CRO-eu.com
Siječanj 22, 2022, 21:20:31 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Crikvenica  (Posjeta: 3450 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Kolovoz 10, 2012, 22:25:43 »


Crikvenica

Crikvenica ima preko 2800 duša, leži na utoku Vinodolke u more, a na glavnoj cesti, što iz  Senja vodi u Novi, Selce, Sv. Jelenu, Kraljevicu i preko Bekra na Rieku. U trgovini se ovdje ističu Bribir, Belgrad, Grižane i Selce. Pitkom vodom mjesto obiluje, pa se u potrebi njom služi Selce i Sv. Jelena. Tko se želi pobliže ribarskim životom upoznati i dobre koludara piti, taj se neka potrudi u Crikvenicu; tu su glasoviti ribari, koji hvataju ribu, po cielom hrvatskom Primorju, na Kvarnerskih otocih, u Istriji i Dąlmaciji.

U luci i oko mora vrvi ribarskim barkama, bilo god. 1871. 164 to većih, to manjih, a osim boga imaju i brodice. Ovdje diete ne zna ni govoriti, a već bi ribu lovilo i morem plovilo. Ribarenjem se promiće do 600 žitelja, do 300 bavi se mornarstvom, a 1000 njih ide po kopnu, te su na daleko znani kao vrstni zidari,

Crikvenica ima jednu glavnu ulicu. a to je cesta, uz koju se podižu jedno- i dvospratnice, gdjekoja i sa shodom miomirisna cvieća ili malim pridvorjem, koje zasjenjuje vinova loza ili Ampelopsis. Iza kuća su gromačama ogradjeni vinogradi, u kojih rodi vrstna kapljica, a naročito se iztiče crno vino koludar.

Samostan Pavlinski obstoji i danas uz župnu crkvu, a utemeljio ga je knez Nikola Frankapan 14. kolovoza l4l2. pismom izdanim u Modrušu. Ovaj samstan, kao i svi primorski spadahu pod državu primorsko-vinodolsku sv. Pavla pustinjaka. Pavlinski samostan u Crikvenici i danas resi grb Frankapanski. Kad si pošao cestom, dolaziš na most, pod kojim lieno potok Vinodolka u more ulazi, nu kad si na mostu sustao, otvara ti se liep vidik popriečnom i dosta dalekom dolinom u bajni Vinodol. Na početku te popriečne doline bieli se s lieva na kamenitu obronku selo Dužica, a nasuprot Benići, nad kojima se iztiču podrtine Kotor-grada. Oširoka ta dolina prama kraju se suzuje, dok joj je sav prostor bistra Vinodolka otela. Lagano se vijuga, čas se preko koje livade svine, čas se razbija na pečinah;  čim dalje dolazi, tim su joj obale bujnije. To su vrtovi crikvenički sa sladkimi smokvami i trešnjami, tu se uzdižu povisoki janjci (Populus nigra), koji uz vodu tako liepo napreduju. U hladu janjaca i obzidano je vrelo. Na vrelu i uz Vinodolku uviek je živahno, jer tu žene i rubeninu peru, tu se i djeca kupaju, da kupajuć u glibu ugore love. Prava je slast proći ovom dolinom put Vinodola s proljeća, kad se sve mladi, kad sve cvate.

Da se je Rimljanin i u takovu kraju naselio, kakav je ovaj oko Crikvenice, samo se sobom kaže. To svjedoče izkopane žare, svietiljke, novci, opeke. Ti predmeti nisu izkopani na otvorenu polju, već u jednoj špilji. Nedaleko, mosta stoji kuća Frane Župana, pa kad je ovaj prije nekoliko godina probijao iz vrta put na cestu, namjere se težoci na malu špilju u kojoj nadjoše pomenute predmete, nu mnogu žaru s neopreznosti i razbiše. To bi bilo i prvo mjesto u domovini, u koliko ja znam, koje nam svjedoči, da su Rimljani svoje pokojnike i u špiljah sahranjivali. I u Selcu izkopalo se žara i rimska cesta, kojoj bi valjalo potražiti tragove, da je od ovdje vodila preko vrhova u Vinodol.

U Crikvenici sjedi u barku, pak putuj tihim morem u Selce. Čim si luku ostavio, liepo ti se iztiču mjesta medju jednim i drugim selom. Sive, žutkaste i crvene su pećine ukrašene srebrnastim maslinama i tamno-zelenim bršljanom i tu ti se bieli Dvorska, pod njom Šupera; dalje Draga, Ladvíći i Zoričići, a nad njima modro nebo, a pod njima modro more.
U Crkvenici namjeravaju urediti krasno kupalište.

Dragutin Hirc, 15. lipnja 1891
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!