CRO-eu.com
Rujan 28, 2020, 07:41:55 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: VUČETIĆ  (Posjeta: 5477 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 04, 2011, 10:31:56 »


Dr. Marija Vučetić-Prita


Klikni za uvećani prikaz
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Studeni 04, 2011, 10:39:34 »


Stjepan Vučetić od Brinja i Čenejski

Najozbiljnijim kandidatom za izpražnjenu nadbiskupsku stolicu u Zagrebu smatra se dr. Stjepanom Vučetićem, dr. kan. prava, kanonik zagrebački, dijecezanski fiscus, prisjednik duhovnog stola i t.d.


Klikni za uvećani prikaz

Dr. Stjepan Vučetić potomak je stare hrvatske obitelji iz gornje krajine. Knezu Brinjskomu, Pavlu Vučetiću, podielio je kralj Ferdinand g. 1652 ugarsko plemstvo, a kad se je ustrajala vojnička krajina, dobila je obitelj Vučetić za odštetu gospoštiju Cseney u Banatu

Mnogi Vučetići predji odlikovaše se na bojnom polju, na polju diplomacije, politike i znanosti. Dr. Stjepan Vučetić rodio se je u Cseneyu*, dana 29. listopada 1836, svršio je nauke u Temišvaru, Aradu i Velikom Bečkereku, učio teologiju kao pitomac bečkoga Pazmaneja, služio zatim kao kaplan u Karanšebešu, te došao godinu dana kasnije kao profesor matematike i fizike na temišvarski licej (gimanziju/MD). Čanadska biskupija izabrala ga g. 1868 svojim poslanikom na crkvenom kongresu, a izborni kotar Hatzfeld izabra ga dva puta svojim saborskim poslanikom. Za vrieme saborovanja

U Pešti obćio je dr. Vučetić mnogo sa F. Deakom  grofom Andeassyjem, barunom Eötvösem i s drugim znamenitim političari. Kad jo pokojni Josip Míhalović g. 1870 imenovan nadbiskupom zagrebočkim dovede sobom dr. Vučetić kao kanonika te je od onda dr. Vučetić članom zagrebačkog prvostolnog kaptola.

Izborni kotari Veliko-Gorički i Varaždinsko-toplički biraše ga u sedamdesetih godina svojim saborskim poklisarom, a sada je zastupnik ogulinskog kotora.

Na saboru zagovarao je uviek državopravnu zajednicu između Hrvatske i Ugarske (Vučetić je bio Starčevićev žestoki protivnik/MD)

Dr. Vučetić slovi kao dobrotvor djački; njegova je kuća siromašnim djakom uviek otvorena, a preko pedeset u odličnih službah stojećih muževa zahvaljuje njemu cieli svoj uzgoj, počam od pučke škole do najviših nauka i do postignuća javne službe. Dr. Stjepan Vučetić muž je svestrano znanstveno naobražen, govori sedam jezika.

Izvor: L. DiS, 01. 01. 1892
_________
* Cseney - Hrvatski Čenej (rumunjski: Cenei)
U Čeneju živi malen broj Hrvata Ličana koji su se naselili 1820. Čenej je bio zavičaj nekoć razgranatoga hrvatskoga plemićkog roda Vučetića, podrijetlom iz Brinja.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_%C4%8Cenej
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Travanj 25, 2012, 08:33:21 »Mile pl. Vučetić, predstojnik austr. poštanskog ureda u Solunu 1912.g.
Klikni za uvećani prikaz
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!