CRO-eu.com
Listopad 30, 2020, 05:35:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Vjekoslav Krsnik: 'Ivo Josipović - kronologija izdaje'  (Posjeta: 6633 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 13, 2014, 00:13:56 »


Razgovor s Vjekoslavom Krsnikom, autorom knjige 'Ivo Josipović - kronologija izdaje'

Novinaru i komentatoru te prvome uredniku Hine Vjekoslavu Krsniku ovih dana izlazi iz tiska nova knjiga naslovljena 'Ivo Josipović - kronologija izdaje'. Tim povodom razgovarali smo s autorom knjige.

 

Koje vremensko razdoblje obuhvaća knjiga?

Od izbora Ive Josipovića za predsjednika Republike počeo sam pratiti njegove poteze jer se očekivalo da će nakon šarlatanskoga predsjednika Stipe Mesića unijeti novine na najvišoj državničkoj dužnosti u Hrvatskoj. Međutim, budući da je on bio kandidat SDP-a i tzv. hrvatske ljevice u širem smislu, koja još nije raskrstila s jugoslavenskom i komunističkom prošlošću, pretpostavljao sam da će na novoj dužnosti nastaviti nostalgičarskom politikom, što se od početka pokazalo točnim.

Koliko je tekstova uvršteno u knjigu i bave li se svi osobom predsjednika države?

Knjiga se sastoji od osamdeset mojih komentara i analiza što sam ih pretežito objavljivao na raznim portalima, prije svega na http://pollitika.com/ , zatim na svome vlastitom portalu http://www.zivaistina.info koji je, na žalost, ugašen, a onda na http://www.dnevno.hr/ , pa konačno i na televizijskoj http://mreza.tv/ . Posebno je bilo zanimljivo objavljivati na portalu http://pollitika.com/ koji vodi nesuđeni Josipovićev savjetnik Marko Rakar, a koji okuplja zadrte Jugohrvate, Jugoslavene, velikosrbe i mrzitelje svega hrvatskoga. Neki su mi tekstovi na tom portalu cenzurirani jer je pravilo da tekst koji je dobio devet minusa od članova portala nestaje s njega.

Kad ste došli do zaključka da je Predsjednik na tragu izdaje?

Predsjednik se odmah deklarirao kao državnik koji ne vodi računa od dostojanstvu države koju predstavlja. Čak je i čin inauguracije bio ponižavajući za nacionalno dostojanstvo, a onda se nije ni moglo očekivati od takva predsjednika da se zauzima za hrvatske nacionalne i državne interese. Jednostavno rečeno, on je provodio izdajničku politiku na čelu Republike.

U čemu se sve ogleda ta izdaja?

Pođimo od početka. Kad je sastavljao svoj savjetnički tim, prije svega je na najvažnija mjesta doveo osobe koje su probritanski orijentirane i odbijao domaće savjetnika i analitičare. Od početka se s britanskim Srbinom dr. Dejanom Jovićem, britanskim analitičarom hrvatskoga podrijetla pokojnim Chrisom Cviićem, notornim bivšim jugoslavenskim ministrom inostranih poslova Budimirom Lončarom i bivšim hrvatskim veleposlanikom u Londonu Joškom Parom, koji više zastupa britanske nego hrvatske interese, predstavio kao eksponent britanske politike na ovome prostoru i tu je politiku dosljedno provodio do kraja mandata. Sve se analizira i komentira u tekstovima u mojoj knjizi.

Je li tko reagirao na tekstove kad su objavljivani, kakav su odjek imali u javnosti?

Na portalima je bilo mnogo odjeka, posebice negativnoga na portalu http://pollitika.com/ , s obzirom na ideološki i politički sastav toga portala, ali je zato na http://mreza.tv/ , ali i na portalu http://www.dnevno.hr/ odjek bio itekako pozitivan jer se ono što analiziram sa stajališta nacionalnih i državnih interesa teško može pročitati u drugim, posebice kontroliranim medijima, kao što su HRT i vodeće dnevne i tjedne novine.

Izdaja je najteža optužba. Je li moguća bez sudskoga postupka i pravorijeka?

Da je Hrvatska razvijena demokratska država, odavno bi se u tijelima koja su za to nadležna pokrenuo postupak ne samo protiv Ive Josipovića zbog kaznenoga djela veleizdaje, nego i protiv njegovoga prethodnika Stipe Mesića koji je kao predsjednik države protiv Hrvatske svjedočio u Haagu. Tu je i čitav niz političara, počevši od pokojnoga Ivice Račana, zbog njegove uloge u razoružanju Hrvatske i ustupanja progona kaznenih djela u Domovinskom ratu Haaškom tribunalu. Tu je politiku nastavio i predsjednik Josipović od ustrajavanja da Hrvatska odustane od tužbe za genocid protiv Srbije do zauzimanja za usvajanje novoga Ustava samo da se od izručenja Njemačkoj spase dva bivše jugoslavenska udbaša.

S optužbama o veleizdaji na račun Predsjednika izišlo je nedavno i Hrvatsko nacionalno etičko sudište. Kako to da o tome nije poveden javni dijalog nego je sve gurnuto pod tepih?

Moralne optužbe Hrvatskoga nacionalnog etičkog sudišta znak su da se u Hrvatskoj probudila šutljiva većina koja je cenzurirana na vodećim javnim i komercijalnim medijima. Već sama reakcija predsjednika Josipovića da su prof. Zdravko Tomac i prof. Josip Jurčević, koji su pisali optužnicu protiv njega, 'luđaci i bolesnici' otkriva pravo lice tobože finoga i otmjenoga glazbenika i sveučilišnoga profesora . Ivo Josipović tom je moralnom optužbom, koja je ipak dospjela do javnosti, a objavljujem ju i svojoj knjizi, argumentirano stjeran u kut iz kojega se teško može izvući jer jednostavno nema mogućnosti da se argumentirano brani protiv optužbe za veleizdaju. Zato mahnito obilazi cijelu Hrvatsku u ovoj kampanji koju provodi već nekoliko mjeseci na teret poreznih obveznika, ne bi li u pretežno naivnome biračkom tijelu, svojim relativiziranjem duboke krize kroz koju prolazi država, osigurao potporu za drugi mandat. U to je upregnuo sve logističke, medijske snage i udruge civilnoga društva.

O planu Barbika koji je Predsjednik pripisao paraobavještajnom podzemlju više se govori...

Plan Barbika samo je jedan dio strategije Ive Josipovića da bi diskreditirao HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović dok još nije bila progovorila ni riječ. Sad se koristi drugim sredstvima. Upozorio bih na retoriku koja odaje njegovu nervozu. Na primjer, Kolindu Grabar Kitarović optužuje da 'ne zna, ne će i ne može', iako još nije ni stupila na dužnost, a cijeli njegov mandat na dužnosti predsjednika Republike pokazao je da upravo Ivo Josipović ne zna, ne će i ne može. To bi trebao biti temeljni motiv da se biračko tijelo okrene drugim protivničkim kandidatima kako bi najprihvatljiviji naslijedio Ivu Josipovića na Pantovčaku. Hrvatskoj je jednostavno potrebna promjena, a trebala bi početi upravo sa smjenom Ive Josipovića.

Marko Curać
http://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/19092-da-je-hrvatska-razvijena-demokratska-drzava-vec-bi-bio-pokrenut-postupak-protiv-ive-josipovica-zbog-veleizdaje.html

 
Vjekoslav Krsnik
Publicis, noivinar
vjekoslav.krsnik@optinet.hr

Ivo Josipović - kronologija izdaje


Cijena:   150,00 kn
 
Format:   21
ISBN:   9789537802011
Broj stranica:   337
Godina izdanja:   2014
Izdavač:   Naklada Emilčić, Zagreb

Vjekoslav Krsnik
Publicist, noivinar
I.B.Mažuranić 60/IV, 10000 ZAGREB, Croatia
Tel/fax385 1 560-2793, mob 091 722-6419,
Email: vjekoslav.krsnik@optinet.hr

Zagreb, travanj 2012

Osnovni podaci
Rođen 1938. u Hvaru

Školska sprema
Osnovna škola i klasična gimnazija u Splitu
Pravni fakultet u Zagrebu i Beogradu

Jezici
Engleski (aktivno), talijanski (služi se)

Novinarsko iskustvo
-   Urednik u "Studentskom listu", Zagreb 1957-60,
-   Honorarni suradnik u "Sportskim novostima", Zagreb 1958-60,
-   Novinar na Radio Splitu 1960-63,
-   Dopisnik "Vjesnika" iz Splita 1968-70,
-   Dopisnik Tanjuga iz Splita 1970-76,
-   Dopisnik Tanjuga iz Australije 1917-81,
-   Urednik u redakciji Tanjuga u Zagrebu 1981-82,
-   Dopisnik Tanjuga iz Splita 1982-87,
-   Komentator u "Vjesniku" 1988-90,
-   Honorarni suradnik BBC-a iz Zagreba 1989-90,
-   Suutemeljitelj i prvi glavni urednik HINE 1990-1991

Slobodni novinar od 1992 - danas:
-   Utemeljitelj i gl. urednik "Hrvatskog inrernacionalnogt tjednika 1992,
-   Vanjskopolitički kolumnist "Slobodne Dalmacije', 1993,
-   Utemreljitelj i gl. urednik "Hrvatskog i bošnjačkog tjednika" 1993-94

Freelance dopisnik iz Ujedinjenih naroda New York 1995-2002
-   Ugovorna suradnjas "Novim listom"," Vjesnikom", Hrvatskom televizijom i Hrvatskim radriom, honorarna suradnja s Deutsche Welle - hrvatski program, "Večernjim listom", Vinkovačkom televizijom, Riječkom televizijom, "Nedjeljnom Dalmacijom", "Slobodnom Dalmacijom", agencijom Beta Beograd itd.
-   Pokretač "The American Croatian Newslettera" New York 1996,
-   Utemeljitelj i glavni urednik novina za američke Hrvate "Croatian American Times" (kasnije "The Croatian American")New York 1999-2005.

Slobodni novinar, Zagreb 2003 -
Kroz karijeru povrenren suradnik brojnih hrvatskih i iseljeničkih medija, poput "Danas", "Starta", "Arene", "Slavonskog magazina", Gradskog radija u Osijeku, hrvatskog programa na SBS-u u Sydneyu (Australija), prvi domovinsksi suradnik "Glasa Slobodne Hrvatske" u New Yorku, "Hrvatskog radrja Jadran" u New Yorkru. Hrvatskih radijskih programa u Torontu (Kanada) itd.

Ostale aktivnosti
-   Šef press službe Festivala zabavne glazbe" Split", 1968-71.
-   Član žirija na internacionalnom festivalu trubadura Curacao, Nizozemsk Antili, 1984,86.
-   U dva navrata član predsjedništva Matice iseljenika Hrvarske (1982-88).
-   Predavanja o stvaranju Republike Hrvatske, o američko-hrvatskim odnosima i o ulozi iseljeništva u stvaranju hrvatske države održana u Zagrebu (Europe House - "Amerika - suradnik ili suparnik", listopad 1998.), Splitu (Tribina Zlatna vrata - Što je Amerika nama, a što mi noj", li stopad 1998.), u Osijek (Poglavarstvo grada Osijeka - "O hrvatsko-američkim odnosima" rujan, 1997.), Berliru, Zürichu, New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, San Pedru, Chicagu, SanFranciscu, St. Louisu, Miamiju, San Joseu, St. Petersburgu (SAD), Torontu, Hamiltonu, Londonu, Winnipegu (Kanada), 1989-2004
-   Savjetnik za američko-hrvatske odnose predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića uoči predsjedničkih izbora 2000. godine.
-   Sudionik međunarodne konferencije "Transatlantski odnosi u potrazi za novim putem" s referatom "Croatia's Interests between Brussels and Washinton", Zagreb, lipanj 2003.
-   Vlasnik male agencije za publicitet, konzalting i marketing "Interinfo Publishing" sa sjedištem u New Yorku 1999- 2005.
-   Glavni kreator izborne kampanje kandidata naPredsjedničkim izborima u Hrvatskoj Borisa Mikšića i njegov osobni politički i medijski savjetnik, 2005.
-   Savjetnik nekoliko nezavisnih lista na lokalnim izborima 2005. godine. Agencija je proveela nekoliko anketa na predsjedničkim i lokalnim izborima, koristoći metodu terenskog anonimnog anketiranja. Rezultati tih anketa dali su pouzdanije procjence od ostalih anketa provedenih telefonskim anketiranjem.
-   Kandidat za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije na natječajima u travnju i svibnju 2007 i 2010. godine
-   Zajedno sa sinom Vjekoslavom jr. 2007. Godine osnivač agencije za odnose s javnošću, istraživanja i marketing "Krsnik Media".
-   Politički savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića od 2008 - 2009. godine.
-   Autor knjige o stanju u hrvalskim medijima "Press karte na stol", 2008 godine. Knjiga promovirana u Zagrebu, Splitu, Rrjeci, Trogiru, Gospiću.
-   Veći broj autorskih nastupa i intervjua u hrvatskim tiskovnim i elektronskim na medijima.
-   Samostalne javne tribine na temu "Hrvatska na udaru medijskog terorrizma" u Zagrebu i Splitu, 2009.
-   Neovisni komentator predsjedničkih izbora 2010 na televizijskim kanalima u Zaqrebu OTV-u i ZI
-   Pokretač internetskog portala www.zivaistina.info

Posjećenje zemlje (poslovno i turistički):
Austrla, ltalija, Grčka, Češka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonrja, Slovenija, Švicarska, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Mađarska, Ujedinjeno kraljevstvo, Izrael, Australija (četiri godine), Singapur, Novi Zeland, Nova Kaledonija, Fidži, Vanuatu, Curacao, Sjedinjene Države Amerike (sedamg odina), Kanada (pola godine).
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!