CRO-eu.com
Prosinac 06, 2021, 17:57:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Fašizam i radikalne desnice  (Posjeta: 5604 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Lipanj 18, 2012, 23:45:15 »


Što je fašizam?

Na početku svake ozbiljnije diskusije o fašizmu je pitanje što je zapravo fašizam. U borbi protiv fašizam, potrebno je da ga razumijemo.


Njemački fašisti danas: "Protiv rata i kapitalizma". Očito ni sami ne znaju što su.

Često mislimo da je fašizam nešto čisto povijesno, prošlost bez aktualnog značenja. Mi čujemo i čitamo da je on nešto što je bilo samo moguće u specifičnoj situaciji 20-ih godina. Poneki misle, iz neznanja, da je fašizam zapravo samo u Njemačkoj i Austriji bio moguć. To naravno nije točno jer fašizam je 20-tih i 30-tih postao aktivan u svim razvijenim zemaljama na ovoj planeti. Prvenstveno je riječ o industrijskim zemljama Europe i SAD-a, ali i u Južnoj Americi i među bijelim stanovništvom Južne Afrike, bilo je simpatija za fašističke ideje.


Fašizam; Na putu prema gore
Došlo je do njegovog raspada
 
Prva zemlja gdje je fašizam došao na vlast je 1922 Italija.
 
Njoj slijede

-   1923 Bugarska,
-   1926 Poljska i Portugal,
-   1933 Njemačka,
-   1934 Španjolska i
-   1939 Austrija.

Čak i u zemljama gdje fašizam nije došao na vlast, bilo je prilično dosta simpatizanata za njegove ideje. Američki KKK (Ku Klux Klan) je nesumnjivo jedan od najvećih fašističkih organizacija diljem svijeta i imao je na svom vrhuncu u 1925 pet milijuna članova.

Iz ovih navedenih zemalja gdje je dominirao fašizam je jasno da ne postoji njemački ili austrijski "fašistički-gen". Baš kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, situacija u Njemačkoj i Austriji bila je polarizirana tj. okupljali su se pojedinaci, grupe i društveni slojevi oko dvije ideje. Radnički pokret stajao je nasuprot kapitalu koji je donio fašizam na vlast. Baza fašizma bili su purgeri (industijalci, trgovci, akademičari, ...) i poljoprivrednici. Bilo je i radnika i nezaposlenih, koji su podržavali fašizam, ali oni su bili apsolutna manjina. Od takozvane "kolektivne krivnje " svih Nijemcima ili Austrijanaca ne može biti govora jer je u Njemačkoj i Austriji otpor protiv fašizma činio oko 90% radnički pokret.

Polazna točka fašizma

Nakon Prvog svjetskog rata, radnički pokret bio je u većini zemalja znatno ojačan. U mnogim zemljama zapadne Europe širio se je revolucionarni duh protiv kapitalizma: u Rusiji boljševička Listopadska revolucija, u Mađarskoj i Bavarskoj došle su kratkotrajno na vlast tz. "Viječničke vlade"*. U Austriji srušena je putem revolucije 1918 Habsburška Monarhija, u Italiji i niz drugim zemljama poljuljao je radnički pokret kapitalističku moć. U većini europskih zemalja razvile su se jake komunističke stranke (npr. u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji), na drugu stranu su socijaldemokrati namjeravali spriječio nastanak masovnih komunističkih stranaka (što se prvenstveno odnosi na Austriju). Situacija je bila iznimno polarizirana, kapitalisti su morali na taj revolucionarni duh reagirati. I jesu ...

Dobrodošli volonteri kapitala

Prve fašističke organizacije nisu u početku igrale veliku ulogu u unutrašnjoj politici, no, kada presudni protivnici lijevice bili su, za kapital, kao "udarni ovan" protiv radničkog pokreta. Fašisti, volonteri kapitalista, bili su od njih financirani, naoružan i medijski slavljeni i veličani. U Italiji, gdje je 1919 socijalistička revolucija u svako doba bila moguća i gdje je situacija kapitala stajala na klimavim nogama, došli su fašisti uz pomoć monarhista već 1922 na vlast. Ostale zemlje slijedile su talijanskom modelu. U tim zemljama su bili potrebni znatniji obračuni fašista s radničkom klasom da bi ju dotjerali u defenzivu. Takvi događaji su bili u Austriji, kao np. požar u bečkoj palači pravosuđa 1927**, te globalna gospodarska kriza 1929 ili raspuštanje parlamenta 4. ožujka 1933.

Bitnu ulogu u tom procesu igrala je socijaldemokracija, a nakon njezinog staljiniziranja sredinom 20-tih i komunističke stranke. Kroz njihovu politiku, one su omogućili da fašizam dođe na vlast. Socijaldemokrati spriječili su 1918/19 gotovo svim europskim zemljama, socijalističku revoluciju, djelomice s lijepim riječima, a djelomice sa silom oružja i terorom kao ubojstvo Rose Luksemburg i Karla Liebknechta, dva bivše vodeća socijaldemokrata, koji su 1918 osnovali KPD-Komunističku partiju Njemačke, po nalogu njemačkog SPD-a. Tijekom i nakon revolucionarnog ciklus 1918 - 1923 socijaldemokrati su svoju ulogu savršeno odigrali držeći radnike toliko dugo u pozadini - sve dok je bilo prekasno.

Staljinističke stranke kolebale su između ultra-ljevičarskih fraza (oni nazivaju socijaldemokrate kao "socijalfašisti" i tvrde da su socijalni demokrati i fašisti blizanci) i "prilagođenizmu". Nasuprot tome Lenjin i Trocki su stvorili koncept suradnje svih radničkih organizacija protiv zajedničkog neprijatelja.

U Španjolskoj je staljinizam išao tako daleko da su za vrijeme građanskog rata 1936-39 mnoge anarhiste i opozicijske lijevičare mučili i poubijali. S takvom politikom mučenja i ubijanja morali su staljinisti rat izgubiti te je fašizam u Španjolskoj došao na vlast.

Uništenje radničkog pokreta

Na vlasti, fašističke organizacije su odlično ispunjavale zahtjeve koje je kapitalizam prema njima imao. Radnički pokret je potpuno uništen, narod je militariziran. Huškanje protiv navodnih stranih elemenata, poglavito u njemačkom nacionalsocijalizmu, došlo je do izraza u masovnom istrebljenju židova, cigana, invalida, homoseksualaca, lezbijki i političkih protivnika.

Situacije su pokazale da se u pojedinim zemljama fašizam u potpunosti razlikuje. Tako naprimjer španjolski ili austrijska fašizam u suprotnosti s njemačkim nije poznavao koncentracijske logore. Zajednička karakteristika svih fašista bila je uništenje radničkog pokreta. U Njemačkoj i Austriji fašizam je bio toliko uspješan da lijevice, nakon Drugog svjetskog rata, nisu nikada više dostigle onu jačinu koju su imale 20-tih godina.

Drugi svjetski rat - službeno formuliranje: borbu protiv fašizma i rasne diskriminacije - bio je u stvari borba različitih velesila za kontrolnu moć na ovom svijetu. Kao primjeri licemjerje zapadnih sila treba spomenuti da je u Sjedinjenim Američkim Državama, rasna segregacija*** tek sredinom 60-ih ukinuta, te da su, nakon Drugog svjetskog rata, u Portugalu i Španjolskoj i dalje (do 1974 ili 1975!) bile na vlasti fašističke vlade. One su se na vrijeme angažirale sa zapadnim saveznicima, te su prepuštene same sebi i bili su trajno integrirane u zapadnom savezu.

U Srednjoj i Južnoj Americi bile su nakon Drugoga svjetskog rata gotovo u svim zemljama u duljem razdoblju fašističke ili ekstremne desničarske vojne diktature u vlasti (npr. Argentina, Brazil, Čile, Peru). Razlog toj pozadini bila je nestabilna situacija i jaka lijevica u regiji, koja je vodeće kapitalističke krugove prisilila staviti fašiste na vlast.

Očito je, dakle, da fašizam nije nešto što je moglo postojati samo u jedno određeno vrijeme, niti da se može pojaviti samo u određenoj regiji.

Fašizam se, dakle, može pojaviti svugdje i uvijek ovisi tko financira njegove simpatizere. Ta mogućnost postoji i danas kod hrvatskih susjeda gdje je narod na rubu egzistencije i nezaposlenost raste a s njom i političke parole ekstremne desnice.

Trenutna uloga nacista

Jasno je da danas u zapadnoj Europi ne postoji opasnost preuzimanja vlasti od fašita jer je kapitalizam u Zapadnoj Europi stabilan, nema razloga da se uspostavi diktatura. Prema tome, te mala fašističke skupine koje često djeluju bez vladinog ograničenja mogle bi igrati određenu ulogu u društvenom životu kao np. azil, korupcija i mafija.

Pa čak i ako ne postoji opasnost od preuzimanja vlasti, nacisti su na našim ulicama realna opasnost za lijevice, za migrante, za invalide, za ljude koji imaju drugačiji izgled i za ljude druge vjere i nacionalnosti. Stoga ne smijemo u njima vidjeti trenutno "raspoloženje" i dezorijentaciju mladeži jer kako vidimo ona se orijentira. Crkve su u tom pogledu slijepe, gluhe i od nikakve pomoći. Možda se i Crkve orijentiraju prema kapitalu, a kod nezaposlenih su džepovi prazni i srce puno bijesa.


Turski fašisti dans. Protiv koga i čega?

______________________
* Vijećnička Republika (- koja se odnosi na vijećnike - također vijećnička demokracija ili vijećnička diktatura) je politički sustav u kojem narod kroz neposredno izabrane vijećnike stvara vladu. U Vjećničkoj Republici birači su organizirani u osnovnim jedinicama, naprimjer, radnici jedne tvrtke ili stanovnici jednog okruga. Oni direktno izabiru vijećnike kao nositelje državnih funkcija. Prva Vijećnička demokracija bila je od 18. ožujka do 28. svibnja 1871 u Parizu. S tim je ona postala uzor drugim demokratskim državnim modelima.
http://de.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4terepublik

** Požar u bečkoj plači pravosuđa 1927, također poznat kao srpnjska pobuna, počela je 15. srpanj 1927 kao izraz nezadovoljstva protiv skandalozne presude a završila je s policijskom pucnjavom na narod koji je napao palaču pravosuđa. Ta pobuna koštala je 89 mrtvih prosvjednika i pet policajaca  kao i stotine ranjenih na obije strane.

*** segregacija > politika odvajanja i ograničavanja prava dijelova stanovništva na osnovi vjere, rase, spola i sl.; apartheid [rasna segregacija; spolna segregacija]. U zemljama Habsburške Monarhije odvajanje dijelova vlastelinskih pašnjaka i šuma te predaja u vlasništvo općinama bivših kmetova.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Lipanj 19, 2012, 23:30:00 »


Istraživanja dokazala: Srbija kolevka fašizma

Piše Pavle Ćosić

London, Pariz, Beograd, 28. jun 2010. Izvor Be92: Ono u šta se decenijama verovalo i sumnjalo, napokon je opširnim zajedničkim istraživanjem kembričkog univerziteta, Helsinškog odbora za ljudska prava, Nenada Čanka i dr Miomira Jeftića i dokazano: svaki oblik fašizma na ovoj planeti potiče iz Srbije

Najnovija otkrića potvrđuju ono što se i mislilo: država Srbija je istorijski izvor svekolikog nacizma i fašizma na Zemlji. U istraživanju koje je sprovela ekipa od tridesetak naučnika iz celog sveta i Srbije, nedavno je dokazano da je prva veštica spaljena na lomači u Srbiji u blizini Paraćina mnogo pre pojave inkvizicije koja je takođe srpski izum, da su prve koncentracione logore osnovali Srbi za bogumile, da su osnivači Kju Kluks Klana statut prepisali od manje poznate rasističke srpske organizacije Srbija do Ontarija, osnovane još sredinom 19. veka, da je izumitelj giljotine poreklom Srbin (istraživači čak navode i ime: Đorđe Ilić, gvožđar iz okoline Jagodine), da je prva gasna komora izgrađena u Peći za potrebe istrebljenja Albanaca još za vreme Kneza Miloša, a da plan za genocid u Srebrenici postoji još u apokrifnim spisima Dušanovog zakonika.

Takođe, u ovoj opširnoj studiji na preko 1.300 strana, možemo naći i podatak da su logore Aušvic i Birkenau osnovali srpski gastarbajteri pod konspirativnim imenima Čeda Potok i Mika Budala, dok je Jasenovac takođe srpski izum, a da bi se zataškalo njegovo pravo poreklo u njemu je ubijeno i nekoliko stotina (pojedinci čak tvrde hiljadu) Srba. Dr Miomir Jeftić dokazao je da je Jasenovac preko svojih satelita osnovao lično knez Pavle. U daljem tekstu se izvodi zaključak da su svi Srbi u suštini fašisti, uključujući i same istraživače, dok samo trećina njih redovno na izborima glasa za otvorene fašiste, kako je naglasio Teofil Pančić, takođe učesnik u istraživanju.

Kao šlag na tortu, kako se navodi u ovom izveštaju, upravo pošto je istraživanje završeno, izašao je novi broj časopisa Dveri Srpske kao svojevrsni manifest fašizma i koji se legalno prodaje u kioscima u celoj Srbiji. U fašistička glasila svrstan je i naš časopis, kao i još nekoliko dnevnih novina.

http://www.pecat.co.rs/2010/07/istrazivanja-dokazala-srbija-kolevka-fasizma/

http://www.art-anima.com/d/pisci/pavlecosic.html


Srbi su bili fašisti u Drugom svjetskom ratu

<a href="http://www.youtube.com/v/2tANqkIGDkU?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/2tANqkIGDkU?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/2tANqkIGDkU?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/2tANqkIGDkU?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Oj Srbijo, mila mati,
Uvek ću te tako zvati
Mila zemljo, mili dome
Na srcu je slatko tvome

Srećno živet ko u raju,
Gde miline večno traju
U tebi ću srećno tek
Provoditi ovaj vek.
   
Podigni se mati mila,
Da nam budeš što si bila,
Jer si tužno robovala,
Dugo suze prolivala.

Sunce ti se već rodilo,
Koje ti je zašlo bilo.
Na kriocu svagda tvom
Uteha je srcu mom.

U drugom svjetskom ratu, Srbija je bila nacisticka zemlja i prva drzava u Evropi da rijesi Jevrejsko pitanje. Srbi su saradjivali sa Fasistima i Nacistima i ubijali Jevreje i Bosnjake. Na ovom videu mozete pogledati nacisticku Srpsku Dobrovoljacku Gardu koja se sluzila Hitleru u svojstvu nacisticke Srbije pod vodstvom Milana Nedica.

Na ovom videu vidimo kako su Srpski civili bacali cvijece nacistickim vojnicima. Pogledajte Srpske fasiste i naciste na ovom videu. Ima li iko gori od ove stoke?

Mozete vise procitati o srpskoj fasistickoj proslosti na stranici udruzenja Bosnjacko-Jevrejske Solidarnosti u Izraelu: http://bosniakandjewishfriendship.wordpress.com
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Lipanj 21, 2012, 09:25:06 »


Citat srpskog kneza Pavla: Bili smo okruženi s neprijateljima.  
... Još bi nam samo falilo da se posvađamo sa Nemačkom.

<a href="http://www.youtube.com/v/CnVNpg_yA6g?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/CnVNpg_yA6g?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/CnVNpg_yA6g?version=3&amp;feature=player_detailpage<br />http://www.youtube.com/v/CnVNpg_yA6g?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

-   A Pavelić nije bio okružen s neprijatiljima?


Vlak kneza Pavla u Berlinu 1939

Pavelić, među ostalim, nije mogao bez pomoći Nijemaca da ukloni šahovnicu iz grba Kraljevine Srbije.

Facit: Balkan je uvijek trebao pomoć veće sile. Tako je i danas. Toga moramo biti svjesni.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!