Povijest mahuna, graha – fažola
Iako su stari Grci oko 7000 prije Krista koristili grah, što dokazuju mnogi arheološki nalazi posuđa s ostatcima hrane, danas se uporno tvrdi da je grah u 16. stoljeću od Španjolaca donešen iz Amerike u Europu.
U starim lulturama je grah bio jedna od osnovnih živižnih namirnica. Stari Grci su graorinu koristili kao glasački listic s kojim su izrazili da pojedine osobe ne da imaju problema sa probavom već da se ne „petljaju“ u politiku.
Najvjerovatnije je na naše područje grah stigao starim trgovačkim putevima u Dubrovačku Republiku.
U grahu su naše prabake upotrebljavale kao čaj za bubrege koji djeluje kao diuretik. Ova mješavina potiče rad bubrega tako što pospješuje mokrenje.
1/4 litre vode
10 g ljuske graha
5 g šipka s košticama
Mljeven grah, u prahu kao brašno, upotrebljavao se je kao lijek i kao kozmetika. Tko je svoje lice i tijelo želio očistiti od akni, bubuljica, proširenih pora i mitisera taj je upotrebljavao prah od graha.
Tumori u grudina i prištevi lječeni su mješavinom od grahnog brašna pomješano s mlijekom. Izgnječeno i procijeđeno brašno u obliku flastera stavljalo se je na kožu po kojem su se stavljali topli oblozi.
Ali ne samo mljeveni grah već i graorina se je upotrebljavala za kožne liševe pogotovo za liševe na (muškoj) bradi.
Sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke, lako se čuva i lako transportira. Novija istraživanja su pokazala da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi, tako da se preporučuje osobama s aterosklerozom i njenim posljedicama, naročito s kardiovaskularnim bolestima. Nekim osobama, naročito onima s poremećenom probavom, grah može biti "preteška" namirnica, i njima se preporuča da probaju koristiti pasirani grah u kojemu se uglavno odvoji ljuska bogata pektinom, te da jelima od graha dodaju začine koji smanjuju nadimanje (kim, mažuran, timijan, origano, majčina dušica)
Marica Draženović.
Više o povijesti graha >
http://www.nacional.hr/articles/view/12219/4/