CRO-eu.com
Svibanj 31, 2020, 15:47:28 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Istarski sabor  (Posjeta: 2873 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 22, 2013, 08:42:09 »


Za prava naroda i domovine

Bilo je godine 1895. Istarski sabor u Poreču bio je za neko vrijeme prekinuo svoje zasjedanje. Hrvatski su se zastupnici ukrcali na parobrod, koji ih je imao odvesti u Trst. Nisu žalili za Porečem. To je grdno gnijezdo zadalo njima mnogo jada. Kadgod bi u saboru digli svoj glas, ustajali bi talijanski zastupnici i neka plaćena rulja na trijemovima, pa udri na naše svakojakim pogrdama i uvredama.

A tako je bivalo od godine do godine. Ali naši nisu klonuli: bilo ih je samo devet protiv dvadeset i jednog talijanskog zastupnika i čitavog njihovog grada. Nisu klonuli, ali su vesela srca ostavljali taj grdni, dušmanski grad. I parobrod krenuo. No jedva se nešto udaljio, kad li nahrupi žestoka bura. Kapetan, da izbjegne zlu, skloni se s parobrodom u Piran i odluči tu ostati, dok se nepogoda ne slegne. Naši se zastupnici iskrcali i čekali kočiju, koja je bila već naručena. Čim se u gradu obaznalo, da se tu nahode hrvatski zastupnici, nagrnula rulja, počela ih vrijeđati i grditi. Naši dušu u se i gledaju, kad će doći kočija, no ove nema te nema. Na posljetku dođe kočijaš i kaza im, da ne može kolima nikuda, jer da mu je konj obolio. Naši razumješe, da su to spleli Talijani i krenuše pješke put Trsta. Jedva prevališe nekoliko puta, a to im iza leđa stali dušmani i sasuli na njih svu silu kamenja. Goloruci stajali su na pustoj cesti hrvatski zastupnici. Niti su se mogli braniti, niti uskoriti korake pred ruljom, koja je svom silom na njih nalijetala.

lzranjeni i umorni stigoše u Kopar, gdje su već bili najavljeni brzojavom iz Pirana. U Kopru su naše zastupnike čekale nove muke i progoni. Srećom su umakli u nekakvu stražarnicu, gdje su ostali cijelu noć o samom suhom kruhu. Sutradan krenuše u Trst a otuda kućama svojim.

Kad se vratiše u Poreč, potužiše se u saboru radi toga dogođaja. No jedan im talijanski zastupnik dobaci: - U drugom bi vas kraju ubili! ...

Na to su naši zastupnici uzvratili, da hrvatski narod u lstri ne da, da mu se vređaju njegovi predstavnici. Radi toga oni napuštaju Poreč izjavljajući, da se više ne će ovamo povratiti.

I odoše i ne vratiše se više. Otada je vlada sazivala zastupnike sad u Pulu sad u Kopar. Naših je devet dolazilo isprva redovito u sabor. No kako su im Talijani branili govoriti hrvatski, oni su odlučili, da ne će više s njima. Kako je pak snaga hrvatskoga naroda u Istri sve većma rasla, uvidjeli su na posljetku i oni u Beču, da se ovako dalje ne može i udesili, te je između Hrvata i Talijana u Istri došlo do nekakvog sporazuma. I stvorio se zakon, po kom je od Hrvata došlo u sabor 18 a Talijana 26 zastupnika. Osim toga obećalo se Hrvatima, da će se udovoljiti mnogim njihovim željama, u prvom redu, da će se poštovati hrvatski jezik n saboru i u školama. Ali i to se razbilo. Obećanje ludom radovanje, Talijani se i opet uzobjestiše i ne će da popuste. Hrvatski zastupnici nastoje, kako bi se s lijepa uredile naše prilike, ali Talijani ni čuti. Naši čekaju držeći se one: strpljen - spašen.


Prof. Vjekoslav Spinčić, narodni prvak  

I tako minuše pune dvije godine. U rujnu 1910. otvorio se ponovno sabor i narodni se zastupnici sakupiše u Kopru, da vijećaju. Narodni je prvak prof. Vjekoslav Spinčić izjavio odlučno:

Dugo smo čekali i strpljivo podnosili sve nepravde. Dulje ne možemo, jer je dotužilo i nama i narodu. U prvom redu tražimo, da se pravo našega iezika u ovom saboru uzakoni!

Talijani graknuše, da od toga ne će biti ništa, a da bude uvreda veća, zahtievali su, da im sabor glasuje jednu ogromnu svotu novaca, što su je njihovi priiatelji u ludo potrošili za nekakvu talijansku izložbu u Kopru.


Dr. Dinko Trinajstić, zastupnik naroda  

Time se je mjera prevršila. Još se nije pravo bio ni pročitao taj bezočni predlog, kada li ono naš poznati borac, dr. Dinko Trinajstić skoči k predsjednikovu stolu, skine stolnjak, te sve što je bilo na njemu: crnilo, zvonce itd. pade na tle.. Priskočiše i ostali zastupnici. Talijani s jedne, Hrvati s druge strane. U jedan mah prevrgnuli se svi stolovi i stolice. Sve se uzvrpoljilo i uskomešalo. Talijani dižu pesti protiv dr. Trinajstića, ali on stoji miran i neustrašiv. S trijemova provalila talijanska rulja, gotova da se baci na naše zastupnike. Jedan od talijanskih zastupnika zavapi pokazajući na naše:

- Ubijte ih!

Na to je vladin povjerenik zaključio sabor. Talijani da pobjesne. Treba im novaca, a sabora nema, da im ih dade. Hrvati pak slave pobjedu. Znadu oni, da naš narod u Istri nije još ispio do dna svoju gorku čašu, ali znadu, da ni dušmanima neće cvasti ruže. Zaman: dok se nama ne dadu naša prava, dotle ne će biti sabora. A jer će od toga i naši Latíni imati nemalo štete, to će se oni već dozvati pameti i dati Hrvatima ono, što ih po Bogu i pravu ide.

A zašto vam ja ovo pričam? Za to, da vam prikažem, kako se naši prvaci bore za naša sveta prava, i da vas potaknem, da ih od srca volite i da im u svako doba iskazujete zahvalnost i poštovanje.

Čast našim junačkim vođama!

Mladi Hrvat, 1. prosinca 1910

Talijanski vladari  

Tko još tvrdi da si Srbi i Talijani nisu slični?! Dali u Saboru ili Narodnoj skupštini padale su riječi kao "Ubijte ih!" - Naravno, pri tom misleći isključivo na Hrvate. Zato nije ni čudo da su se četnici i fašisti tako "bratski slagali". No, ljubav - prema domovini - je najjača, najiskrenija i najpoštenija - te prebrodi mržnju, uvrijede i atentate. MD
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!