CRO-eu.com
Travanj 23, 2017, 15:50:32 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Grah  (Posjeta: 26755 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7735



« : Svibanj 23, 2008, 08:59:08 »


Povijest mahuna, graha – fažola


Iako su stari Grci oko 7000 prije Krista koristili grah, što dokazuju mnogi arheološki nalazi posuđa s ostatcima hrane, danas se uporno tvrdi da je grah u 16. stoljeću od Španjolaca donešen iz Amerike u Europu.


U starim lulturama je grah bio jedna od osnovnih živižnih namirnica. Stari Grci su graorinu koristili kao glasački listic s kojim su izrazili da pojedine osobe ne da imaju problema sa probavom već da se ne „petljaju“ u politiku.

Najvjerovatnije je na naše područje grah stigao starim trgovačkim putevima u Dubrovačku Republiku.

U grahu su naše prabake upotrebljavale kao čaj za bubrege koji djeluje kao diuretik. Ova mješavina potiče rad bubrega tako što pospješuje mokrenje.

1/4 litre vode
10 g ljuske graha
5 g šipka s košticama

Mljeven grah, u prahu kao brašno, upotrebljavao se je kao lijek i kao kozmetika. Tko je svoje lice i tijelo želio očistiti od akni, bubuljica, proširenih pora i mitisera taj je upotrebljavao prah od graha.

Tumori u grudina i prištevi lječeni su mješavinom od grahnog brašna pomješano s mlijekom. Izgnječeno i procijeđeno brašno u obliku flastera stavljalo se je na kožu po kojem su se stavljali topli oblozi.

Ali ne samo mljeveni grah već i graorina se je upotrebljavala za kožne liševe pogotovo za liševe na (muškoj) bradi.

Sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke, lako se čuva i lako transportira. Novija istraživanja su pokazala da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi, tako da se preporučuje osobama s aterosklerozom i njenim posljedicama, naročito s kardiovaskularnim bolestima. Nekim osobama, naročito onima s poremećenom probavom, grah može biti "preteška" namirnica, i njima se preporuča da probaju koristiti pasirani grah u kojemu se uglavno odvoji ljuska bogata pektinom, te da jelima od graha dodaju začine koji smanjuju nadimanje (kim, mažuran, timijan, origano, majčina dušica)


Marica Draženović.

Više o povijesti graha > http://www.nacional.hr/articles/view/12219/4/
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7735



« Odgovor #1 : Svibanj 23, 2008, 09:00:50 »


Sjetva graha


Proljeće, konac svibnja, najbolje je vrijeme za sjetvu graha. Ne treba uraniti i sijati ranije u hladno tlo, jer uz veću vlagu u tlu sjeme može propasti. Posijete li grah u zagrijano tlo, nicanje će biti brže, a manje će ga napadati neke bolesti iz tla.


Optimalna temperatura vegetativnog razvoja 18 -22 C
Vegetacijsko razdoblje grah zrnaš 90-130 dana; grah mahunar oko 100 dana
Skladištenje grah mahunar 6-10 dana
Razdoblje eksploatacije 1 godina

Ne podnosi sebe niti druge kulture iz iste porodice. Do ponovne sjetve na isto mjesto moraju proći najmanje tri sezone. Za grah zrnaš najbolje pretkulture su žitarice i neke okopavine (krumpir), a treba izbjegavati kukuruz koji je tretiran herbicidima na bazi trijazina. Grah je vrlo osjetljiv na višak bora u tlu. Grah mahunar dolazi nakon kultura gnojenih organskim gnojivima: kupusnjača, tikvenjača, rajčice, paprike i dr.


Za preradu se najviše traže kultivari zelenih mahuna, okruglog ili ovalnog presjeka. Za konzerviranje sterilizacijom prednost imaju kultivari bijelog sjemena. Kultivari niskog graha mahunara i plosnatih mesnatih mahuna se najviše koriste u domaćinstvima i za prodaju u svježem stanju. Kultivari visokog graha mahunara namjenjeni su za domaćinstva i za prodaju u svježem stanju. Za sve kultivare niskog i visokog graha mahunara naročito je važna otpornost na smeđu pjegavost, te tolerantnost na bakterijsku prstenastu pjegavost i viroze graha. Što se tiče graha zrnaša kod nas se najviše cijene
krupnozrni kultivari obojene pokožice. Bijela boja zrna ima prednost. Otpornost na bolesti jednako je važna kao i za mahune.

Mahuna treba biti sočna, mesnata, krta, bez šupljina među sjemenkama. Zrno treba biti još u početku razvoja. Mahune za preradu I klase ne smiju imati više od 5% zrna od ukupne mase, a mahune II klase više od 10%.

6-7 zrna zelenog (nezreloga) mahunja – graha dovode do otrovanja pa i do smrti. Iz toga razloga mahune i grah se moraju najmanje 15 minuta kuhati.

U Dabru se većinom sije „zečkić“ i „plavčić“. 



Ovako po novom u Dabru postavljaju trklje. Trklje su štapovi po kojem se mahunje i grah trkljaš penju. Trkljaš se zave zato što se penje na trklju.

Piše Marica Draženović
Fotografije: Dabar, postavljanje trklji - Dikky
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7735



« Odgovor #2 : Lipanj 05, 2008, 01:34:01 »


Dabarski grah trkljaš
 
Trklje su štapovi po kojima se mahunje i grah trkljaš penju.
Da bi se grah bolje raširio, imao više svijetla i zraka, Dikky je uz štapove dodao jos mrežu koja ujedno čuva od bure.
 

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7735



« Odgovor #3 : Listopad 02, 2008, 19:37:07 »


Berba mahuna – graha trkljača



18.07.2008.

Ljeto 2008. u Dabru bilo je jako vruće i vladala je suša. Poljevalo se je onoliko koliko je bilo moguće, većinom vrt oko kuće.

Iako mahune ne vole vlažnu zemlju ove godine ne bi, bez poljevanja, preživjele "dabarsku sušu".

Od kraja srpnja, mahune su tada oko 10 cm duge, mogu se brati. Što znači; brati, brati i brati …. svaki drugi dan.

Mahune se beru u rano jutro jer su tada najukusnije i imaju intenzivniju aromu.





01.10.2008.

Obrane mahune stave se u zdjelu na suho, hladno mjesto i kada ljuska počme da puca, da se otvara, vadi se grah i sprema za zimnicu.



Klikni na fotografiju da se poveća
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!