CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 02:32:29 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 [2]
  Ispis  
Autor Tema: Političke stranke  (Posjeta: 14380 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #15 : Studeni 01, 2011, 09:35:20 »


SP će ići s A-HSS-om u koaliciju na izborima


Filipović Marinko

Razgovor sa Marinkom Filipovićem, bivšim direktorom Državne Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB)

Možete li nam se predstaviti:

Rođen sam 15. kolovoza 1941. U Opuzenu. Nakon završene gimnazije upisao sam Ekonomski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu, na kojem sam diplomirao, a potom i magistrirao. Najduže vrijeme (15 godina) sam radio kao komercijalni direktor ˝Azbesta˝ u Pločama, a nakon toga još 15 godina kao direktor Poslovne jedinice Privredne banke Zagreb u Opuzenu.

Uoči stvaranja Hrvatske države uključio sam se aktivno već 1989. godine u obnavljanje Hrvatske Seljačke Stranke, kao moje jedine stranke, stranke mog oca i djeda, tako da sam obnovio preko 100 ogranaka HSS-a diljem Hrvatske od čega logično najveći broj u Dalmaciji, a posebno u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, zbog čega sam i bio izabran za predsjednika Županijske organizacije HSS Dubrovačko - neretvanske županije. 1997. godine sam izabran za zastupnika u Hrvatskom Saboru gdje sam prve četiri godine obnašao dužnost zamjenika predsjednika Odbora za proračun i financije. Po završetku saborskog mandata, Vlada RH me imenovala direktorom Državne Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Kao stručnjak po ovom pitanju, što mislite o monetarnoj politici koju provodi guverner Rohatinski, a zagovaraju je podjednako i HDZ i Kukuriku koalicija:

S obzirom na mnoga ˝stručna mišljenja˝ i hrvatske medije, koje su od HNB i tečaja stvorili svete krave, a od guvernera Rohatinskog genijalca, teško se probijaju u javnost kritička mišljenja o monetarnoj politici koju provodi guverner Rohatinski.

Moji stavovi o tome su poznati stručnoj javnosti već nekoliko godina.

Naime, argumentirano mogu dokazati da je skoro svaki ozbiljniji potez HNB bio štetan za gospodarske i financijske interese RH. Da bi nam bila jasnija uloga HNB moramo znati da Hrvatska, kao i većina zemalja u tzv. civiliziranom i demokratskom svijetu ima trodiobu vlasti na zakonodavnu (Sabor), izvršnu (Vlada) i sudsku. Četvrta vlast je monetarna (HNB) koja je neovisna o izvršnoj vlasti RH (iako treba s njom usko surađivati). Ali zato je ovisna o MMF-u i Svjetskoj banci, dakle o krupnom svjetskom kapitalu, a znamo tko s njime upravlja. Kad to znamo, onda nam je lakše shvatiti zašto su i bivši i aktualni guverner HNB-a dobili prestižne svjetske nagrade i priznanja, što samo potvrđuje moje navode o tome za koga oni zapravo rade.

Nije li onda logično zapitati se – ako su dobri njima, jesu li i nama?!

Sada ću pokušati na politici tečaja HNB-a to i dokazati:

Kao što nam je poznato, glavni posao HNB-a je 'održavanje tečaja' što HNB više nego i revnosno radi. Ali zapitajmo se u čijem interesu?

Naime, kome je u interesu nerealni (precijenjeni) tečaj domaće valute, te otuđenje monetarnog suvreniteta, odnosno pretvaranje centralne banke u mjenjačnicu?

Odgovor je jednostavan: stranim bankama, uvoznicima, uvoznim lobijima i stranom gospodarstvu, koje je tako našlo u RH zahvalno i dugoročno tržište. A ovakav tečaj je sigurno i kratkoročno i dugoročno štetan hrvatskom gospodarstvu, posebno izvozno orijentiranom. Zato spadam u onaj krug stručnih i domoljubnih ekonomista uvjerenih da je sadašnji tečaj kune i dosadašnja dugogodišnja monetarna politika HNB-a precijenjenog i ˝čvrstog˝ tečaja kune i sama po sebi generator cjelokupne gospodarske krize zbog koje je u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina, uslijed povećanog uvoza i raspada proizvodne ekonomije, izgubljeno desetke tisuća radnih mjesta. Pa to ne možemo ocijeniti kao uspjeh monetarne politike, nego dapače zločin.

Ne želeći vas zamarati mudrovanjima svjetskih monetarista, želim vam jednostavnom narodnim jezikom objasniti da je nemoguće u državi gdje su svi gospodarski parametri negativni imati stabilan tečaj. Kao što toplomjer pokazuje stanje topline tijela, tako i platna bilanca pokazuje stupanj zdravlja, odnosno bolesti u gospodarskim odnosima. Dakle, tečaj nije političko pitanje i ne zavisi od volje guvernera, nego je pitanje odnosa u vanjsko-trgovačkoj bilanci zemlje. Zato sve zemlje koje su vodile politiku precijenjenog tečaja prije ili kasnije su dovele domaće gospodarstvo do sloma.

Nasuprot zemljama Južne Amerike čije su narodne banke bile produžena ruka MMF-a, Slovenija je prema prijedlogu svog ekonomista J. Mentzingera vodila politiku plivajućeg tečaja i tako spasila dobar dio svog gospodarstva. Zato oni npr. imaju ˝Krku˝ i ˝Gorenje˝, a mi više nemamo ni ˝Plivu˝, ni ˝Jedinstvo˝ ni ˝Prvomajsku˝ i sl. Nažalost, ulaskom u EU i prihvaćanjem eura, Slovenija se odrekla monetarnog suvereniteta i stavila u podređeni položaj spram stranih financijskih institucija, što ih je odvelo do gospodarske stagnacije, kreditne krize i brzo rastućeg vanjskog duga. 2009. imali su pad BDP-a od čak 6%, trenutno im se stope rasta kreću oko 0.5% godišnje, dakle puno manje nego prije ulaska u Europsku uniju.

Hrvatska se kao i trenutno Slovenija nalazi u krizi, međutim izlaz iz te krize nije u ulasku u EU, nego u monetarnoj reformi čiji je cilj zaustaviti kreditnu krizu i uspostaviti realan tečaj, a to se može jedino ukidanjem valutne klauzule i devalvacijom kune.

Ja znam da ovakve izjave nisu popularne u državi čiji su građani prezaduženi i zato kažem da je obmana građana koji su uzimali kredite s valutnom klauzulom da HNB štiti dužnike, jer zapravo štiti banke odnosno strani financijski kapital.

Ako zaista želimo pomoći dužnicima, prvo što moramo učiniti je UKINUTI, odnosno ZAKONOM ZABRANITI VALUTNU KLAUZULU, kao i PROMJENJIVU KAMATNU STOPU NA KREDITE, TE POTOM DEVALVIRATI KUNU.
Na dosadašnji način banke nemaju nikakvog rizika ni na strani pasive ni aktive, jer im za štednju garantira država, a kredite osiguravaju hipotekama, jamcima, valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.

Dakle do sada su rizici bili isključivo na strani dužnika (građana i gospodarstva) i države (koja garantira za depozite), a profit su ubirale banke. I u doba krize i recesije banke ostvaruju rekordne profite, a kad znamo da je preko 95% hrvatskog bankarstva u vlasništvu stranaca (uglavnom Talijana i Austrijanaca, za razliku od grčkog u vlasništvu Francuza i Nijemaca) onda nam je jasno gdje završava taj za naše prilike enormni profit.

Pošto je hrvatske banke sanirala Hrvatska država na teret svojih poreznih obveznika, a potom ih jeftino prodala strancima, smatram da nije moralno da strane banke ni u vrijeme recesije i krize, ne dijele sudbinu hrvatskih građana i Hrvatske, čak štoviše odlukama Vlade RH i HNB tim ˝debelim guskama˝ se dosljedno i uporno podmazuje vrat.

Rekli ste da je HNB mjenjačnica, možete li pojasniti zašto HNB nema ulogu središnje banke:

Dva su ključna razloga, prvi je u tome da je eskontna kamatna stopa, odnosno stopa po kojoj središnja banka nudi kune na posudbu poslovnim bankama izrazito visokih 7%. Federalne rezerve (FED) imaju eskontnu stopu od 0.25%, Švicarska narodna banka (SNB) 0.20%, a ECB (Europska centralna banka) 1.75%.
Sukladno tome, bankama je jeftinije vani se zadužiti za eure, te kod HNBa te eure promjeniti u kune, nego posuđivati kune kod HNBa. Budući da kune koje banke posuđuju građanima i poduzećima imaju pokriće u vanjskom dugu, a ne kunskoj emisiji novca od strane HNBa imamo i valutnu klauzulu na kredite.
Drugi je u tome što je uloga središnje banke pokrivanje proračunskog deficita, izmjenom statuta HNBa iz 1994. to je zabranjeno. Posljedično se država zadužuje, stare kredite prebija ulaskom u nove još veće i tako vodi cijeli narod i državu u sigurnu propast i dužničko ropstvo.

Jeste li kao direktor Državne Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB-a) bili izloženi pritiscima od strane bankarskog lobija:

Za vrijeme mog mandata, poslovne banke bile su dužne plaćati DAB-u premiju osiguranja u iznosu od 0.20% na osigurane depozite (što je godišnje iznosilo i do 100 mil eura prihoda za državni proračun), zbog čega sam kao direktor DAB-a bio izložen velikim pritiscima od strane bankarskog lobija i HNB-a da se taj postotak ukine ili bar upola smanji. Upozoren sam da ću biti smjenjen ukoliko to ne napravim, kao domoljub i tada državni službenik nisam to htjeo učiniti i nedugo nakon toga sam smjenjen.

Mojim odlaskom iz DAB-a, dogovorom banaka i ministarstva financija, te blagoslovom HNB premija osiguranja je prvo prepolovljena na 0.10%, a potom smanjena na 0.08% dok je istovremeno iznos osigurane štednje povećan sa 100.000 kn na 400.000 kuna čime je uvjetno rečeno hrvatski proračun oštećen višestruko, a najmanje godišnje za 50 mil eura.

Kako bi ste opisali stanje financijskog sustava iz perpektive građana i ekonomije:

Apsurd je da je stanje financijskog sustava stabilno, a građana i gospodarstva nikad nestabilnije. Međutim, moram još jednom ponoviti da za stabilnost bankarskog sustava nije zaslužna HNB nego država Hrvatska i njeni građani s čijim novcem su se te banke sanirale.

Zato građanima poručujem: SPASA NAM NEMA bez promjene vodećih struktura i zaokreta u monetarnoj i fiskalnoj politici. Rješenje vidim u, iako zakašnjeloj, promjeni monetarne politike čvrstog tečaja na politiku plivajućeg tečaja kojim se vrlo uspješno vodila Slovenija.

U svakom slučaju rješenje dužničke krize građana vidim u UKIDANJU VALUTNE KLAUZULE NA KREDITE I DEVALVACIJI KUNE.

Uostalom, zar nije licemjerno zaklinjati se u kunu kao simbol nacionalnog suvereniteta i lažno je cijeniti tzv. precijenjenim tečajem, a činiti sve da to valutnom klauzulom poništimo?!

U zadnje vrijeme cesto se u medijima spominje MMF, kakav je vas stav o toj instituciji?

U najnovijoj svjetskoj financijskoj krizi ne može se abolirati ni MMF ni Svjetska banka. Kao što znamo MMF je međunarodna organizacija zadužena za nadzor globalnog financijskog sustava i za pružanje tehničke i financijske pomoći zemljama sa poteškoćama u razvoju.

No cilj mu je bio i lakše kreditiranje izvoza roba bogatih i razvijenih zemalja u zemlje u razvoju, pa je zato MMF stvorio Svjetsku banku i Svjetsku trgovinsku organizaciju. Iako je MMF u svojoj poslovnoj politici decidirano napisao da će se tako smanjiti jaz između razvijenih i nerazvijenih, rezultat je porazan – ta razlika je danas veća nego ikada.

Stoga MMF smatram produženjem neokolonijalnog sustava – ekonomskom umjesto vojne okupacije. Cijeli MMF-ov sustav traži temeljit preustroj – kao i naša HNB!

Kakav je vaš stav po pitanju ulaska u Europsku uniju?

Protiv sam ulaska u EU i zato će moj glas, a siguran sam i moje stranke, kao i koalicije A-HSS i SP na referendumu biti protiv ulaska u EU s mudrom porukom HSS-ovaca: NE SRLJAJTE KAO GUSKE U MAGLU!

Program vaše stranke prvenstveno je usmjeren na selo i ruralni razvoj, možete li poljoprivrednicima objasniti što monetarna reforma za njih znači:

Seljak je danas u dugovima, imovina mu je pod hipotekom i ako se trenutna politika nastavi, ostati će bez imanja, bez zemlje, postati će beskućnik kao i u doba feudalizma. A to im je priuštila sadašnja vlast u sprezi sa krupnim kapitalom. HSS umjesto da se zalaže za selo i seljaka uništio ih je. Mi tražimo ukidanje valutne klauzule i naglu početnu inflaciju (devalvaciju) koja bi pojela kredite. Na taj način seljaci bi bili izbavljeni iz dužničkog ropstva.
Devalvacijom kune bi došlo i do uspostave realnog tečaja, prestao bi masovni i nepotrebni uvoz hrane, a domaći seljak bi imao mogućnost da proda svoje proizvode. Radi nerealnog tečaja seljaci nemaju tržište i prepušteni su na milost i nemilost trgovcima i uvoznom lobiju. Seljaci trenutno ne mogu ni prodati svoje proizvode, a kamo li vratiti kredite.

Potpredsjednik ste A-HSSa, kako je došlo do razilaženja sa Friščićevim HSSom i što mislite o trenutnom smjeru u kojem HSS ide?

Svi ste svjesni da je današnji HSS pod vodstvom Friščića izgubio smisao svog postojanja, jer su se odrekli nauka braće Radić, programa selo i seljaka, ministarstva poljoprivrede, ZERP-a, itd. Vodstvo HSS-a se prodalo HDZ-u za par fotelja, a HDZ Europi za fotelje u EU za sebe, svoje prijatelje i djecu. Zbog toga je danas većina pravih HSS-ovaca izvan aktualnog HSS-a pa ne čudi da je po zadnjim anketama rejtig takvog HSS-a oko 2,5%.

Zato je 15-ak bivših saborskih zastupnika i dužnosnika HSS-a osnovalo Autohtonu Hrvatsku Seljačku Stranku (A-HSS) da sačuvamo izvornu domaću ideju i stranku braće Radića prije nego je ovi potpuno unište. Kao što sve ankete govore da ogromna većina hrvatskih građana smatra da država i politika idu u pogrešnom smjer, logično je da i HSS kao glavni koalicijski partner HDZ-a (uz SDSS) ide u pogrešnom smjeru. Stoga je sretna okolnost da su pred nama parlamentarni izbori i da će takvo mišljenje građani iskazati i na izborima te će svi sljedbenici ideje i programa braće Radić svoj glas dati Autohtonoj Hrvatskoj Seljačkoj Stranci, koja će poslije izbora objediniti sve frakcije HSS-a i pod novim MLADIM VODSTVOM OBNOVITI HSS.

Možemo li reći da A-HSS i Savez za promjene, povezuje zajednički politički program?

Apsolutno. Naš zajednički program je u pogledu monetarne politike, odnosno monetarne reforme, kao i neulaska u EU potpuno isti, i to je ključna poveznica naših stranaka.Druga značajna poveznica je činjenica što Ivan Pernar kao čelnik SP-a potječete iz HSS-ove obitelji što možda široj javnosti nije poznato, pa mi nemojte zamjeriti što ću ovom prilikom podsjetiti da stric od njegovog djeda ranjen u beogradskoj Skupštini zajedno sa braćom Radić od zločinačkih hitaca Puniše Račića.

Osim toga svi govorimo o promjenama i mladima, no vidimo da mladih nigdje nema, a promjene ne mogu provesti oni koji su nas u ovu situaciju i doveli. Zato ako zaista želimo promjene, njih mogu provesti samo novi i prioritetno mladi ljudi kao vi. Vjerujem u sinergiju vaše mladosti i A-HSS-ovog iskustva i nadam se da će to birači prepoznati. Osobno nemam nikakvih ambicija u politici i smatram da bi svim dosadašnjim političarima koji su obnašali bilo kakve funkcije u vlasti i iskoristili povjerenje građana, ne treba dati svoj glas.

Što bi ste poručili biračima?

Poslužio bih se narodnom mudrošću koja kaže: OD DVA ZLA, BIRAJ MANJE!, a ja bih dodao da je pametnije DA OD DVA ZLA NE BIRATE NIJEDNO.

Izbori su prilika za promjene! Zato birajte listu A-HSS/SP na čijim listama ćete vidjeti mnogo mladih i nepotrošenih ljudi, jer samo oni vam mogu donijeti pozitivne promjene!

Subota, 29 Listopad 2011 13:15
___________________________

Pernari i Filipovići su Ličani s kojima se Lika ponosi.

Filipović > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=722.0
Pernar > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=396.0

Dragi Ličani, vi sigurno znate komu terebate dati vaš glas na izborima!

Marica

http://www.politika.hr/savez-za-promjene/6603-savez-za-promjene-koalira-s-a-hss-om-razgovor-s-marinkom-filipovicem
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 [2]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!