CRO-eu.com
Kolovoz 14, 2022, 18:22:59 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Sljeme  (Posjeta: 9291 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 02, 2012, 18:01:28 »


Sljeme

Nakon novogodišnje noći dobar dio Zagrepčana našlo je osvježenje na Sljemenu. Mi smo se ustali u 7:00 ujutro i pobjegli na Sljeme. Nakon sat i pol hoda došli smo do vrha.  Kapelica-crkva bila je puna. Mislim da bi Vam se propovjed svidjela. Svećenik je na svoj način govorio o temama o kojim i Vi pišete; o Europi, o radu, o uzdaj se use itd.. Nakon mise svećenik nas je sve pozvao u Župni ured na okrepu.
 
Velik broj Zagrepčana bio je gore s autima.

Naši su vrijedni šumari napravili od drveta figure koje već nekoliko godina krase velike jaslice u prirodnoj veličini pod vrhom Sljemena, a djeca su napravila snješkaTekst i foto: jUpi, 01. 01. 2012, 12:00

Kod otvaranja Sljemenskoga Elvirina puta, prozvanoga po gospođi predsjednika hrvatskoga planinarskoga družtva grofa Miroslava Kulmera.

Nad potokom te šumnim staza blago
Sve više uzvodi gorske česte sjenom
U zavojih bez broja, a za koprenom
Od hvoja kaže dolje i vísje drago

I Savski niz sa slikom Zagreb-grada
I Sljemen-vrh, tu novoj stazi svrhu.
Oj stazo divna, što divnome vrhu
I diete i starca laka uzvodiš sada,

Svak tobom šetnik haran klicati će:
Nek živi, koj plemenit darova te,
I ona, koja mu diči i krasi žiće:

Grof Miroslav i grofinja Elvira,
Što blaga prista, stazo blaga, da te
Nje ime resi, zalog slave i mira!

Na Sljemenu 17. srpnja 1898.
   
Oj mila stazo, ko li bit ćeš sretna,
Kad svietla gospa tobome povede
Svog sinka Marka; sokola poletna -
Da Bog ga živi! - i slavne mu djede

Pred okom duha ukaže, i dragi
Na okrug dom naš i hrvatski sveti
Naš stieg, s kiem - slavan prah mu blagi!
Djed Miroslav bje bojnoj glava četi.

Hrvatski stieg nad tobom, mila stazo,
Slavom i mirom vjenčan svedj se kazo,
S tih visa svietleć domovine širom,

Nad Miroslavom vio se i Elvirom,
A pod njim Marko bio im sunce žarko
I domovini baš Kraljević-Marko!

Franjo Marković.

http://www.sljeme.hr/
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Siječanj 03, 2012, 17:53:46 »Foto:Sljeme-Dom grad. činovnika, DAZ 1278 f

Na Sljemenu. Urednik "Hrv. Plan." uputio se 31. 07. 1897 na Sljeme Elvirinim putem. U 6 sati u jutro bila je temperatura zraka kod Kraljičinog zdenca 16° C, a temperatura vode 9° C. Od 8-10 sati sipila je kiša, stala oko 11 ure, kad se uputio do piramide. Prama sjeveru bijaše nebo jasno, nu prama jugu digli se gusti oblaci i zastrli vidik. Kad su se oblaci raztekli, prikazao se je Zagreb u osobitoj slici. Kako je i tamo pala kiša, a krovovi kuća bili mokri, titrali su o suncu kao da su od srebra ili kristala. Stakleni prozori po krovovima, odsjevali su poput žarkih meteora, a cio Zagreb iztaknuo se, kao da je gradjen od stakla.
 
Kako bijaše toga dana na susjednom sv. Jakovu proštenje, bila je piramida puna svieta, naročito seljačkoga i srce je svim igralo od radosti, kad smo slušali kako se seljaci, seljakinje i djeca čude krasotama krajeva, a naročito bijahu veseli Zagorci, kad su zagledali milo si Zagorje.

Hrvatski planinar, 1. travnja 1898
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Siječanj 03, 2012, 17:55:51 »


Proštenje kod sv. Jakoba


Klikni za uvećani prikaz

Nešto podno Šljemena postoji stan drvena crkvica sv. Jakoba, te je tako prozvan i brežuljak na kom je crkvica. Svake godine obdržava se tamo proštenje prve nedelje poslje sv. Jakoba. Zągrebčani i Zagorci rado onamo hodočaste. Poslje sv. mise razvije se liepa zabava na onom svježem gorskom zraku. Nedaleko crkve je kućica. u kojoj su spravljene klupe i stolovi, koji se iznose kad je proštenje. Tamo dodje koji krčmar i pečenjar iz Šestina, koji peku meso na ražnjevih.

Do Sv. Jakoba može se za 1,5 sata doći iz Šestina preko Medved grada. Sv. Jakob visok je do 900 metera nad morem, a sa njega pruža se krasan vidik na Zagreb i na Zagorje.
Mi donosimo u ovom broju jedan prizor, snimljen prigodom ovogodišnjega proštenja.

DiS, 15. rujna 1894
____________________
** Željezna piramida na Sljemenu > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=767.msg1497#msg1497
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Siječanj 05, 2012, 11:17:59 »


Crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata


Klikni za uvećani prikaz

Župna crkva smještena u medvedničkoj šumi, podignuta je prema projektu Jurja Denzlera, zahvaljujući prilozima izletnika i planinara. izgrađena je od zelenog sljemenskog kamena, urasla u okoliš, a masom, kompozicijom i materijalom potpuno je uklopljena u prostor. Kvadratnog je tlocrta sa svetištern oblikokovanim kao eliptična apsida te zvonikom koji izrasta iz monumemalnog, rustikalnog zidanog plašta. Drvene konstrukcije izrađene su od iskrčenih stabala s mjesta gradnje. Kapela je odraz specifične koncepcije povezivanja tradicionalnih graditeljskih vrijednosti s modernim pristupom te pokazuje vrhunsko ostvarenje hrvatske modeme arhitekture. Većinu radova u unutrašnjosti kapele izveo je kipar Radoje Hudoklin. Njegova su djela reljef Majka Božja s Isusom na rukama nad oltarom i drveni strop svetišta s likovima Majke Božje s Djetetom i četiriju svetaca - zaštitnika Hrvatske s grbovima hrvatskih gradova i regija. Kipar Vanja Radauš izradio je mramorni antepcdij čija kompozicija podsjeća na domaće romaničke predloške. Slikar Gabrijel Stupica izradio je dvije freske: desna prikazuje poklon novoizgradene crkve Majci Božjoj kao znak njezina štovanja u Hrvata, dok lijeva prikazuje Krista okružena velikanima hrvatske prošlosti do 18. stoljeća.Ove povjesne grbove, svojim milodarom, spasiše od propadanja Hrvati sa područja Baden-Zürich da budu na ponos cijelom hrvatskom narodu i na slavu Majci Božjoj Sljemenskoj-Kraljici Hrvata
Ogranak hrvatske kulturne zajednice
Baden-Zürich, Švicarska

Sljemenska kapelica obnovljena je donacijom grada, naroda i kreditom oko 500 000 KN. Čak je i obnovljeno misno ruho staro 80 g., dar operne pjevačice Milke Trnine.

Foto: jUpi, 01. 01. 2012
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!