prvih dana nakon pada kasarne, već u novoj vojarni, radi na osiguranju, a zatim prelazi u Hrvatsku vojsku, jer vrijeme je osnivanja 117. brigade. Valja se spremiti za totalni rat. Polovicom listopada osnovan je diverzantski vod od Kinine grupe i ponajboljih boraca iz drugih skupina. Dijelovi odlaze na pakračko ili virovitičko ratište, u predasima se intenzivno vježba jer sučeljen je snažan protivnik s dobrim naoružanjem. Sa čitavom brigadom 4. studenoga na novljansko ratište odlaze i naši diverzanti, nazvani Ose (po ručnim bacačima), i od prvoga dana slijede oružane, borbene akcije. Kina je samostalno od početka do kraja vodio akciju ulaska u već legendarni Bair, a s grupom Dražena Šimunića akciju i napada na Trokut. Ratovalo se zajedno s dragovoljačkom satnijom 2. bojne. Ratniku od formata, Prekodravcu (iz Novačke), tridesetšestogodišnjaku nije se lagano sjetiti tih dana. Uspomene jesu svježe, ali i bol za poginulim suborcima još uvijek razara srce:

-   Smrt Darka Ozmeca te Steve Kovača jako me kosnula, jer bili su to sjajni ljudi, meštri koji su među prvima osjetili kako se treba postaviti spram neprijatelja, ali nisu imali sreće. Poginuli su, zajedno s tolikim brojnim drugim divnim mladim ljudima, za Hrvatsku i naša domovina treba im se dostojno odužiti...između neprijatelja u minskim poljima

U prosincu 1991. godine Kina je ponovno na istom, novljanskom ratištu. Ulazi se na teritorij pod okupacijom i do sedam kilometara dubine. Kako je djelovati u tim uvjetima znaju samo oni koji su ulazili na teritorij koji su kontrolirali četnici. Prolazili su kroz minska polja (samo nakon oslobođenja Trokuta izvađeno je više od tisuću mina!), do neprijatelj se dolazilo i na dvadesetak metara razdaljine, ali nije se djelovalo jer zadaci su bili druge naravi. U akciji na Korita Miroslav Blažek-Kina djeluje zajedno s pokojnim Damirom Tom ljanovićemGa vranom jednom od hrvatskih legendi domovinskoga rata, a u sukobu u Donjim Čaglićima. jednoj od najtežih naših akcija 117. brigade. Kina je ranjen. Granata je eksplodirala u neposrednoj blizini, geler se zabio u leda. Ranjenog Kinu nosio je Spomenko Lukačinec koji je i sam pet minuta kasnije poginuo... 40 posto naše postrojbe izbačeno je iz stroja. Kina je operiran u koprivničkom Medicinskom centru.

Nakon primirja početkom siječnja 1992. godine Miroslav Blažek-Kina postavljen je za zapovjednika dragovoljačke satnije, a zatim slijede novi tereni jer itekako je znano koliko je primirje bilo krhkog karaktera. Kasnije je Kina postavljen za zapovjednika 2. bojne 117. brigade a na terenima je do srpnja iste 1992. godine kad je 117. brigada rasformirana. Sveukupno dosad je Miroslav Blažek-Kina u Domovinskom ratu imao 73 borbene akcije a na terenima je proveo 29 mjeseci. S takvim iskustvom postrojbe kojima je zapovijedao i vodio ih u oružane sukobe, nisu doista mogle imati boljeg zapovjednika. Svladavši i teorijski vojnu vještinu. Kina je zapravo na licu mjesta, u oružanim akcijama gdje se gine, u praksi, protiv neprijatelja kojeg je vodila samo mržnja, u najtežim uvjetima i u teškim vremenima, na djelu pokazao što je domoljublje, kako se ponašaju iskreni hrvatski rodoljubi, a protiv takvih junaka kao što je bio Kina i njegovi izviđači i diverzanti, neprijatelj nije imao izgleda.

Rat je okrutna stvarnost, u ratu su, kako Kina kaže, stresovi, strahovi i bojazni svakodnevica, ali mora se ići naprijed. Žrtve su neminovne, ali i domovina je sveta. Danas je Miroslav Blažek-Kina bojnik Hrvatske vojske, zapovjednik Zbornog mjesta Koprivnica, čovjek koji je vlastitom krvlju i primjerom na djelu pokazao da su Hrvati i vojnici, i do temelja razorio negdašnje floskule o Podravcima ili Hrvatima koji nisu za pušku. Kina je i predsjednik Upravnog odbora Kluba 117. brigade Hrvatske vojske, član je i predsjedništva Podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata. A više od svega toga sjajan je primjer nadolazećim mladim hrvatskim vojnicima, kako se žrtvuje i brani domovina.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!