CRO-eu.com
Srpanj 25, 2021, 12:49:13 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kastav  (Posjeta: 5246 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 11, 2012, 22:33:29 »


Kastav (Castua, Khestau),

drevan i znamenit grad nedaleko medje hrvatsko-istarake, udaljen po prilici pol drugi sat od Rieke. Stari grad Kastav savio se je oko čunjasta briega, kojemu  se na vrhuncu uzdiže crkva sv. Jelene (377 m). U grad se ulazi sa južne strane preko 87 liepo izklesanih stepenica, medju bujnimi maslinjaci i vinogradi, koji su dugučkimi i širokimi gromačami ogradjeni. Još se tuj iztiču uz put bujne smokvice, lovorike, mogranji i bademi. Prošav prekostepenica dolaziš na liepi i široki trg, koji krasi stara crkvica sv. Fabijana i Sebastjana, a naokolo se nižu same jednokatne kuće. Crkvici na lievo stoji loggia (loža), potuprta s osam masivnih kamenitih stupova. Duga je 52 stope, a-široka 16. U ovoj loggii koja bi podignuta god. 1571, u staro doba sastajao se narod, te sud i viećao o boljku svoga kraja. Oko trga protegle su se na jednom mjestu oduge kamene klupe, gdje se za blagdana skupljaju kastavske krasotice. Ovaj je trg sa svojími zgradami ko predgradje, jer krenuv dalje uzbrdice, ukažu ti se kamena vrata, (a nad njimi carski orao od god 1731), kojimi se ulazi u sam grad.

Pred svakom skoro kućom uzvila sa je širokolista loza ili je porasla hladovita smokva, tako da joj grane sve do prozora dopiru. Na lievo stoji crkva sv. Trojice, a kad kreneš ravno, ukažu ti se podrtine ogromne crkve koja je propala po prilici pred 150 godina.


Kastav ima do 650 stanovnika. U njemu je pučka škola, obćinsko poglavarstvo, čitaonica i bratovština hrvatskih ljudi za Istru. Kastav je sielo obćine, najveće u cieloj Istri jer broji 14.536 duša. Obćina (Kastavština) broji do 80 sela.

Kastav, kao što i sva iztočna Istra do rieke Raše spadaše do 7. stoljeća pod Hrvatsku. Za Karla Velikoga odkinut bi Kastav zajedno sa današnjom iztočnom Istrom od Hrvatske, te spade pod frauačku državu. Pošto je u franačkoj državi vriedio feudalni sustav, davan bi i Kastav u leno raznim velikaškim porodicama a i biskupima.

Kada se je g. 1508 zaratio car Maksimilijan I. s mletačkom obćinom, pade Kastav u mletačke ruke, a s njim i drugi gradovi istarski, kao Mošćenice, Beršec, Lovran, Lupoglav i dr. Kasnije vrati se pod Habsbugovce, koji ga bjehu već prije sjedinili sa vojvodinom Kranjskom. G. 1560 dobiše Franjo i Juraj Barbo u zalog Kastav sa pristojališći Veprincem i Mošešenicami, pošto bjehu austrijanskim Habsburgovcem pomogli novcem. Ovi ga g. 1583 uz privolu nadvojvode Karla prodadoše Vuku (Wolf) Schrantzu (1583). Potomci Schrantzovi odstupiše Kastav g. 1609 barunu Wagensbergu, a ovaj ga za istu svotu prodade g. 1613 Baltazaru grofu Thonhausenu. Ovaj pokloni g. 1625 gospoštiju Kastavsku kolegiju Isusovaca u štajerskom Judenburgu; nu njegova udova grofica Unšula Thonhausenu nagodi se 1630 sa Isusovci na Judenburgu, te daruje g. Kastav Isusovcem na Rieci (1637), da podignu liepu crkvu sv. Vida, za koju su doprinieli znatne svote carevi Ferdinando II. i III., a i ona sama 36.000 forinti.

Grad Kastav upravljao se je po posebnom starom statutu, sastavljenom g. 1400 (ili l444?) poput veprinačkoga i mošćeničkoga u jeziku hrvatskom. Upravljali su pako gradom Kastvom i kotarom njegovim posebni kapetani, koje su imenovali najprvo knezovi divinski, zatim gospoda od Walsee, iza taga njemački carevi Habsburgovci, a od god. 1630 Isusovci.

Po V. Klaiću,
DiS, 15. listopada 1894

_____________
1733 Kastav je ponovo u vlasništvu Habsburgovaca sve do 1784 kada je pripadao obitelji Thierry. Braća Fridrik i Francisko Thierry, nećaci i nositelji pridjevka "od Dobrinović" prodaše 1843 Kastav stricu (ili ujaku) Jurju Vranyczany-Dobrinović koji ga je držao do 1848.
Vidi > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2825.msg6677#msg6677

Fusnote – bilješke (pod crtom) M.D.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Kastavu gradu

Ja dolazim tiho pred stare ti dveri
Ko prognanik tužni iz rodnoga kraja,
Primi grade, primi dušu koja zdvaja,
Zaklonište pruži,
Mojoj nadi, vjeri.
Duša moja tuži,
Srce moje plače.
Nepravda i sila sa doma me mače ...
Pođoh u svijet bogalj, bjegunac, siroma
Bez hrama i kuće, ognjišta i doma,
I dolazim eto ponajprije k tebi,
Da me toplo primiš ucviljenog sina,
Da mi žalost crna – crnja bila ne bi,
Da sa tvoje Ravni rodnu gledam kuću,
Da se jošte nadam našem uskrsnuću ...

Zdravo, stari grade, barjaktaru pravi
Naših svijetlih sanja, naših boljih dana,
Tvoje mire zeman polagano mrvi,
Al je tvoja duša vedra nasmijana,
I moja će opet dić se u tvom krilu
Na timoru tvojem ja ću pozvat vilu,
Da mi pjesme niže, da ih šaljem rodu
Za ime, za jezik, sreću i slobodu.
Spuštat će se silne sa tvojega visa
Sve do rodnih žala,
Do istarskih klisa,
Pa će šaptat zemlji izmučenoj dolje
Prolazeći njivom, osojem i poljem
Pogledajte gore Kastav na vrhuncu,
Gdje se slavi barjak sjedinjene braće
Vječni znamen nade vijori o suncu!

Rikard Katalinić Jeretov, 1894
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!