CRO-eu.com
Travanj 17, 2021, 05:28:29 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Don Ivan Grubišić  (Posjeta: 4835 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 03, 2012, 12:43:28 »


Don Ivan Grubišić


Sinj, 05.08.2012

Ivan Grubišić rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu. Maturirao je 1956. na Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962. na Bogoslovnom katoličkom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja. Inicijator je i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split-čovjek nadasve, pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost i Znanost i društvo. Autor je 13 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa  Dijalog. Predavao je na Institutu za katehetizaciju pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Sada predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Grubišić je dobitnik državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, godišnje nagrade grada Splita, nagrade „Velimir Terzić“ za promidžbu demokracije u Hrvatskoj te nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. 2007. godine predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi.

... Nama se samo govori, s narodom se ne razgovara ...

<a href="http://www.youtube.com/v/bnpaL-CP2-4?feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/bnpaL-CP2-4?feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/bnpaL-CP2-4?feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/bnpaL-CP2-4?feature=player_detailpage</a>
13.07.2012

Saborski zastupnik i crkveni disident
Don Ivan Grubišić: SDP je krenuo putem HDZ-a

Ja moram govoriti, jer riječ mi je zadnje sredstvo za izlazak u javnost, ali to ne želim kompromitirati

Može li dr. Ivan Grubišić postati gradonačelnik Splita − pitanje je koje smo postavili u prošlom “Spektru”, na neslužbenu vijest da se već okuplja tim njegova Saveza za građansku i etičku Hrvatsku koji bi dogodine izišao na lokalne izbore.

− Vijeće našeg Saveza još nije donijelo odluku, ali razgovarali smo o tome. Neke udruge tražile su razgovor s nama − mogu li se uključiti i ima li šanse da se ide na lokalne izbore uz pomoć Saveza. Rekao sam im isto što sada i vama. Postoje interesi i u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Vrgorcu, Makarskoj, a ne samo u Splitu, da Savez ide na lokalne izbore jer smo na parlamentarnim izborima prošli jako dobro. Te su mi podatke isprintali u Saboru − koliko smo dobili po općinama i gradovima, osobito u 9. i 10. izbornoj jedinici.

Postoji želja da se ide na lokalne izbore − kako članstva, tako i onih koji su na parlamentarnim izborima dali svoj glas Savezu za građansku i etičku Hrvatsku. Smatram da bi preduvjet za naš izlazak na lokalne izbore moralo biti autentično snimljeno stanje problema u pojedinim gradovima i općinama, a to treba napraviti radna skupina stručnjaka koja bi izradila platformu za izlazak na izbore. I drugo − važna je ekipa koja bi bila na listi. Ne može ih se skupiti s ulice, pa idemo probati sreću. To bi morali biti mlađi ljudi, koji dosad nisu bili eksponirani u politici, ali su školovani, i njih bismo promovirali.

Imate li već te ljude?
− Imamo one koji su se prijavili. U Splitu, na primjer, 500 njih, u Zagrebu više od 400...

Dakle, bi li se moglo dogoditi da u slučaju uspjeha na lokalnim izborima postanete gradonačelnik − ili ni o tome niste odlučili?
− Ponavljam, još nismo odlučili ni o izlasku na izbore. Uvjet je da okupimo kompetentne ljude koji će izraditi platformu, a ne da prodajemo neku ideološku maglu. I da imamo dobre kandidate. Ako se to ispuni i ako budemo imali pravu osobu, naravno da bismo dali i gradonačelnika. Meni to osobno ne treba. Postao sam saborski zastupnik i to ću izdržati u iduće četiri godine, ako ne odem na vječna lovišta. To sam obećao narodu, dao zakletvu...

Možda ste vi platforma za ljude koji imaju političke ambicije, ali im je čvrst ustroj SDP-a − pogotovo sada kad je ta stranka na vlasti − neproničan, cementiran, ili im nisu dovoljno lijevo. Jeste li svjesni te opasnosti da i vi budete rampa za lansiranje nečijih političkih ambicija?
− Točno je da velike stranke imaju partitokratski način rada. Kao sociolog osobno smatram da, nastavi li se s ovakvim načinom rada velikih stranaka kao interesnih skupina, a ne demokratski formiranih grupacija, nema budućnosti za Hrvatsku. Nužno je promijeniti način rada u strankama da bi ih građani prihvatili. Dosad je to bilo: ako si protiv HDZ-a, glasaš za SDP, ali ne zato što su ovi bolji, nego zbog toga što su se ovi previše iskompromitirali.

Nedavno sam u svojoj kolumni postavio pitanje koje ću vama ponoviti: pa što ste, pobogu, očekivali − da ćete doista dobiti toliko glasova koji bi omogućili ono što vi zovete “demokratskom smjenom”? Smjena se, uostalom, dogodila. Što možete osim moralizirati sa saborske govornice?
− Ne, to mi ne pada na pamet.

Koliko ste puta dosad govorili?
− Dvaput. Ali, ne smije se dogoditi da ja prije početka sjednice prijavim diskusiju o jednom zakonu, a da mi na kraju kažu da se izgubila prijavnica. To ne može biti slučajno. Potpredsjednici Sabora jednom su me ostavili u diskusiji iza svih stranački opredijeljenih zastupnika, pa sam odustao jer to nema smisla. Mi nemamo klub zastupnika i to je naš hendikep. Kad imaš klub, možeš govoriti u njegovo ime 20 minuta za govornicom. A kad nemate, onda ste ostavljeni da govorite zadnji − to nije dobro.

Nezavisni su zastupnici uručili peticiju da se njima, koji su također zastupnici određene populacije, dade govoriti nakon klubova pet minuta, ali s govornice. Sumnjam da će od toga nešto biti, četvorica nas potpisali smo to pozivajući se na demokratske uzuse. Drugi je hendikep taj što smo stavljeni u zadnji red, protiv čega ne bih imao ništa protiv da se tamo dobro čuje s govornice. Ozvučenje postoji, ali straga je teško razabrati što se govori. Tražili smo nakon prve sjednice Sabora da se to riješi, ali prošla su četiri mjeseca i to još nije riješeno. Bojim se da to isto nije slučajno.

Pa čega se oni toliko boje da bi vas opstruirali na takve smiješne načine?
− Jučer je u “Večernjem listu” Josip Pavičić pozvao “Crkvu s narodom protiv nenarodne vlasti”. To je na tragu mojeg teoretskog promišljanja da se građani moraju organizirati te iz fundusa bogatstva različitih profila stručnjaka iznjedriti alternativu političkim strankama. Zato i HDZ i SDP u meni vide čovjeka − ja se tako osjećam i živim − koji nije stranački opredijeljen, nego želi biti interpret ili inicijator buđenja građanskog društva, da se organizira preko građanskih udruga, pokreta i inicijativa...

Nadam se da vam je jasno da i građanske udruge i inicijative mogu biti mjesta manipulacije i kanaliziranja raznih utjecaja?
− To nije samo dobro rečeno, nego i pogođeno. Kad sam došao na prvu sjednicu Sabora, prišli su mi iz udruga za ljudska prava, ima ih 60. Jedan od njih, koji me osobno zna, počeo je glasno govoriti: “Evo našeg zastupnika!” Rekoh: “Samo vaš nisam. Ja sam ušao u igru, na teren, a vi ste ostali navijači.” Da, to su navijači koji su se angažirali za građansko društvo, ali žive na jaslama proračuna i na jaslama Europske unije. Oni su se samoproglasili promatračima rada Sabora i Vlade, već su dali izvještaj o prva tri mjeseca rada, ali rekao sam im: “Od toga nema ništa. Da ste ušli u Savez i da smo mi dobili 10 zastupničkih mjesta u Saboru, onda smo mogli biti snaga kao Lesar ili neki drugi, a ne da ja ostanem sam.”

Dosta će vode morati Jadrom proteći da se ta heterogena građanska masa pokrene i da vaša inicijativa okrupni. Za to vrijeme država mora funkcionirati, a to na vlasti mogu osigurati samo ustrojene, velike stranke.
− Ja mislim da treba učiniti što se može, a ne biti opterećen uspjehom. Ja, kao čovjek koji se uvijek bavio društvenim pitanjima, vidim gdje su problemi, i neće samo kratkim Jadrom proteći puno vode, nego i Dunavom i Savom. Ali, ako učinim ono što mogu, učinio sam sve. Koliko će to potaknuti druge ljude da to prihvate, ne znam. Onime što ne mogu poduzeti neću se opterećivati i neće mi biti žao ako ništa ne postignem. Meni nije, kao čovjeku koji je u visokim godinama i koji je u crkvenoj mirovini, koju ne dobiva, ovo fokus, nego me vodi glas savjesti: “Učini nešto!”

Što je na kraju bilo s vašom saborskom mirovinom?
− Nakon što sam rekao da je neću uzeti, prijatelji su mi savjetovali da to ne učinim jer to će opet netko uzeti. Rekli su mi: “Uzmite je i dajte je kako hoćete.” Trideset posto od plaće davat ćemo udruzi “Sanus”, koja se bavi bolesnom djecom, drugu trećinu dajemo za socijalne slučajeve...

Dakle, sebi ste ostavili prosječnu hrvatsku plaću?
− Manje od prosječne plaće, da mogu od nečega živjeti. Ja nisam u domu za stare, gdje svećenici imaju neke povlastice, nego u Kučinama, u nevjestinu apartmanu, i moram pokrivati troškove.

Čujem da tamo inkognito držite mise.
− Nije to inkognito. Ja sam suspendirao suspenziju. Pod suspenzijom sam bio samo dva dana. Pročitao sam Zakonik kanonskog prava po kojemu svećeniku koji je dobio kaznu suspenzije, ako se žali višoj crkvenoj instanciji, samim uručenjem žalbe suspenzija prestaje. Budući da sam uložio žalbu Kongregaciji za biskupe u Rimu, samim tim činom prestaje mi suspenzija. Ne znam je li biskup toga svjestan. Dakle, nema ništa inkognito. Kad su me pozvali u TV emisiju “Ekumena”, namjerno sam došao u svećeničkoj odori da bih to dao do znanja − da sam suspendirao suspenziju i zato sam došao kao svećenik.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 03, 2012, 12:44:41 »


Što vas je ponukalo da dočekate radnike “Jadrankamena” s parolom “Tvornice radnicima”?
− Neoliberalni je kapitalizam degradirao radnike. Čudim se SDP-u, kao stranci koja bi trebala zastupati interes radnika, da postupa po uhodanim metodama stečajeva, postavljanja direktora naspram obespravljenih radnika koji onda ne mogu ni na što utjecati. Ja instinktivno to osjetim, te se stavim na stranu slabijeg. Neka se radnici organiziraju, nastave proizvodnju, ne bojkotiraju rad. Neka država pomogne na način da će radnik biti zaštićen, a ne kapital-odnos. Problem je što je SDP prihvatio način rada HDZ-a.

Nije to stvar HDZ-a, nego ekonomije i zakona, kada se steknu uvjeti za stečaj...
− Zamjeram Kukuriku koaliciji što su nastavili HDZ-ovim stopama: veliki porezi, veliki zajmovi, dakle dugovi, da bi se sačuvao socijalni mir.

Pa, ja baš ne vidim da oni kupuju socijalni mir, upravo obratno, zbog toga im i pada rejting. Čačić svima ide na živce... Oni upravo tvrde da neće dalje kupovati socijalni mir jer će nas to uvesti u grčki scenarij.
− Zato treba ići u korjenite promjene o kojima u Savezu govorimo − ne samo u restrukturiranju poduzeća, nego i države. Država ima grešne strukture, prekobrojna neproizvodna radna mjesta. Oni ih ne zatvaraju... Da su najavili − što smo mi tražili − korjenite promjene i regionalizaciju Hrvatske, mogli su riješiti problem nezaposlenosti.

Tko kaže da neće to učiniti? To da oni nastavljaju stopama HDZ-a nije mi baš uvjerljivo.
− Smatram da je ovakvo stanje, kad je svaki dan sve skuplje, kad su ljudi imovinski iscrpljeni − već izvanredno stanje, kad već spominjete Grčku. Ali, vlast ne proglašava izvanredno stanje jer je to opasno, a nema ni nacionalnoga konsenzusa. Znam da oni ne mogu kao velika stranka, organizirana, s 80 mandata, reagirati odmah na ono što kaže jedan Grubišić, ali to nisu samo moje misli − ja sam surađivao s Gotovcem, sa Supekom, Silobrčićem i drugima. Ovo što kažem rezultat je tih razgovora, to je pamet i mišljenje ljudi koji su ostavili određeni trag u ovom društvu.

Ako sam dobro shvatio, vi ćete na lokalnim izborima dati svoj ugled − da ne kažem karizmu − s dokazanim izbornim kapacitetom, oko kojega će se okupiti opet neki operativci. Što će Savez spasiti od stranačkog funkcioniranja, tko će tu preuzeti uzde, tko je arbitar, tko će dijeliti pozicije u Gradu? To će biti neminovno pobijedite li. Kako da vam kažem... Vi se postavljate kao moralni vođa, ali ovdje mora postojati ustroj.
− U nas se događa politikantstvo, odnosno bitka za vlastiti interes. Tko ulazi u politiku za vlastiti interes, taj ne može izvući Hrvatsku iz krize.

To stoji, ali ni vaše je moralke ne mogu izvesti.
− Ovdje mora profunkcionirati pravna država i zaštita slabih. Ja sam za malog čovjeka, za čovjeka nadasve. Ja upozoravam na probleme.

Oprostite, ali to mi vuče na demagogiju, ta priča o malom čovjeku. Pred zakonom svi moraju biti jednaki. I mali čovjek može biti nemoralan, mislim da se olako generalizira oko te podjele na malog čovjeka i zle kapitaliste i političare. Zašto je mali čovjek automatski pozitivac, “čovjek nadasve”?
− Naravno, može biti i moralno negativna osoba i interesna osoba. Ali, koja je to jednakost pred zakonom ako ja kao saborski zastupnik primam plaću od 14.000 kuna, a drugi tek crkavicu, poput umirovljenika s 2000 kuna? Na državnom proračunu živi dva milijuna Hrvata...

A čim Vlada krene rezati te stavke u proračunu, evo malog čovjeka da se pobuni!
− Kad mi kažemo da smo za građansku Hrvatsku, onda smo za demokratsku, pravnu i socijalnu državu. U nas se razvija socijala, a ne socijalna država. U nas se razvijaju privilegiji, a ne jednakost pred zakonom. U nas nisu bili demokratski izbori jer popis birača još uvijek nije sređen. Netko mora inzistirati na tome.

Pa evo, u “Spektru” je baš SDP-ovac Bajrović prije izbora upro prstom na taj nerazmjer broja građana, koji nemaju svi pravo glasa, i birača, kojih je otprilike pola milijuna više nego punoljetnih građana. Što ako vas SDP demantira i uskoro to sredi?
− Recite, onda, zašto još nije objavljen popis stanovništva? To je nacionalna sramota. Tu se radi o interesu jedne i druge stranke, te neke treće strane koja želi, bojim se, frizirati rezultate radi vlastitih interesa. Neću izravno spominjati tu treću stranu, da se ne kaže kako ja uvijek prozivam, ali ljudi će shvatiti o kome je riječ.

Evo, ja ću reći: Crkva. Koji je tu njezin interes?
− Prema prethodnom popisu, u Hrvatskoj je bilo 87 posto katolika, a vremena su se promijenila. Tehnološkim i civilizacijski napretkom, a ne političkim. Ljudi danas drugačije misle, ne boje se više, kao 90-ih godina, kako će se izjasniti, pa ja mislim da je taj broj sada značajno manji. Broj onih koji se distanciraju i ne žele se osjećati pripadnicima bilo koje religijske zajednice sve je veći. Prema tome, ne objaviti rezultate popisa stanovništva znači da svi imaju interes da se podaci friziraju. Ne može biti 700.000 birača više nego stanovnika, a nije problem usporediti popis stanovništva i biračke popise.

Zašto još nije objavljen popis branitelja, a to je ministar Matić najavio? Zašto je to stalo? Meni ostavljaju dojam da su nespremni preuzeli vlast, eksperimentiraju, puštaju neke balone da vide kako će ljudi reagirati i onda retuširaju stvari. Tako se ne vodi politika. Pozvao sam na jednoj presici u Saboru da kardinal bude premijer, a premijer kardinal, jer i premijer obećava − strpite se, bit će sve riješeno za našeg mandata. A treba živjeti te četiri godine. Politika danas rješava stvari, a stalno se obećava bolji život u neko drugo vrijeme.

Pa i vi s vašim pobornicima možete upravo tako izgledati − ni ovo za što se vi zalažete nije nešto za danas. Nije to stvar vaše jednostrane odluke da se odreknete dvije trećine plaće za bolesnu djecu i socijalne slučajeve, puno je kompleksnije. Zasad ne vidim da imate išta efikasno protiv ekonomske krize, recimo.
− Ja smatram da potičem prava pitanja koja bi mogla izvesti Hrvatsku iz krize na duži rok, ali kad bi bilo političke volje, to bi se brzo riješilo. U knjizi “Za našu stvar” Igor Mandić je ukazao na one koji su se pojavili na političkoj sceni devedesetih godina, a prije toga su bili u tajnim službama, kontrolirali emigraciju, čak i ubijali, a kad ih pitate zašto, odgovorit će: “Za našu stvar!” Pita ih on: “Pa koja je to stvar za koju ste se borili?” Kažu: “Kad budemo manjina, da opet budemo na vlasti.” Ako smo izašli iz jednopartijskog sistema, a sad postoje mnoge partije koje funkcioniraju po istom principu, nismo učinili bitnu promjenu.

Jeste li svjesni da se unutar fronte iskazivanja nezadovoljstva partitokratskim ustrojem države nađe svakakvih “potlačenika”, pa i onih s ekstremne desnice koja se tu približila ekstremnoj ljevici?
− Ja samo mogu garantirati za sebe − ovo što ja radim, to je ono što ja mogu učiniti. Više ne mogu. Ako je netko išao sa mnom mojim putem − ne znam hoće li doći sa mnom iz Splita do Solina ili će me napustiti, izdati, već na izlasku iz grada. Nisam siguran. Treba izgraditi čovjeka za novi sustav vrijednosti. Svi smo mi žrtve sustava vrijednosti koji je postao “đir”, kul...

Da skratimo − vaše je ograničenje da stalno govorite o etici, a našli ste se, htjeli - ne htjeli, u tvrdoj politici.
− Ja sam se našao u politici svojim izborom. Osuđujem politikantstvo, a politiku kao brigu za opće dobro treba rehabilitirati. Ušao sam u politiku da pokušam dokazati kako se čovjek može baviti društvenim problemima, a da pritom bude etičan i pravedan. To je minimum koji činim, a to činim u korist vlastite štete, na žalost.

Zapravo se i dalje bavite onim što ste radili cijeli život − propovijedanjem.
− Ja moram govoriti, jer riječ mi je zadnje sredstvo za izlazak u javnost, ali to ne želim kompromitirati. Ne mogu dobivati plaću od 14.000 kuna za manje rada od nekoga tko dobiva upola manje, ili još manje od toga.

Opet se vraćate na to, ali uvjeren sam da nitko ne bi pravio problem ni moralno pitanje niti oko zastupničke plaće od 30.000 kuna da je prosječna plaća u Hrvatskoj 15.000. Nije stvar u tome da vi primate manje, nego da svi zarađuju više.
− Ali se nema, mi smo sami srušili kulu u kojoj se živjelo pravednije. Svi su bili zaposleni, dobivali su se krediti, stanovi, bilo je i onda privilegiranih, ali puno manje i ne s tolikim razlikama.

Nemojte da sad moramo raspravljati o neodrživosti na kreditima održavanog socijalizma ... Uvijek je problem u kreditima koji dolaze na naplatu − bilo u socijalizmu, bilo u kapitalizmu.
− Mi smo uporno htjeli neoliberalizam, i kad je već pokazivao svoje slabosti, a na njemu se i dalje tvrdoglavo inzistira. Najveći je problem obraćenje religioznih. Ni Isus nije uspio obratiti religiozne, religiozni su ga razapeli. Ne čudim se hajci na sebe iz redova političke desnice, čudim se hajci na sebe iz crkvenih redova, jer upravo bi oni trebali prihvatiti takvo traganje za novim odnosom i smještanje čovjeka u centar svega, a ne živjeti od proračuna.

To je problem. Ne može nitko biti prorok u svojoj zajednici, to se zna. Ali, posegnuti čak za sankcijama protiv nekoga tko nije na vašoj politikantskoj strani, dok su drugi koji su bili na istoj politikantskoj strani mogli biti u Saboru, Vladi, predsjednici općinskih vijeća − sve to može. Nisam ja veslo sisao da ne vidim o čemu se radi.

Jeste li tužni zbog toga? Ipak ste cijeli život svećenik...
− Ne, ja sam čak ponosan što sam izazvao takve reakcije, to su njihovi autogolovi. Crkva se svrstala uz udrugu “Hrast” i dobili su... koliko ono... 0,2 posto? A ja sam dobio 65.000 glasova. Narod to prepoznaje. Crkva je dala sebi autogol napadajući navodni komunizam, koji je hrani, a ja sam britak prema sve tri strane. Ja tako mislim i hoću to reći, hoću biti slobodan reći to što mislim.

Objavljeno 12.05.2012. u 13:31
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/174105/Default.aspx


Hrvatska je stala, Hrvatska nezna kuda dalje ...

<a href="http://www.youtube.com/v/faW31jeLlsA?version=3&amp;feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/faW31jeLlsA?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/faW31jeLlsA?version=3&amp;feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/faW31jeLlsA?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
23.12.2011

2. od 2

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!