CRO-eu.com
Srpanj 03, 2022, 05:27:40 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Nesanica (insomnia)  (Posjeta: 19179 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Kolovoz 27, 2012, 13:23:37 »


Potreba spavanja

Ako je tko spriječen da ne spava devet dana, taj će umrijeti. Osobe, koje pate od nesanice (insomnije), često tvrde da nisu nekoliko tjedana stisnuli oči. Ali one su ipak, a da to i ne znaju, spavale. Bilo stanje tijela kakvo mu drago, san je neophodno potreban jer inače nastupa smrt. Dokazano je, da su optuženi zarobljenici zaspali na mučilištu za vrijeme istrage (inkvizicije).

Samo kinezka okrutnost mogla je smisliti kaznu smrti nespavanjem, koju je Kina već davno uvela. I u samoj Kini smatraju da je to najstrašnija kazna. U mnogim slučajevima postave osuđenika u krletku, u kojoj se ne može uspraviti niti može legnuti, pa ga onda bockaju, čim pokuša spavati, željeznim šiljkom. Istočni narodi običavaju kazniti ljude s glađom i to je strašna kazna, traje nešto duže nego kazna nespavanja, ali nije ni iz daleka toliko brutalna.Nesanica

Sve više je ljudi, koji pate od nesanice. Zlo, koje sa napredkom kulture je sve veće i širi se sve jače. Može se već reći: čim je nekultiviraniji čovjek, tim bolje spava. Time ne želim ništa loše reći protiv onih koji imaju pravo da se nazivlju kulturnim ljudima. pa su uz to još tako sretni da dobro spavaju. To je sreća i gotovo već iznimni slučaj jer se u istinu može reći da je kultura neprijateljica sna. Crnac može u svaki sat leći i odmah zaspati. To je zbog toga što se previše ne muči sa razmišljanjem. To je možda u njihovoj naravi jer nemaju previše obaveza i psihičkih napetosti (stresa).
Zavidno to gleda kulturni čovjek koji uz svu umornost ne može često u svom dobrom krevetu utonuti u san.

Uredan način života, mnogo kretanja na svježem zraku - to su obična sredstva - koja liječnici preporučuju, ali svi znamo iz iskustva  da ona ne pomaže mnogo onom koji pati od nesanice. Jača sredstva ne prepisuju liječnici rado jer ona, na žalost, vrlo često vode k ovisnosti i imaju popratnih tegoba. Od nesanice najviše pate umni radnici – intelektualci. Umornost od fizičkog rada je najbolje sredstvo za spavanje.

Nije onda za čudo, da su se upravo najveći mislioci bavili ovim pitanjem. Poznati njemački filozof Immanuel Kant kaže, da je najbolje zatomljivati misli. Njemački liječnik Christoph Wilhelm Hufeland kaže u svojoj Makrobiotici: Sve brige i dnevne terete treba ostaviti sa odjećom na vješlici i ni jedne se ne smiju ponijeti u krevet.

Takva navika može mnogo pomoći. Nije dovoljno samo fizički spavati i um se treba odmoriti. Napoleon I. Rekao je: "U mom mozgu ima svaki rad-plan svoj posebni pretinac i svoju povlaku. Bavim li se kojim predmetom, otvorim dotični pretinac a svi drugi ostaju zatvoreni. Hoću li da spavam. zatvorim sve pretince - i spavam". Poznato je da je on mirno spavao i pored tutnjave topova.

Najozbiljnije zapreke za san jesu misli. Treba ih od sebe odstraniti. Tu nije potreban napor, ali zato je nužna ozbiljna volja. Pitanje je da li možemo naše misli od sebe odkloniti. Iskustvo nas uči da možemo. Nakon potpunog umirenja mišića i čitavoga tijela treba se koncentrirati na disanje, koje treba da je mirno i usklađeno: usta se zatvore i diše se kroz nos. To mirno ritmičko disanje, tijelesno nas smiruje i uspavljuje.

"Mjesto spavanja", kaže Ch. W. Hufeland "mora biti tiho i mračno. Što manje na nas djeluju vanjski utisci (čari), tim bolje može odmoriti i um". To je vrlo dobro rečeno ali gdje se može danas, uz naše kultume prilike u velegradskoj buci naći tako uzoran prostor za spavanje? Pa ipak moramo odmarati i spavati, unatoč buki ulice, mi koji stanujemo i živimo u velikom gradu, i to još više nego li žitelji po tihim selima. Što nam dakle drugo preostaje nego da se jačamo proti svake buke. Nije osobito teško da ojačamo naš sluh i da ne bude tako osjetliiv. Tko dođe sa sela. na njega djeluje zvonjava tramvaja, zujanje tvorničkih sirena, sviranje policajskih vozila i zrakoplova koji se dižu i sleću, kao nepodnošljia buka. Upravo je smješno gledati kako ljudi reagiraju na buku i štropot pa bila ona čak i jedva čujna- Tu se grdi i žali da je strahota.

Zdrav i okrepljujući san neophodan je za život, da bismo tjekom dana mogli učinkovito raditi. Ali vrlo često slušamo jadikovanje o problemima vezanim za spavanje – posljedice su popuštanje koncentracije i nervoza.

Naše bake su protiv nesanice upotrebljavale navlaženi povoj, široki oko 45 cm, koji se poveže iše stopala i tako se krvne žilice na nogama rašire a mozak se olakša od krvi te se mirno spava.


Vino za dobar san

Ovaj napitak koji pospješuje san lagan je i lako probavljiv.

20 g pljuskavice
20 g listova matičnjaka
10 g cvjetova lavande
10 g češera hmelja
1 l crnog vina

Pomješajte sve biljke i prelijte ih vinom. Mješavinu pokrijte i ostavite da odstoji tjedan dana, potom pažljivo ocijedite i prelijte u sterilne boce. Uzimajte 1 do 3 jušne žlice prije spavanja.

Jastuk za dobar san

Ovaj recept koristi aromatično djelovanje biljaka tako što udišemo mirise tijekom spavanja.

50 g češera hmelja
50 g pljuskavice
30 g cvjetova lavande
30 g korijena odoljena

Manji laneni jastuk napunite biljkama te ga stavite pod jastuk ili izravno pod glavu.

Vrijeme prije počinka pripada samo Vama. Zaboravite na sve brige i predajte se opuštanju. U mislima krenite na istraživački put. Takva vizualizacija djeluje smirujuće na duh i psihu. Ubrzo ćete primjetiti kako će Vas postupno prevladati blagotvorno opuštanje.

Pored svega toga Feng Shui tvdri da su za dobaro spavanje važne boje u spavaćoj sobi, da na zidovima ne smiju biti obiteljske fotografije i ogledala i da krevet, pomoću kompasa i po osobnom kua broju, treba biti tako postavljen da nije između vrata i prozora spavaće sobe. Već sami položaj kreveta ili fotelje može da nas čini nemernim pa čak i agresivnim.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!