CRO-eu.com
Travanj 06, 2020, 09:18:46 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Abdera lička  (Posjeta: 3205 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 05, 2013, 11:23:48 »


Pozdrav iz ličke Abdere  HA-HA

Čitateljima lista malo je ovo mjesto poznato i zato valja malo opširnije o njem progovoriti. Abdera leži 800 metara nad morem, 21 kilometar daleko je od Otočca, a 26 km. od Sv. Jurja.

Opasana je sa svih strana visokim zidinama jačim od kineskih. U nutrinu grada može se samo na dvoja vrata, pred kojima leži kolosalni kerber, koji pušta u grad samo one, koji imadu za šeširom cedulju sa natpisom: "Plaćena kilometrina i dnevnica".

Pošte u Abderi ne ima, već golubovi nose tajne gradova i osoba. Ceste su nam asfaltirane a mjestimično i parketirane, samo da si ne bismo ozlijedili kurje oči. Na obje strane ceste su veliki presvodjeni kanali, koje naprama potrebi i u konobu možeš svesti. Duž cesta su visoke palme, na koje dolaze svak ovrsne ptičice razvoditi pjesmice svoje. Između palma su svakovrsni stupovi jonski, dorski, korintski. bizantski, renaisance i secessije. Pokraj cesta teku umjetni potoci, puni svakovrsnih ribica. Nepregledna polja puna su pšenice bjelice, a brežuljci vinove lozice. Ulicama juri podzemni tramway - ljepši od peštanskog. Zemlja rađa obilato. Konji su nad arapske - ovce nad uralske, a krave bolje od švicarskih.

Nastojanjem plamenite naše općine puni su gradski vrtovi i polja svakovrsnim voćem, koje je glavni prihod ovdašnjih žitelja. Svinja ne hranimo, već ih dobavljamo iz svinjske zemlje. Građani Abdere svi su plemići - potpuno slobodni od svakog tereta. Sigurnosni organi su četa neumrlih. Ljudi plužeći čitaju knjige i novine, a žene berući gorsko cvijeća pjevaju izvodke iz Carmena i Porina *.

Kuće su nam na stupove sa ravnim krovovima i visećim vrtovima. Ljepotom nadilaze - dvore Semiramidine **. Imamo visoke i niske škole. U niskima se učimo, kakovi moramo biti, a u sokim stječemo doktorate i avancemente***. Ženske škole idu za emancipacijom, te nadilaze i iste francesko škole. U muzeumima čuvamo klišeje svjetskih velikana. To su: Drtina, Masaryk, Pribičević, Banjanin, mali Krajnović, Lorković, Hinković, Štern i mali Pavelić. Mrtvace ukopamo u velike arkade, okićene sa lovor-vijencima. Naglo preminula puštamo na zraku dotle, dok se sami ne balsamiraju.

Solane imamo vlastite, pa soli dižemo, koliko hoćemo i kad hoćemo. Vina možemo piti, koliko hoćemo, jer kao plemeniti Abderićani ne podpadamo pod potrošarinu. Mlijeko u šternjama stapamo pomoću koloturnika, te pravimo kolesa na kočijama iz velikih sireva, da si ne bi naši - k nama po dnevnicu i kilometrinu dolazeći - "dobrotvori i zaštitnici" potresli štumčić ****. Od boja najvolimo zelenu, jer je ona odraz naše duše. Uživamo u uspomenama, koje podražuju naše jednjake.

Nad sve nam je mio apsolutizam. On vlada već odavna i mi smo u njem uživljeni. Usrdno učestvujemo sa našim "usrećiteljima", za povišenje dnavnica, kilometrine i paušala, jer tako bi omogućeno bilo, da što češće viđamo svjetla lica naših nižih i viših "dobrotvora", koji taj nama toli mili i obljubljeni apsolutizam iz same skrbi za našu "sreću, dobrobit i blagostanje" revno provađaju. Iz samoga počitanja naprama njemu završujemo, a naskoro o tom našem apsolutizmu za preporuku svim vlastima i upravama.

Krasno, 22. prosinca 1910
Abderski plemić
________
* "Porin". To je prava hrvatska narodna opera: sadržaj joj prikazuje oslobođenje Hrvata od franačkog jarma, i po tome simbolički predstavlja političko-nacionalni motiv, što se provlači kroz čitave vjekove hrvatske povijesti do u najnovije doba. Napisao je Vatroslav Lisinski, a praizvedena je u Zagrebu 1897.

Himna slobodi iz opere "Porin"

O lijepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kom sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave!
Sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj ljepoti!

** Semiramida (Semiramis) > http://de.wikipedia.org/wiki/Semiramis
*** fr. avancement ✧ avansman ≃ promaknuće u službi, osobito kod vojske; napredovanje, unapređenje
**** štumak, štumik, štumčić – želudec
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!