CRO-eu.com
Prosinac 06, 2021, 18:28:30 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Trako规an - Op鎖na Bednja u Vara綿inskoj 緐paniji  (Posjeta: 4919 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 17, 2013, 21:34:19 »


Trako规an - Op鎖na Bednja u Vara綿inskoj 緐paniji


U romanti鑞om na筫m i milom Zagorju, u 緐paniji vara筪inskoj a kotaru ivane鑛om, jedan sat daleko od poznate Lepoglave, ko鑙 se ponosito na visokom berdu grad Trako规an. Okru緀n je na okolo 箄mljastimi bregovi, a pod njim se zercali dugo jezero s izvorom rieke Bednje i vide se krasne zelene livade i liepa polja kroz koja vodi biela cesta iz Lepoglave dalje prama Klenovniku.


U 14. i 15. stolje鎢 pripadao je grad k 緐paniji zagorskoj, od koje bijahu vlastnici knezovi celjski, pa za timi g. 1463. Ivan Vitovec Grebenski. Od Vitovacah otè taj grad poslie kralj Matija i darova ga svomu sinu Ivanu Korvinu, vojvodi ciele Slavonije i hervatskomu bana. Ovaj ga opet darova oko god. 1503., svomu podbanu I. Gjulaju. Kad je ta loza Gj鷏ajah izumerla, der綼筫 ga jo箃e g. 1567. udovica posliednjega Gjulaja Kunigunda Lamberka, a poslie spadne g. 1569. pod kraljevskoga "fiskusa" i dobi ga zatim kao dar zagreba鑛i biskup a ka筺je sto緀rnik i nadbiskup Gjuragj Dra筴ovi, te ga ostavi oporukom svojoj kervnoj rodbini, i tako dodje grad 'Trako规an u vlast porodice Dra筴ovi鎍h.


Oko g. 1630. predade Ga筽ar Dra筴ovi u ime miraza svomu zetu Nikoli knezu Zrinjskomu, potla筺jemu banu, koi mu je 17. rujna 1645 uzeo za 緀nu k鎒r Euzebiju *1625, gradove Trako规an i Klenovnik pod cienu od 30.000 for., nu kad je ta Euzebiju, umerv筰 1650 bez diece, ostavila mu緐 svomu od per鑙je * 4000 for., htiede Dra筴ovi spomenute gradove uzeti natrag, a nehtiede da Zrinjskomu plati onih 4000 for. Na to Zrinjski neprivoli, nego zahtieva筫 novce i to najvi筫 radi toga, 箃o je Ga筽ar Dra筴ovi sav svoj i svoje matere Margarete Alapi鎒ve imutak bezsviestno tratio.


Ali se Dra筴ovi razljuti, pa si posudjenim novcem najmi kojekakovih ljudih i poè tim voditi rat proti svomu zetu i proti svojoj sestri Sari, udatoj za Dioniza grofa Zi桧ja. Naprije dakle otide sa svojom vojskom u ﹖ajersku pod grad Ludbreg (Lutenberg), 箃o ga bija筫 u ime neizplatjene joj diedovnice i nasliedstva njoj predao. Grad obsiede i jedne ga no鎖 upali, te tako si protiera iz njega sestru, koja sretno uma鑕. Kad tu sver筰 po 緀lji, vrati se preko Drave i po鑕 obsiedati Klenovnik, nu budu鎖 da su se ljudi bana Zrinjskoga juna鑛i branili i vi筫 mu njegovih poubili, otide prama dvoru Zr韓jskoga Lipovniku, otiera odatle svu marvu, odveze sav 緄tak, porobi nadzornikovu ku鎢, i njegovu 緀nu sa vi筫 drugih 緀nah. Zatim se odputi prama Trako规anu; a jer u ovom nebija筫 ljudih, koji bi ga od navale mogli braniti, otme ga na  bèrzu ruku. 萿v筰 to ban Zrinjski, bave鎖 se onda upravo u Optuju malo bolestan, dade zapovied svojim ljudem u Medjumurju, da idu s topovi proti Trako规anu i da ga pod 箃o po to osvoje.


Do skoro dakle dodje pod grad vi筫 banovih satnijah i obsiednu grad, ali mu nemogahu mnogo topovi nahuditi; jer su ih bili ponamiestili po berdih, koja su okolo grada, ali opet podosta daleko od grada, a za juri筧nje nebija筫 pr韐ladna miesta; jer je u grad samo jedan put i to s one strane, gdie su stojala jedina dobro 鑥vana i oru綼na vrata. Napokon upotrebe obsadnici bombe, i po鑝u kopati lagume, na 箃o se odva緀 obsiedjenici, da predadu grad, tim vi筫, jer im je oskudievalo, hrane za konje, koji su ve鎜m stranom pocerkuli, a za ljude vode, soli, derva i octa. Protieran iz grada Dra筴ovi dobi kasnije od svojih prijateljah novce, za koje si odkupi svoje gradove od Zrinjskoga.


Tom prilikom o箃etjen je dosta taj grad, a poslie bje sasvim zapu箃en, dok ga opet sada筺ji vlastnik grof Gjuro Dra筴ovi, c. kr. FML. sasvim s nova nepopravi po ukusu sriednjega vieka, te mu onu staru veli鑑nstvenu sliku opet povrati. Kakov je danas, spada doista medju najzinimivije gradove austrijanskoga carstva.


Ivan Kukuljevi Sakcinski, 5. rujna 1863

<a href="http://www.youtube.com/v/oW7ODZ3tjuc?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/oW7ODZ3tjuc?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

http://www.trakoscan.hr/povijest.html

____________

* per鑙ja – pr鎖ja - imovina koju 緀na u brak donosi mu緐; miraz, da鎍; svojina pojedinca u porodi鑞oj zadruzi

Trako规an http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1599.0

Dra筴ovi http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=688.msg1302#msg1302

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!