CRO-eu.com
Svibanj 27, 2020, 15:03:55 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Povijesni razvoj grba grada Senja  (Posjeta: 10218 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« : Listopad 04, 2008, 23:29:33 »


POVIJESNI RAZVOJ GRBA GRADA SENJA


Stari  povijesni hrvatski grad Senj tijekom svoje duge povijesti imao je svoj stari gradski grb s likom sveca i viteza Sv, Jurja na konju te druga dva grba stilizirana s gradske zastave iz 17. i 18. st., a ti grbovi se redovito nalaze i na pečatima grada tijekom 19. st. Poveznica svih grbova i pečata grada Senja tijeko duge njegove povijesti je lik sv. Jurja, nebeskog zaštitnika grada Senja. Dakako najstariji prikaz lika viteza i sveca S. Jurja nalazi se na jednoj pomirbenoj povelji.

Pečat je sačuvan na jednoj pomirbenoj povelji utanačenoj između gradova  Senja i Raba od 11. rujna 1268. zajedno s druga četiri pečata.1 

Pečat je senjske općine s likom sveca i viteza sv. Jurja, romaničke je kompozicije, kružnog oblika i promjera oko 5, 8 cm. Okolo pečata je natpis: +:. S. COMVNIS: CIVITATIS D. SCEINNA.:. Ovaj natpis može se pročitati kao: SIGILUM COMMUNIS CIVITATIOS DE SCEINA.2

U sredini pečata nalazi se lik sveca i viteza sv. Jurja koji jaše na konju i ubija zelenog zmaja. S obje ruke, desnom poluizdignutom i lijevom okrenutom unutra, drži koplje s malom zastavicom na vrhu. Kopljem probada vrat zmaja koji izranja iz mora te je ispružen ispod nogu konja.

Likovi na pečatu su  kvalitetno izrađeni, posebice likovi konja i zmaja: Zmaj je  božanstvo podzemlja te simbol tame i smrti. Ubijanjem zmaja svetac i vitez sveti Juraj navještava uskrsnuće prirode i obnovu cjelokupnog  života nakon duge zime kada se budi priroda i kada sve cvate.

Smatra se da je ovaj pečat s pomirbene povelje jedan od najljepših pečata 13. st. naših primorskih gradova. Svetac i vitez sveti Juraj prikazan je u liku mladog viteza s aureolom.

Dakle, grad Senj je još u 13. st. uzeo za svog nebeskog zaštitnika i patrona sv. Jurja te je, dakle, njegov lik ovjekovječio na svome općinskom pečatu.

Sveti Juraj (lat. Georgius), prema poznatoj legendi, bio je rimski časnik i ranokršćanski mučenik iz Kapadocije (Mala Azija) te je nastradao u vrijeme Deoklecijanovog progonstva kršćana. Do kraja 11, st. uglavnom se prikazuje kao pješak-vitez, a od 12. st., tj. u vrijeme križarskih vojni, prikazuje se kao vitez na konju koji kopljem ubija krilatog zmaja.

Negov kult proširio se iz Egipta i Palestine  u zapadnu Europu.Mnogi gradovi na Zapadu, kao npr. Barcelona i Đenova te u nas Lovran, Brseć, Hreljin i Boljun uzimaju sv. Jurja za svoga nebeskog zaštitnika.

___________________________________
1  Pečat se nalazi na jednoj ispravi od 11. rujna 1268. po  kojoj se utanačuje mir između gradova Senja i Raba.Izvornik isprave danas se nalazi u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Dokumenta mediaevalia varia broj 21.
2  Ante Gulin, Pečati i grbovi grada Senja, Senjski zbornik, 20 (1993.), str.61.
 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #1 : Listopad 05, 2008, 13:23:27 »


Sveti Juraj je bio jedan od najpopularnijih svetaca srednjeg vijeka  te zaštitnik svega onoga što je u svezi s ratovanjem. Brojne su i danas poznate legende o njegovom životu, smrti te njegovim mnogobrojnim čudesima.

Svetac i vitez sv. Juraj je posebice bio štovan u vrijeme križarskih vojni, kada postaje primjer idealnog kršćanskog ratnika-viteza. Oslikan je je na starim slikama i reljefima osebujnim bojama koje simboliziraju prirodu i dolazak proljeća.

Grad Senj kao kulturno, političko i gospodarsko središte, zasigurno obilježava i štuje dan. Sv. Jurja, možda čak od 11. st. Grad Senj je uzeo 23. travanj, tj. Dan sv. Jurja kao Dan Grada.

U gradu Senju tijekom povijesti postojala je i crkva posvećena sv. Jurju u blizini senjske Katedrale, a izvan grada na brdu Nehah, gdje se danas nalazi poznata tvrđava Nehaj također se nalazila crkvca sv. Jurja, čiji se temelji danas nalaze unutar tvrđave.3 

Mjesto Sveti Juraj u blizini Senja   dobilo  je ime po benediktinskom samostanu sv. Jurja koji se nalazi u ovome mjestu.

GRB GRADA SENJA IZ RUKOPISA  I. W. VALVASORA IZ 17. ST.


Klikni na grb da se poveća

Ova ilustracija grba grada Senja objavljena je krajem 17. st. u rukopisnom djelu I. W. Valvasora iz godine 1688.4

Opis grba:

Štit je srebrni - bijeli, ukrašen je okolo baroknom viticom smeđežute boje, u štitu je lik viteza sv. Jurja na konju, koji kopljem propada otvorene ralje krilatoga zmaja. Zmaj je zelenožute boje i riga crvene plamenove. Konj je srebrne boje, a na leđima ima pokrivač od zelene i crne tkanine. Sveti Juraj jaše na konju u crvenom plaštu koji leprša.

Ovakav grb se zasigurno upotrebljavao u 18. st., a svakako je koncipiran na osnovu predloška pečata grada Senja iz 1268. godine na kojem se nalazi lik sv. Jurja i ostali likovi u grbu.

__________________________________
3  Temelji crkve posvećene svecu i vitezu sv. Jurju  su rekonstruirani  i danas su vidljivi u prizemlju tvrđave, na njezinoj istočnoj strani.
4 I. W. Valvasor, Opus Insignium Armorum Regum et Regiorum....,1687. - 1688., str. 21. Ovo rukopisno djelo danas se nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, sig. MR 160. i Emilij Laszowski, Prilog k hrvatskoj sfragistici, II., VAHD, n.s.V., Zagreb, 1901., str.82.-84.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #2 : Listopad 05, 2008, 13:29:38 »


GRB SENJA IZ LINDOVOG GRBOVNIKA IZ 1885.



Grb grada Senja iz Lindovog grbovnika

Poznato je na temelju povijesnih izvora da je tijekom 18. i 19. st. u gradu Senju bio u svečanim prigodama u uporabi gradski grb dosta sličan grbu iz 1607. godine,  uz manje heraldičke preinake likova u štitu. Grb je krajem 19. st. objavio i opisao Karl Lind u svome grbovniku.5

Opis grb glasi:

U poluokruglom štitu prikazan je svetac i vitez sv. Juraj u oklopu i s kacigom na glavi te s ukrašenom perjanicom. Na grudima nosi crveni križ, u desnoj ruci drži buzdovan, a u lijevoj zlatni barjak s likom Bogorodice koja je sva u crvenom plaštu i u naručju drži malog Isusa. Sveti Juraj desnom nogom gazi šarenog krilatog zmaja, a lijevom nogom gazi dvoglavu zmiju otrovnicu koja se nalazi na zelenom morskom grebenu. Pozadina grba je plave boje, a valovito more sivoplave boje.6

GRB SENJA IZ 1607.


Slika grba Senja iz 1607.

Kralj Rudolf  II. diplomom iz  godine 1607. u Pragu Senjanima potvrđuje neka gradska prava kao slobodnom kraljevskom gradu, pa tako potvrđuje i uporabu gradskog grba, kojeg Senjani  počinju uporabljivaju zajedno sa starim gradskim grbom.

Ovaj grb je sa gradske zastave koja pripada razdoblju 17. st. i kasnije. Boje u zastavi bile su redom: crvena - zelena - plava.

U grbu je prikazan vitez sv. Juraj  raširenih nogu kako gazi zmaja, u lijevoj ruci drži zastavu s likom Bogorodice i riječima " Patronam Hungariae ". U desnoj

__________________________________
5  Karl Lind, Städte-wappen  von Ősterreich-Ungarn nebst den Landeswappen  und Landesfarben, Wien, 1885., tab.27.“ Kőnigreich Croatien und Slavonien-Hrvatsko-slavonska kraljevina“, broj 10., Zengg-Senj., a grb je i objavio A. Gulin u: nav. dj., str. 73.
6  Ante Gulin, nav. dj., str. 30. i  Enver Ljubović, Gradski i plemićki grbovi Senja, vlastita naklada, Senj, 1998., str. 30.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #3 : Listopad 05, 2008, 13:38:01 »


ruci drži buzdovan. Prikazana Blažena Djevica Marija kao zaštitnica Ugarske države. Sveti Juraj prikazan je bez brojnih starih simbola, bez aureole, konja i koplja, a u štitu se nalazi vitez u oklopu.

Opis grba iz diplome kralja Rudolfa u prijevodu na hrvatski jezik glasi: 7

"Očevidno vojnički štit, uspravljen i crvene boje, gotovo po njegovoj sredini nalazi se poprijeko valovito more; s desne strane štitakrilati šareni zmaj pliva zavijena repa u obliku nabora i izdignuta, s hranom i razjapljenim ždrijelom, i jezika žarkoga koji izlazi i kao da riga plamenove, pružen je prema lijevoj strani štita i okrenut prema zeleno polju, sivkaste boje, čitav vojnik u oklopu, po cijelom tijelu pokriven vojničkom opremom, lijepog mladenačkog izgleda, vesela lica, crna i tanka brka, na glavi kaciga krestama, pokriven i crvenim križem obilježen na prsima, opasan zlatnim vojničkim pojasom i opremljen mačem, raširenih nogu, a pak na zemlji ili na zelenom polju lijevom nogom kao da hoće zgaziti dvoglavu zmiju otvorenih usta i ispruženih jezika i okrenuta prema zmaju koji doplivava, a desnom pak u moru vrat prije spomenutog zmaja, koji stoji uzdignut i nepokretan, u desnoj ruci vitla podignutu vojničku toljagu kojom kao da prijeti zmaju, a u lijevoj ruci pak koplje bijelkasto- modre boje zabodeno u zemlju iz kojega se kićeno spušta zlatna zastava na dva dijela prorezana i k tome se vidi da u sredini uzvišeno se nalazi sveta slika, iz modroga oblaka koja na rukama nosi dječaka Krista presvete Djevice Marije koja se naziva  "Patronam Hungariae" ili" Zaštitnica Madžarske". 8 (prevela mr. Mirjana Matijević- Sokol)

DANAŠNJI GRB GRADA SENJA


Današnji  grb  grada Senja

Ovaj novi tj. današnji grb Grada Senja usvojen je na zajedničkoj sjednici Vijeća Skupštine Općine Senj, 15. travnja 1992., kada je i donešena odluka o obnovi i uporabi staroga grba, pečata i zastave grada i općine Senj.9

Obnovljeni grb je rad akademskog slikara Ivana Balaževića iz Novog Vinodolskog, a napravljen je i koncipiran na osnovu predložaka starih senjskih grbova koji su se uporabljivali kroz dugu povijest ovoga grada. U štitu su znakovite siluete tvrđave Nehaj kao simbola grada koje podsjećaju na polja iz hrvatskog državnog grba; unutar je lik svetoga Jurja, viteza i sveca, koji jaše na konju i ubija šarenoga zmaja. U grbu su koncipirani svi simboli koji su bili i

__________________________________
7 M. Sladović, Povesti biskupijah senjske i modruške ili krbavske, Trst 1856., str. 362. - 363., a sličan grb nalazi se   i  u knjizi: Grbovi Jugoslavije, Kava Hag d.d., Zagreb, 1930., str. 54. -55. s opisom grba.
8  Ante Gulin, nav. dj., str.72.-73. i  Enver Ljubović, nav. dj., str.31.-32.
9  Enver Ljubović, nav. dj., str. 33.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #4 : Listopad 05, 2008, 13:49:15 »


u starijim varijantama senjskih gradskih grbova, a posebice je trebalo istaknuti lik sv. Jurja, viteza i sveca, nebeskog zaštitnika i patrona grada, čiji je lik bio prikazan u najstarijoj varijanti grba na pečatu pomirbene isprave između Senja i Raba  iz 1268. god.

Svakako, trebalo je u grb ukomponirati i tvrđavu Nehaj, koja je simbolom stoljetne oibrane ovoga grada od raznih neprijatelja. Zato su u grbu ovi simboli tako koncipirani i povezani da predstavljaju jednu neraskidivu cjelinu.

Zastava grada Senja sastavljena je od crvene, plave i zelene boje, a u sredini je današnji  grb Grada Senja.

Za Dan Grada Senja utvrđen je 23. travnja, tj. Dan sv. Jurja, staroga zaštitnika i patrona grada Senja, koji se posebno, svečarski slavio i obilježavao u Senju tijekom njegove duge povijesti.

Gradski i plemićki grbovi Senja

Autor:
Profesor Enver Ljubović
Senj, 1998
ISBN:
953-97626-0-X




Autor:
Enver Ljubović, prof.
V. Čopića 1
53270 SENJ
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!