CRO-eu.com
Kolovoz 11, 2020, 01:51:12 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Krosna - Tkalački stan  (Posjeta: 4725 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 04, 2012, 07:52:23 »


Krosna - Tkalački stan

Dvije grede sjedne i s druge strane, ne kojim su sva krosna - Četri stranice, usađene na kraju greda, na kojima stoje dva vratila; na jednom je navijena osnova, a na drugi se navija sukno (tkanina od grebene vune), platno i td., kako se tka; oba su vratila na jednom kraju četverouglasta i provrčena na sve četiri strane; vratilo na koje se navija sukno, ima na jednom kraju rgutlicu, u koju je uvečena. zapinjača, da se vratilo nemíče kad se tka; a vratilo na kojem je osnova, uvlači se zapinača – štap dug od vratila do osobe koja tka; te nemičuć se s mjesta može zapeti vratilo na kom je osnova, a da se nemiče kad tka. Osnova se uvlači, žica po žicu, prstima u četiri nita (kada se tka vreća, mutap-biljac-arežine i prtenina-odjeća od lana ne trebaju više od dva nita). Zatim se iglom pletikom uvodi u brdo; napoko se osnova pritegne i priveže za prvo vratlio, te se tka. Brdila su, u kojim je oklopljeno brdo ozgor i ozdol i s njima se tka. Položnici pri koje su privezane niti, te se pritiskivaju sad jednom sad drugom nogom, da se dva nita napred uzdižu, a dva padaju, neka osnova zija, da lako može čunjak[/b], u kojem je na cijevi navijena potka, kroz nju prolaziti. Cijevinjak je trupica izdubljena na način korita, u koju je s jedne i druge strane usađena po jedna stranica pri vrhu provrčena, u koju se uvuče vratilo, kojem je u sredini utvrđeno kolo, te se u vratilo, koje je pri jednom kraju šiljasto, uvuče cijev, na koju se suče potka, vrteći rukom vratilo.

________
Vratilo ✧drveni valjak na razboju oko kojega se omotava pređa

Iskra 8. siječnja 1884

<a href="http://www.youtube.com/v/bDdJNmW_90s?version=3&amp;feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/bDdJNmW_90s?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/bDdJNmW_90s?version=3&amp;feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/bDdJNmW_90s?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 04, 2012, 23:23:42 »U Hercegovini, 23. 06. 2012

U Hercegovini, 23. 09. 2011

-   Tkalstvo, tkalčina, tkanje.
-   Tkalja, tkalačica, tkalica (ona koja tka ); m. tkalac ✧tkaonica
-   Tkati 〈prez. tkam/tkem rij., imp. tkaj, impf. tkah, pril. sad. tkajući)

♦ Prezimena (prema zanimanju): Kalčec (Slavonski Brod, Požega, v. i kal), Kalčev (Varaždin, v. i kal), Kalčiček (Donja Stubica), Kalčić (740, Istra, Primorje, v. i kal), Kalčićek (Donja Stubica), Takač (840, Slavonija, Baranja, Koprivnica, Zagreb, ← mađ.), Takać (Virovitica, I Slavonija, ← mađ.), Tkalac (220, Ozalj, Zagreb, Garešnica, Virovitica, Vojnić), Tkalčan (Čazma, Vrbovec, Bjelovar), Tkalčec (960, Međimurje, Varaždin, Podravina), Tkalčević (670, Zagreb, Zagorje, Baranja, Vrbovsko), Tkalčić (590, Ludbreg, Međimurje, Zaprešić, Koprivnica), Tkalćec (Varaždin, Međimurje), Tkalec (1570, Zagreb, Međimurje, Podravina), Tkaličanec (Bjelovar), Tkalić (Zadar, Benkovac, Međimurje), usp. Veber (290, Baranja, I Slavonija, Zagreb, Pakrac, ← njem. Weber > http://de.wikipedia.org/wiki/Weber )
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!