CRO-eu.com
Travanj 13, 2021, 03:42:10 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dr. Ante Trumbić  (Posjeta: 3177 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 07, 2012, 10:16:52 »


Dr. Ante Trumbić (Split, 15. svibnja 1864. - Zagreb, 17. studenog 1938.), hrvatski političar i pravnik.


Klikni za uvećani prikaz

U velikom času izgubio je narod velikog borca. Sa hrvatske fronte nestalo je hrabrog vojnika. A na toj je fronti sproveo čitav život. U prvoj mladosti unovačio se u narodnu vojsku. Sin Dalmacije - sin težaka. Bog mu je daro vao um, težački otac izdržljivost, a Dalmacija žarki zanos.

S ovim darovima uputio se na bojište narodne obrane, da odbija neprijatelje, što nasrću sa svih strana.

Ništa ga ne može maknuti s fronte, ni zamamne udobnosti života - ni teška briga za obstanak. Sve je sporedno, jer je borba za narod prva. I sve nosi na bojište ove borbe. svega sebe daje domovinskoj ljubavi srca svojeg.

On mora služiti narodu po svojoj ljubavi i po svojem najdubljem uvjerenju, služiti Hrvatskoj vjerno i postojano. Čas kao vojnik, čas kao general i kao vojskovođa, pa opet kao vojnik. Svejedno na kakvom mjestu. samo da se bije za dom!

Ne mogu ga zaustaviti u toj borbi ni neprijateljske zasjede, ni nerazumijevanje svojih, ni neuspjesi, baš kao ni lovorike uspjeha. Borba je dio njegovog bića, u kakvomgod obliku, bila ona bučna ili tiha,bila javni prosvjedili pod plaštem popuštanja, bilo s kakvim oružjem u ruci on mora ići naprijed, pa makar se i prividno povlačio.

Ništa ne može slomiti borben duh, kojim upravlja ljubav k domovini!

Takvim bojovnicima obdario je Bog narod naš, da mu pomogne!

Jednom na bojištu peštanskog parlamenta, hrvatska je delegacija kao mala vojska sa zakonom u ruci vodila bitku za prava svojeg naroda. Ustao je tada iz neprijateljskih redova zastupnik, razgnjevljen nad željeznom postojanošću i požrtvovnom borbenošću hrvatskih delegata i prstom pokazao tu malu četu Hrvata, što je stala kao štit domovine i viknuo svojim drugovima na vlasti:

-   "Otkrit ću vam što ne znate. Uhvatio sam Supila, gdje ide na sastanak s čovjekom, čije ime znači: nadgrobni natpis našoj vlasti! Taj čovjek stoji iza ove neprispodobive borbe. Taj je čovjek dr. Trumbić!"

Sav se parlamenat zatalasao olujnim prosvjedom. Taj orkan neprijateljske mržnje bijaše najsigurnije mjerilo vjernosti i ljubavi prema domovini u radu njegovom.

Ljubav ova mu je postavila ciljem, da rascjepkanu domovinu združi, a njene razdvojene sinove okupi pod jednim krovom. Neka bi joj tako snage ojačale, da se lakše opire navali neprijatelja i da lakše izgrađuje ognjišta svoja. Za ovim je ciljem pošao u svijet za ratno doba i muku mučio prelazeći preko trnja, zasjeda, zaprijeka, i tko zna kakve su sve boli razdirale njegovo srce. Koliko je sve poniženja morao snositi! Tko zna kakva je mora polegla na prsi ponosne - jer je trebalo šutjeti - gutati, kad bi bilo srce narađe kriknulo.

Prošlo je svakojakih borbi i muke i rada i mržnja neprijatelja i nepovjerenja vlastite vojske; ali je izdržao na toj fronti do kraja - težački sin pun izdržljivosti, sin Dalmacije - pun žarskog zanosa.

Nad grubom njegovim okupio se narod u času očekivanja velikih odluka - velikih dana, sudbonosnih trenutaka. Nad grobom njegovim poklonio se narod bojovniku za svoju domovinu, izmolio molitvu Bogu - da njemu dade mir i pokoj, a onima, koji su ostali, mnogo života, mnogo izdržljivosti, mnogo, vrlo mnogo ljubavi, snage i postojanosti, da dalje nose svoju zastavu ...

Tako vijekovima pokapa narod svoje bojovnike i odlazi s grobova i nosi zastavu dalje i predaje ju opet novim pokoljenjima i probija se s njome kroz oluje i vihrove, dok se jednom ne zaustavi pred štalicom gdje - se rodi Mesija!


Klikni za uvećani prikaz

__________________
Trumbić se oženio10. 02. 1906, u 42. godini svoga života sa Anom Karaman (sestrom Ljuba Karamana, povjesničara umjetnosti, arheologa i konzervatora).


Klikni za uvećani prikaz

Trumbić je imao oskudnu mirovinu, te mu supruga, u slučaju njegove smrti, ne bi imala dovoljno sredstava za život. Zato su Ivan Meštrović i Trumbićev bivši tajnik Pavle Ostović posjetili predsjednika vlade i zatražili da se Trumbiću kao bivšem ministru vanjskih poslova poveća mirovina. Vlada M. Stojadinovića povećalo je tada Trumbićevu mirovinu, pa je tek njegova udovica bila novčano opskrbljena. Trumbić je umro 18. studenoga godine 1938. u Zagrebu, u svojoj 75. godini, u oskudnim materijalnim prilikama.

Više > http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20020512/feljton02.asp
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!