CRO-eu.com
Kolovoz 14, 2020, 00:17:06 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Pavlica  (Posjeta: 3696 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 18, 2012, 10:51:17 »


Gorostasna narav jednog Ličanina

U vrijeme austrskoga nasljednog rata stajahu Francuzi ne samo proti Austrije, nego i proti Englezke, njezinoj saveznici, kao silni nepriatelji. Dragutin Lotringski zapovjedaše nad vojničtvom austrianskim. Maršal Broglio i Belle-Isle vratiše se iz Češke natrag preko Rajne. Horvati, Panduri, Tolpači i Husari biahu u ovom, za Francuze nesrećnom, ratovanju težki bič raztarkanih njihovih četah. - Iz ovih vremenah našao sam u pismih mojih praotacah jedan primer od gorostasne naravi nekog Ličanina zabilježen, koji vredi obćenosti da bude predan.

Prije nego započnem, mislim da treba još napomenuti, da je - kako dogodovština kaže - godišta 1743 i 1744 , kojih se je u Nemačkoj, u Niderlandu i u Italiji rat vodio, tako opaka i ljuta zima bila, da Francuzi, premda su nad kraljem sardinskim mjeseca listopada kod obsjednuća Konia slavodobitni ostali, ipak su se zbog žestoke studeni preko planinah na zimske konake u svoju zemlju natrag potegnut morali. (Millot's Universal-Geschichte.)
 
Graničar Sava Pavlica iz Komića, u okružju ličke regemente rođen, ode sa još više Ličana godišta 1742 preko Rajne, ih kako pismo kaže, u Brabant na vojsku, koju je gore spomenuti Dragutin Lotringski upravljao, i dojde sa svojimi drugovi u noći od 18. na 19. sečnja 1743 na prednju stražu kod --(mesto nije naznačeno). Razgovarajuć se o vojničkih dogođajih, o potreboći vojničke snage i čvarstoće, dojdoše oni također i na govor o ljutoj ciči, koja ih ove noći uništiti groziaše. "Ta mi nismo zecovi, da noćas majku po snijegu tražimo, niti smo kartine, da se pod zemlju zakapamo; nego smo Ličani, koje je velebitska vila slavskim mlijekom doila! - Zar se možebit toga bojite, što je mjesec svoje mrazne oči na nas izdrečio, ili što se šimlje na krovu i stromovi okolo nas namesto nepriateljskih pušakah pojavljuju? - Valja da vam neće toga radi srce junačko puknuti, niti prsi vojačke od marzlog leda uzdarhtati!" reče naš Pavlica, nadahnjen ćutjenjem izvaršivanja svoje dužnosti pram ozebloj svojoj družbi. "Tko će se" - nastavi on opet - "sa mnom za cekin okladiti, da ću noćas svu noć u samih gaćah i košulji na vanjskoj straži stajati, bez da mi zima i najmanje što naškodi?" - Jedva izreče Pavlica ove riječi kad se odmah družtvo njegovo š njime okladi, misleći da će on uzmaknuti.- Nu, Pavlica više neuzmiče, nego okladu primi, svoje vojaćko ruho do košulje i gaćah skine, a fišekluk (1) i bodilo obijesi preko ramenah, ter još k tomu pušku u ruke uzamši, na vanjsku stražu odharli.

I ako ga je možebiti cijena od oklade štogod nadraživala, tako se ipak pripoznati mora, da ga je još više ćud poštenja nadahnjivala, da od svoga nakanjenja neodustupi, i da uza to još svoju junačku krepost, snagu i čvarstoću pokaže. Nu kako mu drago, Pavlica okladu dobije, i poslje kako je cijelu dugu noć na straži u samih gaćah i košulji brdokao, povrati se on sutra dan jutrom, premda po cijelom tijelu u sreš i led zaodjeven, ipak zdrav i veseo u sredinu svojih od studeni ukočenih i začudjenih drugovah, koji ga radostno dočekaše i ugovorenu okladu rado mu izplatiše.

Ovaj isti Sava Pavlica živio je po dokončanom ratu i nakon povratka u svoju domovinu jošte punih 70 godinah, i biaše tako srećan, da su ga po doživljenoj stogodišnjoj starosti kod prelaza u bolji život petdeset i dvoje unučadi i praunučadi samo od njegovih 7 sinovah - nebrojeć onu djecu, koju su njegove, po tuđih kućah udate, kćeri porodile - oplakivali i grob njegov s mirisnim cvijećem kitili. On biaše jak i jesdar čovjek i skoro uvijek zdrav, dokle ga jedna naprasna i kratka bolest na postelju nebaci i smarti u naručaj nepredade.

Ilija Rukavina Ljubački, 19. ožujka 1842

Rod Rukavina > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1777.0

________
1 fišekluk > streljivo
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!