CRO-eu.com
Siječanj 21, 2022, 21:23:48 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Ilok  (Posjeta: 5240 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 03, 2012, 08:38:20 »


Ilok

U vrieme Rimljanah zvao se Ilok, varošinac ležeći na desnoj visokoj obali veličansvene rieke Dunava, Cuctium, što svjedoči njekadašnji državni povjestničar Stjepan Broderić, koj navodi u tom obziru mnoge vjerojatne izvore, a to svjedoče i stari rimski novci, žare (urne) i razno pokućstvo, što je odprije u Iloku i u okolici iločkoj nadjeno. Takodjer su okolo Iloka starinari naišli na ostanke rimskoga hrama, na kom je ovaj nadpis bio: "Dianae sacrum", t. j. hram posvetjen Diani, božici lova. Iz toga se vidi da je grad rimski Cuctium znatan bio. Ime ovo Cuctium izgubi se poslje kako pade rimsko carstvo, kad su pobjeditelji Rimljanah ostali Sriem opustošili, propade i taj grad, te kad su Ugri zauzeli Sriem, ništa već nebiaše od Cuctiuma do imena i tragovah od razvalinah. Nezna se za izvjestno šta se je poslie i kako redom dogodilo. 1)

S vremenom osili se ova porodica tako, da cieli skoro Sriem posjedne. Ujlaci postadoše hercegi od Sriema. Medju ovimi hercegi bio je najznatniji Nikola Ujlak, koj se natjecao s Matijašem Korvinom za krunu ugarsku, te dobio kasnje od ovoga naslov kralja bosanskoga, s čim se je i zadovoljio. Isti Nikola pretvorio je Ilok u pravu tvrdjavu i steko po svojoj hrabrosti u boju veliku slavu.

 
Njegov sin Lovro protivio se svemu kralju Vladislava u toliko, da več nije htjeo primati od njega nikakove zapovjedi, što je kralja na toliko ogorčilo, da je poslao s vojskom na Lovru Bartola Dragfia. Ovaj obkoli Ilok, i kad je uvidio Lovro, da neće moći toj sili odoljeti, predade se milosti kraljevoj. Lovro bude zatim odveden u Budim, i ondje mu se parnica (parba) otezala dugo pred kraljevskim sudom, dok najposlje plemići i velikaši ugarski prišiliše kralja, da mu oprosti i sva mu njegova dobra povrati.
 
Lovro je preminuo u lloku god. 1523, i s njim se sahrani u grob naslov: sriemskih hercegah i ime Ujlakah.

U iločkoj samostanskoj crkvi nalazi se grob njegov i njegove supruge Kate, što svjedoče mramorne ploče s nadpisi 2).


Klikni za uvećani prikaz

U istoj crkvi bio je takodjer pokopan i Sv. Ivan Kapistran, muž pobožan i veleriečan, koj je skupljao krstonosnu vojsku i oduševljavao, te s vitežkiin Síbinjanin Jankom (Hunjadom) turskoga cara Mehmeda odbio junački od Beograda.

 
Pripovjeda se, da su Turci tielo Kapistranovo izvadili iz groba i bacili u bunar, a drugi opet vele, da to nije istina, nego da su Turci njegovo tielo prodali za novce samostancima (Fratrima), koji su isto prenieli u Ugarsku i sačuvali u samostanu, u gradu Selošija.
Kad je Franjo Perenji, bivši sljedbenik Ivana Zapolje, osvojio taj grad, budu otete svete moći, Ivana Kapistrana ostanci, lišeno svojih dragocjenostih i na zapovjed Perenjia bačene u bunar.
Da takovo opako djelo nisu Turci učinili, nego drugi bezbožnici svjedoče: Timom, Arnaud, Hermann, Segedi, Serenji i Cinesia, koji su pisali o istom predmetu. Sveti Ivan Kapistran rođen je 24. lipnja 1386 u Capestrano, Italija i preminuo je 23. listopada 1456. god.

U Iloku bila je takodjer kroz više stoljetja i stolica sriemskoga biskupa; ali jerbo herceg Lovro nemogaše se nikako već složiti sbiskupom, zato preseli se stolica biskupska usadašnje selo Banoštar, koje je mjesto za onda bilo prilična varošica.

Od dvanajstoga stoljeća do prve četvrtine šestnajstoga cvjetao je llok, ponajbolje pod vladom ugarskoga kralja Matijaša (1456-1494), u koje je vrieme imao preko 10 000 stanovnikah, koji su se osobito zanimali vinogradarstvom i trgovinom vina.

Turski car Sulejman osvojio je Ilok god. 1526 i poštedio tvrdjavu, koja mu se vidjaše od potrebe poradi lagljega zaštitjenja gornjega Sriema; zato postavi on agu sa njekoliko stotinah Janičarah, da čuvaju grad i da aga upravlja s narodom nesrećim, koj tada morade teško robovati. Pod turskom vladom propalo je iločko i u obće sriemsko vinogradarstvo tim više, što Turci iz vjerozakonskih obzirah netrpe tu struku gospodarstva poljskoga. Pri odlazku Turakah iz Sriema biaše u Iloku jedva 1000 stanovnikah. Turci držahu Ilok pod svojom vlastju do god. 1687, koje godine cesarski general Dinevald zadobije Ilok od Turakah, i od ono doba sve dosad neima Turakah u Iloku. Tvrdjavu iločku zauzme cesarska vojska; ali ista tvrdjava bude poslie pod cesarom Karlom VI., otcem velike cesarice Marie Terezije, kao nepotrebna tvrdjava porušena i sve kamenje u Petrovaradin za ondašnju tvrdjavu prenešeno, koju isti cesar dado iznova graditi.

Poslje kako su bili protjerani Turci iz Iloka, poklonio je cosar Leopold I. knezu Liviju Odeskalku Ilok i ujedno podjelio mu naslov: hercega sriemskoga.

_____________
1) Ilok ili Vilok ili umađ. Ujlak, vlasništvo Ipolita, unuka Mohorova u valkovačkoj županiji, darovà kralj Bela IV. Dominiku od Valkova, sinu Petra Čaka, te ovaj dar potvrdi kralj Vladislav III. unuk Bele IV. g. 1283. Godine 1317 biaše vlastnik meštar Nikola sin Ugrina od plemena Čaka. Kasnije spadne grad na porodicu od Orbove. Po izumrtju iste porodice darova g. 1354. Kralj Ludovik I. Ilok Nikoli i Andriji sinom Andrije od Gare. Ovo darovanje potvrdjeno je g. 1356 i 1384. Godine 1403 biahu vlastnici Vladislav i Bartol banovi od Mačve, privrženici kralja Vladislava Napuljskoga. G. 1410 i 1417 spominju se Vladislav i Mirko od Iloka sinovi Bartola, kao banovi od Mačve. Mirko biaše kasnije ban Slavonije. .Ovi su pripadali porodici tako zvanih Ujlakah ili Iločkih.
2) Gledaj: Törö Janos. Hazank. Pest 1858. II es III Füzet p. 227. Op. Ur.

Piše: Mijat Stojanović
Arkiv za povjestnicu jugoslavensku
1. siječnja 1859
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Veljača 03, 2012, 22:50:44 »


Knezovi Iločki


Ilok je stoljetno središte proizvodnje srijemskog vina, koje su još renesansni pisci smatrali "najhvaljenijim vinom na čitavom sjeveru".

Bogati srednjovjekovni gradić uživao je samoupravu o kojoj svjedoči gradski statut iz 1525., ukrašen ilustracijama slavnog minijaturista Julija Klovića. U iločkom franjevačkom samostanu sahranjen je 1456. glasoviti talijanski franjevac Ivan Kapistran. Dominantan položaj grada na brijegu uz Dunav omogućio je postupan i siguran razvoj Iloka. Utvrdu je krajem XIII. stoljeća izgradila obitelj Csak, od koje neki predstavnici tituli pridodaju "Iločki". Najznačajniji član obitelji Konth bio je Nikola Iločki, erdeljski vojvoda, jedan od najmoćnijih ugarskih velikaša svog doba. Bio je ban Slavonije, Hrvatske i Mačve, kovao je vlastiti novac, a umro je 1477. godine s naslovom kralja Bosne.


Klikni za uvećani prikaz

Goleme obiteljske posjede stjecane naraštajima naslijedio je sin Lovro, bosanski herceg i mačvanski ban, koji je kao jedan od najmoćnijih feudalaca svoga vremena ugrožavao i samoga kralja. Vinogradi na plodnim ocjeditim lesnim zaravnima i padinama niskih uzvišenja iznad desne obale Dunava protežu se od renesansne utvrde Erdut (koju su u svojim putnim dnevnicima opisivali nekadašnji europski diplomati i poslanici, ploveći niz Dunav prema "Visokoj Porri", dvoru osmanskih sultana) do znamenitih iločkih vinskih podruma, iz kojih su neka vina u XIX stoljeću bila ovjenčana priznanjima na svjetskim izložbama u Parizu, Trstu, Beču i Budimpešti.

Iločki je gornji grad jedno od najljepših mjesta s kojih se, uz čuveni Iločki traminac, danas može širokim pogledom promatrati spokojni tok moćnog Dunava i pritom oživljavati prizore iz burne prošlosti s njegovih obala.

Iločka berba grožđa (od 1962.)
muzej.grada.iloka@vu.t-com.hr

____________
Livius I., predzadnji vlasnik Iloka, nećak pape Innozenz XI (1676.1689) iz obitelji Odescalchi, umro je 1713. Nije imao djece. Njegovo imanje nasljedili su knezovi Odescalchi koji su u Iloku rezidirali sve do 1945 kada im je cijelo imanje od komunističe Jugoslavije bilo oduzeto. (MD)


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!