CRO-eu.com
Prosinac 04, 2021, 04:48:26 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Slava mučenicima!  (Posjeta: 2808 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 21, 2014, 21:14:28 »


Slava mučenicima!

Dan, kada uzbrdicom prema groblju lelujaju buketi krizantema i snopovi sviećica za grobne humke, postao je tek puki običaj, navika i dužnost. Liepo je sjetiti se otaca, djedova i ujaka, što umrieše, ali kad nas ta stvar toliko gane kao obična šetnja u nedjelju poslie podne nakon obilnog ručka, onda važnost i kontemplacija simbola mrtvih postaje prazna igračka. Ljudski je doduše da se i sa velikim stvarima izbrišu tragovi osnovnog i izkonskog značenja, da i najveći simboli poprime ritual prazne forme, ali za ovaj dan mrtvih nastojmo ipak zaboraviti, da nam je samo obiteljska i družtvovna dužnost obratiti se pokojnicima s buketom u ruci.

Umrieše i umiru - nestaju naraštaji i trunu od prvog mrtvaca iz Adamove blizine do danas. Smrtni postasmo danom gubitka vječnog blaženstva, kad smo prognani pokročili prvi puta po mladoj zemaljskoj gori, koju osu prva trava. Od toga dana časte narodi i čovječanstvo svoje mrtve. Promieniše se i načini i običaji toga poštivanja, ali svagdje i svagda ostaje smisao za kult pokojnika, napose velikih i slavnih, koji su zapravo neprestano s nama ili svojim djelima ili s uspomenom svoje časti, poštenja i krieposti.

I nema obitelji, plemena ili naroda, koji bi bio u tolikoj mjeri jadan i siromašan, da ne bi imao kakva velikana da mu ime prenosi iz koljena u koljeno. To su obično imena slavnih ratnika, proroka, vladara, pjesnika i ostalih krieposnika.

Posebno mjesto zauzimaju oni pokojnici, kojih su kosti utjelovijene u sviest o izgradnji i sticanju slobode nekoga naroda. Jasno, onaj narod, koji je dugo i puno sviestno patio u naporu do svoje slobode, ima bezbroj takvih predaka. Ne moraju to uviek biti poznata imena; ima na tisuće onih, koji ugasnuše nepoznati, a opet patiše puno i dugo, možda ne vidno, ali zato dvostruko teže.


Ustaški grobovi na Mirogoju - Foto: Dabac, 1942

Mi, naš hrvatski narod, patio je kroz stoljeća, a iz te goleme boli protezale su se bezkrajne povorke poznatih i nepoznatih patnika za naše narodno uskrsnuće. Nije samo dosta da im nabrojimo imena, uokvirimo ih u crno i proglasimo ih narodnim mučenicima. To bi se, moglo onda kad bi naše narodne boli i patnje prestale zauviek, ali za jedan narod, koji stalno bdije nad svojom slobodom, žrtvama nema kraja. Mučenici naši nisu prošlost, oni znače sadašnjost i simbol vječne žrtve, ali ovaj puta ponosne i vedre, jer je tu taj komad slobodne zemlje, jer je tu granica naše slobodne domovine, ovaj puta čuvane našom vlastitom šakom.

I nije zato fraza kad kažemo: S nama su oni koji poginuše! Ne samo s nama, nego i u nama i u našoj djeci i unucima, sve dok ima srca, dok postoji Kroatia, pa makar i na pedlju zemlje.

Na, dan mrtvih ove godine sjetit ćemo se, dakle, na ovu blizinu i trajnu vezu s našim mučenicima pokojnicima, jer baštinu njihovu ne nosi nitko drugi do nas.

Sjetimo se spomenuti svih onih poznatih i nepoznatih i obratit se na njh molitvama, da bdiju nad nama, kako ne bismo postali nedostojni težine Krešimirova mača i sjaja uma Grgura Ninskog.

Njihova tjelesa sada počivaju izbita, izpačena, lancima i kanđacima iznakažena, a duh im je slobodan i dolazi na mjesta, koja su nekada ljubili i čeznuli. Oni su s nama, oni nas vole, bodre i strepe zajedno s nama za budućnost i sreću naše krvave i slobodne zemlje. Pa da ih iznevjerimo podlostima i izdajom?! Što zaslužujemo za to nego da nam kosti izbaci nasa rođena gruda. Ne, mi to ne želimo, jer suviše ljubimo vidike naše prve mladosti, i snagu, koja nas je konačno probudila na nov Uskrs.

Mučenicima, dragim prijateljima i sudionicima našeg oslobođenja poručujemo zakletvu, da nikada više ne će žilavo remenje tuđinskih bičeva izpitivati robski odpor naših izranjenih leđa.

Prije ćemo nestati, nego izpustiti kormilo uskrsle Zvonimirove galije iz poštenih hrvatskih ruku.

Neka je slava svima poznatim i nepoznatim, koji položiše svoje živote radi nove plovidbe u sretniju i bolju budućnost.
 
S nama su naši dragi mrtvi, a pravda i poštenje blista i preko groba.

Zvonimir Katalenić
Hrvatski Krugoval
Zagreb, 1. studenoga 1942., broj 44
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!