CRO-eu.com
Kolovoz 06, 2020, 01:09:03 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Varaždinski heroji  (Posjeta: 3066 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 01, 2015, 13:32:40 »


Varaždinski heroji

Gospodine uredniče, u povodu prve obljetnice osvajanja bivše varaždinske vojarne "Jalkovečke žrtve" u ulici Jurja Križanića želio bih, kao jedan od očevidaca, posvjedočiti o herojstvu naših hrvatskih boraca -specijalne jedinice Policijske uprave Varaždin, kako bi im se odalo zasluženo javno priznanje.

Vojarna u ulici Jurja Križanića-Marije Jurić Zagorke-104. brigade

U četvrtak, 19. rujna 1991. u 11.50 sati, počeo je oružani napad na spomenutu vojarnu. Osmero hrabrih i odlučnih mupovaca, specijalaca, naoružanih tromblonima i automatskim puškama, krenuli su prvi u odlučan napad, a za njima i drugi specijalci. Preskočili su ogradu vojarne i, bez straha da će nagaziti na mine, kroz jedan razbijeni prozor ubacili su se u glavnu zgradu. Tu je na njih počeo pucati jedan oficir, ali su ga oni ubrzo ušutukali.

Tada su naši borci ispalili trombolonske mine u pravcu mitraljeskog gnijezda jugoarmije u vojarni. Nestale su strašne detonacije, jer su pucali iz zgrade. Jugoarmija je uzvratila pucanje, iz sveg raspoloživog oružja, prema našim borcima, tako da je nastao pravi pakao od pucnjave, vatre i rušenja. Kada se okršaj stišao, specijalci su se preba-ili u jednu kuću nasuprot vojarne i potom, preko megafona, pozvali sve oficire i vojnike jugoarmije na predaju, što se i dogodilo.

Naime, uvidjevši da su u bezizlaznom položaju, vojnici i oficiri jugoarmije su – uzdignutih ruku i odbacujući oružje – izlazili kroz glavni ulaz vojarne i ulazili u jednu privatnu kuću u Križanićevoj ulici. Tu sam prebrojao ukupno 126 vojnika i tri oficira. Kratko vrijeme nakon njihove predaje došla je medecinska ekipa iz obližnje bolnice, koja je pružila prvu pomoć svim ranjenicima, među kojima su bila i dvojica naših boraca, a potom su svi zarobljenici odvezeni autobusima.

Koliko mi je poznato, to je bila prva vojarna jugoarmije u Hrvatskoj koja je osvojena oružanim napadom naših boraca, pa zato smatram da tim našim hrabrim braniteljima-specijalcima treba odati i posebno javno priznanje. Kako sam naknadno saznao, u toj akciji sudjelovali su svi varaždinski specijalci pod nadimkom "Rode", a prvi su upali u vojarnu Slavko Čečura, Srećko Horenec, Franjo Kešina, Slavko Vudrag, Milivoj Risek, Anđelko Smolek, Slavko Martinković i Ivo Loborec.

Uz hrabre varaždinske specijalce svakako velike zasluge pripadaju i njihovom zapovjedniku Danku Buniću, koji je zajedno sa suradnicima isplanirao cijelu tu povijesnu akciju. Svoj prilog dali su i ostali branitelji, koji su se nalazili u okruženju vojarne, zatim građani Križanićeve i Jalkovečke ulice i svi ostali koji su pomogli da Hrvatska vojska tada osvoji velike količine oružja i protjera okupatore iz grada. No, spomenute policajce-specijalce trebalo bi, po mom mišljenju, proglasiti i varaždinskim herojima hrvatskog domovinskog rata za 1991. godinu.

Josip Dopša, Varaždin, Križanićeva 14
Varaždin, 14. 10. 1992
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!