CRO-eu.com
Prosinac 09, 2022, 22:26:21 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: MRZLJAK  (Posjeta: 3126 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 10, 2012, 12:18:09 »


Eduard pl. Mrzljak * 1813

Umírovljeni dvorski savjetnik preminuo je u Rijeci 18. ožujka 1876. Ovaj glas nije nas iznenadio, jer je pokojnik bio dugo već sjena sama sebe. Lani negdje udari ga kap, od koje se više neoporavi.

Pokojnik Mrzljak zauzimaše od god. 1860. do 1865. godine odlično mjesto u javnom životu domovine, bijaše bo za cielo to vrieme alter-ego Šokčevićev. Te godine spravilo ga kriepka, radina i sposobna čovjeka u mir, komu se on nemogaše do svoje bolesti priviknuti, živo se vazda zanimajući za javni i politički život domovine. Da nije bio odan novomu sustavu, zna svatko, koga je ikad zgoda naniela u njegovo družtvo. Bistrim prozirnim okom promatrao je pokojnik političke odnošaje osobito prema Ugarskoj. Osobito je dobro poznavao fiancijalnu struku, te ga osobito ide zasluga, što nam je bio uredio zaklade, razmrsiv nesretne račune sa Magjari. Kako se znade, pronašao je on kud kamo više, nego su nam danas voljni Magjari dati. Od nastupa nove aere vazda se je pokojnik više priklanjao opoziciji i vazda više odavao želju, da opet stupi na političko polje domovine. Od svoje kandidature prošaste godine proti g. Ivanu Vončini u kotaru vinodolskom, navjestiv ju iznebuha razstrojenim biračem vinodolskim, odusta kašnje sam, čemu ima g. Vončina zahvaliti svoj izbor n kotaru vinodolskom.

Na koliko ga mi poznivasmo, bio je dobar čovjek i ne toliko loš patriota, ako uvažimo, da je odgojen u Meternihovoj i Bachovoj činovničkoj školi.
Lahka mu zemljica!


Foto: Mrzljak Ljudevita ili Ludovika, rođena Kabalini
Zagrebačko arhivističko društvo, 1002 f.

Osmrtnica, što ju primismo, glasi:
Ludovika pl. Mrzljak, rodjena barunica Cabalini-Ehrenburg, daje u ime svoje djece
-   Beate,
-   Irene udate baronice Vranyczany *,
-   Valerije,
-   Vladimire,
-   Stefanije,
-   Oda,
-   Irme i
-   zeta Šimuna baruna Vranyczany-Dobrinović *,

da je preljubljeni suprug, dotične otac i tast, presvietli gospodin Eduardo Maximilian pl. Mrzljak, kr. pravi dvorski savjetnik u miru,poslie dugog i težkog bolovaja, providjen svetotajstvi umirućih, dne 18. Ožujka u 08:30 sati prije podno u 63. godini svog života blaženo u Gospodinu preminuo. Tielo dragoga pokojnika bit će u milo mu rodno mjesto Novi odpremljeno i u obiteljsku grobnicu sahranjena. Zadušnice za pokojnika bit će držane u Rijeci due 27. ožujka u glavnoj crkvi u 10:00 sati prije podne, na koje se znanci i prijatelji pokojnikovi preuljudno pozivlju.

Primorac, 21. ožujka 1876
_____
Tekst, star 136 godina i sedam mjeseci, je u originalu prepisan. MD
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!