CRO-eu.com
Prosinac 02, 2021, 15:56:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kazneni zakon u Srednjem vijeku  (Posjeta: 7752 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 05, 2013, 10:31:06 »


Navodno čaranje posvećeno oštijom

Negdje početkom godine 1738 uhićen bje u Zagrebu neki Nikola Miljaković, katoličke vjere, bivši vojnik u pukovniji baruna Josipa Vojnovića. Kod njega. je pronadjena čestica posvećene oštije koju je sa sobom nosio u svrhu čaranja i kao amulet u zaštitu protiv pogibeljima rata. Po tadašnjem praznovjernom shvaćanju bilo je to daka strašan zločin. Proti Miljakoviću povedena je kriminalna istraga pred gradskim sudom u Zagrebu. Od te istrage sačuva nam se samo jedan zapisnik o preslušavanju okrivljenika pod mukom. Iz toga zapisnika vadim slijedeće podatke:

Preslušavanje pod mukom obavljeno je na dane 12. i 13. septembra godine 1738. u gradskoj vijećnici u gornjem gradu, i to pred gradskim izaslanicima, gradskim kapetanom Andrijom Szale i gradskim senatorom Josipom Bechtan. Okrivljeniku predočena su najprije mučila, te je "uljudno" pozvan, da iskaže istinu. Pošto je pako ostao tvrdokoran te sve nijekao, postavljena su mu oba palca u lisice /Daumenschraube (1)/, te su mu palci čvrsto stisnuti.

Na to je iskazao, da je svetu oštiju, koju je kod sebe nosio, nabavio u Rigi od jednoga mornara (on kaže "molnar"), i to za pet kopejka u moskovskom novcu. Mornar mu bio pripovijedao, da je ova oštija bog katolika te sadržaje u sebi osobito moć, naročito da može očuvati čovjeka od svakoga oružja.

Pošto je okrivljenik katolik, to mu je bila namjera, ovu oštiju na svom povratku u domovinu predati u kapelu sv. Antuna. Istoga dana (12, septembra) u tri sata po podne-stavljen bje okrivljenik na drugi stepen torture, to jest ruke budru sve više i više stegnute oštrim konopcem (ligatura manuum). Tom bje prilikom upitan, da li je znao, da je ona oštija bila posvećena? Odgovara, da nije znao. Pripovijeda, da baruna Vojnovića pozna već više od petnaest godina, te da je oštiju imao dugo prije nego je stupio u njegovu službu. Ne zna koje je vjere bio onaj mornar. U Rigi je boravio sedam dana., a od onuda otišao je u Reval, a iz Revala u Varšavu, gdje je radi bolesti nogu morao boraviti dvije godine. U Varšavi se je zadnji puta ispovijedao kod jednoga Kapucina francuske narodnosti, koji je medjutim znao talijanski, te se je on njemu tolijanski ispovjedao, Na upit, kako dugo je prije svoga uapšenja boravio u Zagrebu, odgovara, da pet ili šest dana. U to vrijeme bio je često kod otaca Kapucina, gdje je dobivao objed. Kod toga imao je onu posvećenu oštiju vazda kod sebe, no uvijek je zaboravio istu predati Kapucinima. Upitan bje na to, da ili ima kakav ugovor sa vragom, po kojem ne smije onu oštiju pokazati svećenicima i drugim crkvenim osobama? Odgovara, da ne ima, ali da je ju prisutnosti svećenika postao kao nijem te je uopće zaboravio, da ima kod sebe oštiju. Na to bje okrivljeni mučen tako zvanim španjolskim čizmama (2), a na to mu čitavo tijelo bude rastegnuto na taj način, da je rukama obješen na gornju šibu stojećih ljestava, dočim su mu na noge privezane velike težine (3). U ovim mukama ostao je više od jednoga sata, no nije ništa nova iskazao. Opaženo bje, da mu sve muke nisu mnogo naškodile. Na to bje tortrura odgođena na slijedeći dan.

Slijedećega dana opetovana je tortura na već spomenute načine i to tek u tri sata poslije podne, kad je postavljen bio na najjači stepen mučenja, na tzv. "scamnus", to jest privezan bude gol na klupu obsutu oštrim čavlima (4), pa je iskazao opširnije.

Upitnu oštiju nabavio je već u ono doba, kada je sadašnji car Karlo IV. vodio rat sa Španjolcima radi španjolske baštine (prije 1714). Kupio ju je na putu u grad Ženevu od nekoga Matije Landija i to za više od jedne zlatne krune. Pripovijeda nadalje, da neki od njegovih drugova vojnika nisu htjeli vjerovati u noć ove oštije. Stoga ju je privezao jednom janjetu, na koje su na to iz puške pucali, no janjetu nisu kugle ništa naškodile. Kada su to vidjeli njegovi drugovi, i oni su kupovali slične česti oštija.

Nadalje priznaje, da je upitna oštija posvećena, te da ju je sa sobom nosio daleko po svijetu u mnogim ratovima, a nitko živ da mu nije mogao naškoditi.

Pripovijeda, da se je za toga vremena opetovano ispovijedao, no da nikada nije bio u stanju, govoriti ispovjedniku o ovoj oštiji. Konačno pripovijeda, da je ovakove oštije posvetio neki na galije odsuđeni svećenik Matija Landi, koji je ove prodavao njemu i njegovim drugovima.Ovaj da je svećenik kasnije pobjegao u grad Ženevu, gdje je prešao na vjeru kalvinsku. Nakon ovih iskaza skinut bje okrivljenik sa mučila, te je opaženo, da su mu čavli duboko prodirali u tjelo, ali mu je ipak koža ostala neozleđena i neprobušena. Na torturi ostao je od tri sata do sedam sati po podne. Nakon što je skinut, protumačen mu je protokol hrvatskim jezikom, te je on isti jasno i glasno potvrdio.

Daljnih podataka o toj parnici nemamo. No nema nikakove dvojbe, da je okrivljenik po običaju onih praznovjernih vremena smaknut, po svoj prilici spaljen, radi svetogrđa.

Dr. Ivan von Bojničić
Stari i novi Zagreb: historičke i kulturnohistoričke crtice o Zagrebu
Emilije Laszowski - 1925
_______________
1 http://de.wikipedia.org/wiki/Daumenschraube
2 http://de.wikipedia.org/wiki/Spanischer_Stiefel
3 http://de.wikipedia.org/wiki/Streckbank_(Folter)
4 http://de.wikipedia.org/wiki/Gespickter_Hase

Kazneno pravo u Srednjem vijeku > http://de.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Strafrechtsgeschichte_des_Mittelalters

Vidi > Domovinske vijesti > Rimsko pravo ili Šerijatsko pravo u Hrvatskoj > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=556.msg7927#msg7927
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Svibanj 05, 2013, 10:33:22 »


Vratnaviolina, na njem. "Zankgeige", je naziv za sramotnu kragnu od drveta ili željeza. Takozvana "violina-svađalica" bila je namijenjena isključivo svadljivim ženama. Dvijema svadljivim ženama je stavljena ova violina oko vrata i ručnih zglobova pri čemu su morale stajati jedna okrenuta prema drugoj. Tek kad su se pomirile, bile su oslobođene iz te neugodne situacije. Vratnaviolina bila je uobičajena kazna u Srednjem vijeku.


Vratnaviolina - Zankgeige

Vidi > Domovinske vijesti > Rimsko pravo ili Šerijatsko pravo u Hrvatskoj > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=556.msg7927#msg7927
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!