CRO-eu.com
Svibanj 27, 2020, 03:24:03 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Iz korespodencije dr. Mile Budaka (1907. - 1944. )  (Posjeta: 17243 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 05, 2014, 23:59:50 »


Iz korespodencije dr. Mile Budaka (1907. - 1944. )


Autori:

Tomislav Jonjić – rođen 1965. u Imotskom, gdje je završio srednju školu. Diplomirao pravo u Zagrebu 1988. Od 1988. radi kao odvjetnički vježbenik, a od 1991. kao odvjetnik i sudski tumač u Imotskom te od 1997. u Zagrebu. Kao odvjetnik radio i u inozemstvu, a u dva je postupka bio branitelj pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Sudionik Domovinskog rata 1991.–1992., ugovorni diplomat u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bernu 1992.–1995. te savjetnik za međunarodne odnose u Ministarstvu unutarnjih poslova 1995.–1997. Od 1997. do danas, s kraćim prekidom, glavni urednik Političkog zatvorenika, mjesečnika Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Član uredništva više časopisa. Autor knjiga Hrvatska vanjska politika 1939.–1942. (Zagreb, 2000.), Hrvatski nacionalizam i europske integracije (Zagreb, 2008.), suautor Hrvatske povijesti (Split, 2002., 2003.). Uredio desetak knjiga i jedan zbornik; objavio oko tisuću novinskih i publicističkih tekstova. Sudjelovao na više znanstvenih i stručnih skupova u domovini i inozemstvu. Petnaestak znanstvenih i stručnih radova s područja historiografije i prava objavio u različitim zbornicima te u Časopisu za suvremenu povijest, Review of Croatian History, Pilar, Kačić i dr. Na Sveučilištu u Zagrebu priprema doktorsku disertaciju iz suvremene povijesti. Oženjen, otac troje djece.

Stjepan Matković – rođen 1966. u Zagrebu. Diplomirao i doktorirao povijest u Zagrebu. Od 1992. radi u Institutu za suvremenu povijest (danas Hrvatski institut za povijest). U zvanju je znanstvenog savjetnika i naslovnoga redovitog profesora. Autor je monografija Čista stranka prava 1895.–1903. (Zagreb, 2001.) i Izabrani pravaški portreti (Zagreb, 2011.). Od 2000. do 2004. tajnik Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Uredio je knjigu Kroničarski spisi Ivana Peršića (Zagreb, 2002.). Od 2001. do 2007. Urednik Časopisa za suvremenu povijest. Član je uredništva Pilar. Časopis za društvene i humanističke studije i Istorijskih zapisa (Podgorica). Suautor sveučilišnog priručnika Programatski dokumenti hrvatskih političkih stranaka i skupina 1842.–1914. (Zagreb, 2006.), koji je 2007. dobio godišnju državnu nagradu za znanost na području humanističkih znanosti. Suautor je udžbenika za treći razred gimnazije Povijest 3 (Zagreb, 2000.). Autor je više znanstvenih i stručnih članaka s područja suvremene hrvatske povijesti 19. i 20. Stoljeća u domaćim i inozemnim časopisima (Austrija, Slovenija, Engleska, Francuska, Mađarska, Bugarska, Njemačka i dr.). Surađuje u Hrvatskom biografskom leksikonu, u kojem je od 2005. i član uredništva. Od 2001. predaje kolegij "Hrvatska politička misao u 19. i 20. stoljeću" na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a od 2006. do 2011. predavao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Od 2007. voditelj projekta "Politički život u hrvatskom društvu od 1840ih do 1940ih godina", odnosno programa "Politika i moderni identiteti u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću". Jedan je od voditelja dvaju bilateralnih projekata u suradnji sa Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda.

Sadržaj

Napomena priređivača
DR. MILE BUDAK – KNJIŽEVNIK I POLITIČAR
Uvodne napomene
2. Budakov ulazak u književni i politički život: mladohrvatski pokret
3. U vodstvu HSP-a: žrtva političkog atentata na pragu književne slave
4. U emigraciji 1932.–1938.: od poletnog doglavnika do razočaranog povratnika
5. Književnik na čelu revolucionarnog pokreta:
od Hrvatskog naroda do hrvatske države
6. Teški izazovi pred ministrom bogoštovlja i nastave
7. Poslanik, ministar bez lisnice i ministar vanjskih poslova:
s vrhunca slave do smrti na vješalima
8. Zaključak
Ilustracije
KORESPONDENCIJA DR. MILE BUDAKA (1907.–1944.)
Summary
Izvori i literatura
Imensko kazalo
Autorsko kazalo
Kratice 
 
     
7
11
13
14
27
55

77
112
144

185
189
203
709
715
737
755
763


Hrvatski sokoli početkom 1920-ih
Pavelić lijevo, Budak desno
 

Napomena priređivača

Kritičko objavljivanje izvornih dokumenata i korespondencije istaknutih osoba oduvijek je jedna od glavnih historiografskih zadaća. Tako priređeno gradivo omogućuje pristup širega čitateljskoga kruga povijesnim vrelima te daje jasniji, redovito plastičniji uvid u način na koji su u svom vremenu razmišljali i djelovali protagonisti važnih društvenih zbivanja. Samim tim pruža se podloga za kritičko preispitivanje uvriježenih predodžaba, što nekad rezultira potpunom ili djelomičnom potvrdom prijašnjih interpretacija, a nekad i njihovim novim tumačenjem, ali skoro bez iznimke dovodi do ozbiljnih istraživačkih rezultata.

Malo kad je objavljivanje izvora posao bez rizika i opasnosti. Njih bi bilo moguće svesti na malu, gotovo zanemarivu mjeru tek onda kad bi se pristupilo neselektivnomu, cjelovitomu objavljivanju dokumenata vezanih uz određenu osobu, odnosno vrijeme i prostor u kojem je ona djelovala. U tom slučaju priređivači ne bi preuzimali veću odgovornost za takvu zbirku, iako bi i dalje bili odgovorni za način na koji su opisali i protumačili pojedine dokumente. No čim se odluče na selekciju – bez obzira na razloge kojima je ona uvjetovana – nužno preuzimaju i odgovornost za kriterije izbora, jer primjena različitih kriterija često može dovesti i do bitno različite slike o određenom pojedincu ili njegovu vremenu.

Taj problem nije bilo moguće izbjeći ni pri priređivanju korespondencije hrvatskoga književnika i političara dr. Mile Budaka. S obzirom na ulogu koju je Budak u duljem razdoblju imao u hrvatskom javnom životu i činjenicu da je svega nekoliko tjedana nakon sloma Nezavisne Države Hrvatske u obnovljenoj jugoslavenskoj državi osuđen na smrt, jugoslavenske su vlasti prikupile veći broj pisama koje je on razmjenjivao s različitim osobama. Ta je korespondencija nakon višedesetljetne pohrane i obradbe u jugoslavenskoj Upravi državne bezbjednosti (UDB), odnosno Službi državne sigurnosti (SDS), 1992. predana Hrvatskomu državnomu arhivu, te danas čini zasebni osobni arhivski fond Mile Budaka, koji je dostupan istraživačima. U njem se nalazi više od 600 jedinica, pretežito pisama i brzojava.


1.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Veljača 06, 2014, 00:01:05 »


No ova zbirka ne sadržava samo dokumente koji su pohranjeni u tom fondu, već su u nju uvršteni i dijelovi Budakove korespondencije iz drugih fondova Hrvatskoga državnog arhiva (napose oni Josipa Matasovića, Matice hrvatske i Augusta Košutića) te iz fondova drugih baštinskih institucija. Nažalost, zbog tehničkih ograničenja svoje mjesto u ovoj zbirci nije našla razmjerno bogata korespondencija između Budaka kao privremenoga zapovjednika ustaša u Italiji i talijanskoga redarstvenog nadzornika Ercolea Contija, [1] ali ni pisma koja je Budak razmjenjivao s hrvatskim, njemačkim, talijanskim, slovačkim i drugim književnicima, književnim prevoditeljima i znanstvenicima, koja se nalaze u inozemnim arhivima. Zasigurno će jednoga dana i omogućivanje pristupa arhivskomu gradivu Ministarstva vanjskih poslova NDH koje je pohranjeno u nekadašnjem Vojnoistorijskom institutu u Beogradu (danas Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije) baciti više svjetla na Budakovu diplomatsku aktivnost. [2]

Neka se pisma u ovoj zbirci ne objavljuju prvi put; nekoliko ih je ugledalo svjetlo dana još za Budakova života, [3] jedno njegovo pismo objavljeno je prije obnove hrvatske države, u emigrantskom tisku, [4] dio njegove korespondencije s Josipom Matasovićem objelodanio je 1993. književnik i publicist Mato Marčinko u časopisu Marulić, [5] a književni povjesničar Stanko Lasić u svoje je memoarske zapise uvrstio pisma koja je s Budakom razmijenio Vjekoslav Kružić, Lasićev znanac i ideološki protivnik iz mladenačkih karlovačkih godina. [6] Jedan od Budakovih biografa, Ivo Petrinović, u svoju je knjigu uvrstio i pismo koje je Budak, pripremajući se za povratak u domovinu, uputio jugoslavenskomu poslanstvu u Rimu 1938. [7] Tri Budakova pisma Henrietti Duić, udovici Stjepana (Steve) Duića, austrougarskoga časnika i jednoga od prvaka ustaškoga pokreta, prije su, u Časopisu za suvremenu povijest, objavili priređivači ove zbirke. [8]

Iako bi se iz naslova zbirke moglo zaključiti kako su u nju uvrštena samo pisma i dopisi, priređivači su se odlučili unijeti i nekoliko dokumenata koji ne spadaju u korespondenciju u užem smislu riječi, nego su posrijedi obiteljske čestitke, odluke i imenovanja te diplomatska ili politička izvješća, odnosno okružnice koje je Budak uputio kao ministar vanjskih poslova.9 Činilo se korisnim uvrstiti ih iz najmanje dvaju razloga. Prvo, neki od njih rijetko se spominju (poput Budakova imenovanja redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), drugi su – začudo – ostali potpuno nezamijećeni i u memoarskoj literaturi i u historiografiji (poput Budakova imenovanja ministrom bez lisnice 1. siječnja 1942.), pa je to uvelike pridonijelo čitavu nizu faktografskih pogrješaka i problematičnih interpretacija u literaturi. Drugi je razlog uvjerenje priređivačâ da bi bez tih dokumenata čitatelj Budakove korespondencije ostao prikraćen za prvorazredna svjedočanstva o njegovim etičkim, religioznim, literarnim i, napose, nacionalno-političkim pogledima.

Ograničeni raspoloživim sredstvima i opsegom zbirke, priređivači su odabrali ukupno pet stotina od osamstotinjak pisama, brzojava, dopisa i dokumenata. Dokumenti koji nisu ušli u ovu zbirku ispušteni su samo zato što su priređivači ocijenili da su manje važni i da ne bi bitnije pridonijeli sagledavanju Mile Budaka i njegova vremena. Inače, većina tih dokumenata potječe iz prvih mjeseci Nezavisne Države Hrvatske, a uglavnom je riječ o molbama za namještenje i intervencijama koje ministru Budaku upućuju njegovi znanci i prijatelji, ponajčešće oni ličkih korijena.

U ovoj su zbirci priređivači nastojali pisma i dokumente popratiti bilješkama i podatcima koji će čitatelju omogućiti širi uvid u ljude i događaje, ili ih barem potaknuti na shvaćanje i tumačenje tih dokumenata u povijesnom kontekstu. Jednaku svrhu ima uvodna studija, koja, u makar skraćenu obliku, pokušava ponuditi zaokruženi prikaz Budakove osobe i njegova djelovanja u gotovo polustoljetnom burnom razdoblju hrvatske i europske kulturne i političke povijesti.

Pisma i dokumente do proglašenja Nezavisne Države Hrvatske priredio je Stjepan Matković, a ona nakon 10. travnja 1941. Tomislav Jonjić. Oni su odgovorni i za sve možebitne nedostatke i propuste, dok zasluge s njima dijele oni bez čije pomoći ove knjige ne bi bilo, ili je ne bi bilo u ovom obliku. Zato zahvalnost izričemo donedavnomu ravnatelju Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Stjepanu Ćosiću, koji je prihvatio ideju o objavljivanju korespondencije, kao i djelatnicima tog arhiva, dr. sc. Melini Lučić, Marijanu Bosnaru, Hrvoju Gržini, Meliti Matijević, Milanu Pojiću i Vlatki Lemić, koji su nam svojom stručnom pomoći olakšali posao. Osobito nam je zadovoljstvo bilo mjesecima raditi u čitaonici arhiva s uvijek uslužnim arhivistima Angelikom Milić, Borisom Suljagićem, Ankicom Batinić, Ljiljanom Cingulin, Božidarom Kerekovićem i Tomom Kolobarićem, kao i sa susretljivim knjižničarima čitaonice periodike u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, arhivistima u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i Državnom arhivu u Zagrebu te knjižničarkama Darijom Pancirov i Martinom Jurčić u knjižnici Hrvatskog instituta za povijest. Ništa manju zahvalnost ne dugujemo ni osoblju korištenih arhiva u Beču, Sarajevu i Beogradu. Svojim opaskama, sugestijama i pomoći u prikupljanju podataka o brojnim imenima koji se pojavljuju u ovoj korespondenciji zadužili su nas dr. sc. Nikica Barić, Ivan Gabelica, dr. sc. Vladimir Geiger, Mirjana Hurem, Mladen Kaldana, dr. sc. Husnija Kamberović, Antonela Konjevod, dr. sc. Suzana Leček, dr. sc. Ivo Lučić, mr. sc. Nikša Lučić, dr. Edi Miloš, Darko Nekić, Domagoj Novosel, dr. sc. Branko Ostajmer, Slavica Pleše, Mate Rupić, dr. sc. Maja Rupnik Matasović i Ivan Vukić. Knjiga bi bila puno lošija bez lektorskog doprinosa Ankice Šunjić s kojom smo znali i žustro raspravljati o nekim jezičnim rješenjima, redovito se na koncu pokoravajući njezinu stručnome sudu. Dakako, posebnu zahvalnost dugujemo recenzentima dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću i dr. sc. Zlatku Matijeviću, čija je stručna pomoć i prijateljska dobronamjernost bila i ostala nemjerljive vrijednosti.

____________________________
1 Usp. James J. SADKOVICH, Italija i ustaše 1927.–1937., Zagreb, 2010., passim.
2 Podatak o tom gradivu vidu u: Velimir IVETIĆ, "Novoobrađena arhivska građa i nova informativna sredstva vojnog arhiva Vojnoistorijskog instituta", Vojnoistorijski glasnik, 1–2, Beograd, 1996., 311.
3 U zbirku su uvrštena tri Budakova pisma objavljena u listu Hrvatski narod 1939., odnosno 1941. godine.
4 Riječ je o uzničkom Budakovu pismu supruzi Ivki od 18. travnja 1930., koje je objavljeno u Hrvatskoj reviji, br. 4, München–Barcelona, prosinac 39/1989., 707.–709. te u zborniku Mile Budak: pjesnik i mučenik Hrvatske. Spomen-zbornik o stotoj godišnjici rođenja 1889–1989, ur. Vinko Nikolić, Barcelona–München, 1990., 100.–102. Napomenuto je kako je pismo izvorno objavljeno u Hrvatskom godišnjaku, vol. XIII, McKeesport, SAD, gdje ga je priopćio Iviša Mijov. Priređivačima nije pošlo za rukom doznati tko bi se mogao kriti iza tog pseudonima.
5 "Nepoznata pisma Mile Budaka", pr. Tomislav Heres, Marulić, hrvatska književna revija, br. 2, god. XXVI, ožujak–travanj 1993., 160.–175. i "Nepoznata pisma Mile Budaka", (2), pr. T. Heres, Marulić, br. 3, god. XXVI, svibanj–lipanj 1993., 385.–400.
6 S. LASIĆ, Autobiografski zapisi, Zagreb, 2000.
7 I. PETRINOVIĆ, Mile Budak – portret jednog političara, Split, 2002., prvi dokument u nepaginiranim prilozima. Znatno prije akademik Ljubo Boban objavio je službena izvješća predstavnika jugoslavenske države o Budakovu povratku iz emigracije 1938. godine u Zborniku instituta Slavonije (br. 7–8, Slavonski Brod 1970., 510.–523.), koji se i danas čuvaju u osobnom fondu Milana Stojadinovića (Arhiv Jugoslavije u Beogradu). Među njima nema epistolarnih priloga.
8 Tomislav JONJIĆ, Stjepan MATKOVIĆ, "Novi prilozi za životopis Mile Budaka uoči Drugoga svjetskog rata", Časopis za suvremenu povijest, br. 2, 2008., 444.–448.
9 Primjerice, Aleksandar VOJINOVIĆ, NDH u Beogradu, Zagreb, 1995., 261.–267. objavio je izvješće Tihomira Vincetića od 24. svibnja 1943.; T. JONJIĆ, "Jedno izvješće o prilikama u Splitu i Dalmaciji u prvim mjesecima nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske", ČSP, 33/2001., br. 3, 812.–836. priredio je izvješće Frane Sulića od 19. lipnja 1941., a Bogdan Krizman u svojoj je tetralogiji o Anti Paveliću i ustaškomu pokretu objavio u prijepisu i u faksimilu više Budakovih dopisa i okružnica.


2.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Veljača 06, 2014, 00:02:12 »


Imensko kazalo

A
Abjanić, Ilija; 261
Abjanović, Pero; 460
Ačanski, Zdravko; 617
Akšamović, Antun; 361, 363
Alajbegović, Mehmed; 584-585, 640-641
Alaupović, Marko; 205
Alaupović, Tugomir; 214
Albini, Srećko; 209
Andrić, Ivo; 114
Andrić, Josip; 466
Andrić, Marijana; 622, 625
Andrić, Mijo; 622
Andrijašević, Niko; 227
Anđelinović, Budislav Grga; 52, 213
Anfuso, Filippo; 178, 695
Apor, Gabor; 40
Artuković, Andrija; 44, 64, 69, 111, 113, 126, 137, 169, 302, 312, 337, 377-378, 403, 613, 669, 690
August, Tihomil; 141
Avdić, Josip; 311

B
Babić, Ivan; 107, 560, 561, 574-575, 727
Babić, Ljubo; 538
Babić, Mijo; 72-73
Babić, Šima, Šipleta; 456, 646
Bade, Wilfrid; 551
Bader, Paul; 412
Badoglio, Pietro; 175, 178, 676, 689
Badovinac, Milan; 478
Bahtijarević, Halid Mahmutov; 525
Bakarić, Dragica; 318
Bakarić, Vladimir; 324
Baković, Pero; 418-419
Balen, Josip; 441, 596, 602, 607, 612, 641-642, 645
Balen, Martin; 499-500
Baličević, Mato; 367
Balić, Šefkija; 318, 423
Baljić, Salih; 18, 207
Banić, Ante; 448-449
Banić, Frano; 307-308
Banić, Milan; 146
Baranović, Krešimir; 157
Barbarić, Stipe; 449
Baričević, Filip; 456, 475, 483
Baričević, Janko; 53, 249, 720
Baričević, Stipe; 320
Barić, Mićo; 484
Barišić, Delfa; 607
Barišić, Franjo; 607, 661
Barleković; 492
Barlović; 453
Barta, Pulherija; 433-434, 439-440, 454, 627
Bartek, Henrich; 431
Barthou, Louis; 68, 151
Bartolucci, Athos; 392, 398
Bartulović, Niko; 394
Basariček, Gjuro; 34, 158
Basta, Pero; 664
Bastianini, Giuseppe; 398
Bastič, Štefan; 439
Bašagić, Harija; 517
Bašagić, Mehmedaga; 517
Bašagić, Safvet-beg; 391, 427, 516
Bašić, Jakov; 621, 643, 675, 691
Bašić, Salih Safvet; 563
Batinić, Ankica; 9
Baum, Samuel (Samojlo); 442
Bazala, Albert; 25-26, 312, 332 358
Bazala, Vladimir; 698
Bedeković, Janko; 47, 50
Begić, Vilko; 169, 419, 461, 489
Begović, Milan; 541, 677
Belić, Matija; 631
Beluhan, Eugen; 351
Benda, Beatrix; 584
Benović, Vilim; 420
Benutić, Anka; 434-435
Benutić, Mate; 434-435
Benzon, Branko; 111, 113, 139-140, 142, 163, 520, 525, 531
Berger, Carolyne; 270
Berger, Gottlob; 165
Berger, Ivana; 328
Berić, Andrija; 430
Berković, Josip; 613
Bernardić, Ivan; 41, 419
Berthelot, Philippe; 44
Bertić, Stipo; 460
Besarović, Savo; 18
Bezjak, Vilim; 419-420
Bićanić, Gjuro; 309
Bićanić, Rudolf; 701
Bikčević, Martin; 124, 492-493
Bilić, Joso; 255
Biljan, Ante; 317
Binički, Fran; 373-374
Biondić; 641
Birtić, Mijo; 361-362
Bischoff, Karl H.; 510-511
Biškupović, Juraj; 420
Bjeloš, Đuro; 34
Bjelovučić, Nikola Zvonimir; 262
Blaškov, Vjekoslav; 444
Blašković, Pero; 338
Blažeković, Milan; 316, 589, 672, 681
Blažeković, Milan (Emilijan); 316
Blažeković, Zdenko; 316
Blažević, Jakov; 182, 183
Blažević, Mirko P.; 376-377
Bočkaj, Petar; 45
Bodi, Mihajlo; 50
Boehm, Max Hildebert; 288
Bogat, Stjepan; 630, 672, 679, 682-683
Bogdan, Ivo; 605
Bogutovac, Vinko; 355
Bonifačić, Antun; 14, 115, 134,571
Boranić, Dragutin; 312
Boris III. Saxe-Coburg Gotha; 578
Boroević, Svetozar; 354
Bčsendčrfer, Josip; 620
Bošnjak, Ivša; 326


3.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Veljača 06, 2014, 00:02:53 »


Bošnjaković, Ferdo; 537, 556-557, 598- 599
Božičević, Mate; 124
Brajša, Sofija; 511-512
Brajša, Stanislav; 511-512
Brajša, Zorka; 512
Bralo, Božidar; 329-330, 357
Bravar, Ivan; 499
Bresler, Kamilo; 433, 439, 453
Breyer, Mirko; 605
Brkan, Ante; 64, 72
Brkić, Ivan; 20, 207, 244-245, 248, 253
Brkić, Karlo; 207
Brkljačić, Ante; 435
Brlić-Mažuranić, Ivana; 548
Brnčić; 237
Brnjac, Slavko; 490
Brođanac, Slavko; 570-572
Brössler, Kamilo (vidi pod Bresler)
Brusina, Borivoj; 118
Bubalo, Ante; 64, 72-73, 79
Bubalo, Niko; 220
Bubanj, Dragutin; 371
Bublić, Dragan; 285
Buć, Antun; 18
Buć, Stjepan; 36, 60, 80, 86, 88, 91-92, 103, 261, 275, 295
Budak, Branimir; 17, 270
Budak, Danica; 297
Budak, Franjo; 322
Budak, Grozda(na); 17, 79, 156, 180, 185. 193, 268, 270, 290, 293, 296, 539, 544, 579, 583, 586, 588, 639
Budak, Ivan (pranećak); 639
Budak, Ivka; 17, 58, 63, 74-75, 8-79, 101, 190, 193, 249, 255-256, 269-270, 291-293, 296, 304-309, 332
Budak, Joso; 235, 253-255, 266, 295, 329, 488, 639
Budak, Jozo; 616
Budak, Marija; 508
Budak, Marko; 488
Budak, Mićo; 539, 639
Budak, Mile (nećak); 297, 329, 352, 439, 441, 457, 715
Budak, Neda; 17, 79, 193, 270, 290-291, 296, 538, 545, 550, 579, 583, 596, 598, 639, 642
Budak, Olga; 255, 266
Budak, Pajo; 234, 255, 266
Budak, Terezija; 266, 319
Budak,Zvonko; 17, 79, 270, 281, 291, 296, 453, 479, 569
Budisavljević, Bude; 18-19
Budisavljević, Dušan; 18
Budisavljević, Srđan; 55
Bujas, Ramiro; 535
Bulat, Edo; 99-100, 113, l34, 155, 325, 392, 397
Bulić, Ivo; 396
Bulut, Dane; 207
Bumber, Dominik; 373, 411
Burić, Viktor; 358, 359, 435
Buxton, Noel L.; 283
Buzjak, Branko; 585-586, 588, 681
Bzik, Mijo; 33, 41, 64, 72, 76, 429-430, 495

C
Cabas, Josip; 579
Canki, Pavao; 180, 182
Casertano, Raffaello; 166
Cecelja, Vilim; 134
Cenić, Franjo; 79
Ceranac, Andrija; 312
Ceranac, Ivan; 312
Cerovski, Božidar; 143, 150, 653
Cesarec, August; 51, 115
Chambarlain, Arthur Neville; 87
Chastenet, Jacques; 271
Ciano, Galeazzo; 73, 76, 84-85, 107, 154, 158, 526, 695
Ciliga, Ante; 146
Cingulin, Ljiljana; 9
Cipra, Franjo; 136
Ciprijanović, Mato; 367
Conti, Ercole; 7, 73, 76
Coselschi, Eugenio; 280
Cr1jen, Danijel; 103, 325-326
Crljenko, Jure; 240
Cmjanski, Miloš; 13
Crvenković, Filip; 513
Cuvaj, Slavko pl.; 20, 246
Cuzzi, Ivo; 99-100
Cvetković, Dragiša; 93-95, 98-99, 106, 109-110, 206, 376, 382, 613
Cvetković, Stjepan; 517
Cvitan, Gabrijel; 14
Cvitanović, Gabro; 21
Cvitanović, Šime; 104, 305
Cvitković, Viktor; 422
Czermak, Wilhelm; 620

Č
Čajavec, Rudi; 664
Čančar, Petar; 481
Čavčić, Daniša; 329
Čavić, Marko; 644
Čkatrov, Jordan; 32
Čomara, Mujaga; 322
Čović, Marko; 50, 120, 128, l34, 141, 143, 149-151, 153, 156, 180, 198, 314, 316, 372, 453, 467, 485, 542-545
Čović, Milan; 333
Čremošnik, Gregor; 674
Črnjević, Franjo; 385
Čuček; 419
Čule, Petar; 133
Čuljat, Zvonko; 237, 240

Ć
Ćatić, Musa Ćazim; 225
Ćepulić, Avelin; 328
Ćerimagić, Rasim; 356
Ćerimović, Mehmed Ali; 505
Ćopić, Vladimir; 18-20, 29, 244, 252
Ćorović, Vladimir; 674
Ćosić, Stjepan; 9
Ćoso, Antun; 478
Ćudina, Ćiril (Ćiro); 396,471
Ćurčin, Milan; 394

D
Daladier, Edouard; 87
Daniselli, Enrico; 351-352
D'Annunzio, Gabriele; 397
Dante Alighieri; 397
Dautović, Ibrahim; 19
Davanzati, Robert Forges; 31-32
Davidović, Ljuba; 403, 406
Davies, Rhys John; 50, 283, 718
De Hoebert; Carlo; 398
Delorko, Olinko; 134, 544
Demeter, Dimitrija; 62
Demetrović, Eugen; 238, 239, 242
Degoricija, Luka; 124
Desnica, Boško; 398
Desnica, Uroš; 282, 398
Desput, Drago; 183
Devčić, Kruno; 202
Devčić-Radić, Milica; 286
Devedžić, Mehmed; 370
Diederich, Clemens; 536, 595, 604, 637
Digović, Petar; 166-167
Dilberović, Vjekoslav; 81
Dimitrijević, Mila; 353
Divjanović, Gabrijel; 182-183
Djiković; 668
Dobrić, Stjepan; 476
Dobronić, Antun; 167
Dolansky, Dragutin; 579, 583
Domjanić, Dragutin; 25
Donat, Branimir; 92
Domberg, Alexander von; 689
Došen, Elza; 379
Došen, Marko; 61, 64, 69, 275, 379, 515
Dračar, Šime; 41
Dračić, Stjepan; 409


4.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #4 : Veljača 06, 2014, 00:03:34 »


Draganović, Krunoslav; 125,
Drakulić, Dušan; 52
Drašković, grof; 436
Dražić, Ambroz; 650, 660, 665
Dreyfus, Albert; 678
Drezga, Tihomil; 134, 179
Drljević, Sekula; 31
Duboković, Niko Nadalini; 672
Dučić, Jovan; 13
Durrschmidt, Paul; 520-521, 568, 629-630, 649-650
Duić, Henrietta; 8, 77-78, 89, 291-294
Duić, Mario; 292-293
Duić, Stevo; 43, 69, 77, 89,291,716
Dujan, Zvonko; 549
Dujmović, Frane (Frano); 352
Dujmović, Franjo; 153
Dumandžić, Jozo; 113, 302,313
Dvorniković, Ljudevit; 214, 218, 225, 227, 238


Džaferović, Mahmud; 373, 437-438
Džafić, Alaga; 413
Džamonja, Gjuro; 222
Džebić, Fehim; 506
Džirlić, don Petar; 259

Đ
Đebić, Josip; 387
Đermanović, Milan; 423
Đurišić, Pavle; 147

E
Eckardt, Johannes; 519, 555, 564
Ećimović, Marko; 584
Edlinger, Alois; 280
Egersdorfer, Zlatko; 380
Ehrlich, Hugo; 452
Einstein, Albert; 48, 307
Elegović, Ivo; 279
El-Huseini, Mubamrned Amin; 162, 612
Elicker, Jakob; 329, 454, 461
Epp, Franz Ritter von; 341
Essen, Jac van; 535

F
Faget, Rok; 23
Fancev, Franjo; 96
Feldman, Miroslav; 52, 71
Felicinović, Josip (Joso); 448-449
Fertilio, Luka; 128, 160, 167, 521-522, 525-528, 599, 672, 679, 681-682
Filipov, M.; 275
Filipović, Jerko; 661-662
Filipović Majstorović, Miroslav; 181
Filov, Bogdan; 142,578
Fišer, Ernest; 461, 488-489
Fokroša Marin, Juraj pl.; 354
Foscolo, Ugo; 397
Fragner, Branka; 450-451
Fragner, Josip; 450
Francetić, Jure (Juraj); 79, 155, 601
Frančić, Vilim; 697
Franić, Dragutin; 401-402
Franić, Marija; 401-402, 408
Frank, Hans; 631
Frank, Ivica; 26-27
Frank, Josip; 16, 27, 62-63, 302, 443
Franjo Ferdinand, prijestolonasljednik; 20, 127, 329
Franjić, Marko; 503
Frčić, Mehmed; 449
Freundt, Alfred; 111
Fric, Katica; 454
Frković, Ivica; 95, 198, 337,580
Frković, Mate; 127-128, 147, 169, 694
Funk, Walther; 689, 691

G
Gagern, N. H. von; 340-342, 590
Gaj, Ljudevit; 62, 629
Galijašević, Teufik; 427
Galović, Fran; 18, 20, 226-227, 243, 249
Gašparović, Stanko; 528
Gavazzi, Milovan; 308, 605, 715
Gavranović, Bilal; 327
Gavranović, Mijo; 64, 75
Gelb, Hinko; 602-603, 607
Gelb, Ljudevit; 602
Genoff (Genov), Georgi G.; 536
Gerelli, Attilio; 465
Gevay, Olga; 666
Gjalski, Ksaver Šandor; 540-541
Glavan, Tonko; 315
Glavaš, Andrija Radoslav; 133-134, 362-363, 408, 449, 482
Glojnarić, Mirko; 518
Gnjatović; 475
Gobbi, Giovanni; 371
Gojsilović, Mirko; 496
Golubić, Milan; 317
Gčmbčs, Gyula; 32
Gorjanić, Julije; 216
Gotovac, Jakov; 157
Govedić, Slavko; 419
Grabić, Petar; 388
Gradaščević, Smajo; 516-517
Gradaščević, Huseinbeg; 602
Gradaščević (udovica); 602, 641
Gradnik, Alojz; 371
Gregorič, Danilo; 590-591
Grgec, Petar; 570, 572
Grgić, Tomo; 72
Grisogono, Prvislav; 146
Grivičić, Leonardo (Leo); 549
Grlić, Stjepan; 500-501, 509
Grlić, Tihomir; 79
Grospić, Ferdo; 616
Grospić, Vladimir (Vlado); 499
Gross, Mavro; 301-302
Gross, Mirjana; 302
Gruber, Karl Theodor; 700-702
Grubišić, Jure; 428
Guberina, Petar; 96, 136
Gujić, Ibrahim; 486
Gulli, Tommaso; 397
Gundrum Oriovčanin, Fran Srećko; 227
Gutić, Viktor; 428, 476
Gvozdić, Petar; 365-366

H
Hadrović, Dragutin (Dragan); 23, 191, 302-303, 309, 715
Hadži, Mihajlo; 282
Hadžić, Hakija; 95, 120, 131, 144, 212, 382, 387, 390-391, 412, 444, 612-614
Hadžić, Osman Nuri; 427
Haeffner, Arthur; 110
Hajdarhodžić, Šerif; 424
Handžić, Mehmed; 196, 450, 614
Hartmann, G.; 707
Hase, Paul von; 569
Hassel, Christian August Ulrich von; 589
Haubold, Hellmut; 697-698
Hausler, Karlo; 214, 225
Havranek, Ivan; 621
Hefer, Stjepan; 343, 461-462, 489, 571
Heinze, Vjekoslav; 233, 238, 241
Heisinger, Alfons; 124
Helm, Hans; 18, 142, 159, 167-168, 537, 715
Henninger, Franjo; 419
Herceg, Rudolf; 701
Herljević, Dragan; 420
Herr, Josip; 420
Herriot, Edouard; 282
Hervoić, Ivo; 20
Hewel, Walter; 159, 164
Heydrich, Reinhard Tristan Eugen; 701
Hille, Franz; 510-511, 553, 554-555


5.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #5 : Veljača 06, 2014, 00:04:19 »


Hinković, Hinko; 36
Hitler, Adolf; 87, 91, 107-108, 121,158-159, 164, 168, 172, 174-175, 322, 341, 361, 556, 679, 693
Hodža, Milan; 40
Hodžić, Mustafa; 387
Hoedel, Rudolf von; 324-325
Hoksinger, Rozalija; 696
Horacije, Kvint Flak; 209
Horetzky, Oto; 327
Horstenau, Glaise von, Edmund; 177, 197, 436
Horthy, Miklos; 32
Horvat, Aleksandar; 26-27, 237
Horvat, Josip; 605
Horvat, Rudolf; 23, 85
Horvatek, Stjepan; 48, 267
Hranilović, Marija; 32-34,47
Hranilović, Marko; 33, 46-47, 144, 267, 269, 371, 429, 636
Hranilović, Stanko; 32-34, 64, 67, 72-73, 86, 265,419
Hrašćanec, Rudolf; 653-655, 657-659
Hrnčević, Josip; 183
Hršak, Ante; 320-321
Hršak, Slavica; 694-695
Hršak, Stjepan; 695
Hrvoj, Dragutin; 269
Hugo, Victor; 678
Huhn, Ivo; 522
Hurić, Aziz beg; 214

I
Ibrahimpašić, Husejinbeg; 422
Ilić, Stjepan; 227
Iljadica, Jerko; 396
Iskra, Štefa; 247, 258
Islamović; 406
Išek, Stjepan; 539
Ivakušić, Josica; 441
Ivančić, Rudolf; 419
Ivanić, Antun Zvonimir; 548, 552, 571, 575-576, 582, 594, 644, 647, 692
Ivanić, M.; 660, 665
Ivanković, obitelj; 419
Ivanković, Stjepan; 151
Ivanović, Adela; 363-364
Ivanović, Davorin; 363
Iveković; 364
Ivezić, Mile; 646
Ivić, Petrina; 332
Ivković, Svetozar; 47, 151
Ivšić, Josip; 367
Ivšić, Milan; 518
Ivšić, Stjepan; 168, 533, 667

J
Jadrović, Vjekoslav; 462-463
Jagatić, Ivica; 180
Jagatić, Mato; 501-502
Jagatić, Nikola; 180
Jagić, Nikola; 283
Jakčin, Đuro; 618
Jakovljević, Petar Peroslav; 486
Jakovljević, Petar Stjepanov; 486
Jakovljević, Stjepan;486
Jakšeković, Janko; 579, 583
Jakšeković, Stjepan; 579-580, 583
Jakšeković, Vera; 579
Jakšetić, Franjica; 426
Jančiković, Tomo; 49
Janda, Franz; 569
Janjić, Zvonko; 505
Japunčić, Josip; 378-379
Japunčić, Milan; 317
Javor, Ivan; 454
Javor, Stjepan (Stipe); 23, 33, 45-46, 48, 144, 147, 636
Javorović, Mate; 501
Jedvaj, Antun; 420
Jelaska, Vicko; 259
Jelašić, Ivan; 361, 363
Je1enik, Marija; 416
Jelenik, Milan; 416
Jelić, Branimir; 33, 41-42, 63-64, 68, 71- 74, 83, 144, 150, 289
Jemeršić, Ivan Nepomuk; 658
Jernrić, Adam; 363
Jerbić, Krešimir; 34
Jerec, Mirko; 105, 495-496
Jevtić, Bogo1jub; 307, 324
Ježić, Mate; 603
Jocov, Boris; 578
Jonić, Vlado; 392, 395, 397
Jovanović, Gabro; 72
Jovanović, Slobodan; 147
Jug, Ivan; 377
Jug, Stjepan; 377-378
Jukić, Ilija; 87, 537
Jukić, Luka; 20
Jukić, Melita; 504
Jukić, Stanislav; 504
Juranić, Ida; 345
Juratović, Jelka Dragica; 548-549
Jurčić, Martina; 9
Jurčić, Stevan; 669
Juretić, Augustin; 337
Jurgens, Adolf; 604
Juričev, Dionizije; 494
Jurinčić; 671-672, 681
Jurišić, Blaž; 26, 55, 59, 71, 85, 97, 104-105, 115, 310, 460
Jurjević, Ante; 476-477
Jurkas, Eustahije; 603
Jušić, Ankica; 497

K
Kaić, Anđeo; 388
Kaić, Nikola; 320
Kalderon, Solomon; 487
Kalesić, Mehmed; 370
Kalingar; 207
Kalinić, Miroslav; 485
Kamarić, Ćamil; 445
Kamber, Dragutin; 386
Kantoci, Bogumi1; 327
Kantoci, Slavoljub; 327-328
Karađorđević, Aleksandar; 29, 39, 42,44, 46, 67-69, 80, 144, 254, 272, 283, 366, 405, 455, 589
Karađorđević, Marija; 468
Karađorđević, Pavle; 93-94, 97, 338, 367, 455
Karađorđević, Petar I.; 138, 254
Karađorđević, Petar II.; 106, 455, 458, 684
Karaman, Ljubo; 358
Karamarko, Milivoj; 143
Karlović, David; 23, 59, 71, 329
Kamer, Ivo; 489
Kasche, Siegfried; 141, 149, 152, 158- 159, 168-169, 173-177, 665, 672
Kasmo, Smail; 412
Katalinić, Mile; 375
Katanić, Voja; 49, 410
Kavedžić, Marijan; 460
Kavedžić, Mato; 460
Kavran; Božidar; 81
Keemanović, Dušan; 295
Kenđelić (Kendjelić), Vladoje; 694
Kereković, Božidar; 9
Kerenski, Aleksandar; 170, 689
Kerin, Veličko; 67
Kezić; 394
Kežman, Ljudevit; 37
Khuen Hedervary, Dragutin; 468
Khuen Hedervary, Sandor; 32
Kin, Josip; 367
Kivi, Alexis; 642
Klaić, Bratoljub (Adolf); 34, 96, 136, 239
Klarić, Branko; 14
Klemen, Lujo; 459
Klobučar; 700
Kljaković, Jozo; 21
Knežević, David; 514-515
Knežević, Josip; 334, 355
Koban; 471


6.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #6 : Veljača 06, 2014, 00:04:53 »


Kočiš, Aladar; 540
Kodžić, Petar; 570, 572
Kokić, Aleksa; 372
Kolak, Ivan; 621
Kolar, Slavko; 114-115
Kolarek, Nikola; 323-324
Kolobarić, Tomo; 9
Kombol, Mihovil; 115
Komljenović, Nikola; 482
König, Đuro; 329, 454-455, 461
Kordić, Matej; 260-263
Koren, Mirko; 419
Kornicer (Kornitzer), Oskar; 27
Korošec, Anton, 34, 103
Korošec, Josip; 675
Korsky, Ivo; 83
Korsky, Vjera; 83
Kos, Franjo; 302
Kos, Vinko; 466
Kostelac, Karlo; 621-622, 672
Kostenjak, Branko; 419
Košak, Vera; 153
Košak, Vladimir; 90,113, 134, 141, 165, 176, 420, 489-490
Košutić, August; 7, 32, 44-46, 50, 53, 55- 60, 65, 75, 170, 272-284, 307, 682, 689, 715
Košutić, Branko; 283
Košutić, Mirko; 26, 269
Košutić, Miroslava (Mira); 272, 275, 282
Košutić, Mira; 282
Košutić, Sida; 144
Kovačević, Frane; 633, 647
Kovačević, Grga; 633, 647
Kovačević, Iko; 633, 647
Kovačević, Ivan; 633
Kovačević, Marija; 633, 647
Kovačević, Marko; 633, 646-647, 652, 653
Kovačević, Mato; 460
Kovačević, Mijo; 460
Kovačević, Mile Nikola; 633, 647
Kovačić, Krešimir; 213, 225-227, 246
Kovačić, Matija; 149, 151,544
Kovar, Vilo; 431, 541
Kraft, Stjepan (Stefan); 645
Kralj, Mijo; 70
Kraljević, Novica; 398
Kranjčević, Ela; 214, 228-229
Kranjčević, Silvije, Strahomir; 228, 268, 270
Krbek, Ivo; 118,616
Kreković, Kate; 482
Kremzir, Ljubomir; 67, 419
Kren, Ludmila; 315
Kresojić, Ante; 269
Kreševljaković, Hamdija; 233, 338, 356, 408, 563
Krišković, Vinko; 269
Krizman, Hinko; 46
Krleža, Bela; 171
Krleža, Miroslav; 151, 166, 170, 342, 606
Krmpotić, Branko; 106, 134, 265, 445, 567, 573-574, 580-582
Krmpotić (Krmpotich), Karlo (Carlo); 256, 268
Krnic, Ivan; 23, 227
Krnjević, Juraj; 37-38, 46, 57, 95-97, 99, 279, 284-285, 392, 395, 455, 458, 701
Krošel, Josip; 243
Krstić, Kruno; 96, 136
Kršnjavi, Isidor (Iso); 244-246, 250-253, 258, 715
Kršnjavi, Mladen; 247
Kružić, Vjekoslav; 8, 600, 608-610, 663
Krvarić, Kamilo; 489-490, 619, 640
Krzmanović, Andrija; 365, 448
Kržić, Risto; 375
Kučan, 505
Kühne, general; 110
Kuhner, Mijo; 237, 242
Kulenović, Džafer; 95, 131, 140, 444, 613
Kulenović, Osman; 131
Kulović, Salih; 454
Kulović, Sead; 412, 613
Kulundžić, Josip; 542
Kumičić, Eugen; 221
Kumičić, Marija; 221, 240, 241
Kunze; 638
Kurtagić, Fadil; 218, 234, 237, 240
Kurtalj, Vjekoslav; 696
Kustić, Drago; 419
Kutleša; 483
Kuveždić Markov, Đuro; 367
Kuveždić, Pavo; 380-381
Kuveždić, Živan; 366, 455-456, 458, 460
Kuzmić, Carlo; 590-591
Kuzmić, Ljubica; 407
Kvaternik Eugen Dido; 42, 49, 53, 68, 70, 72, 74-75, 83, 85, 120, 141,144,146, 152, 166, 314, 419, 513, 613
Kvaternik, Eugen; 15, 62, 157, 236, 286
Kvaternik (rođ. Frank), Olga; 27, 354
Kvaternik, Petar; 85, 96
Kvaternik, Slavko; 26-27, 81, 83-84, 87, 89, 95, 99, 1O3-1O4, 111-113, 120, 122, 140-141, 143-144, 149-150, 153, 166, 176, 316, 354, 495, 613, 615, 653, 665, 687-688
Kvaternik, Vilim; 676

L
Laginja, Matko; 403-404
Lahodny;496
Lalić, Branko; 420
Lamešić, Marko; 361-362
Landau, Albina; 330
Landau, Josip; 330
Laurović, Aleksandar; 458
Laušin, Josip; 518
Laxa, Vladimir; 688
Lazar, Alojz; 460
Lazar, Janko; 460
Ledić, Mara; 214
Lehner, Dragutin; 418
Lehner, Mijo; 418
Lehner, Milan; 417-421
Lehner, Milka; 418
Lemić, Vlatka; 9
Lendić, Ivo; 123, 134
Leon XIII.; 323
Leontić, Ljubo; 394
Lepoglavec, Marko; 438
Licht, Mira; 329
Lisak, Erih; 72
Lisinski, Vatroslav; 62
Livadić, Branimir; 134, 251, 544, 716
Löbe, Paul; 37
Loborec, Đuro; 701
Loborec, Valko; 701
Loesch, Karl Christina von; 287, 557, 565, 598, 611, 620, 628-629, 681, 704
Loesch, Heinrich von; 610, 612
Loeseh, Jurgen von; 612
Loeseh, Maria von; 610-612
Lokmer, Krunoslav; 269
Lončarić, Ante; 263
Lorković, Blaž; 41, 75, 465, 613
Lorković, Ivan; 269
Lorković, Mladen; 32, 64, 68, 71, 81, 84, 90, 1O4, 113-114, 127, 134, 140, 143, 146-147, 150, 153, 155, 158-159, 161-167, 173-174, 176, 187, 338, 341,420, 526, 528, 532, 539, 585, 612-613, 621, 653, 677, 684, 686-687, 694
Lovrenčević, Ivana; 305-306
Lovrenčević, Martin; 305-306, 353
Luburić, Vjekoslav; 645
Lučić, Melina; 9
Luetić, Ante; 72, 325, 396
Luetić, Milan; 144, 397
Lukac, Franjo; 362
Lukac, Milan; 429-431
Lukas.Pilip; 26, 36, 49, 52, 71, 85, 96-97, 100-101, 105, 135, 367, 605, 622
Lukić, Tomislav; 346
Lüttke, Georg; 605-606
Luttügen, Katte; 596
Lutz, Alojzije; 465-466


7.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #7 : Veljača 06, 2014, 00:05:30 »


LJ
Ljubojević, Laza; 362
Ljubunčić, Salih; 444

M
Macdonald, Ramsey; 40
Machiedo, Jakov; 691
Maček, Vladko; 23, 26, 36-46, 48-51, 53-56, 58, 60, 72-73, 75-78, 81, 86-88, 90,3-95,7-99, 102-106, 109-111, 159, 169, 206, 269, 271-274, 276-277, 279, 281-282, 295, 298, 328, 335, 366, 371, 376, 382, 392, 430, 458, 468, 621, 683
Maeterlinck, Maurice; 220
Magdić, Milivoj; 134
Magjer, Rudolfo Franjin; 221, 223, 227, 234
Magovac, Božidar; 701
Mahnić, Antun; 246
Majcen, Vladimir; 34
Majocchi, Andrea; 547
Majstorović, Matija; 418
Makanec, Julije; 180, 182
Makasek, Ivan; 702
Maksimović, Vojin; 42
Malagurski; 544
Malešević; 205
Maletić, Vjekoslav; 424-425
Malunac, Nikola; 534, 539
Malvić; 541
Maljevac, Nikola; 627
Mandić, Dominik; 337
Mandić, Mihovil; 673
Mandić, Nikola; 170, 173, 176, 180-182, 184, 224, 613
Mann, Heinrich; 48, 307
Mann, Thomas; 63
Mantegazza, Paolo; 216
Maraković, Ljubomir; 466, 605
Marbach, Franjo; 303-304
Marbach, Mijo; 303-304
Marić, Petar; 214
Marijanović; 410
Markić, Franjo; 262
Marković, Zdenka; 238, 241
Markkula, Hannes; 557, 643
Markulin; 690
Martinčić, Modest; 126
Martinović, Ante; 104
Marušić, Stjepan; 73
Mašeg, Matko; 523, 677
Mašič, Joso Stjepan; 508
Mašić, Muhamed; 512
Matasić, Ante; 304-305
Matasović, Josip; 7-8, 18, 190, 205-246, 256-257, 266-267, 715
Matičević, Vlaho; 315
Matić, Tomo; 311, 533, 576, 666
Matijević (ustaški satnik); 676
Matijević, Melita; 9
Matković, Drago; 541
Matković, Ivo; 312
Matoš, Antun Gustav; 220, 225, 227, 241, 677-678
Matošić, Joe (Joso); 18, 241
Matovinović, Dane; 332
Matovinović, Mate; 332
Matovinović, Ladislav; 320
Mayer, Milutin; 30,45
Mazač; 580, 582
Mazzura, Lav; 404
Mažuran; 315, 545, 639
Mečiar, Stanislav; 106, 445, 567
Medar, Andrija; 27
Medvedović, Emil; 430
Medven, Antun; 506-507
Meily, John J.; 98
Merkandić, obitelj; 329
Mesarić, Kalman; 542
Mesić, Marko; 374
Messing, Drago F.; 237
Mešić, Ademaga; 109, 121, 131, 147, 180, 182, 222, 227, 612, 614
Meštrić, Mladen; 525
Meštrović, Ivan; 55, 138, 151, 166, 249, 394, 397, 451-452, 684
Mihailović, Dragoljub Draža; 683
Mihajlov, Ivan Vančo; 32
Mihajlović, Jovanka; 119
Mihalić, Stjepan; 364-365
Mihoković, Mišo; 65
Mikan, Ivan; 258, 263-264, 307
Mikolič, Ivanka; 462
Mikolič, Jakob; 462
Mikkola, Joseph Yulius; 537, 557
Mikolji, Vojko; 426-427
Mikrut; 668-669
Mikulić, Ivan; 482
Milaković, Josip; 227, 230
Mileta, Jerolim; 614
Miletić, Stjepan; 646
Milić, Angelika; 9
Milić, Lavoslav; 182
Milić, Toma; 196, 314
Milićević, Ivan; 356
Milićević, Stojan; 407
Milićević, Vladeta; 68, 73, 77-78, 85, 88-89
Milković, Josip; 64, 68, 72, 79, 155, 167, 579
Milković, Zvonimir; 123, 225
Milobar, Fran; 26-27
Milojević, Martina; 119
Milone, Ferdinando; 465
Miloslavić, Eduard; 116, 118
Milošević, Makso; 240
Miljković, Hasan; 218
Mimica; 260
Mimić, Marija; 442
Mintas, Matej; 23, 26, 690
Mintas, Vladimir; 690
Mireaux, Emile; 271
Mirosavljević, Josip; 240
Miškarac, Kamilo; 316
Miškina, Mihovil Pavlek; 700
Miškulin, Mile; 23,264
Miškulin; 649, 657
Mitrinović, Čedomil; 389
Miura, Kazuichi; 161, 703
Mladineo, Boris; 185
Mohorovičić, Stjepan; 421
Moskatelo, Kuzma; 466
Moškov, Ante; 34, 72, 165, 494
Moyland, Gustav Adolf Steengracht von; 691
Mrmić, Josip; 494-496
Mufiić, Ismet; 113, 152, 383
Mulabdić, Edhem; 214, 427
Mulalić, Mustafa; 389
Miiller, Josip; 523
Muradbegović, Ahmed; 385-386, 541
Murgić, Božidar; 124, 163,529
Mursalo; 218
Mussolini, Benito; 32, 69, 75, 87, 107, 113,140, 168, 174-175, 178, 322, 393, 398, 676, 693, 695
Musulin, Branka; 550, 594-596, 599

N
Nađ, Gabriela; 546
Nagy, Vladimir; 419
Nametak, Alija; 386, 459-460, 563
Nardelli, Bruno; 114, 180, 182
Nardelli, Rita; 183-184
Natlačen, Marko; 127
Navratil, Miroslav F.; 170, 688
Nazor, Vladimir; 163
Nečas; 706
Nedić, Milan; 129
Neudorfer (Najdorfer), Mirko; 285
Niedzielsky, Felix; 613
Nikić, Nikola; 52, 259
Nikolajević, Milivoj; 120
Nikolić, Božo; 316
Niković, Tripo; 312, 315
Nikšić, Ante; 146, 179, 352
Nikšić, Marijan Ive; 352, 353, 651-652


8.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #8 : Veljača 06, 2014, 00:06:02 »


Ninčić, Momčilo; 109
Nizeteo, Antun; 153
Normann Ehrenfels; 227
Novak, Fran; 658
Novak, Grga; 213, 243
Novak, Ivo; 546, 558, 562, 585
Novaković-Longo, Niko; 398
Nožinić, Vilma; 518

O
Odak, Krsto; 157
Ogrizović, Milan; 219, 227, 249
Okrugić, Marko; 460
Olujić, Ante; 73
Omanović, Fata; 506
Omerović, Derviš; 212, 218, 505, 523
Oputrić, Blaž; 460
Oputrić, Marko; 460
Orešković, Mate; 124,691
Oršanić, Ivan (Ivo); 81, 83, 85, 89-90, 104, 122, 152-154, 328, 655
Oršanić, Mirko; 450
Ostojić (braća); 227
Oswald, Julio; 17, 248, 443
Ozretić, Ivan; 99

P
Pačić, Dragutin; 483
Paleček, Ivan; 403
Pancirov, Darija; 9
Pandžić, Stipan Krešimir; 133, 388
Panjkota, Dražen; 14
Pasavčić, Marko; 364
Paskiević-Čikara, Peroslav; 400-401, 579
Pastuović, Mićo; 508
Pašić, Nikola; 26, 275, 364, 404
Patsch, Carl; 674
Paulović, Robert; 361
Pavelić, Ante (poglavnik); 18, 20, 22-23, 26-36, 38-48, 52-64, 67-77, 79-82, 84-88, 91, 98, 102-103, 105,111-113, 116, 118, 120, 122-124, 126-127, 130-131, 133-135, 137-139, 144-145, 147-150, 152-157, 158-161, 163-170, 172-174, 176, 184-187, 191, 261, 264, 267, 272, 275, 277-280, 282, 285, 289, 302, 305, 311-313, 322, 328-329, 333, 340-343, 349, 352, 354, 356-357, 367, 369, 383-384, 390, 392-393, 395-397, 399, 419, 429-430, 436, 440, 442, 444, 454, 458, 473, 477, 490, 494, 532, 556, 570-571, 576, 596, 613, 615, 631, 656, 672, 680, 688-689, 692
Pavelić, Ante (zubar); 16, 56, 272
Pavelić, Josip; 124
Pavelić, Marija (Mara); 74, 148, 185, 306
Pavičić, Ivan; 243
Pavičić, Joja; 474
Pavičić, Jure; 90, 169, 176, 328-329
Pavičić, Pavao (Pajo); 656, 659-660
Pavičić, Viktor; 656, 659-660
Pavić (kapetan); 256
Pavišić, Josip; 490
Pavković, Ferdo; 420
Pavlek, Rudolf; 365
Pavlinović, Marin; 313 - 314
Pavlinović, Mihovil; 313
Pavolnik, Franjo; 423-424
Pavunić, Stjepan; 446
Pazman, Josip; 658
Pećnikar, Vilko; 69
Pejakić, Franjo; 460
Pejaković; 494
Penić, Ivan; 453
Penić, Janko; 323
Penić, Pero; 453
Perčec, Gustav; 30, 32-33, 41-42, 46-47, 59, 70-71, 267
Perčević, Ivan; 32, 43, 59, 64, 70, 76, 82, 111
Perić; 318
Perić, Stijepo; 61, 64, 134, 153, 162, 165-166, 177-178, 511, 612, 690, 695
Perišić, Ivan; 469
Perišić, Vinka; 469
Perković, Matija; 298-299
Pernar, Ivan; 18, 37, 39-40, 42, 46, 49, 110, 169, 701
Pernić, Marko; 299
Peroš, Vilim; 134
Perović, rođ. Elbling, Hilda; 333
Perović- Tunguz, Danilo; 333
Perović- Tunguz, Milan; 333-334
Peršić, Ivan; 23, 26-27, 261-262, 265
Perška, Emil; 419
Peštaj, Josip; 506-507
Pešut, Lovro; 475
Peter, Miško; 467
Petričević, Ivan; 367, 455
Petričević, Mirko; 367, 381
Petričević, Stjepan; 367, 458
Petričić, Živko; 49
Petrić, Emil; 464
Petrić, Ivan; 498
Petrić, Ivo; 348, 387, 615-616
Petrić, Pavo; 464
Petrić, Stanko; 41
Petrov, Stanko; 300
Petrović, Jozo; 338, 673
Petrovski; 327
Petrucci, Luigi; 166
Pevek, Ivan; 479
Pfeiffer, Helmut Roland Heinrich; 632
Picak, Dragica; 419-420
Pick, Vatroslav; 418
Pijade, Moša; 146-147
Pilar, Ivo; 273-274, 287, 307
Pilav, Muhamed; 79
Pilawski, Bronislav; 622
Pilepić, Antun; 449
Pio XI.; 60, 376
Planinšak, Stjepan; 18
Plasaj, Marija; 503
Pletikosić, Jerica; 231
Pletikosić, Roza; 208-209, 211, 214-215,  229, 238, 249
Pleyer; 569
Plotnikov, Ivan; 421
Podlejan, Micika; 453
Poduje, Jozo; 241
Pogorelec, Jelka; 70-71
Polić Kamov, Janko; 225
Politeo, Ivo; 49, 68-69, 183-185, 270
Poljak (Pollak), Vladimir; 407
Poljaković, Josip; 513
Popp, Philip; 131, 500-501, 509
Pospišil, Zvonimir; 70
Potočnjak, Franko; 404
Požgaj, Zvonimir; 451
Požnjak, Stjepan; 419
Praunsperger, Milan; 23
Prebeg, Veljko; 18
Prebeg, Viktor; 181
Prebeg, Vladimir; 18,30,45,263
Prebeg, Zlatko; 298
Precca (Preka), Nikola; 261, 285
Predavec, Josip; 36-37,47,54,273
Prelog, Milan; 214
Premerl, Ruža; 453-454
Premužić, I. V.; 223
Premužić, Ljerka; 642
Pribanić, Milan; 615
Pribićević, Svetozar; 28, 31-32, 35, 37-39, 41-42, 50, 56-58, 65, 222, 272, 278, 280, 287, 364, 404
Princip, Gavrilo; 329
Pringsheim, obitelj; 63
Proebst, Herman; 127,623
Prpić, Ivan; 688
Prpić, Milan; 36
Prpić, Nikola; 438
Puk, Krešimir; 148, 156, 291, 538, 545, 550, 579, 583, 507, 639
Puk, Mirko; 86, 103, 113, 117, 132, 141, 155-156, 164, 176, 291, 336, 348, 457, 533-534, 539, 540, 613, 615, 631
Puk, Neda (vidi pod Budak, Neda)
Pulgarić; 430
Purić, Božidar; 684
Puškarić, Ivan; 375, 482
Puškarić, Mile; 375
Pilyi, Aisin Gioro; 52


9.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #9 : Veljača 06, 2014, 00:06:36 »


R
Rabadan, Vojmil; 89, 102, 162, 541, 567, 573, 644, 706
Račan, Miško; 147, 685-686
Radić, Marija; 39, 273, 279, 286
Radić, Pavle; 34, 158
Radić, Stjepan; 21, 26-31, 33-34, 36-37, 42, 104, 186, 259-261, 264, 272, 280, 285-286, 402, 405-406, 658
Radić, Vladimir; 80
Radulović, Miro; 347
Rađenović, Stevo; 398
Raguž, Franjo; 411
Rajaković, Dragan; 565-566, 573
Rajić, Ivan; 70
Randi, Oscar; 60, 74-75
Rankl; 672
Ranogajec, Vlado; 181, 183
Raos, Ivan; 396
Ratković, Milan; 316
Ratković, Stjepan; 119, 136, 140, 155, 166-167, 170, 173, 177, 605, 670-672, 675, 679, 681, 683-684, 686, 689, 692-693
Rauch, Ivan von Alpi; 528, 555, 681
Rauch, Pavao; 16
Ravlić, Jakša; 26, 312
Reberski, Josip; 23
Rechnitzer, Janko; 22
Redžić, Himzo; 413
Reimesch, Fritz Heinz; 559
Reinhardt, Fritz; 671
Relja; 396
Rešić, Himzo; 413
Reymont, Wladislav S.; 301
Ribbentrop, Joachim von; 111, 121, 141, 158, 162, 175
Ricijaš, Rudolf; 419
Rieger, Vilko; 111,519
Riley, Ben; 50, 283, 718
Risner, Josip; 240
Ristović, Vlada; 29
Rittig, Angjelo; 41
Rittig, Svetozar; 44, 125
Ritzenfeld, Albert; 678
Rizvanbegović, Murat; 419, 445
Rob, Antun; 146
Robčanin, Husein; 383
Rochira, Ubaldo; 36, 39
Rohrsdorff, Gustav; 666-667
Rolf, Tomislav; 471, 588
Roloff, Helmut; 667
Rosandić, Milan (Mirne); 198, 443, 474, 508
Rosić, Ivan; 430
Rotter, Ivan; 207
Rožanković, Josip; 463
Rožić, Ferdo; 523
Rožman, Vladimir; 249-250
Rukavina, Branko; 672
Rukavina, Juraj (Juco); 104, 182, 185, 469
Rušinović, Nikola; 111, 153

S
Sabljak, Adolf; 141, 401
Sabljak, Polde; 481-482, 484-485
Sajfert (Seifert); 669
Sakač,Sljepan; 132, 133, 138, 166
Salihbegović, Nedim; 391
Salihbegović, Šemsudin; 389-391
Sarkotić, Stjepan; 40, 43, 192
Sauberlich; 676
Schacht, Hjalmar; 689
Schaudinn, Heinrich; 638
Schenker; 557
Schlegel, Antun (Toni); 46-47, 267
Schmeisl, Stjepan; 420
Schmid;434
Schmidt, Paul Otto; 159
Schneidler; 304
Schulhof, Dragutin; 96, 136
Schulhof, Milan; 136
Schulhof, obitelj; 135
Schwartz, Stephen; 679
Schwegel, Ivan; 285
Seitz, Aleksandar; 355, 433-434, 675, 694
Seizov, Vasil; 32, 166
Sejranić, Adem; 49,410
Sekulić, Josip; 504
Sekulić. Ludmila; 504
Seletković, Mijo; 67
Senečić, Geno; 541-542, 560, 705
Sertić, Joso; 645
Servatzy, Vjekoslav; 71-72,181
Seron-Watson, Robert William; 40, 50
Sever, Mato; 700
Severović, Tomo; 349-350
Simić, Novak; 541
Simović, Dušan; 106, 109,613
Sinčić, David; 99
Singer, Vlado; 68-69, 379, 622
Skender, Antun; 420
Skok, Petar; 674
Skopljak, Asim; 408
Skračić, Jerko; 14,
Sladović, Eugen; 630-632, 639
Slipčević, Luka; 347
Smoljan, Bariša; 18, 100, 261
Smrekar, Zdenka; 637
Sofoklo; 229, 232
Sokolić, Mile; 264
Soldin, Matija; 46-47, 144, 267, 269, 371, 429, 636
Spaho, Fehim reis-ul-ulema; 93, 102, 109, 389-390, 408, 459, 480, 505, 563
Spaho, Mehmed; 93, 95, 390, 613
Srkulj, Stjepan; 55
Stadler, Josip; 19, 212, 645
Stanković, Bora; 647
Stanojević, Petar; 518
Starčević, Ante; 15, 16, 18, 22, 24, 41,61, 62, 91, 100, 157, 209, 215, 236, 257, 286, 301, 305, 310, 354, 384, 443, 487, 655, 678, 702
Starčević, Mile (nećak A. Starčevića); 16
Starčević, Mile; 48, 78, 96-97, 100, 135, 143, 153, 156,267,593
Stavisky, Alexandre; 678
Steiner, Stjepan; 297
Steinfel, Nikola; 180, 182
Stenvall, Alexis; 642
Stepanović, Stepa; 144
Stepinac, Alojzije; 68, 90, 93, 102-103, 110, 126, 145, 169, 183, 275, 323-324, 327, 447, 656, 688
Stilinović, Matija; 641, 645
Stipanović, Ivan; 60
Stipčić, Ivo; 648-649, 662
Stojadinović, Milan; 8, 73, 76-77, 80, 84-86, 107, 155, 277, 295, 389, 393, 413, 429
Stojanović, Svetislav; 472
Storch; 243
Strossmayer, Josip Juraj; 32, 62, 220, 397
Strozzi, Tito; 89, 143, 353, 541-542
Stuckart, Wilhelm; 632
Sturm, Franz; 578
Sučević, Zlata; 675
Sugja, Antun; 153
Sulić, Frane; 8, 99, 196, 314, 325-326, 391-400
Suljagić, Boris; 9
Sunarić, Jozo; 121
Supilo, Fran; 247
Sušić, Lovro; 18, 23, 55, 83, 95, 151, 154, 169, 172, 264, 399, 441, 454, 580, 680
Sušić, Miroslav; 440
Suzanić, Julije; 470
Szabo, Gyorgy; 31
Szombathelyi, Ferenc; 702

Š
Šaćirović, Šaban; 410
Šahinović Ekremov, Munir; 88, 95, 383
Šahinović, Šaban; 49, 410
Šali, Severin; 592, 635, 699, 704
Šalković-Frajsman, Zlatko; 64, 289


10.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #10 : Veljača 06, 2014, 00:07:10 »


Šarčević, Petar; 160
Šarić, Dane; 413
Šarić, Ivan; 93, 109, 330
Šarić, Marija; 441
Šarić, Mihovil; 586, 588
Šarić, Petar; 441, 474, 597-598, 680, 685
Šarić, Stipe; 457
Šćukanec, Mato; 418
Šegvić, Kerubin; 15, 328, 341
Šenda, Antun; 151
Šenoa, August; 128,540
Šestanović, Stjepan; 494-497
Šibenik, Stanko; 285
Šilović, Franjo; 464
Šilović, Ivan; 464
Šilović, Marija; 464
Šimek, Mijo; 700
Šimić, Marijan; 370
Šimić, Pavo; 483
Šimić Rudolf; 340
Širnrak,Janko; 132-133, 138, 166
Šimunović, Dinko; 677
Široki, Josip; 141
Širola, Božidar; 605
Šišić, Ferdo; 65
Škrinjar, Fran; 261, 262
Šola, Marijan; 76
Špehar, Fran; 172
Štagljar Majevčanin, Rude; 17, 208, 218, 229
Štambuk, Jurica; 556
Štampar, Andrija; 116
Štancer, Slavko; 404
Štijačić; 436
Štimac, Adalbert; 359, 363, 374
Štimac, Mihovil (Mile); 245, 359, 456-457
Štitić, Ante; 105,420
Štoos, Pavao; 62
Štrajher, Franjo; 626
Šubašić, Ivan; 26, 94, 97, 100, 103-105, 110, 206, 393, 458, 580, 701
Šubašić, Vlasta; 580
Šufflay, Milan; 40, 48-49, 51-52, 269, 307, 715
Šuk, Joso; 460
Šulek, Vladimir; 538, 679
Šulentić, Joso; 474, 538
Šulentić, Zlatko; 538
Šulhov, Helena; 615
Šuman, Mate; 73, 79, 88
Šunić, Josip; 29
Šuperina, Benjamin; 259
Šuštar, ing.; 645
Šutej, (Juraj) Jure; 18, 206-208, 302, 337-338
Šutej, Sava; 337
Šutej, Zdravko; 337-338
Šutej, Zdravko; 337
Šuto, Stjepan; 144, 396, 444, 613
Švagelj, Emil; 344

T
Tacconi, Antonio; 398-399
Tadić, Uroš pl.; 259-260
Talas, Onni Eugen Aleksander; 556
Tamburini, Tullio; 177, 695
Tamhina, Ivan; 496, 648
Tarabochia, Josip; 224
Tarle, Marko; 396
Tartaglia, Ivo; 144, 183
Tavčar, Lina; 434, 439
Teklić, Slavko; 523
Thierack, Otto Georg; 631
Tijan, Pavao; 528, 605
Tišljarić, Hela; 442
Tkalčević, Ivan; 419
Tkalčević Veber, Adolfo; 62
Todt, Fritz; 618
Toma, Jagica; 434
Toma, Roko; 434
Tomac, Juraj; 658
Tomac, Mihovil; 335-336
Tomičić, Franjo; 624, 661
Tomičić, Marija; 624, 627, 648-649, 657
Tomičić, Stjepan; 72, 90, 494
Tomljenović, Blaž; 435
Tomljenović, Nikola; 483
Tomljenović, Tomislav; 402-405
Tommaseo, Niccolo; 397
Topalović, Hasan; 664
Toplak; 453
Torbar, Josip; 23
Toth, Dragutin; 141
Toth, Nikola; 309
Traljić, Seid; 408
Trašić, Ivan; 477-478
Trifunović, Božidar; 684
Trkulja, Mira; 482
Trnka, Emanuel; 605
Trocki, Lav; 66
Troha, Mihael; 388
Truhelka, Ćiro; 674
Trumbić, Ante; 28-30, 36, 39-40, 43-44, 49-50, 54-55, 60, 75-76, 83, 261, 271, 273, 284, 287, 326, 393, 395, 397-398,400, 715
Turina, Oskar; 163,539,541
Turk - Wisoky, Roksanda; 492
Turkalj, Vjekoslav; 151
Turner, Harald; 461
Tusun, Nikola; 302
Tuša, Marija; 415
Tuša, Stjepan; 415

U
Ugljen, Asim; 18
Ugrenić, Tomo; 362
Ujević, Mate; 96, 123, 134, 606, 655, 684
Ujević, Tin; 15, 2l3, 621, 677
Umilta, Carlo; 60
Urbani, Umberto; 548, 552, 554, 571, 575, 591, 644, 647
Urukalo, Sergije; 398
Urumović, Dragan; 347
Usika, Esad; 607
Utvić, Milan; 336
Uvanović, Daniel; 151
Uzorinac, Teodor; 432, 623-624, 635-636
Uzunović, Nikola; 259

T
Valenta, Ante; 64, 289
Valjak, Josip; 654
Vandekar, Josip; 261
Vargović, Slavko; 365-366
Vasić, Dragiša; 13, 147
Veesenrnayer, Edmund; 111
Velić, Hasan; 482
Velnić, Teofil; 388
Velzek, Ante; 642
Vene, Marij an; 471-472
Verlaine, Paul; 678
Vernić, Zdenko; 257
Veršić, Marko; 113, 116, 124, 132, 155,463
Veršić, Vladimir; 514
Veselić, Branka; 418
Veselić, Juraj; 419
Veselić, Vilko; 418-419
Vezerčrnagy, Oszlanyi Kornćl; 702
Vida, Viktor; 14
Vidaković, Josip; 501
Vidić, Matija; 578-579, 587
Vidjak, Lovro; 396
Vidman, David; 603
Vidošević, Mirko; 497-498
Vidrić, Vladimir; 368
Vignjević, Ivan; 181-182
Vilder (Wilder), Većeslav; 38, 46
Vilhar, Franjo S.; 209-210
Villon, Francois; 678


11.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #11 : Veljača 06, 2014, 00:08:19 »


Vilović, Đuro; 13,394
Vincetić, Tihomir; 8, 668
Vinković; 675
Vitković, Stanko; 442
Vittorio, Emmanuelle; 397
Vlaisavljević, Vlado; 339,493-494
Vlahović, Ante; 490-491
Vodnik, Branko; 257
Vojnović, Ivo; 249
Vokić, Ante; 105,338,341,420
Volgin, Vlaho; 240
Vranešić, Đuro (Gjuro); 101, 113, 170, 341, 535-536
Vranko, Ljudevit; 700
Vraz, Stanko; 62
Vrbacky, Andrej; 541
Vrdoljak, Ante; 153
Vrdoljak, Tonko; 347
Vrhovec, Joško; 419
Vrkljan, Ante; 533
Vrkljan, Josip; 231
Vrkljan, Mate (Mato); 502
Vučak, Mijo; 459
Vučenović, Josipa; 643
Vučetić, Marko; 355
Vučetić, pl. Stipe; 358, 658
Vučićević, Ivo; 679, 682
Vučković, c., 225, 242-243
Vujić, Đuro; 366, 460
Vujeva, Marko Filip; 72
Vukelić, Zvonimir; 226
Vukićević, Velimir; 34
Vukosav, Mile; 392, 397

W
Waggerl, Karl Heinrich; 604
Wagman, Lavoslav; 438
Walko, Lajos; 31
Walter, Radivoj; 49
Weber, Vilko; 435
Weiss, Terezija; 329
Weissenberg, Prvislav; 161, 672, 679, 683
Weizsacker, Ernst von; 162
Wende, Lotta; 549
Werner, Ivan; 27, 622
Westermann, Gerhart von; 534
Wiesner, Danica; 311
Wiesner, Ljubo; 62, 167, 225, 311, 677-678
Wilson, Woodrow; 397,404, 417, 419
Winter, Franko; 380
Woerrnann, Ernst; 140, 163
Wolf, August; 524

Y
Yamaji, Akiro; 161
Yontile, Annas; 557

Z
Zadro, Nikola; 244
Zahalky; 317
Zajc, pl. Ivan; 209
Zdešar, Antun; 439
Zdunić, Mijo; 319
Zec, Milan; 442
Zec, Nikola; 124, 442
Zekić, Džemila; 368
Zekić, Radovan; 650, 660, 665
Zekić-Hölzl, Ilse; 650, 660, 665
Zimmermann, Stjepan; 117, 153
Zubak, Marko; 530
Zubak (rod. Budak), Roza; 530

Ž
Žabarović, Adam; 361-363
Žakelj, Stanko; 439
Žanić, Milovan; 23, 84-85, 100, 113, 124, 135, 264, 328, 563-564, 615
Žanko, Dušan; 134, 655
Žeželj, Mirko; 120
Židovec, Vladimir; 32, 82, 161, 166, 172, 174, 179, 578, 690
Žilić, Ivan; 234
Žilić; 681
Živković, Petar; 277, 295, 450
Žličarić, Angelo; 570, 572
Žubrinić, Drago; 651-652
Župan, Franjica; 515-516[/left] [/td] [/tr][/table] [/center]

Korespodencija

124.
Zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac prosvjeduje, držeći da
je državna cenzura zaplijenila članak u Katoličkom listu
 

Gospodine ministre!

Čast mi je dostaviti Vam na uvid uvodni članak "Katoličkog Lista" koji je državna cenzura od početka do kraja zaplijenila.

Nitko nije izdržao većih neprilika za vrijeme beogradske cenzure nego ih je "Katolički List" [343] i ja neću zaboraviti koliku sam borbu morao voditi kad su tražili od mene da skinem iz "Katoličkoga Lista" natpis pape Leona XIII na urednika "Katoličkog Lista" - curate strenue ne castra defensoribus careant in Regno Croatiae! [344] Odbio sam i rekao da ću list radije obustaviti nego to dozvoliti i da ću s propovjedaonice javno grmiti na nepravdu koja nam se nanosi.

Sa žalošću moram konstatirati, da ni beogradska cenzura nije bila tako zagrižljiva prema "Katoličkom Listu" kao što je Hrvatski Novinski Ured u kojem bi izgleda nekoji htjeli da na ovaj način lično obračunavaju sa urednikom dr. Kolarekom, [345] koji će za svaki svoj članak dobiti ne samo placet nego i pohvalu Svete Stolice, i kojemu kao svećeniku urednog i čestitog života ne mogu ništa prigovoriti. [346]

Budući da se list šikanira u svakom broju, to Vas gospodine ministre uljudno molim da mi izvolite saopćiti, da li je ovo možda presija njemačkih vlasti? Onda razumijem! Ali ne razumijem kako u Sarajevu u "Katoličkom Tjedniku" može izaći članak, za koji bi dr. Kolarek valjda bio stavljen pred ratni sud, da ga je iznio u "Katoličkorn Listu", kad se je Novinski Ured spotaknuo na ovaj članak. [347]
 
Crkva je katolička sigurno više učinila do sada za hrvatski narod nego sadanji Hrvatski Novinski Ured, a učinit će to i u buduće štogod došlo. Ali ako Hrvatski Novinski Ured smatra da će od nas učiniti puzavce onda se vrlo vara.

Budući sam, gospodine ministre, uvjeren da ovo nije i ne može biti stanovište hrvatske Vlade, to Vas najuljudnije molim, da u svojstvu našeg resornog ministra poduzmete korake da se ove pojave uklone, jer nisu nikako u interesu Nezavisne Države Hrvatske.

Izvolite, gospodine ministre, primiti moje iskreno poštovanje.

U Zagrebu dne 15. svibnja 1941
Dr. Alojzije Stepinac
nadbiskup zagrebački 348

Gospodin
Dr. Mile Budak, ministar bogoštovlja i nastave
Zagreb

(HR-HDA-1561. SDS RSUP-a SRH. Dosjei građana, br. 30l.681)

__________________

342 Sačuvan je taj u pismu priložen "Historijat", tj. životopis F. Budaka do ustrojenja hrvatske vlasti u Pagu. Ovdje je ispušten kao suvišan.
343 U Budakovoj korespondenciji čuva se i dio izvornog rukopisa te dio prijepisa njegova nedatiranog "Odgovora na izazivanje i smutnje 'Katoličkog lista'", kojim Budak 1927. oštro napada Katolički list, navodeći da se "politički papci [Hrvatske] pučke stranke u čitavom pisanju 'Katoličkog Lista' [daju] i slijepcu uočiti". Motivi Budakova napada očito su nacionalno-politički, a ne vjerski, jer u njem on pohvalno govori o isusovcima, a napose o važnosti Križevačke biskupije za povijest hrvatskog naroda.
344 Curate strenue ne [Ecclesiae] castra defensoribus careant in Regno Croatiae! (lat.), Brinite se živo da ne bi tabor Crkve u Hrvatskom kraljevstvu ostao bez braniča.
345 Nikola Kolarek (Zagreb, 6. XII. 1898. - Koprivnički Bregi, 28. V. 1968.), svećenik Zagrebačke nadbiskupije, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga, školski kolega nadbiskupa Stepinca te pomoćnik urednika od 1935., a od 1937. i glavni urednik Katoličkoga lista. Bio je honorarni nastavnik na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U doba NDH, uređivao je Katolički list (god. 92/1941.) do broja 38 (25. IX. 1941.), a na mjestu urednika zamijenio ga je dr. Janko Penić.
346 Nadbiskup je u svakom, pa i u nacionalno-političkom pogledu precjenjivao lik urednika Katoličkoga lista. Nakon što je (javno) glasovao za vladinu ("Jevtićevu") listu na petosvibanjskim izborima za Narodnu skupštinu 1935., pa je njegovo ime objavljeno i u knjižici u kojoj su popisani svi zagrebački glasači za Jevtića, Kolarek je došao u sukob s većinom mladeži organiziranoj u katoličkim udrugama, zbog čega je prestao biti i duhovnikom Hrvatskoga katoličkog akademskog društva Domagoj. U jednom kasnijem memoarskom članku Budakov tajnik M. Čović upravo je Kolareka uzeo za primjer "onih i onakvih zagrebačkih jugokanonika, koji su smatrali, da je 'svaka vlast od Boga', svaka - osim hrvatske! " (M. ČOVIĆ, "Nacionalizam moje generacije. Pregršt malih sjećanja na velike dane", Hrvatska revija - Jubilarni zbornik 1951.-1975. Ur. V. Nikolić, München-Barcelona, 1975., 212.) Ističući kako je nakon obnove Jugoslavije dobio namještenje zalaganjem jednog od prvaka jugoslavenskoga komunističkog pokreta, Vladimira Bakarića, ali i to da je i protiv njega vođena istraga u kontekstu pojave križarskog pokreta, Stjepan KOŽUL, Spomenica žrtvama ljubavi Zagrebačke nadbiskupije. Zagreb, 1992.,328. spominje kako se za Kolareka "držalo ( ... ) da je simpatizer nove, partizanske vlasti".
347 To je jedan od argumenata na koji se poziva I. GABELICA, Blaženi Alojzije Stepinac i hrvatska država. 236.- 238. kad tvrdi da nije posrijedi intervencija državne cenzure (koja bi jednako postupala i u Sarajevu!), nego posljedica osobnih odnosa između dr. N. Kolareka i nekoga od vodećih ljudi u hrvatskom novinarstvu, u kojem su niz istaknutih uloga imali bivši pripadnici Hrvatskoga katoličkog pokreta.

128.
Slavoljub Kantoci moli posredovanje pri molbi svoga zeta,
pokrštenog Židova, da dobije počasno arijstvo
 

Gospodine Ministre!

Usuđujem se svoju molbu upravljenu pismeno dne 7. o. m. na Vas danas ponoviti, jer se bojim, da možda nije ni došla u Vaše ruke.

Moj je zet po nesreći rođeni Židov, privatni liječnik u Podsusedu, imenom Oto Horetzky, pa je dne 6. o. m. predao u M. U. P. pod br. 2.222 molbu na Preuzvišenoga Gospodina Poglavnika, da bi mu svojom milošću, podijelio prava pripadnika arijskog porijetla. [354] U molbi je svojoj iznio svoje skromne razloge, kojima mogu ja danas pridodati još dva momenta koji osvjetljuju njegov pošteni značaj i hrvatski duh.

Tako je on kao sekundarni liječnik u Stenjevcu mnogo zaštićivao i spasio od propasti muslimana Bilala Gavranovića iz okolice tuzlanske. Ovaj je naime kao vojnik ustrijelio na jednoj vježbi svojega brutalno ga pretpostavljenoga Srbina, jer mu je opsovao Alaha - zašto se mre -, a i druge je psovke od njega morao slušati. Osuđen na vješala bio je pomilovan i suđen na "vječitu robiju".


12.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #12 : Veljača 06, 2014, 00:09:15 »


Iz kazniona, gdje je možda i hinio ludilo, dospio je god. 1932. na promatranje u Stenjevec. Tu ga je moj zet zaštićivao i uzeo čak k sebi u Podsused na neko vrijeme, dok nije opet god. 1937. otišao u Zenicu, kamo mu je moja kćerka češće slala novčanu pripomoć. Kad je konačno bio pušten na uvjetni dopust, moj mu je zet kao potpuni filantrop pomogao novčanom pripomoći, da je sebi sagradio kućicu pa se i oženio te osnovao svoje ognjište dočekavši od srca muški porod. I sada mu pokatkada novčano pomažemo.

Evo ovako je moj zet spasio jednu muslimansku porodicu.

Drugi je slučaj ovaj: Moj je zet uzeo k sebi u Podsused za pomoć u svojem priv. oporavilištu za živčane bolesti doktoranda Petrovskoga, rodom Ukrajinca, te mu pomaže uzdržavati njegove stare roditelje.

Moj se zet dašto pokrstio i od rane se mladosti kretao u hrvatskom društvu nemajući u sebi ni trune židovstva, a ja se također nijesam nikada iznevjerio hrvatstvu, već sam ga po svojim silama propagirao 20godišnjim radom u Bosni među muslimanima i katolicima, koji su konačno postali svijesni Hrvati. U mojoj su se kući kod mojega sina Bogumila, [355] sada sekundarnim liječnikom u Merkurovu Sanatoriju, sastajali rodoljubni i "buntovni" naši sveučilištarci. Pomogao sam gdjekoje i materijalno. Bio sam skinut s direktorstva u Sisku i bio sam zazoran srbofilima i t. d.

____________________

354 Pravno uporište za tzv. počasno arijstvo propisano je u toč. 6. Zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti: "Osobama koje su se prije 10. travnja 1941. iskazale zaslužnima za Hrvatski narod, napose za njegovo oslobodjenje, kao i njihovim bračnim drugovima, s kojima su sklopile brak prije stupanja na snagu ove zakonske odredbe i potomcima iz takvog braka, u koliko bi se na te osobe mogla odnositi ova naredba [sic], može poglavar države izvan propisa ove naredbe priznati sva prava, koja pripadaju osobama arijskog porijetla." (Narodne novine, br. 16, 30. IV. 1941.; Zbornik zakona i naredaba Nezavisne Države Hrvatske 1941.,43.)
355 Vjerojatno je posrijedi Bogumil Kantoci, koji je 1934. kao potpredsjednik Kulturno-akademskog društva August Šenoa pozdravio novoimenovanoga zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca na dan njegova biskupskog posvećenja (24. VI. 1934.), ističući vrijednost nacionalizma i važnost Katoličke crkve za hrvatski narod te dodajući: "Naša akademska omladina gleda u vama kao u budućem hrvatskom metropoliti nasljednika čitavog onog niza velikih onih biskupa, banova, kancelara, svetaca i prelata, koji su zacrtali duboke i značajne brazde u povijesti hrvatske kulture." ("Alojzije Stepinac: Nepoznati dnevnik (3), Nadbiskup protiv volje", Danas, 8/1989., br. 390, 8. VIlI. 1989.,65.)

Ne ističem to, da se hvalištem, već da Vam pokažem, da nisam bio trut u hrvatskom poslu te da bih i ja kao 72godišnji starac mogao postići u Vas, u Vašoj plemenitoj duši, samilost i pomoć za mojega zeta, jer njegov je spas i moj spas.

U velikoj nadi, da moja molba ne će ostati neuslišena, bilježim se s velikim počitanjem Vaše svijetle osobe.

Vama najodaniji
Dr. Slavoljub Kantoci
sveuč. prof. u m. [356]

Zagreb, 19. V. 1941.
Horvatovac 12

(HR-HDA-1011. Budak, Mile. 3. Korespondencija M. Budaka, doglavnika i ministra bogoštovlja i nastave, 1941., br. 13, kut, 1)

129.
Prema Pavelićevu usmenom nalogu Budak naznačuje osobe koje bi imale pravo na priznanje arijskih prava

[Bez nadnevka, svibanj/lipanj 1941.]

POGLAVNIKU
NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE

Poglavniče!

Prema Tvojoj usmenoj odredbi slobodan sam naznačiti osobe židovskog porijekla, koje smatram po svojoj savjesti podpuno dostojnima, da im dobrohotno priznaš arijska prava. [357]

To su slijedeće osobe:

1/ zakonite žene naših suboraca dra. [Milovana] Žanića i Ive Oršanića [358] i Jure Pavičića [359] (sve tri su rimokatoličke vjere),
2/ dr. David Karlović. [360]
3/ Gvozdić iz Koprivnice sa sinom, koji je sudac, i ostalom porodicom,
4/ Đuro König, privatni činovnik iz Zagreba i
5/ Obitelj Merkandić iz Slav. Broda /zet Daniše Čavčića/.

Nije potrebno da bilo koji slučaj razlažem osim slučaja Đure Königa. On je sin državnog odvjetnika, koji je u znamenitom sarajevskom procesu tužio Principa i drugove, [361] sam pokršten negdje početkom ovoga stoljeća, sva su mu djeca rimokatolici tako, da nijesu uopće ni znali, da su židovskoga porijekla. Đuro je uzeo kćer mojega najstarijeg brata Jose, [362] a sestru mog sinovca liječnika Mile. [363] On uopće nije znao do nedavna, da je židovskog porijekla /kako mi tvrdi/, pa je posve razumljivo, da ni mi u rodu to nijesmo znali. Ne mogu za njega tvrditi da je bio s nama borac, ali je materijalno prinosio za borbu i koliko ja znam svagdje je nastupao kao odlučan Hrvat. [364]

Kakav je on, takva su i njegova dva brata, koji žive u Sarajevu, pa molim da i njima budu priznata arijska prava skupa sa bratom Đurom.

Poglavniče, Tebi vazda odani

(HR-HDA-1011. Budak, Mile. 3. Korespondencija M. Budaka,
doglavnika i ministra bogoštovlja i nastave, 1941., br. 173, kut. I)

______________________
356 Slavoljub (Eduard) Kantoci (Pregrada, 25. IX. 1869. - Zagreb, 12. IX. 1953.), klasični filolog, bio gimnazijski profesor u Zagrebu i Sarajevu (za Budakovih gimnazijskih dana), ravnatelj Realne gimnazije u Banjoj Luci, potom honorarni (1927.) te izvanredni profesor (1929.) na latinskom odjelu Staroklasičnoga seminara Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
357 Iz toga bi se moglo zaključiti kako je Pavelić usmeno pozvao svoje suradnike da popišu imena osoba koje bi dobile pravo na počasno arijstvo.
358 Ivan Oršanić (Županja, 2. VII. 1904. - Buenos Aires, 17. XII. 1968.), publicist, politički pisac i političar. U mladosti istaknuti pripadnik Hrvatskoga katoličkog pokreta i tajnik Hrvatskoga orlovskog saveza (1923.), 30-ih godina 20. stoljeća izbio među vodeće nacionalističke borce. Uređivao mjesečnik Hrvatska smotra te surađivao u isusovačkom "Životu", odnosno u "Hrvatskom narodu". U svibnju 1925. oženio Ivanu Berger. Više puta otpuštan iz službe i uhićivan. Od 1929. radio na zagrebačkoj Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Od 1933. s Avelinom Ćepulićem preuzeo uređivanje Hrvatske smotre, časopisa koji je pokrenuo Kerubin Šegvić, a pod Oršanićevim uredništvom postao jednim od najvažnijih nacionalističkih (ustaških) glasila u domovini. Od 1935. u snažnoj oporbi prema Mačeku. U ožujku 1940. uhićen te iz Zagreba prebačen u Lepoglavu, a potom u Krušćicu, gdje je u koncentracijskom logoru dočekao proglašenje NDH. U srpnju 1941. imenovan poglavnim pobočnikom i članom GUS-a, a potom upravnim zapovjednikom Ustaške mladeži. Godine 1944. imenovan državnim savezničarom. Nakon odlaska u emigraciju, 1951. u Argentini osnovao Hrvatsku republikansku stranku te pokrenuo časopis Republika Hrvatska. Objavio veliki broj političkih članaka i nekoliko knjiga.
359 Jure Pavičić (Boričevac, 9. VI. 1906. - Rim, 10. II. 1946.), književnik, novinar i političar. Objavio nekoliko knjiga, surađivao u brojnim listovima te uređivao niz glasila izrazito nacionalističke orijentacije. Nekoliko mjeseci prije proglašenja NDH, malo prije nego što je posljednji put zatočen, oženio Miru Licht, podrijetlom Židovku. U njemačkim obavještajnim izvješćima (npr. u tzv. Helmovu arhivu) često se netočno tvrdi da je do sklapanja tog braka došlo nakon njemačkog napada na Jugoslaviju. Pavičić je 1943. postao doglavnikom, a bio je i ravnatelj Hrvatske državne tiskare. Pronađen 1946. u hotelskoj sobi u Rimu, otrovan plinom. Okolnosti smrti drže se nerazjašnjenima.
360 David Karlović (Virovitica, 14. VII. 1885. - Zürich, 10. XII. 1946.), ekonomist, istaknuti pripadnik pravaškog pokreta, a između dva svjetska rata i pravaški zastupnik u zagrebačkom gradskom zastupstvu. Studirao u Zagrebu i Beču. Doktorirao 1920. te od tada profesor Visoke škole za trgovinu i promet, a nakon osnivanja Ekonomsko- komercijalne visoke škole u Zagrebu (1925.) njezin redoviti profesor, u tri navrata dekan, dva puta prodekan te rektor (1927.-1929.) i prorektor (1929.-1931.). Bio i predstojnik Trgovačkog instituta (1934.-1941.). Dugogodišnji odbomik Hrvatskog radiše, a 1936.-1938. te 1944. i član ravnateljstva Zadruge Hrvatskog radiše. U veljači 1942. postao članom Hrvatskoga državnog sabora, a Hrvatsku napustio u proljeće 1945. godine. Objavio veći broj stručnih članaka i knjiga.
361 Misli se na proces Gavrilu Principu i drugim sudionicima atentata na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 1914. godine.
362 Kad je završio pučku školu u rodnom selu, Budaka su poslali u Bosansku Kostajnicu, gdje je njegov brat Joso radio kao riznički stražar, a ovaj ga je uputio u obližnji Mrakodol, u obitelj svoje zaručnice Terezije Weiss, u kojoj se govorilo samo njemački. (M. BUDAK, Sam o sebi, 141.-142.)
363 O liječniku dr. Mili Budaku, sinovcu književnika i političara Mile Budaka vidi bilj. 296.
364 Po svemu sudeći riječ je o istoj osobi za koju je Budak vjerojatno u kolovozu 1941. pokušao intervenirati kod velikog župana Jakoba Elickera (dok. br. 250), a ovaj mu je 7. IX. 1941. odvratio da su Königa uhitili Nijemci (dok. br. 257). O daljnjoj sudbini Đ. Königa govori i dok. br. 269.

130.
Povjerenik Božidar Bralo preporučuje Albinu Landau
I njezinog muža Josipa, po vjeri židova

Nezavisna Država Hrvatska
Povjereništvo Sarajevo
Sarajevo, 19. svibnja 1941.

Gospodinu
Ministru bogoštovlja i prosvjete
Dr. Mili Budaku
Zagreb

U svim stvarima iz Vašeg resora preporučam našu uzomu familiju Landau Albine, koja je vjenčana u našoj crkvi sa izraelskim direktorom Josipom Landau. Sva djeca su rimokatolička. Potpomaže sve naše Hrvatske karitativne ustanove.

Čuvajte zdravlje jer nam trebate!
Za Dom!

Poglavnikov povjerenik:
Božidar Bralo [365]

[Bilješka rukom: uzeto na znanje 3 tijece]

[Dodatak]

Prepis

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA
POVJERENIŠTVO SARAJEVO
Dne 26. IV. 1941.

ISKAZNICA

Josip Landau, upravitelj osiguravajućeg društva "Sava" u Sarajevu, inače pripadnik izr.[aelitske] konfesije, uvijek je isticao svoje nacionalno osvjedočenje i naročitu naklonost hrvatskom nacijonalizmu, potpomažući ga uvijek i materijalno u svim našim patriotskim akcijama.

Preporučujem ga našim vrhovnim organizacijama u Zagrebu kao čestita čovjeka, stručnjaka u poslu, savjesna u svemu.

Sarajevo, 26. travnja 1941.

Za vršioca dužnosti povjereništva
BOŽIDAR BRALO v. r.

[U lijevom donjem kutu priloga:
Ovjerovio:
Štambilj: SAVA 3-V-1941
Tajništvo
/paraf nečitak/]

(HR-HDA-1011. Budak, Mile. 3. Korespondencija M. Budaka,
doglavnika i ministra bogoštovlja i nastave, 1941., br. 14, kut. 1)

____________
365 Božidar Bralo (Brina kraj Livna, 1907. - Sarajevo, 1945.), svećenik. U Zagrebu završio bogosloviju, kao župnik službovao u Sarajevu. Krajem travnja 1941. imenovan povjerenikom Povjereništva za BiH, a tu je dužnost obnašao do 7. VIII. 1941. Zastupnik u Hrvatskom državnom saboru 1942. godine. Vrhbosanski nadbiskup Ivan Ev. Šarić imenovao ga je počasnim predsjednikom Nadbiskupskoga duhovnog stola Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon rata u Sarajevu osuđen na smrt.

271.
Mještanin Sv. Roka javlja Budaku o prilikama u Lici i moli za intervencije


U Sv. Roku 21/9 1941

Dragi Milkane!

Bogu fala živ sam i zdrav sa ovo familije želim dabi i tebe ovo par redaka našlo u zdravlju skoro sam ti posla jedan list neznam jesili dobija ili nisi pisao sam glede moje sestre Marije ona nema imetka

Nikakva ima dičaka u 14estoj godini. Muž joj je u Argentini pak sam mislija dabi je di naselija [710] učini molim te u ovoj stvari štoj moguće ili mi daj glede ove stvari kakav savjet jasan mislija doći u Zagreb dase sa tobom porazgovorim o svemu ali je to dosta oteščano radi putnice i troškova mi smo ovde sada u dosta lošem položaju oružje smo sve predali a vlasi četuju i dalje oružje oni dosada nisu predali niti se pokorili moj je šurijak skoro doša iz Bosne kao vojni na Dopust on mi slabo priča o našim časnicima tosu brate najviše bivši Jugoslavenski odnosno Srbski oficiri u koje čovjek malo ima povjerenja u vojski padau one gadne izreke kao i kod srbske vojske.

O vojski treba voditi računa da ima karakter Hrvatske vojske a osobito bi se moralo nadzirati časnike kakav je koji one gadne srbske izreke morale bi nestati iz Hrvatske vojske vidija sam da se dalo Ustašku uniformu da nose ljudi koji su bili žestoki režimlije a sada su uskočili u naša kola daji [da ih] brže razvale ja mislim dase mora ispitati svačija prošlost nije dosta daje on katolik našije katolika puno slabe prošlosti kojim se nesmiju dati mjesta koja nisu zaslužni jabi tebi ima toga puno reći da stobom razgovaram u četri oka što ja na svoje oči vidim sada ću ti pisati od ove ceste kamen je navežen iz gradine za cestu od mosta Rukavinskog do priko ceste kod kuće Šipletine ali na cesti neradi nego jedna partija od 10 ljudi uzeli su rov [nečitko] ceste položiti i kažu kada to dospiju daće kući slabo ji plate ovde je vrijeme jesensko i bez kiše a Radnika za cestu nema ako se bude ovako radilo onda je neće za 10 godina napraviti molim gledaj to pognati neka se radi što brže.

nadalje moj je Vrane namješten u Mili od Alana lijevo kao lugar pak sam čuo dabi neki drugi tije doći onda a da se njega ili Josu Šulentića makne a kada su 1933 mene i moga brata Vranu gonili 6 žandara pod Istragu u Lovinac a otolen u Gračac Današnji svi Lugari i Pučanstvo Lovinačko Cerjansko i Svetoročko spavali su bez brige a neki su i Srbske ordene dobili a danas se kite Hrvatskim imenom Maknut je iz sv. Roka Joja Pavičić koji je čist u svakom pogledu a sada je premješten u Crnopar ako se ovako napravi mome Bratu Vrani odnosna našoj kući jaću tebi i Mirni [711] odma javiti Reci Mimi molim te da Joju Pavičića zaštiti neka ga metne za pisara u našoj Šumariji.

Čovjek je u godinama a slabog zdravlja.

Dragi Milkane
sada primi srdačni pozdrav ti i Tvoji od moje familije ostajem tvoj odani
Petar [Krpan] Paškov [Šarić]

onu Pušku štoj pokojni otac donije iz Amerike mora sam predati vlastima štose ja nisam nadao u Našoj Hrvatskoj Državi ode meni uspomena na pok oca što zaboraviti nemogu.

(HR-HDA-1011. Budak, Mile. 7.1. Osobna korespondencija 1941.-1944., br. 16, kut. 3)

____________
710 Usp. dok. br. 234.
711 Vjerojatno Mirne Rosandić.

Tomislav Jonjić
Stjepan Matković
U Zagrebu, prosinac 2012.


13.   od 13 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #13 : Veljača 06, 2014, 09:14:05 »


Knjiga je jako dobro napisana - nisam ju mogla pustiti iz ruku. Kroz kraća i duža pisma mogla sam dobro osjetiti i razumjeti zbivanja u NDH. Jonjić i Matković prikazali su Budaka u sasvim drugačijem svijetlu od onoga u kojemu ga se obično prikazuje.

E neka sada netko kaže da je lako biti znanstvenik!

Svatko tko je tražio krsne listove pradjede i bake, zna da je to jako teško ili nemoguće jer su kroz ratove mnogi dokumenti spaljeni, uništeni ili pokradeni. Mislim da nikome nije tako teško napraviti obiteljsko stablo kao nama Hrvatima. I svatko zna da naše arhive imaju velike rupe u svojim zbirkama. Te samo najveća budala može reći da je lako biti znanstvenik i da je dobro plaćen za svoj rad. Naša Vlada bi trebala povjesničare izabrati za svoje savjetnike, prije i bolje bi znala pravac i put kojim treba ići.

Ja mislim da većina Hrvata ima veliki respekt prema znanstvenicima. A oni koji to nemaju, za te budale znanstvenici se niti muče, niti rade jer takvi ne razmišljaju, oni samo udaraju brigu na veselje bez obzira odkuda vjetar puše. Lijepo je živjeti u neznanju, samo je buđenje uvijek bolno.

Ja si uvijek postavim pitanje: A što bi bilo da nije/ da ga nema. Tek onda vidim tko je potreban bio ili je nepotreban.

Zaključak: Jonjići, Matković i drugi znanstvenici su narodu potrebni.

 Ljubimte
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!