CRO-eu.com
Prosinac 04, 2021, 04:00:46 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Simboli sreće za Novu godinu  (Posjeta: 9025 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 31, 2011, 01:59:39 »


Simboli sreće za Novu godinu  

Puni očekivanja u idućih 365 dana nove godine poklanjamo si uzajamno talismane - male figurice često od metala ili kamena kao donositelji sreće. Dali danas za vegeterijanca svinja može biti simbol za sreću odlučite sami.

Meni takvi talismani nisu potrebni i kao poklon nepoželjni jer vjerujem u narodne poslovice kao:
"Svatko je kovač svoje sreće"
"Sunce sije svima"
"Hrabroga sreća prati"
"Iskoristi dan"
"Srce ne vara".

 Dimnjačar - sreća

 
Jedan od glavnih ljudskih dostignuća na putu prema civilizaciji je bez sumnje vatra. Ali vatra nije uvijek samo blagoslov; ona je često ljudima, kroz njihovu nemarnost i nepažnju, nanijela veliku štetu osobito u srednjem vijeku za vrijeme osnivanjem gradova. Mnoge kuće, sagrađene od drveta, tiskale su se unutar gradskih zidina na skučenom prostoru. U kućama su bila otvorena ognjišta čiji je dim prolazio kroz dimnjake u atmosferu. U tim dimnjacima, također građeni od drveta, taložila se je čađa (čisti amorfni ugljik) koja je brzo zapaljiv jer čađa ne sadrži, kao drvo, vlagu i druge negorive sastavnice. Upaljena čađa brzo je zapalila drveni dimnjak, dimnjak kuću te susjedne kuće i na kraju bi gorila cijala ulica pa i cijeli grad. U srednjem vijeku bila je riječ o "čađavskom požaru". Gradska uprava htjela je uzrok ovih požara suzbiti te je obavezala vlasnike kuća pridržavati se tzv. "Propisi za dimnjake u građevinama".
S tom odredbom vlasnik je morao najmanje dva puta godišnje kroz dimnjačara očistiti svoj dimnjak. Ako se vlasnik kuće nije pridržavao tih odredba i ako je došlo do požara bio je kažnjen sa nekoliko zlatnika. U nekim slučajevima, ovisno o šteti, bio je čak i smrću kažnjen.
Dakle, ako je dimnjačar bio u kući i obavio uredno svoj posao, vlasnik kuće bio je sretan jer u slučaju požara uzrokovanog kroz njegov dimnjak nije ga očekivala novčana ili smrtna kazna. Stoga dimnjačar simbolizira sreću.

Svinja – plodnost i bogastvo


Piggy bank
 
Već kod Germana bio je vepar sveta životinja. Svinja je dakle znak blagostanja jer simbolizira plodnosti i snagu. Osim toga kod Grka i Rimljana uživala je ona osoba posebne privilegije koja je imala mnogo svinja jer je imala dovoljno hrane da hrani najprije sebe a onda svinje. Leglo sadrži od 6 do 12 mladih praščića. Jedno prase je nekada bio veliki poklon. Danas, za Novu godinu, se poklanja svinja od marcipana ili kao nakit.

Djetelina s četiri lista – raj na zemlji

 
Budući da je djetelina s četiri lista u prirodi vrlo rijetka potrebno je mnogo sreće takav listić naći. Djetelina s četiri lista je talisman za putnike i štiti ih od neugodnosti na njihovim putovanjima. Eva je pri progonu iz raja uzela, kao suvenir, sa sobom djetelinu s četiri lista. Još i danas neki ušivaju sebi u odjeću jedan svježi listić djeteline kao zaštitu od zla.

Bubamara - vjera, nada i ljubav

 
Bubamara se smatra kao nebeski glasnik Majke Božje. Ona štititi djecu i liječiti bolesne. Tko bubamaru otreste ili čak ubije privlači na sebe nesreću. Njezinih sedam točkica se odnose na sedam vrlina Djevice Marije: razboritost, pravednost, hrabrost, mudrost, vjera, nada i ljubav.

Gljiva muhara - lakoća

 
Iako je otrovna djeluje umiruvljujuće, dovodi u stanje opijenosti i na neki način u "sretno stanje" poput uživanja kanabisa.
Potkova - zaštita

 
Konj je uvijek bio simbol snage i bogastva. Nakon što su Rimljani izumili potkivanje konja, potkova je postala simbol za zaštićenost i sreću posebno kod seljaka. Potkova iše kućnih vrata, štiti vlasnika od ulaska zlih gostiju i sotone u ljudskom obliku. Potkova postavljena s otvorom na desno, u obliku slova "C" simbolizira da u toj kući žive kršćani.
Imela - zaštita od vračolija

 
Biljka nalikuje na grmić i raste na drveću i voćkama, vješa se u kući i štali da bi sačuvala ljude i životinje od vještica koje umiju učiniti vračolije.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!