CRO-eu.com
Rujan 24, 2022, 23:33:30 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Milan Lenuci  (Posjeta: 6895 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 03, 2012, 17:50:28 »


Milan Lenuci

Milan Lenuci* rodio se je 30. srpnja 1849 od otca Dominika i majke Julijane, rodjene Pavlešić u Karlovcu, gdje mu je otac bio gradlteljem. Srednje škole svršio je u Zagrebu. a visoke g. 1878 sa vrlo dobrim uspjehom na gradačkoj politehnici.

   
Kako je upravo u to doba nastao "krah", usljed kog se mnogi želieznički projekti ne mogoše oživotvoriti, nije se Lenuci posvetio ovoj struci tehnike kako je hotio.

Mjeseca listopada te godine dobi sa još nekoliko kolega mjesto konstrukteura kod c. savjetnika i profesora na gradačkoj politehnici Adolfa pl. Gabricha za izradbu neke velike koukurencijalne osnove za grad Beč.

Kod reorganizacije magistratske posta g. 1874 podmjernikom a god. 1882 inžinirom gradskim. Kad je god. 1878 bio dogotovljen gradski vodovod imeuova ga gradsko zastupstvo upraviteljem istoga, što je i danas.

God. 1881 dobio je previšnje priznanje za neumorni rad za vrieme potresa. Milan Lenuci izradio je kao gr. inžinir regulatornu osnovu za grad Zagreb, koja je kasnije služila dotičnomu povjerenstvu za podlogu razprava. U toj osnovi dolazi prvi put novi perivoj od Zrinjskoga trga do novoga kolodvora te drugi od botaničkoga vrta do sveučilišnoga trga. Zatim je izradio osnovu za uredjenje Jelačičeva trga sa kazalištem na iztočnoj strani, osnovao i izveo perivoje na akademičkom i nadbiskupskom trgu te sve novije perivoje u Tuškancu i Zelengaju; izradio sustav novih stuba, koji je gradska obćina prihvatila za sve javne stube, vodeće iz dolnjega u gornji grad te bje za to na minuloj izložbi odlikovan velikom kolajnom.

Kao odbornik planinskoga družtva izveo je drvene čardake na Sljemenu i Plešivici, planinsku kuću na Sljemenu, gdje je i vrelo uredio; zatim je izveo paviljon kod Kraljičina zdenca te novu željeznu piramidu na Sljemenu**
U sokolskom družtvu od postanka je revnim odbornikom a sklizalačko družtvo izabralo ga za zasluge svojim podpredsjednikom.

Milan Lenuci osnovao i upravljao je i gradnju i dekoraciju "pjevačkoga hrama"o 20-godišnjici "Kola" god. 1882; zatim je sudjelovao kod dekoracija bazara družtva "Dobrotvor" i prigodom svečanoga prenosa kosti preporoditelja hrvatske književnosti.

Kod izložbe bio je članom upravnoga i eksekutivnoga te gradjevno-dekorativuoga odbora pa i članom odbora za svečanosti te izvjestiteljem odbora ga gospod. graditeljstvo i porote za vatrogastvo. Izradio je s ostalimi strukovnjaci generalnu osnovu izložbe te naknadne shodne promjene gleda smještenja povilona prema prispjelim prijavam i nacrtom istih obzirom na harmoniju čitave vanjštine izložbe. U zajednici sa inžinirom Antolcem i Pfisterom uredio je kras pred dalmatinskim paviljonom kano što je u obće radom i savjetom sudjelovao u svih gradjevnih i dekorativnih pitanjih.

Osim toga osnovao i upravljao je sve vodovodne radnje kao: Vodopad (cascade luminese), vodoskok, vrelo kod posavske kuće, pomagao riešiti na obće zadovoljstvo pitanje o električnoj razsvjeti na izložbi te zastupao odbor pri instalaciji i razsvjeti te bio do kraja izložbe uz ostale drugove nadzornikom.

Milan Lenuci ne samo što u svakogodišnih publikacijah magistratskih obširno predočuje razvoj vodovoda i konsuma vode u gradu Zagrebu, nego je i u viestniku družtva iužinira i arhitekta napisao liepo čislo članaka, dokazujućih umne sposobnosti ovoga vrloga gradskoga činovnika.

____________________
* Milan Lenuci umro je u Zagrebu 16. studenoga 1924

Lenuci > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?action=search2

Sljeme (Šljeme) > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2702.msg6338;topicseen#msg6338
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!