CRO-eu.com
Svibanj 25, 2020, 06:47:08 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Barbirić  (Posjeta: 2438 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 17, 2013, 17:59:19 »


Osveta prezrene ljubavnice

Trgovački pomoćnik Janko Starčević u Taborištu zavolio je liepu 19-godišnju Katu Barbirić i pošto mu je ona ljubav odvraćala, izprosi njezinu ruku. Budući da neima više otca, izhodila je kod kr. kotarskog suda kao sirotinjske oblasti u Petrinji ženitbenu dozvolu, te je tri puta u crkvi ozvana, a kad je svršila opremu opredieli sporazumno sa zaručnikoin 8. siečnja o. g. kao dan vjenčanja. Janko Starčević dolazio je međutim često u kuću svoje zaručnice. te je nekoliko noći prije urečenog vjenčanja s njom zajedno sproveo, upućujnći neizkusuu djevojku, da će mu i onako za koji dan biti vjenčanom ženom. Iza kako je zaveo djevojku, dojavi joj, da ju za ženu neće uzeti, jer da je čuo, daje razkalašena života. Viest ova silno je potresla osramoćenu djevojku, i kad joj je dne 10. siečnja ujutro saobćila drugarica Ana Štefanec, da je Starčevića na to nagovorio njegov gospodar Ilija Dmitrović, to se djevojka u onoj uzbuđenosti zaprieti, da će Dmitrovića i Starčeviću, koji u istoj kući stanuju, zapaliti, jer su joj veliku sramotu nanieli.

Kata sa Anom bacila je kudjelu i žeravicu na krov, te je vatra buknulu. Videći djevojke plamen prostraše se i počeše zvati u pomoć, tako da je susjedom pošlo za rukom ugasiti vatru, te je samo slamnati krov izgorio. No dio gorućeg krova propao je u sobicu, u kojoj su bile pohranjene stvari Ilije Dmitrovića, njegove ljubavnice Marije Klepić i Ilije Starčevića. Ukupna šteta, prouzročena paležom Iliji Dmitroviću, iznaăala je 728 for., pošto mu je naravno osim stvari u vriednosti od 248 for., izgorjela još i gotovina od 480 for. nadalje izgorjela je Mariji Klepić roba u vriednosti od 44 for. a Iliji Starčeviću za 8 for., te oštećenici izjaviše, da su svu svoju imovinu izgubili. - Odmah nakon čina uhićene su djevojke Kata i Ana, koje su i pred oružnicima i pred sudcem iztražiteljem čin u cielosti priznale.

Na temelju navedenoga tužilo je kr. državno odvjetničtvo Katu Barbirić i Anu Štefanec radi zločinstva paleža, označena u § § 166. i 167. kaz. zakona, a kažnjivo obzirom na veliku štetu po § 167. kaz. zakona doživotnom težkom tamnicom, te je 27. siečnja o. g. držana proti njima glavna rasprava, kojoj je predsjedao predsjednik sudbenoga stola g. Aleksa pl. Vancaš, javnu tužbu zastupao je zamjenik kr. državnoga odvjetničtva g. dr. Viktor Aleksander, a obtužene branio je branitelj g. Liščić.

Na razpravi priznale su obtuženice gore im upisani čin, te se je Kata Barbirić branila silnom uzrujanosti uslied sramote, koju joj je nanio Ilija Starčević, tako da i sama nije znala, što je učinila, kad je uslied nagovora Ane Štefanec vatru podmetnula.

Presudni sud osudio je Katu Barbirić na težku tamnicu od pet godina, uvaživ kod osude, da se šteta. nanešena Iliji Dmitroviću, nemože smatrati znatnom, pošto je isti promienio na razpravi prvobitni svoj izkaz onamo, da mu 480 fur. nije izgorjelo, već nakon vatre ukradeno. Glede Ane Štefanec stvorio je sud zaključak, da se imade poslati u zavod za umobolne na motrenje njezinog duševnog stanja.

Osuda postala je odmah pravomoćna.

Banovac 14. ožujka 1896
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!